Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 524/06)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Charentais"

PGI-FR-A1196-AM02

Data przekazania informacji: 28 października 2021

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Kwasowość lotna

Dokonano przeglądu kwasowości lotnej win białych.

Kwasowość lotna wyrażona jako H2SO4 może wynosić nawet 0,65 g/l w przypadku win białych, w których zawartość cukru przekracza 5 g/l.

W wyniku globalnego ocieplenia zawartość cukru wzrasta, podobnie jak kwasowość lotna, dlatego dostosowano te wartości.

W związku z tą zmianą zmodyfikowano pkt 4 dokumentu.

2. Obszar geograficzny

Dokonano przeglądu obszaru geograficznego i obszaru bezpośredniego sąsiedztwa, które zostały opisane wraz z wykazem gmin i zaktualizowane wg oficjalnego kodu geograficznego.

W związku z tą zmianą zmodyfikowano pkt 6 i 9 dokumentu.

3. Odmiany winorośli

Do specyfikacji dodano następujące odmiany:

Syrah N; Gros manseng B; Petit manseng B; Cabernet cortis N; Monarch N; Pinotin N; Prior N;Vidoc N; Artaban N; Bronner B; Johanniter B; Floreal B; Souvignier gris Rs; Solaris B iSoltis B.

Odmiany te dodano w celu lepszego dostosowania do zmiany klimatu i zmniejszenia wykorzystania środków ochrony roślin przy jednoczesnym zachowaniu profilu organoleptycznego win.

Odmiana Ugni blanc została wycofana z listy odmian, ponieważ nie odpowiada profilowi organoleptycznemu win objętych ChOG. W odniesieniu do tej odmiany uzgodniono środek przejściowy do zbiorów w 2022 r.

W związku z tą zmianą zmodyfikowano pkt 7 dokumentu.

4. Środki rolnośrodowiskowe

Do specyfikacji wprowadzono następujące środki rolnośrodowiskowe:

Utrzymywanie trwałej okrywy zielonej na obwodzie działek (miedze i obszary na końcach działek, które nie są obsadzone lub nie są uprawiane) jest obowiązkowe. Obowiązek ten nie ma zastosowania w przypadku rekultywacji miedz, zniszczonych w szczególności w wyniku erozji lub nadzwyczajnych zjawisk klimatycznych.

Całkowite chemiczne odchwaszczanie działki jest zabronione.

Między rzędami kontrolę roślinności, zasianej lub dziko rosnącej, prowadzi się środkami mechanicznymi i fizycznymi.

Opryskiwacze inne niż wielopowierzchniowe bez dyfuzorów kierowanych (turbiny wodnopowietrzne montowane na ciągniku szczudłowym lub działka oscylacyjne) są zabronione. W przypadku używania rozpylaczy z dyfuzorami ciągnionymi dopuszcza się tylko dysze powietrzne przeznaczone do zabiegów w uprawie winorośli wpisane do najnowszego wykazu środków umożliwiających ograniczenie znoszenia poza docelowe działki środków ochrony roślin stosowanych do oprysku, opublikowanego w biuletynie urzędowym ministerstwa właściwego do spraw rolnictwa.

dostarczanie syntetycznego azotu mineralnego jest ograniczone do 30 jednostek na hektar rocznie.

Zmiany te w większym stopniu uwzględniają wymagania społeczne dotyczące ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego uwzględnienia potrzeb środowiska.

Zmiany te nie wymagają zmiany jednolitego dokumentu.

5. Związek

Dokonano przeglądu związku z miejscem pochodzenia w celu zaktualizowania powierzchni i wielkości produkcji.

W związku z tą zmianą zmodyfikowano pkt 8 dokumentu.

6. Odniesienie do organu kontrolnego

Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami chronionych oznaczeń geograficznych. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.

Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Charentais

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

Czerwone, różowe i białe wina niemusujące

KRÓTKI OPIS

Wina objęte chronionym oznaczeniem geograficznym "Charentais" to niemusujące wina czerwone, różowe i białe.

Wina czerwone oferują zazwyczaj nuty owoców czerwonych i owoców w pełni dojrzałych, które mogą łączyć się z nutami korzennymi. Są to winna lekkie, które mają jednak dobrą strukturę ze względu na obecność lekkich tanin nadających im pewnego dopełnienia. Są to wina o średnim okresie dojrzewania.

Wina białe i różowe na początku degustacji są intensywne, a następnie bardziej zrównoważone, z nutami owocowymi. Są wytwarzane w celu sprzedaży jako wina młode.

Maksymalna zawartość kwasowości lotnej w winach wynosi 11,22 mEq/l, z wyjątkiem win z ukończonym procesem fermentacji jabłkowo-mlekowej lub win białych z zawartością cukru resztkowego > 5 g/l, w przypadku których kwasowość lotna wynosi 13,26 mEq/l.

OGÓLNE CECHY ANALITYCZNE

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Praktyka uprawy

Gęstość nasadzeń winorośli, które mogą być wykorzystane do produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Charentais", nasadzanych od roku uprawy 2001-2002, musi wynosić najmniej 4 000 roślin na hektar z maksymalnym odstępem między rzędami wynoszącym 2,5 m.

5.2. Maksymalna wydajność

1. ChOG "Charentais"

90 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiory winogron, ich fermentacja i wytwarzanie wina objętego chronionym oznaczeniem geograficznym "Charen- tais" odbywają się w departamentach Charente i Charente Maritime.

7. Główne odmiany winorośli

Alicante Henri Bouschet N

Arinarnoa N

Arriloba B

Artaban N

Bronner B

Cabernet cortis N

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Chardonnay B

Chasan B

Chenin B

Colombard B

Cot N - Malbec

Egiodola N

Floreal B

Folle blanche B

Gamay N

Gros Manseng B

Johanniter B

Jurançon noir N - Dame noire

Merlot N

Monarch N

Montils B

Mourvèdre N - Monastrell

Muscadelle B

Négrette N

Petit Manseng B

Pinot noir N

Pinotin N

Prior N

Sauvignon B - Sauvignon blanc

Sauvignon gris G - Fié gris

Semillon B

Solaris B

Souvignier gris Rs

Syrah N - Shiraz

Tannat N

Trousseau gris G - Chauché gris

Vidoc N

Voltis B

8. Opis związku lub związków

Strefa geograficzna chronionego oznaczenia geograficznego "Charentais" obejmuje cały obszar departamentów Charente i Charente Maritime. Pokrywa się z północnym krańcem Basenu Akwitańskiego.

Winnica objęta ChOP "Charentais" jest nierozerwalnie związana z historią Cognac. Produkcja win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Charentais" mogła rozwinąć się dzięki obecności tej prestiżowej winnicy. Ze względu na trudności gospodarcze występujące od 1973 r., produkcja Cognac jest ograniczona i podlega regulacjom, co skłania plantatorów winorośli do dywersyfikacji. Z tego względu zainwestowali oni w produkcję win niemusujących o wyższej jakości, określanych w dekrecie jako "Vin de Pays Charentais"; w 1981 r. na ten cel przeznaczono 2 000 hektarów upraw winorośli. Producenci koncentrowali się przede wszystkim na produkcji win z najpowszechniejszych odmian białych, takich jak ugni blanc i colombard, jednak szybko zainteresowali się selekcją odmian bardziej aromatycznych, nasadzanych lokalnie, takich jak sauvignon, chardonnay czy chenin. Od 1985 r. "Vins de Pays Charentais" są produkowane w trzech kolorach. Rozwojowi produkcji win czerwony towarzyszy również wybór "szlachetniejszych" odmian, takich jak merlot, cabernet-sauvignon, cabernet-franc, gamay i pinot noir. Taki wybór odmian wpisuje się w bardziej globalne podejście jakościowe, które łączy się z wyborem lepiej dostosowanych podkładek, lepiej przemyślanych nasadzeń winorośli i nabyciem nowej wiedzy praktycznej na temat produkcji win przez plantatorów winorośli.

W 1992 r. uznano równocześnie nowe nazwy "Ile de Ré" i "Saint-Sornin". Winnica na wyspie Ré cieszyła się już dużym uznaniem.

Szczególny charakter winnicy wokół Saint-Sornin polega na tym, że całą produkcję stanowią wina "vins de pays", w przeciwieństwie do innych sektorów nazwy pochodzenia, które obejmują również Cognac i Pineau des Charentes. Czynnikiem korzystnym dla winnicy jest ponadto duża solidarność producentów, zrzeszonych w spółdzielni Saint- Sornin.

W 1999 r. uznano nową nazwę "Ile d'Oleron". Jest to winnica historycznie bardzo rozległa (blisko 1 000 ha w 1950 r.) i silnie nacechowana ruchem spółdzielczym, która lokalnie cieszy się dużym uznaniem.

Wina białe i różowe charakteryzują się świeżością o owocowych nutach, zazwyczaj cytrusowych. Przy degustacji na początku są intensywne, a następnie bardziej zrównoważone, z wyrazistymi nutami owocowymi. Są wytwarzane w celu sprzedaży jako wina młode.

Wina czerwone oferują zazwyczaj nuty owoców czerwonych i owoców w pełni dojrzałych, które mogą łączyć się z nutami korzennymi. Są to winna lekkie, które mają jednak dobrą strukturę ze względu na obecność lekkich tanin nadających im pewnego dopełnienia. Są to wina o średnim okresie dojrzewania.

Wina produkowane na wyspach Re i Oleron są lekkie i rześkie, często z nutami jodu, natomiast wina produkowane w sektorze Saint-Sornin charakteryzują się silniejszymi nutami korzennymi w połączeniu z bardziej złożoną strukturą.

ChOG "Charentais" obejmuje obszar 1 500 ha, a produkcja wynosi od 70 000 do 90 000 hektolitrów w zależności od roku.

Dzięki intensywnej pracy nad doborem odmian i nowej wiedzy enologicznej wina objęte chronionym oznaczeniem geograficznym "Charentais" zyskały odrębne miejsce w regionalnym krajobrazie upraw winorośli. Występowanie dostosowanych warunków glebowo-klimatycznych w połączeniu z wyborem gleb, na których łatwiej jest o umiarkowane plony również umożliwiło rozwój produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Charen- tais".

Połączenie tego racjonalnego wykorzystania środowiska naturalnego ze zdobytą przez producentów wina wiedzą praktyczną i nasadzeniem odmian bardziej aromatycznych obok odmian tradycyjnych, a także rozwojem podmiotów gospodarczych i handlowych, umożliwiło poprawę jakości win i dostosowanie jej do zmian na rynku. Wina charakteryzują się zatem profilami zapachowymi i smakowymi z łatwością akceptowanymi i poszukiwanymi przez konsumentów, zwłaszcza przez turystów.

Obecnie sprzedaż win objętych ChOG "Charentais" jest szczególnie aktywna na szczeblu regionalnym i sprzyja jej napływ turystów na tereny nadbrzeżne w okresie letnim. Sieć dystrybucji tych win jest dobrze rozwinięta i obejmuje hipermarkety i supermarkety, restauracje oraz sprzedaż w miejscu wytworzenia.

Wszystkie te elementy przyczyniły się do utrwalenia reputacji upraw winorośli w regionie Charentes i win, które są sprzedawane pod tą nazwą.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji wina, stanowi obszar następujących sąsiadujących powiatów w strefie geograficznej: Fontenay-le-Comte, Niort, Montmorillon, Rochechouart, Bellac, Nontron, Perigueux, Blaye i Libourne.

Informacje na etykiecie

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Chronione oznaczenie geograficzne "Charentais" można uzupełnić nazwą następujących mniejszych jednostek geograficznych zgodnie z warunkami ustalonymi w specyfikacji produktu:

"Ile de Ré"

"Saint-Sornin"

"Ile d'Oléron"

"Charente"

"Charente-Maritime"

Chronione oznaczenie geograficzne "Charentais" można uzupełnić określeniami "primeur" lub "nouveau".

Chronione oznaczenie geograficzne "Charentais" może zostać uzupełnione nazwą jednej odmiany lub kilku odmian przewidzianych w specyfikacji, z wyjątkiem alicante H.-Bouschet N, mouvèdre N (balzac noir) i jurançon noir N (folle noire).

Gdy określenie "chronione oznaczenie geograficzne" zastępuje się tradycyjnym określeniem "vin de pays", na etykiecie musi widnieć logo ChOG Unii Europejskiej.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-d607839b-69a8-4575-80f5-0f6490e9ea52

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.524.20

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 29/12/2021
Data ogłoszenia: 29/12/2021