Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Charentais"
PGI-FR-A1196-AM02
Data przekazania informacji: 28 października 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Kwasowość lotna
Dokonano przeglądu kwasowości lotnej win białych.
Kwasowość lotna wyrażona jako H2SO4 może wynosić nawet 0,65 g/l w przypadku win białych, w których zawartość cukru przekracza 5 g/l.
W wyniku globalnego ocieplenia zawartość cukru wzrasta, podobnie jak kwasowość lotna, dlatego dostosowano te wartości.
W związku z tą zmianą zmodyfikowano pkt 4 dokumentu.
2. Obszar geograficzny
Dokonano przeglądu obszaru geograficznego i obszaru bezpośredniego sąsiedztwa, które zostały opisane wraz z wykazem gmin i zaktualizowane wg oficjalnego kodu geograficznego.
W związku z tą zmianą zmodyfikowano pkt 6 i 9 dokumentu.
3. Odmiany winorośli
Do specyfikacji dodano następujące odmiany:
Syrah N; Gros manseng B; Petit manseng B; Cabernet cortis N; Monarch N; Pinotin N; Prior N;Vidoc N; Artaban N; Bronner B; Johanniter B; Floreal B; Souvignier gris Rs; Solaris B iSoltis B.
Odmiany te dodano w celu lepszego dostosowania do zmiany klimatu i zmniejszenia wykorzystania środków ochrony roślin przy jednoczesnym zachowaniu profilu organoleptycznego win.
Odmiana Ugni blanc została wycofana z listy odmian, ponieważ nie odpowiada profilowi organoleptycznemu win objętych ChOG. W odniesieniu do tej odmiany uzgodniono środek przejściowy do zbiorów w 2022 r.
W związku z tą zmianą zmodyfikowano pkt 7 dokumentu.
4. Środki rolnośrodowiskowe
Do specyfikacji wprowadzono następujące środki rolnośrodowiskowe:
Utrzymywanie trwałej okrywy zielonej na obwodzie działek (miedze i obszary na końcach działek, które nie są obsadzone lub nie są uprawiane) jest obowiązkowe. Obowiązek ten nie ma zastosowania w przypadku rekultywacji miedz, zniszczonych w szczególności w wyniku erozji lub nadzwyczajnych zjawisk klimatycznych.
Całkowite chemiczne odchwaszczanie działki jest zabronione.
Między rzędami kontrolę roślinności, zasianej lub dziko rosnącej, prowadzi się środkami mechanicznymi i fizycznymi.
Opryskiwacze inne niż wielopowierzchniowe bez dyfuzorów kierowanych (turbiny wodnopowietrzne montowane na ciągniku szczudłowym lub działka oscylacyjne) są zabronione. W przypadku używania rozpylaczy z dyfuzorami ciągnionymi dopuszcza się tylko dysze powietrzne przeznaczone do zabiegów w uprawie winorośli wpisane do najnowszego wykazu środków umożliwiających ograniczenie znoszenia poza docelowe działki środków ochrony roślin stosowanych do oprysku, opublikowanego w biuletynie urzędowym ministerstwa właściwego do spraw rolnictwa.
dostarczanie syntetycznego azotu mineralnego jest ograniczone do 30 jednostek na hektar rocznie.
Zmiany te w większym stopniu uwzględniają wymagania społeczne dotyczące ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego uwzględnienia potrzeb środowiska.
Zmiany te nie wymagają zmiany jednolitego dokumentu.
5. Związek
Dokonano przeglądu związku z miejscem pochodzenia w celu zaktualizowania powierzchni i wielkości produkcji.
W związku z tą zmianą zmodyfikowano pkt 8 dokumentu.
6. Odniesienie do organu kontrolnego
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami chronionych oznaczeń geograficznych. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Charentais
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
Czerwone, różowe i białe wina niemusujące
KRÓTKI OPIS
Wina objęte chronionym oznaczeniem geograficznym "Charentais" to niemusujące wina czerwone, różowe i białe.
Wina czerwone oferują zazwyczaj nuty owoców czerwonych i owoców w pełni dojrzałych, które mogą łączyć się z nutami korzennymi. Są to winna lekkie, które mają jednak dobrą strukturę ze względu na obecność lekkich tanin nadających im pewnego dopełnienia. Są to wina o średnim okresie dojrzewania.
Wina białe i różowe na początku degustacji są intensywne, a następnie bardziej zrównoważone, z nutami owocowymi. Są wytwarzane w celu sprzedaży jako wina młode.
Maksymalna zawartość kwasowości lotnej w winach wynosi 11,22 mEq/l, z wyjątkiem win z ukończonym procesem fermentacji jabłkowo-mlekowej lub win białych z zawartością cukru resztkowego > 5 g/l, w przypadku których kwasowość lotna wynosi 13,26 mEq/l.
OGÓLNE CECHY ANALITYCZNE
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
11 |
Minimalna kwasowość ogólna: |
w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
|
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Praktyka uprawy
Gęstość nasadzeń winorośli, które mogą być wykorzystane do produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Charentais", nasadzanych od roku uprawy 2001-2002, musi wynosić najmniej 4 000 roślin na hektar z maksymalnym odstępem między rzędami wynoszącym 2,5 m.
5.2. Maksymalna wydajność
1. ChOG "Charentais"
90 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiory winogron, ich fermentacja i wytwarzanie wina objętego chronionym oznaczeniem geograficznym "Charen- tais" odbywają się w departamentach Charente i Charente Maritime.
7. Główne odmiany winorośli
Alicante Henri Bouschet N
Arinarnoa N
Arriloba B
Artaban N
Bronner B
Cabernet cortis N
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Chardonnay B
Chasan B
Chenin B
Colombard B
Cot N - Malbec
Egiodola N
Floreal B
Folle blanche B
Gamay N
Gros Manseng B
Johanniter B
Jurançon noir N - Dame noire
Merlot N
Monarch N
Montils B
Mourvèdre N - Monastrell
Muscadelle B
Négrette N
Petit Manseng B
Pinot noir N
Pinotin N
Prior N
Sauvignon B - Sauvignon blanc
Sauvignon gris G - Fié gris
Semillon B
Solaris B
Souvignier gris Rs
Syrah N - Shiraz
Tannat N
Trousseau gris G - Chauché gris
Vidoc N
Voltis B
8. Opis związku lub związków
Strefa geograficzna chronionego oznaczenia geograficznego "Charentais" obejmuje cały obszar departamentów Charente i Charente Maritime. Pokrywa się z północnym krańcem Basenu Akwitańskiego.
Winnica objęta ChOP "Charentais" jest nierozerwalnie związana z historią Cognac. Produkcja win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Charentais" mogła rozwinąć się dzięki obecności tej prestiżowej winnicy. Ze względu na trudności gospodarcze występujące od 1973 r., produkcja Cognac jest ograniczona i podlega regulacjom, co skłania plantatorów winorośli do dywersyfikacji. Z tego względu zainwestowali oni w produkcję win niemusujących o wyższej jakości, określanych w dekrecie jako "Vin de Pays Charentais"; w 1981 r. na ten cel przeznaczono 2 000 hektarów upraw winorośli. Producenci koncentrowali się przede wszystkim na produkcji win z najpowszechniejszych odmian białych, takich jak ugni blanc i colombard, jednak szybko zainteresowali się selekcją odmian bardziej aromatycznych, nasadzanych lokalnie, takich jak sauvignon, chardonnay czy chenin. Od 1985 r. "Vins de Pays Charentais" są produkowane w trzech kolorach. Rozwojowi produkcji win czerwony towarzyszy również wybór "szlachetniejszych" odmian, takich jak merlot, cabernet-sauvignon, cabernet-franc, gamay i pinot noir. Taki wybór odmian wpisuje się w bardziej globalne podejście jakościowe, które łączy się z wyborem lepiej dostosowanych podkładek, lepiej przemyślanych nasadzeń winorośli i nabyciem nowej wiedzy praktycznej na temat produkcji win przez plantatorów winorośli.
W 1992 r. uznano równocześnie nowe nazwy "Ile de Ré" i "Saint-Sornin". Winnica na wyspie Ré cieszyła się już dużym uznaniem.
Szczególny charakter winnicy wokół Saint-Sornin polega na tym, że całą produkcję stanowią wina "vins de pays", w przeciwieństwie do innych sektorów nazwy pochodzenia, które obejmują również Cognac i Pineau des Charentes. Czynnikiem korzystnym dla winnicy jest ponadto duża solidarność producentów, zrzeszonych w spółdzielni Saint- Sornin.
W 1999 r. uznano nową nazwę "Ile d'Oleron". Jest to winnica historycznie bardzo rozległa (blisko 1 000 ha w 1950 r.) i silnie nacechowana ruchem spółdzielczym, która lokalnie cieszy się dużym uznaniem.
Wina białe i różowe charakteryzują się świeżością o owocowych nutach, zazwyczaj cytrusowych. Przy degustacji na początku są intensywne, a następnie bardziej zrównoważone, z wyrazistymi nutami owocowymi. Są wytwarzane w celu sprzedaży jako wina młode.
Wina czerwone oferują zazwyczaj nuty owoców czerwonych i owoców w pełni dojrzałych, które mogą łączyć się z nutami korzennymi. Są to winna lekkie, które mają jednak dobrą strukturę ze względu na obecność lekkich tanin nadających im pewnego dopełnienia. Są to wina o średnim okresie dojrzewania.
Wina produkowane na wyspach Re i Oleron są lekkie i rześkie, często z nutami jodu, natomiast wina produkowane w sektorze Saint-Sornin charakteryzują się silniejszymi nutami korzennymi w połączeniu z bardziej złożoną strukturą.
ChOG "Charentais" obejmuje obszar 1 500 ha, a produkcja wynosi od 70 000 do 90 000 hektolitrów w zależności od roku.
Dzięki intensywnej pracy nad doborem odmian i nowej wiedzy enologicznej wina objęte chronionym oznaczeniem geograficznym "Charentais" zyskały odrębne miejsce w regionalnym krajobrazie upraw winorośli. Występowanie dostosowanych warunków glebowo-klimatycznych w połączeniu z wyborem gleb, na których łatwiej jest o umiarkowane plony również umożliwiło rozwój produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Charen- tais".
Połączenie tego racjonalnego wykorzystania środowiska naturalnego ze zdobytą przez producentów wina wiedzą praktyczną i nasadzeniem odmian bardziej aromatycznych obok odmian tradycyjnych, a także rozwojem podmiotów gospodarczych i handlowych, umożliwiło poprawę jakości win i dostosowanie jej do zmian na rynku. Wina charakteryzują się zatem profilami zapachowymi i smakowymi z łatwością akceptowanymi i poszukiwanymi przez konsumentów, zwłaszcza przez turystów.
Obecnie sprzedaż win objętych ChOG "Charentais" jest szczególnie aktywna na szczeblu regionalnym i sprzyja jej napływ turystów na tereny nadbrzeżne w okresie letnim. Sieć dystrybucji tych win jest dobrze rozwinięta i obejmuje hipermarkety i supermarkety, restauracje oraz sprzedaż w miejscu wytworzenia.
Wszystkie te elementy przyczyniły się do utrwalenia reputacji upraw winorośli w regionie Charentes i win, które są sprzedawane pod tą nazwą.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji wina, stanowi obszar następujących sąsiadujących powiatów w strefie geograficznej: Fontenay-le-Comte, Niort, Montmorillon, Rochechouart, Bellac, Nontron, Perigueux, Blaye i Libourne.
Informacje na etykiecie
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Chronione oznaczenie geograficzne "Charentais" można uzupełnić nazwą następujących mniejszych jednostek geograficznych zgodnie z warunkami ustalonymi w specyfikacji produktu:
"Ile de Ré"
"Saint-Sornin"
"Ile d'Oléron"
"Charente"
"Charente-Maritime"
Chronione oznaczenie geograficzne "Charentais" można uzupełnić określeniami "primeur" lub "nouveau".
Chronione oznaczenie geograficzne "Charentais" może zostać uzupełnione nazwą jednej odmiany lub kilku odmian przewidzianych w specyfikacji, z wyjątkiem alicante H.-Bouschet N, mouvèdre N (balzac noir) i jurançon noir N (folle noire).
Gdy określenie "chronione oznaczenie geograficzne" zastępuje się tradycyjnym określeniem "vin de pays", na etykiecie musi widnieć logo ChOG Unii Europejskiej.
Link do specyfikacji produktu
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-d607839b-69a8-4575-80f5-0f6490e9ea52