Zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 1 w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej 2 wprowadza się następujące zmiany:Na stronie 51, w nocie wyjaśniającej do pozycji CN "0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone" dodaje się nowy akapit w brzmieniu:
0712 "Obróbka cieplna mająca na celu zmniejszenie mikroorganizmów (np. za pomocą gorącej pary) na powierzchni produktu jest dozwolona w tej pozycji, pod warunkiem że produkty zachowują charakter suszonych warzyw, które nie są dalej przetwarzane."
Na stronie 52, w nocie wyjaśniającej do pozycji CN "0714 Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca" dodaje się nowy akapit w brzmieniu:
0714 "Obróbka cieplna mająca na celu zmniejszenie mikroorganizmów (np. za pomocą gorącej pary) na powierzchni produktu jest dozwolona dla suszonych produktów objętych tą pozycją, pod warunkiem że produkty te zachowują charakter suszonych korzeni i bulw, które nie są dalej przetwarzane, niż metodami dozwolonymi w niniejszej pozycji."