Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1
(2022/C 104/13)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 2 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Languedoc"

PDO-FR-A0922-AM07

Data przekazania informacji: 6 grudnia 2021 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Odmiany winorośli

W rozdziale I pkt V specyfikacji produktu dodano drugorzędne odmiany winorośli wykorzystywane do produkcji win objętych przedmiotową nazwą.

Odmiany dodane jako drugorzędnie odmiany winorośli są zgodne z profilem win objętych przedmiotową nazwą i umożliwiają przystosowanie się winorośli do suszy i grzybowych chorób roślin. Umożliwiają również stosowanie mniejszej ilości środków ochrony roślin:

- w odniesieniu do produkcji win czerwonych: œillade N et montepulciano N;

- w odniesieniu do produkcji win różowych: œillade N.

Uzupełnia się punkt "Drugorzędne winne odmiany winorośli" w jednolitym dokumencie.

2. Objęcie wina różowego "Saint-Saturnin" uzupełniającą nazwą geograficzną

Uzupełniono rozdział I specyfikacji produktu "Languedoc" w celu ponownego objęcia wina różowego uzupełniającą nazwą geograficzną Saint-Saturnin, w ramach której produkuje się wina czerwone. W specyfikacji produktu dodano szczególne warunki produkcji w celu uregulowania produkcji tych win różowych. Podlegają one bardziej restrykcyjnym kryteriom niż wina objęte nazwą "Languedoc". Te kryteria produkcji były wcześniej przewidziane w ramach środków przejściowych. Dotyczą one odmian winorośli, zasad mieszania odmian winorośli, daty wprowadzenia młodych winorośli do produkcji, wydajności oraz zakazu stosowania węgla do celów enologicznych. Uzupełniono także związek z pochodzeniem geograficznym w celu określenia produkcji win różowych objętych uzupełniającą nazwą geograficzną "Saint-Saturnin".

W rozdziale I specyfikacji produktu wprowadzono zmiany w odniesieniu do następujących punktów:

w pkt V - Odmiany winorośli;

w pkt VIII - Wydajność; - Wprowadzenie do produkcji;

w pkt IX - Przetwarzanie, wytwarzanie, proces dojrzewania, pakowanie, przechowywanie;

w pkt X - Związek z obszarem geograficznym.

Przedmiotowe zmiany specyfikacji produktu nie mają wpływu na jednolity dokument.

3. Środki przejściowe

W rozdziale I pkt XI "Środki przejściowe" specyfikacji produktu nieaktualne środki oraz środki dotyczące produkcji win różowych o nazwie "Saint-Saturnin" wygasły i w związku z tym zostają skreślone z punktu "Środki przejściowe". Środki te dotyczą kryteriów wydajności, zasad mieszania odmian winorośli, terminu élevage oraz dopuszczenia do obrotu i etykietowania.

Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Languedoc

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Analityczne cechy charakterystyczne

KRÓTKI OPIS

- Wina objęte nazwą "Languedoc" obejmują czerwone, różowe i białe wina niemusujące.

- Minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach wynosi 11,5 %.

- Zawartość kwasu jabłkowego w winach czerwonych, z wyjątkiem win, które mogą być opatrzone określeniem "primeur" lub "nouveau", gotowych do wprowadzenia do obrotu luzem lub w opakowaniu, nie przekracza 0,4 grama na litr.

- Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) w winach gotowych do wprowadzenia do obrotu luzem lub w opakowaniu jest zgodna z poniższymi wartościami.

- Maksymalna zawartość cukrów fermentujących:

- w winach białych, różowych i czerwonych, w których naturalna objętościowa zawartość alkoholu jest większa niż 14 %: 4 g/l;

- w winach czerwonych, w których naturalna objętościowa zawartość alkoholu nie przekracza 14 %: 3 g/l;

- w winach opatrzonych określeniem "primeur" lub "nouveau": 2 g/l;

- kwasowość lotna win niepakowanych opatrzonych określeniem "primeur" lub "nouveau" nie przekracza 10,2 mEq/l;

- kwasowość ogólna, kwasowość lotna w winach innych niż opatrzone określeniem "primeur" oraz całkowita zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach wspólnotowych.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 13
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Właściwości organoleptyczne

KRÓTKI OPIS

- Wina czerwone, wytwarzane zawsze z mieszanki kilku odmian, wyróżniają się barwą o średniej do głębokiej intensywności, wachlarzem zapachów przechodzących od owoców czerwonych (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i czarnych do nut przypraw i nut prażenia oraz wyszukaną strukturą charakteryzującą się dojrzałymi taninami. Można je przechowywać średnio przez 2-5 lat, z wyjątkiem win "primeur" lub "nouveau", które należy spożyć w ciągu kilku miesięcy od ich produkcji.

- Wina różowe wytwarza się z mieszanki co najmniej dwóch odmian, głównie odmian syrah N, cinsaut N i grenache N. Dzięki produkcji w procesie bezpośredniego tłoczenia, krótkiej maceracji lub ściągania soku (fr. saignée) ich szata jest naturalnie błyszcząca. Wina te wyróżniają się złożonością aromatyczną, a w smaku są potoczyste i krągłe.

- Wina białe także są wytrawne. Wytwarza się je z mieszanki odmian winorośli. Najczęściej charakteryzują się jasną barwą, krągłością typową dla win z regionu Langwedocji i aromatami, które przywodzą na myśl owoce egzotyczne, cytrusy, białe kwiaty lub suszone owoce.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Szczególne praktyki enologiczne

- Do produkcji win różowych dopuszcza się wykorzystywanie przez producenta wina węgla do celów enologicz- nych, samego lub w mieszankach stosowanych w preparatach, wyłącznie w przypadku tłoczonego moszczu i win w trakcie fermentacji oraz w zakresie, który nie może przekraczać 20 % objętości win różowych wytworzonych przez danego producenta wina z danych zbiorów, oraz w dawce wynoszącej maksymalnie 30 g/hl w odniesieniu do przetwarzanej objętości.

- Poza wymienionym powyżej zakazem w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wszelkich wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa.

2. Praktyka uprawy

Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 4 000 krzewów na hektar. Odstęp między rzędami nie może być większy niż 2,50 metra.

Na każdy krzew przypada maksymalnie 2,50 m2 powierzchni. Powierzchnię tę oblicza się, mnożąc odległości między rzędami i odstęp między krzewami w tym samym rzędzie.

Cięcie przeprowadza się przed fazą E, gdy na dwóch pierwszych oczkach rozwinęły się trzy liście. Winorośl przycina się krótko, formując czopy i pozostawiając maksymalnie 12 oczek na łozie; każdy czop posiada maksymalnie 2 oczka.

- Winorośle odmiany syrah N można przycinać w formie jednoramiennego sznura Guyota, pozostawiając maksymalnie 10 oczek na łozie, w tym maksymalnie 6 oczek na długiej łozie, i jeden czop zastępczy lub dwa czopy zastępcze posiadające maksymalnie jedno lub dwa oczka.

- W przypadku odmiany grenache N krzewy, których dotyczy zjawisko zrzucania kwiatów (fr. coulure), można przycinać na maksymalnie 5 oczek na długą łozę.

Można zezwolić na nawadnianie zgodnie z przepisami art. D. 645-5 kodeksu rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Wydajność w przypadku win czerwonych i różowych

60 hektolitrów z hektara

2. Wydajność w przypadku win białych

70 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

a) zbiór winogron, ich fermentacja oraz produkcja win czerwonych i różowych odbywają się na obszarze następujących gmin:

- w departamencie Aude: Aigues-Vives, Ajac, Albas, Alet-les-Bains, Alzonne, Antugnac, Aragon, Argeliers, Argens-Minervois, Armissan, Arquettes-en-Val, Azille, Badens, Bages, Bagnoles, Barbaira, Bizanet, Bize-Miner- vois, Blomac, Bouilhonnac, Bouriège, Boutenac, Cabrespine, Campagne-sur-Aude, Camplong-d'Aude, Canet, Capendu, Cascastel-des-Corbières, Cassaignes, Castelnau-d'Aude, Castelreng, Caunes-Minervois, Caunettes-en- Val, Caves, Cépie, Comigne, Conilhac-Corbières, Conilhac-de-la-Montagne, Conques-sur-Orbiel, Couiza, Cour- nanel, Coustaussa, Coustouge, Cruscades, Cucugnan, Davejean, Dernacueillette, La Digne-d'Amont, La Digne- d'Aval, Douzens, Duilhac-sous-Pyerepertuse, Durban-Corbières, Embres-et-Castelmaure, Escales, Espéraza, Fa, Fabrezan, Felines-Termenès, Ferrals-les-Corbières, Festes-et-Saint-André, Feuilla, Fitou, Fleury-d'Aude, Floure, Fontcouverte, Fontiès-d'Aude, Fontjoncouse, Fournes-Cabardès, Fraisse-Cabardès, Fraissé-des-Corbières, Gaja- et-Villedieu, Gardie, Ginestas, Gruissan, Homps, Les Ilhes, Jonquières, Labastide-en-Val, Ladern-sur-Lauquet, Lagrasse, Laroque-de-Fa, Lastours, Laure-Minervois, Leucate, Lézignan-Corbières, Limoux, Limousis, Loupia, Luc-sur-Aude, Luc-sur-Orbieu, Mailhac, Mayronnes, Maisons, Magrie, Malras, Malves-en-Minervois, Marseil- lette, Mirepeisset, Montazels, Montbrun-des-Corbières, Montgaillard, Montirat, Montlaur, Montolieu, Montre- don-des-Corbières, Montséret, Monze, Moussoulens, Moux, Narbonne, Névian, Ornaisons, Padern, Palairac, La Palme, Paraza, Pauligne, Paziols, Pépieux, Peyriac-de-Mer, Peyriac-Minervois, Peyrolles, Pezens, Pennautier, Pieusse, Pomas, Port-la-Nouvelle, Portel-des-Corbières, Pouzols-Minervois, Pradelles-en-Val, Puichéric, Quintil- lan, La Redorte, Ribaute, Rieux-en-Val, Rieux-Minervois, Roquecourbe-Minervois, Roquefort-des-Corbières, Roquetaillade, Rouffiac-d'Aude, Roubia, Rouffiac-des-Corbières, Rustiques, Saint-André-de-Roquelongue, Saint-Couat-d'Aude, Saint-Couat-du-Razès, Sainte-Eulalie, Saint-Frichoux, Saint-Hilaire, Saint-Jean-de-Barrou, Saint-Laurent-de-la-Cabrerisse, Saint-Nazaire-d'Aude, Saint-Pierre-des-Champs, Saint-Polycarpe, Sainte-Valière, Salles-d'Aude, Sallèles-Cabardès, Salsigne, La Serpent, Serres, Serviès-en-Val, Sigean, Talairan, Taurize, Termes, Thézan-des-Corbières, Tournissan, Tourouzelle, Tourreilles, Trassanel, Trausse-Minervois, Trèbes, Treilles, Tuchan, Ventenac-Cabardès, Ventenac-Minervois, Vignevieille, Villanière, Villalier, Villar-en-Val, Villar-Saint- Anselme, Villardonnel, Villarzel-Cabardès, Villebazy, Villedubert, Villegailhenc, Villegly, Villelongue-d'Aude, Villemoustaussou, Villeneuve-des-Corbières, Villeneuve-Minervois, Villerouge-Termenès, Villesèque-des-Cor- bières, Villetritouls, Vinassan;

- w departamencie Gard: Aspères, Aujargues, Brouzet-lès-Quissac, La Cadière-et-Cambo, Calvisson, Cannes-et- Clairan, Carnas, Combas, Conqueyrac, Corconne, Crespian, Fontanès, Gailhan, Junas, Langlade, Lecques, Liouc, Montmirat, Montpezat, Moulézan, Nages-et-Solorgues, Nîmes, Orthoux-Sérignac-Quilhan, Saint-Clément, Saint-Hippolyte-du-Fort, Saint-Mamert-du-Gard, Salinelles, Sardan, Sommières, Souvignargues, Vic-le- Fesq, Villevieille;

- w departamencie Hérault: Adissan, Agel, Aigne, Aigues-Vives, Alignan-duVent, Aniane, Arboras, Argelliers, Aspiran, Assas, Assignan, Aumelas, Autignac, Azillanet, Babeau-Bouldoux, Bassan, Beaufort, Beaulieu, Berlou, Béziers, Boisseron, Le Bosc, Boujan-sur-Libron, Brignac, Brissac, Cabrerolles, Cabrières, Campagne, Canet, Cassagnoles, Castelnau-le-Lez, Castries, La Caunette, Causse-de-la-Selle, Causses-et-Veyran, Caussiniojouls, Caux, Cazedarnes, Cazevieille, Cazouls-lès-Béziers, Cébazan, Cessenon-sur-Orb, Cesseras, Ceyras, Claret, Clermont- l'Hérault, Combaillaux, Corneilhan, Cournonsec, Cournonterral, Creissan, Cruzy, Faugères, Félines-Minervois, Ferrières-Poussarou, Fontanès, Fontès, Fos, Fouzilhon, Fozières, Gabian, Garrigues, Gignac, Guzargues, Jon- quières, Juvignac, Lacoste, Lagamas, Laurens, Lauret, Lauroux, Lavalette, Lavérune, Liausson, Lieuran-Cabrières, La Livinière, Lodève, Lunel, Lunel-Viel, Magalas, Margon, Les Matelles, Mauguio, Mérifons, Minerve, Montagnac, Montarnaud, Montesquieu, Montbazin, Montblanc, Montouliers, Montoulieu, Montpellier, Montpeyroux, Moulès-et-Baucels, Mourèze, Murles, Murviel-lès-Béziers, Murviel-lès-Montpellier, Nébian, Neffiès, Nézignan- l'Evêque, Nissan-lez-Enserune, Nizas, Octon, Olmet-et-Villecun, Olonzac, Oupia, Paulhan, Pégairolles-de-Buè- ges, Pégairolles-de-l'Escalette, Péret, Pézenas, Pierrerue, Pignan, Plaissan, Poujols, Poussan, Pouzolles, Prades-le- Lez, Prades-sur-Vernazobre, Le Puech, Puéchabon, Puisserguier, Quarante, Restinclières, Roquebrun, Roques- sels, Roujan, Saint-André-de-Buèges, Saint-André-de-Sangonis, Saint-Aunès, Saint-Bauzille-de-la-Sylve, Saint- Bauzille-de-Montmel, Saint-Clément-de-Rivière, Saint-Chinian, Saint-Christol, Saint-Drézéry, Saint-Félix-de- Lodez, Saint-Gély-du-Fesc, Saint-Geniès-des-Mourgues, Saint-Georges-d'Orques, Saint-Guiraud, Saint-Jean-de- Cuculles, Saint-Jean-de-la-Blaquière, Saint-Jean-de-Buèges, Saint-Jean-de-Fos, Saint-Jean-de-Minervois, Saint- Mathieu-de-Tréviers, Saint-Nazaire-de-Ladarez, Saint-Pargoire, Saint-Pons-de-Mauchiens, Saint-Privat, Saint- Saturnin, Saint-Sériès, Saint-Thibéry, Saint-Vincent-de-Barbeyrargues, Sainte-Croix-de-Quintillargues, Saturar- gues, Sauteyrargues, Sauvian, Sérignan, Servian, Siran, Soubès, Soumont, Sussargues, Le Triadou, Usclas-du- Bosc, Vacquières, Vailhan, Vailhauquès, Valflaunès, Valmascle, Vendémian, Vendres, Vérargues, Vieussan, Ville- neuve-lès-Maguelonne, Villeneuvette, Villeveyrac, Villespassans;

- w departamencie Pyrénées-Orientales: Amélie-les-Bains-Palalda, Ansignan, Arboussols, Argelès-sur-Mer, Bages, Baho, Baixas, Banyuls-sur-Mer, Banyuls-dels-Aspres, Bélesta, Bouleternère, Le Boulou, Brouilla, Cabestany, Caixas, Calce, Camélas, Canet-en-Roussillon, Canohès, Caramany, Cases-de-Pene, Cassagnes, Castelnou, Caudiès- de-Fenouillèdes, Cerbère, Céret, Claira, Les Cluses, Collioure, Corbère, Corbère-les-Cabanes, Corneilla-del-Ver- col, Corneilla-la-Rivière, Elne, Espira-de-Conflent, Espira-de-l'Agly, Estagel, Estoher, Felluns, Finestret, Fosse, Fourques, Ille-sur-Têt, Joch, Lansac, Laroque-des-Albères, Latour-Bas-Elne, Latour-de-France, Lesquerde, Llauro, Llupia, Marquixanes, Maureillas-las-Illas, Maury, Millas, Montalba-le-Château, Montauriol, Montescot, Montes- quieu-des-Albères, Montner, Néfiach, Oms, Opoul-Périllos, Ortaffa, Palau-del-Vidre, Passa, Perpignan, Peyres- tortes, Pézilla-de-Conflent, Pézilla-la-Rivière, Pia, Planèzes, Pollestres, Ponteilla, Port-Vendres, Prats-de-Sournia, Prugnanes, Rasiguères, Reynès, Rigarda, Riunoguès, Rivesaltes, Rodès, Saint-André, Saint-Arnac, Saint- Cyprien, Saint-Estève, Saint-Féliu-d'Amont, Saint-Féliu-d'Avall, Saint-Génis-des-Fontaines, Saint-Hippolyte, Saint-Jean-Lasseille, Saint-Jean-Pla-de-Corts, Saint-Martin, Saint-Michel-de-Llotes, Saint-Nazaire, Saint-Paul-de- Fenouillet, Sainte-Colombe-de-la-Commanderie, Saleilles, Salses-le-Château, Le Soler, Sorède, Sournia, Taillet, Tarerach, Tautavel, Terrats, Thuir, Tordères, Toulouges, Tresserre, Trévillach, Trilla, Trouillas, Villelongue-dels- Monts, Villemolaque, Villeneuve-de-la-Raho, Villeneuve-la-Rivière, Vinça, Vingrau, Vivès, Le Vivier;

b) zbiór winogron, ich fermentacja i produkcja win białych odbywają się na obszarze gmin wymienionych w kontekście zbioru winogron, ich fermentacji i produkcji win czerwonych i różowych, a także na obszarze następujących gmin w departamencie Hérault: Castelnau-de-Guers, Florensac, Mèze, Pinet, Pomerols.

7. Główne odmiany winorośli

Bourboulenc B - Doucillon blanc

Clairette B

Grenache N

Grenache blanc B

Lledoner pelut N

Marsanne B

Mourvèdre N - Monastrell

Piquepoul blanc B

Roussanne B

Syrah N - Shiraz

Tourbat B

Vermentino B - Rolle

8. Opis związku lub związków

Uprawa winorośli na zboczach wzgórz, na których występują suche i kamieniste gleby, stanowi stały element krajobrazu winiarskiego regionu Langwedocji od pojawienia się na tym terenie winnic.

Meandry historii oraz wpływ klasztorów i opactw, ograniczenia gospodarcze związane z położeniem winnic na wzgórzach i ewolucja grup społecznych przyczyniły się do różnorodności i rozwoju produktów od czasów starożytnych Rzymian, a z czasem - do rozpoczęcia produkcji win słodkich, win wzmacnianych, win wytrawnych, czerwonych i białych oraz produkcji winogron stołowych, które to produkty wymagają znacznego stopnia dojrzałości.

Z biegiem czasu na wzgórzach tych odkryto cały szereg szczególnych obszarów cieszących się uznaniem ze względu na jakość i oryginalny charakter prowadzonej na nich produkcji.

Od Collioure aż po bramy Nîmes winorośle porastają nasłonecznione wzgórza od ponad 2 000 lat, a jakość i tożsamość win potwierdzają liczne świadectwa.

Z czasem winnice położone na tych wzgórzach zyskały uznanie i renomę, do czego nierzadko przyczyniały się opactwa (Caunes-Minervois, Valmagne, Lagrasse, Fontfroide itp). Na przykład produkcję win w Saint-Saturnin, Cabrières, zapoczątkował jeden z uczniów świętego Benedykta z Aniane. Od XIV wieku Montpeyroux było własnością i posiadłością biskupów z Montpellier, którzy zaopatrywali się w tamtejsze, cieszące się renomą wina. Podobnie rzecz się ma z Saint-Aignan (Saint-Chinian), pisze Jean Clavel w swoim dziele "Histoire et Avenir des vins en Languedoc" (Przeszłość i przyszłość win w Langwedocji) (Edition Privat, 1985 r.).

W 1788 r. w raporcie przedłożonym królowi intendent Ballainvillers stwierdza: "Chodzi tu o wszystkie wina objęte nazwą, które pod wspólną nazwą win z Narbonne były słusznie doceniane poza granicami prowincji i królestwa, przy czym były to zwłaszcza wina z Lapalme, Leucate, Fitou [...]".

W 1816 r. A. Jullien w "Topographie de tous les vignobles connus" (Topografia wszystkich znanych winnic) podkreślił specyficzny charakter win związany z ich pochodzeniem i wymienił winnice położone na północ od Têt aż po Espira- de-l'Agly i Rivesaltes, a także winnice klasy crus "Saint-Christol", "Saint-Georges d'Orques" czy "Saint-Drézéry": "wina mają przyjemny i czysty smak, są pełne i mają dużą zawartość alkoholu, a po 5-6 latach dojrzewania stają się dystyngowane [...]".

Aby uzyskać ten szczególny charakter win związany z ich pochodzeniem, działki rolne wyznaczone do zbioru winogron obejmują działki, na których występują gleby, które, nie utrudniając zakorzenienia się rośliny, są jej w stanie zapewnić umiarkowane i regularne zaopatrzenie w wodę, aby była ona odporna na ciepłe i suche lata. Są to działki rozciągające się między linią wybrzeża a terenami położonymi na wysokości 400 m n.p.m., o korzystnej ekspozycji.

Preferowane są działki położone na zboczach pagórków, w pobliżu morza, lub na bardziej stromych wzgórzach na obszarze przedgórskim, niekiedy zagospodarowanych w postaci tarasów.

Powierzchnia tego dokładnie wyznaczonego obszaru odpowiada mniej niż jednej trzeciej łącznej powierzchni winnic w regionie, a prowadzona na tym obszarze produkcja - mniej niż 15 % ilości produkowanej w regionie.

Warunki klimatyczne i właściwości gleb wpłynęły na wybór odmian i miejsca ich zasadzenia. Odmiany te wyróżniają się dłuższym cyklem wegetacyjnym i wystarczającą odpornością na suszę i upały oraz optymalizują wysoką sumę temperatur. Odpowiednie prowadzenie produkcji, które skutkuje zbiorami o umiarkowanej wielkości, zapewnia osiągnięcie odpowiedniej dojrzałości winogron przed jesiennymi deszczami, a występowanie wiatrów przyczynia się do zachowania jakości zdrowotnej winogron.

Specyficzny klimat śródziemnomorski - ciepły i suchy - umożliwia wytworzenie dojrzałych tanin w winach czerwonych i wykształcenie krągłości charakterystycznej dla win różowych i białych.

Niezbędna modernizacja dużej części winnic położonych na wzgórzach, przeprowadzona zaraz po zakończeniu II wojny światowej, umocniła pozycję odmian tradycyjnych. Wraz z modernizacją zaczęto stosować zbiorowe podejście oparte na odtworzeniu historycznej metody uprawy winorośli, które opierała się na współpracy spółdzielni winiarskich i niezależnych winnic stowarzyszonych w związki.

Wprowadzenie mechanizacji i rozwój uprawy odmiany winorośli o długich gałęziach, np. odmiany syrah N, obowiązkowo poddanej palikowaniu, doprowadziły do zmian praktyk uprawy. Kwadratowe i niepoddane palikowaniu działki, na których w przeszłości sadzono winorośl, zostały najczęściej zastąpione działkami, na których odległości między rzędami nie przekraczają 2,50 metra, a minimalna gęstość nasadzeń wynosi 4 000 roślin na hektar. Utrzymano jednak metodę cięcia, które jest zasadniczo cięciem krótkim i w ramach którego zawsze należy pozostawić na łozie ograniczoną liczbą oczek.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Etykietowanie

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

- Kontrolowaną nazwę pochodzenia "Languedoc" można uzupełnić określeniem "primeur" lub "nouveau", w którym to przypadku wino należy obowiązkowo wprowadzać do obrotu z oznaczeniem rocznika.

- Wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Languedoc", opatrzoną lub nieopatrzoną uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi "Cabrières", "Grés de Montpellier", "La Méjanelle", "Montpeyroux", "Pézenas", "Quatou- rze", "Saint-Christol", "Saint-Drézéry", "Saint-Georges-d'Orques", "Saint-Saturnin", "Sommières", które prezentuje się pod tą kontrolowaną nazwą pochodzenia, nie mogą być zgłaszane po zbiorach, oferowane konsumentom, wysyłane, wprowadzane do obrotu ani sprzedawane bez podania w dokumentach towarzyszących, w deklaracji zapasów, w reklamach, na ulotkach, na etykietach, na fakturach i na wszelkich opakowaniach wymienionej wyżej kontrolowanej nazwy pochodzenia, w stosownych przypadkach opatrzonej uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie wyjątku w odniesieniu do fermentacji winogron i wytwarzania wina, stanowi obszar następujących gmin:

- w departamencie Aude: Alaigne, Arques, Arzens, Auriac, Belcastel-et-Buc, Berriac, La Bezole, Bourigeole, Bram, Brenac, Brousses-et-Villaret, Brugairolles, Bugarach, Camps-sur-l'Agly, Carcassonne, Castans, Caudebronde, Cau- nette-sur-Lauquet, Caux-et-Sauzens, Citou, Clermont-sur-Lauquet, Couffoulens, Coursan, Courtauly, Cubières-sur- Cinoble, Cuxac-Cabardès, Cuxac-d'Aude, Donazac, Fajac-en-Val, Fontiers-Cabardès, Granes, Greffeil, Labastide- Esparbairenque, Lairière, Lauraguel, Lespinassière, Leuc, Malves-en-Minervois, Marcorignan, Mas-Cabardès, Mas- des-Cours, Massac, Miraval-Cabardès, Missègre, Montclar, Monthaut, Montjardin, Montjoi, Montréal, Moussan, Mouthoumet, Ouveillan, Palaja, Pomy, Pradelles-Cabardès, Preixan, Puilaurens, Puivert, Quillan, Raissac-d'Aude, Raissac-sur-Lampy, La Redorte, Rennes-le-Château, Rennes-les-Bains, Ribaute, Rieux-en-Val, Rieux-Minervois, Roquecourbe-Minervois, Roquefère, Roquefort-des-Corbières, Routier, Rouvenac, Saint-Benoît, Saint-Denis, Saint- Ferriol, Saint-Jean-de-Paracol, Saint-Louis-et-Parahou, Saint-Marcel-sur-Aude, Saint-Martin-des-Puits, Saint-Mar- tin-de-Villereglan, Saint-Martin-le-Vieil, Saissac, Sallèles-d'Aude, Salza, Soulatge, Terroles, Valmigère, Véraza, Verzeille, Villarzel-Cabardès-du-Razès, Villedaigne, Villefloure, Villefort, Villesèquelande;

- w departamencie Gard: Aigremont, Aigues-Mortes, Aigues-Vives, Aimargues, Aubais, Bernis, Boissières, Bouillar- gues, Bragassargues, Caissargues, La Calmette, Caveirac, Clarensac, Congénies, Cros, Dions, Domessargues, Dur- fort-et-Saint-Martin-de-Sossenac, Fons, Gajan, Gallargues-le-Montueux, Générac, Marguerittes, Milhaud, Monoblet, Montagnac, Mus, Parignargues, Pompignan, Poulx, Puechredon, Quissac, Rodilhan, Rogues, La Rouvière, Sainte-Anastasie, Saint-Come-et-Maruéjols, Saint-Dionizy, Saint-Gilles, Saint-Roman-de-Codières, Saint-Théodo- rit, Sauve, Sumène, Uchaud, Vergèze;

- w departamencie Hérault: Abeilhan, Agde, Agonès, Les Aires, Aumes, Baillargues, Balaruc-le-Vieux, Bédarieux, Bélarga, Bessan, Boisset, La Boissière, Bouzigues, Brenas, Buzignargues, Campagnan, Candillargues, Capestang, Cazilhac, Cazouls-d'Hérault, Celles, Cers, Clapiers, Colombiers, Coulobres, Le Crès, Le Cros, Dio-et-Valquières, Espondeilhan, Fabrègues, Ferrals-les-Montagnes, Ferrières-les-Verreries, Frontignan, Galargues, Ganges, Gigean, Gorniès, Grabels, La Grande-Motte, Hérépian, Jacou, Lansargues, Laroque, Lattes, Lespignan, Lézignan-la-Cèbe, Lieuran-lès-Béziers, Lignan-sur-Orb, Loupian, Lunas, Maraussan, Marseillan, Marsillargues, Mas-de-Londres, Maureilhan, Mireval, Mons, Montady, Montaud, Montels, Montferrier-sur-Lez, Mudaison, Notre-Dame-de-Londres, Olargues, Pailhès, Palavas-les-Flots, Pardailhan, Pérols, Pézènes-les-Mines, Les Plans, Poilhes, Popian, Portiragnes, Le Pouget, Pouzols, Puilacher, Puimisson, Puissalicon, Rieussec, Riols, Les Rives, Romiguières, Roqueredonde, Rouet, Saint-Bauzille-de-Putois, Saint-Brès, Saint-Etienne-d'Albagnan, Saint-Etienne-de-Gourgas, Saint-Félix-de- l'Héras, Saint-Geniès-de-Fontedit, Saint-Guilhem-le-Désert, Saint-Hilaire-de-Beauvoir, Saint-Jean-de-Cornies, Saint-Jean-de-Védas, Saint-Just, Saint-Martin-de-Londres, Saint-Maurice-Navacelles, Saint-Michel, Saint-Nazaire- de-Pézan, Saint-Paul-et-Valmalle, Saint-Pierre-de-la-Fage, Saint-Pons-de-Thomières, Salasc, Saussan, Saussines, Sète, Teyran, Thézan-lès-Béziers, Tourbes, Tressan, Usclas-d'Hérault, La Vacquerie-et-Saint-Martin-de-Castries, Valergues, Valras-Plage, Valros, Vélieux, Vendargues, Vias, Vic-la-Gardiole, Villeneuve-lès-Béziers, Villetelle, Viols- en-Laval, Viols-le-Fort;

- w departamencie Pyrénées-Orientales: L'Albère, Alenya, Arles-sur-Tech, Baillestavy, Le Barcarès, Bompas, Boule- d'Amont, Calmeilles, Campoussy, Casefabre, Clara, Eus, Fenouillet, Glorianes, Los Masos, Molitg-les-Bains, Mont- bolo, Mosset, Le Perthus, Prunet-et-Belpuig, Rabouillet, Saint-Laurent-de-Cerdans, Saint-Laurent-de-la-Salanque, Sainte-Marie, Saint-Marsal, Taurinya, Théza, Torreilles, Valmanya, Villelongue-de-la-Salanque, Vira.

Link do specyfikacji produktu

http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-7e46f9d3-55a7-4fed-a312-52a267e4f576

1 Publikacja zmieniona przez sprostowanie z dnia 9 czerwca 2023 r. (Dz.U.UE.C.2023.202.84) zmieniające nin. ogłoszenie z dniem 4 marca 2022 r.
2 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.104.39

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 04/03/2022
Data ogłoszenia: 04/03/2022