POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Jasnieres"
PDO-FR-A0393-AM01
Data przekazania informacji: 1.4.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Oficjalny kod geograficzny
Zaktualizowano gminy obszaru geograficznego oraz obszaru bezpośredniego sąsiedztwa według oficjalnego kodu geograficznego.
Granice obszaru geograficznego pozostają niezmienione.
Zmieniono pkt 6 i 9 jednolitego dokumentu.
2. Wyznaczone działki rolne
Do wykazu posiedzeń właściwego komitetu krajowego, który zatwierdził wyznaczone działki rolne, dodano datę pisemnych konsultacji zakończonych w dniu 15 grudnia 2021 r.
Zmiana ta ma na celu dodanie daty zatwierdzenia przez właściwy organ krajowy zmiany dotyczącej działek wyznaczonych do produkcji w obrębie obszaru geograficznego produkcji. Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu na obszarze geograficznym produkcji działek nadających się do produkcji produktu objętego daną chronioną nazwą pochodzenia.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
3. Obrót między uprawnionymi właścicielami składów
W rozdziale 1 usuwa się pkt IX ppkt 5 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
4. Odniesienie do organu kontrolnego
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Jasnieres
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
KRÓTKI OPIS
Są to białe wina niemusujące. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach wytrawnych wynosi co najmniej 10 %. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach o zawartości cukrów fermentujących (glukozy + fruktozy) powyżej 12 g/l wynosi co najmniej 12,5 %.
Po zapakowaniu wina spełniają poniższe normy analityczne: Zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) w winach wytrawnych nie przekracza 8 gramów na litr. Kwasowość ogólna, wyrażona w gramach kwasu winowego na litr, nie jest niższa od zawartości cukrów fermentacyjnych o więcej niż 2 gramy na litr. Kwasowość lotna jest mniejsza lub równa:
- 12,2 miliekwiwalentów na litr do dnia 31 grudnia roku następującego po zbiorach;
- 15,3 miliekwiwalentów na litr do dnia 31 grudnia następnego roku.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 12,5 %.
Kwasowość ogólna i całkowita zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach unijnych. Młode wina wytrawne rozwijają zazwyczaj aromaty owocowe i kwiatowe. Wina te pozostawiają świeży posmak. Ich potencjał ujawnia się w miarę dojrzewania, kiedy to pojawiają się łagodne nuty związane z rozwojem wina, takie jak miód czy przekwitła róża. Jeżeli zawierają cukry fermentacyjne, ich złożoność i potencjał w zakresie przechowywania są na ogół większe.
Często pojawiają się bujniejsze nuty owoców egzotycznych lub słodsze nuty suszonych owoców, do których dołączają dość często podczas dojrzewania nuty prażonych migdałów lub pigwy.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Szczególna praktyka enologiczna
W przypadku win o zawartości cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) powyżej 12 gramów na litr wszelkie praktyki wzbogacania są zabronione. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 12,5 %. Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
2. Praktyka uprawy
a) gęstość nasadzeń: Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 5 500 roślin na hektar, a odstęp między rzędami winorośli wynosi maksymalnie 1,80 metra. Odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie przekracza 1 metra.
b) zasady cięcia: Stosuje się cięcie czopowe, przy czym każdy z czopów może posiadać maksymalnie 3 oczka. Całkowita liczba oczek na łozie nie może przekraczać 13.
5.2. Maksymalna wydajność
1. 63 hektolitry z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, ich fermentacja oraz produkcja i dojrzewanie win odbywają się na obszarze następujących gmin departamentu Sarthe (wykaz sporządzony na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2021 r.): Lhomme, Loir en Vallée (w odniesieniu do obszaru gminy delegowanej Ruillé-sur-Loir).
7. Odmiana(-y) winorośli
Chenin B
8. Opis związku lub związków
Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem
Obszar geograficzny kontrolowanej nazwy pochodzenia Jasnières, położony w sercu doliny rzeki Loir, odpowiada bardzo stromemu zboczu o południowym nachyleniu, łączącemu gminy Ruillé-sur-Loir i Lhomme na odcinku około 5 kilometrów na prawym brzegu doliny. Nazwa "Jasnières" pochodzi od charakterystycznego miejsca, które w późniejszym czasie stało się symbolem całego wzgórza i produkowanych na nim win. Wzgórze ma szerokość około 300 metrów i jest poprzecinane trzema dolinami, które wyraźnie odznaczają się w krajobrazie. Działki wyznaczone do zbioru winogron znajdują się w najbardziej stromej części tego wzgórza o nachyleniu około 15 %, na wysokości 70-120 metrów, a ich powierzchnia wynosi około 50 hektarów. W takich warunkach, ze względu na działanie erozji, która odsłoniła podłoże, gleby są powierzchniowe, kamieniste i szybko się nagrzewają. Powstały one głównie na tufo- wych formacjach turońskich i senońskich iłach z krzemieniami. W niektórych miejscach mogą one pochodzić z eoceń- skich formacji detrytycznych lub zawierać elementy pochodzące z tarasów aluwialnych rzeki Loir.
Dzięki połączeniu wpływów oceanicznych i kontynentalnych klimat obszaru geograficznego jest łagodny typu oceanicznego. Loir pełni rolę regulatora termicznego, podobnie jak doliny, które odprowadzają zimne powietrze ze zbocza. Opady wynoszą około 680 milimetrów rocznie.
Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem
Według przekazów ustnych u źródeł rozwoju winorośli w dolinie rzeki Loir leży założenie w średniowieczu klasztoru Saint-Lézin w Marçon. Producenci wina szybko odkryli, że w sercu tej doliny znajduje się szczególne wzgórze Jasniè- res i że odmiana winorośli chenin B zasadzona na najdalej wysuniętym na północ obszarze upraw na tym wzgórzu pozwala na produkcję oryginalnych win. Liczne jaskinie wydrążone i wykorzystywane do produkcji wina sprzyjały prowadzeniu tej produkcji i ułatwiały przechowywanie win z Jasnières. W XVI wieku regularnie pojawiały się wzmianki o białych winach znad rzeki Loir. Przykładowo Rabelais w swoim "Pantagruelu" zauważa, że gmina La Chartre położona w sercu doliny rzeki Loir i tuż u podnóża wzgórza Jasnières była oblegana przez handlarzy winem; Ronsard śpiewa o winach znad rzeki Loir, a Henryk IV, przemieszczając się między La Flèche i Vendôme, odkrywa wina z Jasnières i życzy sobie, by podawano je w królewskim zamku w Saint-Germain-en-Laye. Następnie, aż do końca XIX wieku, holenderscy kupcy podróżowali w górę Loary i jej dopływów, zaopatrując się w białe wina znad rzeki Loir i z Jasnières i transportując je do krajów Europy Północnej, które szczególnie ceniły białe wina produkowane w Dolinie Loary z odmiany chenin B. Należy w tym kontekście podkreślić znaczenie rzeki Loir, która dzięki swojemu połączeniu z Loarą umożliwia wywóz towarów i win produkowanych w Sarthe.
Jules Guyot w publikacji "Étude des vignobles de France" ("Badanie winnic we Francji") (1876) zauważa, że "klimat Sarthe należy do tej części strefy umiarkowanej, w której słodkie owoce nabierają maksymalnej delikatności, winogrona są wyśmienite, a produkowane wina niezwykłe". To właśnie w XIX wieku wina białe z Jasnières zyskały uznanie u szerszej klienteli, przy czym szczególnie cenione były roczniki 1837, 1870 i 1893. Curnonsky, znany krytyk kulinarny początków XX wieku nazywany księciem gastronomii, stwierdził wówczas, że "trzykrotnie w ciągu stulecia Jasnières okazuje się najwspanialszym ze wszystkich białych win na świecie".
W 1937 r. kontrolowana nazwa pochodzenia "Jasnieres" była jedną z pierwszych nazw zatwierdzonych dla różnych kategorii win.
W 2009 r. winnica AOC "Jasnières" zajmuje ponad 50 ha, uprawą zajmuje się około 25 producentów wina, a wielkość produkcji osiąga niemal 2 500 hl. Młode wina wytrawne rozwijają zazwyczaj aromaty owocowe i kwiatowe.
Wina te pozostawiają świeży posmak. Ich potencjał ujawnia się w miarę dojrzewania, kiedy to pojawiają się łagodne nuty związane z rozwojem wina, takie jak miód czy przekwitła róża.
Jeżeli zawierają cukry fermentacyjne, ich złożoność i potencjał w zakresie przechowywania są na ogół większe. Często pojawiają się bujniejsze nuty owoców egzotycznych lub słodsze nuty suszonych owoców, do których dołączają dość często podczas dojrzewania nuty prażonych migdałów lub pigwy. Obszar geograficzny "Jasnières", położony w granicach klimatycznych uprawy odmiany chenin B, odmiany winorośli szlachetnej "Val de Loire", a także odmiany późnej, stwarza na tym wzgórzu o ekspozycji południowej korzystne warunki naturalne, które nadają winom oryginalny aromat i wyjątkową równowagę.
Aby zapewnić winom taką oryginalną ekspresję, konieczne jest optymalne zarządzanie dynamiką i potencjałem produkcyjnym winorośli, co znajduje odzwierciedlenie w rygorystycznej metodzie prowadzenia winorośli i stosowaniu cięcia krótkiego.
Zgodnie ze stosowanymi praktykami, do zbioru winogron wyznacza się jedynie te działki rolne, których gleby wykazują odpowiednie właściwości hydrologiczne i termiczne.
Zróżnicowanie poszczególnych roczników, które jest szczególnie widoczne w tej winnicy, od dawna umożliwia wykorzystanie różnych warunków dojrzewania winogron. W zależności od warunków pogodowych winogrona zebrane w danym roku mają mniejszą lub większą naturalną zawartość cukrów i można z nich wyprodukować różne rodzaje win. Gdy warunki pogodowe podczas zbiorów są szczególnie korzystne, zbiera się winogrona o wysokiej zawartości cukrów nagromadzonych wskutek podsuszania na krzewie lub działania szlachetnej pleśni, dzięki czemu uzyskuje się wina o wysokiej zawartości cukrów resztkowych, które mogą być przechowywane przez kilkadziesiąt lat. Rozległe jaskinie wydrążone w tufie umożliwiają przeprowadzanie procesu dojrzewania win, co jest niezbędne do wykształcenia się ich właściwości aromatycznych; element ten określono jako obowiązkowy w specyfikacji produktu.
Wina z Jasnières, które już w XVI wieku opiewali królowie i erudyci, zyskały renomę wśród szerokiej klienteli w drugiej połowie XIX wieku i do dziś zajmują szczególne miejsce na rynku północnych win białych z Doliny Loary.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
obszar bezpośredniego sąsiedztwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, to obszar następujących gmin (wykaz sporządzony na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2021 r.):
w departamencie Indre-et-Loire: Bueil-en-Touraine; Épeigné-sur-Dême, Saint-Aubin-le-Dépeint, Saint-Christophe-sur- le-Nais, Saint-Paterne-Racan, Villebourg;
w departamencie Loir-et-Cher: Montoire-sur-le-Loir;
w departamencie Sarthe: Beaumont-sur-Dême, Chahaignes, La Chartre-sur-le-Loir, Chenu, Dissay-sous-Courcillon, Flée, Loir en Vallée (w odniesieniu do obszaru gminy delegowanej Poncé-sur-le-Loir), Marçon, Montval-sur-Loir, Nogent-sur-Loir, Saint-Germain-d'Arcé, Saint-Pierre-de-Chevillé, Vancé.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
a) Wszelkie określenia fakultatywne, których stosowanie - zgodnie z przepisami wspólnotowymi - mogą regulować państwa członkowskie, umieszcza się na etykietach czcionką o wymiarach (wysokość i szerokość) nieprzekraczają- cych dwukrotności wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
b) Wymiary czcionki, którą zapisana jest nazwa geograficzna "Val de Loire", nie mogą przekraczać pod względem wysokości, szerokości ani grubości dwóch trzecich rozmiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
c) Na etykietach win o zawartości cukrów fermentacyjnych (glukozy + fruktozy) do 8 gramów na litr musi znajdować się określenie "wytrawne".
d) Na etykietach win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:
- jest to miejsce (fr. lieu-dit) wpisane do ksiąg wieczystych;
- została ona podana w deklaracji zbiorów.
Link do specyfikacji produktu
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.246.19 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 29/06/2022 |
Data ogłoszenia: | 29/06/2022 |