Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"La Mancha"
PDO-ES-A0045-AM04
Data przekazania informacji: 27.1.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Przeredagowanie opisu organoleptycznych cech charakterystycznych.
OPIS:
W opisach cech organoleptycznych wprowadzono następujące zmiany:
odnośnie do wytrawnego i młodego wina różowego: kolor "czerwonawy" zastąpiono określeniem "łososiowy pomarańczowy"; określenie aromatu "owocowy lub kwiatowy" zastąpiono określeniem "pierwotne";
odnośnie do tradycyjnego wytrawnego wina różowego: kolor "czerwonawy" zastąpiono określeniem "łososiowy pomarańczowy"; określenie aromatu "pierwotny" zastąpiono określeniem "czysty".
odnośnie do tradycyjnego wytrawnego czerwonego wina: określenia "aromaty pierwotne i owocowe" zastąpiono słowem "czysty".
odnośnie do wina półmusującego: określenie "owocowy" zastąpiono określeniem "pierwotny" i skreślono określenie "o owocowym posmaku";
odnośnie do gatunkowego wina musującego: określenie "owocowy" zastąpiono określeniem "wyrazisty".
Zmiany te wprowadzono w pkt 2.2.1.iv, 2.2.2.v oraz vii, 2.2.7 y 2.2.8 specyfikacji produktu i pkt 4 jednolitego dokumentu.
Przedmiotową zmianę uznaje się za standardową, ponieważ polega ona na dostosowaniu organoleptycznych cech charakterystycznych umożliwiającym ich lepszą ocenę przez analizę sensoryczną. Nie ma ona istotnego wpływu na produkt objęty ChNP, który dzięki połączeniu oddziaływania warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada zatem żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.
UZASADNIENIE:
Zmiana dotycząca młodych win różowych w odniesieniu do barwy wynika z aktualnych tendencji w produkcji takich win na rynku, a w odniesieniu do aromatu z wykazania, że w młodych winch różowych mogą występować nuty zielne lub inne pierwotne aromaty, nieujęte w poprzednim brzmieniu, które nie mają wpływu na właściwości win tego rodzaju.
Zmiana tradycyjnych win różowych i wytrawnych wynika z dojrzewania w beczkach lub w kadziach, co wymagało ponownego opisu organoleptycznego tych win, ponieważ w tych drugich nie występują podobne aromaty pierwotne i owocowe. Jeśli chodzi o barwę win różowych, uzasadnienie przedstawiono powyżej.
Podobnie w przypadku produkowanego z niektórych odmian wina półmusującego i wina musującego, nie mają one aromatów owocowych, lecz aromaty kwiatowe lub inne, w związku z czym należało ponownie zdefiniować opis organoleptyczny tych win.
2. Dodanie nowego formatu opakowania.
OPIS:
Dodano nowy format opakowań dla win objętych ChNP "La Mancha". Dozwolone jest stosowanie kartoników przeznaczonych do celów spożywczych w formatach od 18 do 40 cl do win białych, różowych i młodych czerwonych, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
W zwiazku z tym określenie "butelkowane" zamieniono określeniem "pakowanie". Kartoniki i worki spożywcze stanowią wyjątek w punkcie dotyczącym rodzajów opakowań.
Pkt 8 specyfikacji produktu zostaje zatem zmieniony, zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Przedmiotową zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.
UZASADNIENIE:
Celem jest rozszerzenie zakresu opakowań win objętych ChNP "La Mancha", ponieważ obecne tendencje rynkowe wskazują na wzrost popytu na tego rodzaju opakowania. Ponadto pakowanie tego rodzaju wina nie ma wpływu na jego właściwości.
Pozostałe dwie zmiany to poprawki redakcyjne.