Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2022/C 115/10)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Derecske alma"

Nr UE: PGI-HU-02586 - 4 września 2019

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy ChOG

"Derecske alma"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Węgry

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6 Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chronione oznaczenie geograficzne "Derecske alma" może być stosowane do oznaczania jabłek odmian Braeburn, Gala, Golden Delicious Reinders, Granny Smith, Jonagold, Idared, Pinova i Topaz przeznaczonych do spożycia w stanie świeżym oraz do wszystkich innych odmian owoców uprawianych na omawianym obszarze geograficznym, które spełniają następujące cechy jakościowe:

- zawartość wapnia: min. 75 mg/kg;

- zawartość magnezu: min. 75 mg/kg;

- twardość miąższu: 6,5-7,5 kg/cm2;

- kwasowość wyrażona jako zawartość kwasu jabłkowego: 2-4,1 g/kg;

- zawartość cukru: co najmniej 10° w skali Brixa (Gala, Golden Delicious Reinders, Jonagold, Pinova, Granny Smith, Braeburn); co najmniej 8° w skali Brixa (Idared, Topaz);

- stosunek cukru do kwasu: co najmniej 28 (Gala, Golden Delicious Reinders, Jonagold, Pinova); maksymalnie 24 (Braeburn, Granny Smith, Idared, Topaz);

- wielkość: średnica 65-85 mm (w zależności od odmiany);

- miąższ jabłek "Derecske alma" ma wysoką zawartość wapnia, dlatego jest bardzo jędrny. Jabłka są w związku z tym bardzo chrupiące i mogą być przechowywane przez dłuższy czas;

- ze względu na wysoką zawartość cukru i niską kwasowość jabłka "Derecske alma" mają lekko słodki smak.

W zależności od odmiany skórka jabłek "Derecske alma" jest intensywnie żółta (Golden Delicious Reinders, Gala, Pinova, Topaz), intensywnie czerwona (Braeburn, Idared, Jonagold) lub intensywnie zielona (Granny Smith).

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Jabłka "Derecske alma" uprawia się i zbiera wyłącznie na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Jabłka "Derecske alma" uprawia się w granicach administracyjnych miasta Derecske oraz wsi Sarand, Hajdubagos, Konyar i Tepe w komitacie Hajdu-Bihar.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek jabłek "Derecske alma" z obszarem geograficznym opiera się na jakości.

Wysoka jakość jabłek "Derecske alma" jest wynikiem połączenia warunków glebowo-klimatycznych i wiedzy hodowców.

Miąższ jabłek "Derecske alma", bogaty w wapń (min. 75 mg/kg) i magnez (min. 75 mg/kg), jest jędrny (6,5-7,5 kg/cm2) i ma lekko słodki smak ze względu na niską kwasowość wyrażoną jako zawartość kwasu jabłkowego (2-4,1 g/kg) oraz wysoką zawartość cukru (w zależności od odmiany min. 8 lub 10° w skali Brixa). Skórka owoców ma wyraźnie intensywną barwę, która zależy od odmiany. Cechy te wynikają ze szczególnych czynników naturalnych obszaru geograficznego oraz z umiejętności hodowców.

Obszar produkcji jabłek "Derecske alma" jest równiną aluwialną pokrytą osadem lessowym we wschodniej części Wielkiej Niziny Węgierskiej. Występują na nim gleby typu lessowo-czarnoziemnego, z warstwą węglanową na głębszym poziomie, co sprawia, że gleby te mają lekko zasadowy odczyn. Warstwa węglanowa zapewnia również odpowiednią ilość wapnia, magnezu i fosforu. Gleba lessowa zawiera umiarkowaną ilość próchnicy, jest niezbyt zwarta i lekko piaszczysta, łatwo się nagrzewa, dobrze przepuszcza wodę i ma głęboką wierzchnią warstwę o kruchej strukturze, co sprzyja rozwojowi korzeni drzew owocowych. Dopływ tlenu do gleby jest idealny z punktu widzenia uprawy jabłoni.

Cały obszar geograficzny charakteryzuje się suchym klimatem kontynentalnym o umiarkowanie ciepłych temperaturach. Liczba godzin nasłonecznienia jest wysoka: wynosi od 1 960 do 2 000 godzin.

Średnia roczna temperatura wynosi 10-11 °C. Średnia temperatura w sezonie wegetacyjnym wynosi 17 °C. Obszar produkcji znajduje się pod wpływem klimatu kontynentalnego, dlatego charakteryzuje się wysokimi dziennymi wahaniami temperatury, w szczególności w okresie letnim. W ostatnich latach dzienne wahania temperatury w miesiącach letnich wahały się od 7 °C do 17 °C.

Decydujący wpływ na jakość jabłek w uprawie "Derecske alma" mają umiejętności hodowców. Po regularnym pierwszym cięciu w marcu/kwietniu dokonuje się cięcia korzeni. Dwa tygodnie przed zbiorem stosuje się uzupełniające cięcie letnie.

System nawadniania kroplowego rozmieszcza się w taki sposób, aby regularnie dostarczał korzeniom drzew niewielkich ilości wody o lekko zasadowym odczynie i niskiej zawartości rozpuszczonej soli. Ponieważ woda jest tylko częściowo nasycona, łatwiej dochodzi do rozpuszczenia wysokiej zawartości magnezu i wapnia w glebie, co umożliwia łatwą absorpcję i wykorzystanie tych składników odżywczych przez jabłonie. Dzięki temu jabłka "Derecske alma" są bogate w magnez i wapń.

Dzięki wysokiej zawartości wapnia jabłka "Derecske alma" mają jędrny, chrupiący miąższ i w związku z tym mogą być przechowywane przez dłuższy czas bez utraty swoich naturalnych właściwości.

Wysoka zawartość magnezu w glebie przyczynia się również do absorpcji fosforu, zapewniając drzewom wystarczające źródło energii.

Dzięki odpowiedniemu zaopatrzeniu w magnez i fosfor drzewa posiadają dobrze rozwinięty system korzeniowy, który sprzyja absorpcji wapnia w jabłkach. Rozwinięty system korzeniowy, struktura gleby i przycinanie korzeni gwarantują harmonijny rozwój drzew. Stosunek liści do owoców jest optymalizowany poprzez przycinanie, co przyczynia się do zrównoważenia produkcji. Czynniki te przyczyniają się do osiągnięcia ponadprzeciętnej jakości owoców.

Bogata w magnez gleba zapewnia drzewom dobre zaopatrzenie w magnez, co wraz z dużą liczbą godzin nasłonecznienia zwiększa intensywność fotosyntezy. To z kolei sprzyja produkcji cukru, zwiększając zawartość cukru w jabłkach.

Lekko słodki smak i wyższa zawartość cukru w jabłkach "Derecske alma" są również efektem znacznych spadków temperatury, odnotowywanych w okresie wzrostu w porze nocnej. W okresie wzrostu (zazwyczaj od 1 do 20 sierpnia) różnica między temperaturami dziennymi a nocnymi wynosi zazwyczaj 12-16 °C. Ponieważ w nocy powietrze ochładza się, drzewo nie przyjmuje asymilatów wytworzonych w ciągu dnia, co z kolei sprzyja rozwojowi owoców. Nocne ochłodzenie obniża również temperaturę gleby, co zwiększa stabilność funkcjonowania systemu korzeniowego. Stabilne funkcjonowanie systemu korzeniowego zapewnia lepsze zaopatrzenie w składniki odżywcze, a tym samym większą zawartość składników odżywczych.

Ponadto lekko słodki smak i bardzo intensywna barwa skórki typowa dla odmian jabłek "Derecske alma" są efektem cięcia letniego, którego dokonuje się przed zbiorami. Ma ono na celu zwiększenie dopływu światła do jabłek, a tym samym uzyskanie intensywnego zabarwienia i wyższego poziomu cukru. Intensywne wybarwienie skórki osiąga się również dzięki zastosowaniu w trakcie uprawy siatek antygradowych, które tworzą korzystny, zamknięty mikroklimat i mają bezpośredni wpływ na barwę owoców.

Jabłka "Derecske alma" zdobyły prestiżowe nagrody za kulturę uprawy (Hortico Debrecen Product Grand Prix w 2006 r. i Greennovation Grand Prix w 2014 r.) oraz za ich szczególną jakość ("Kitüntetett Minoségi Termék" (Produkt Wysokiej Jakości) w 2011 r. oraz "Kivaló Magyar Élemiszer" (Węgierska Żywność Wysokiej Jakości) w 2011 r.).

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.115.18

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 07/03/2022
Data ogłoszenia: 11/03/2022