Sprawa, która może kwalifikować się do rozpatrzenia w ramach procedury uproszczonej(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2022/C 218/06)
(Dz.U.UE C z dnia 2 czerwca 2022 r.)
1. W dniu 19 maja 2022 r., zgodnie z art. 4 rozporządzenia Rady (WE) nr 139/2004 1 , Komisja otrzymała zgłoszenie planowanej koncentracji.
Zgłoszenie to dotyczy następujących przedsiębiorstw:
- Estavayer Lait SA ("Estavayer Lait", Szwajcaria), część grupy Migros,
- Givaudan SA ("Givaudan", Szwajcaria),
- Bühler AG ("Bühler", Szwajcaria),
- Cultured Food Innovation Hub (Szwajcaria).
Estavayer Lait, Givaudan i Bühler przejmują, w rozumieniu art. 3 ust. 1 lit. b) oraz art. 3 ust. 4 rozporządzenia w sprawie kontroli łączenia przedsiębiorstw, wspólną kontrolę nad przedsiębiorstwem Cultured Food Innovation Hub, nowo utworzoną spółką będącą wspólnym przedsiębiorcą.
Koncentracja dokonywana jest w drodze zakupu udziałów/akcji.
2. Przedmiot działalności gospodarczej przedsiębiorstw biorących udział w koncentracji:
- Estavayer Lait prowadzi działalność w zakresie produkcji i pakowania przetworów mlecznych, produkcji i dojrzewania serów, produkcji zimnych sosów oraz produkcji roślinnych analogów przetworów mlecznych, serów i mięsa,
- Givaudan jest światowym producentem i dostawcą produktów aromatyzujących i zapachowych dla przemysłu spożywczego, produkcji napojów i towarów konsumpcyjnych. Produkuje również aromatyczne substancje chemiczne, które mogą być stosowane jako składniki do produkcji substancji aromatyzujących lub zapachowych.
- Bühler jest przedsiębiorstwem technologicznym prowadzącym działalność na całym świecie, które dostarcza rozwiązań technologicznych dla zakładów, urządzeń i powiązanych usług w zakresie przetwarzania żywności i produkcji materiałów zaawansowanych. Jego podstawowa działalność związana jest z technologiami przetwarzania ziarna na mąkę i pasze dla zwierząt, produkcji makaronów i czekolady oraz produkcji elementów odlewanych.
3. Cultured Food Innovation Hub ma zapewnić infrastrukturę i wiedzę w celu przyspieszenia prac badawczo-rozwojowych przedsiębiorstw trzecich, które są zainteresowane prowadzeniem działalności w dziedzinie mięsa in vitro, ryb i owoców morza in vitro, a także precyzyjnej fermentacji. Mięso, ryby lub owoce morza in vitro to mięso, ryby lub owoce morza produkowane z wykorzystaniem kultur in vitro komórek zwierzęcych.
4. Po wstępnej analizie Komisja uznała, że zgłoszona transakcja może wchodzić w zakres rozporządzenia w sprawie kontroli łączenia przedsiębiorstw. Jednocześnie Komisja zastrzega sobie prawo do podjęcia ostatecznej decyzji w tej kwestii.
Należy zauważyć, iż zgodnie z zawiadomieniem Komisji w sprawie uproszczonej procedury rozpatrywania niektórych koncentracji na podstawie rozporządzenia Rady (WE) nr 139/2004 2 sprawa ta może kwalifikować się do rozpatrzenia w ramach procedury określonej w tym zawiadomieniu.
5. Komisja zwraca się do zainteresowanych osób trzecich o zgłaszanie ewentualnych uwag na temat planowanej koncentracji.
Komisja musi otrzymać takie uwagi w nieprzekraczalnym terminie dziesięciu dni od daty niniejszej publikacji. Należy zawsze podawać następujący numer referencyjny:
M.10653 - ESTAVAYER LAIT / GIVAUDAN / BÜHLER / JV
Uwagi można przesyłać do Komisji pocztą, pocztą elektroniczną lub faksem. Należy stosować następujące dane kontaktowe:
E-mail: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu
Faks +32 22964301
Adres pocztowy:
European Commission
Directorate-General for Competition
Merger Registry
1049 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIË