Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Barsac"
PDO-FR-A0186-AM03
Data przekazania informacji: 26 października 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Oficjalny kod geograficzny
Zaktualizowano gminy obszaru geograficznego oraz obszaru bezpośredniego sąsiedztwa według oficjalnego kodu geograficznego.
Granice obszaru geograficznego pozostają niezmienione.
Zmieniono pkt 6 i 9 jednolitego dokumentu.
2. Cięcie
Zmieniono cięcie odmiany muscadelle w celu zmiany z czopu 1-oczkowego na czop 2-oczkowy czop przy maksymalnej liczbie 8 oczek. Zmianę tę wprowadzono w celu rozwiązania problemu spadku żywotności tej odmiany.
Zmieniono pkt 5.1 jednolitego dokumentu.
3. Przepisy rolnośrodowiskowe
Do specyfikacji produktu dodano następujące przepisy rolnośrodowiskowe:
Obumarłe krzewy należy usuwać z działek, składowanie takich obumarłych krzewów na działkach jest zabronione.
Żadna działka nie może leżeć odłogiem.
Całkowite chemiczne odchwaszczanie działki jest zabronione.
Każdy podmiot gospodarczy wylicza i rejestruje swój wskaźnik częstotliwości zabiegów (fr. IFT).
Zmiany te w większym stopniu uwzględniają wymagania społeczne dotyczące ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego uwzględnienia potrzeb środowiska.
Zmiany te nie wymagają zmiany jednolitego dokumentu.
4. Współczynnik K
Dodano współczynnik K, który ma na celu umożliwienie zbioru winogron przejrzałych i winogron na wina wytrawne na tej samej działce.
Wina o nazwie pochodzenia Barsac są winami uzyskanymi z winogron przejrzałych lub zbotrytyzowanych, zbieranych metodą zbiorów sukcesywnych. W zależności od warunków klimatycznych zdarza się jednak, że winogrona nie nadają się do produkcji win likierowych z cukrem resztkowym. Wprowadzenie współczynnika K umożliwia wykorzystanie takich winogron do produkcji win wytrawnych.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
5. Data wprowadzenia do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów
W rozdziale 1 usuwa się pkt IX ppkt 5 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
6. Środki przejściowe
Wygasłe środki przejściowe usunięto ze specyfikacji.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
7. Oświadczenie o wycofaniu (fr. déclaration de repli)
Dodano obowiązek składania deklaracji w przypadku wycofania nazwy pochodzenia Barsac na rzecz nazwy pochodzenia Sauternes. Zmianę wprowadzono w celu pozyskania dokładniejszych informacji na temat ilości objętych zabiegiem.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
8. Zgłoszenie produktów do objęcia nazwą (fr. déclaration de revendication)
Brzmienie zgłoszenia produktów do objęcia nazwą (fr. déclaration de revendication) zostało zmienione w takim zakresie, że deklaracja jest wysyłana do ODG przed 15 grudnia w roku zbiorów.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
9. Odniesienie do organu kontrolnego
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Barsac
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
Barsac
KRÓTKI OPIS
Białe wina niemusujące zawierające cukry resztkowe.
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi > 15 %.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu tych win po wzbogaceniu nie przekracza 21 %.
Zawartość cukrów fermentacyjnych we dowolnej partii wina wprowadzanego do obrotu luzem lub butelkowanego wynosi > 45 g/L.
Cechy win z Barsac wynikają przede wszystkim z botrytyzacji winogron: grzyb wywołuje zmiany biochemiczne odpowiedzialne za specjalne związki zapachowe i smakowe oraz zawartość cukru w gronach. Młode wino ma kolor złocisty; można w nim wyczuć zapach kwiatów i owoców. Następnie, wraz ze starzeniem, zyskuje kolor bursztynowy i bukiet "pieczeni" kojarzący się z wyrazistymi aromatami potraw grillowanych, smażonych owoców, cytrusów i miodu, bardzo trwały. W smaku wino jest tłuste i gładkie. Wyróżnia się aromatami owocowymi, żywością wynikającą z wapiennego podłoża, które często nadaje winom posmak mineralny z dużą mocą i równowagą.
OGÓLNE CECHY ANALITYCZNE
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
12 |
Minimalna kwasowość ogólna: |
w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): |
25 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
|
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Gęstość obsady i odstęp
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 6 500 roślin na hektar. Odległość między krzewami w rzędzie nie może być mniejsza niż 0,80 metra. Średni odstęp między rzędami winnicy nie może przekraczać 1,90 metra.
2. Zasady przycinania
Praktyka uprawy
Cięcia dokonuje się najpóźniej 1 maja.
Cięcia winorośli dokonuje się z zastosowaniem następujących technik:
- odmiana muscadelle B: w formie wachlarza, z łozą uformowaną z dwóch do pięciu ramion, z maksymalnie sześcioma czopami 2-oczkowymi przy maksymalnej liczbie 8 oczek;
- odmiana semillon B: w formie wachlarza, z łozą uformowaną z dwóch do pięciu ramion, z maksymalnie sześcioma czopami 2-oczkowymi, lub w formie mieszanego sznura Guyota, z maksymalnie sześcioma oczkami na długiej łozie i dwoma czopami maksymalnie 2-oczkowymi, z których jedno jest na części powrotnej długiej łozy;
- odmiana sauvignon B i sauvignon gris G: w formie wachlarza, z łozą uformowaną z dwóch do pięciu ramion, z maksymalnie sześcioma czopami 2-oczkowymi, lub w formie mieszanego sznura Guyota, z maksymalnie sześcioma oczkami na długiej łozie i dwoma czopami maksymalnie 2-oczkowymi, z których jedno jest na części powrotnej długiej łozy, w formie cięcia bordoskiego, gdzie krzew ma dwie długie łozy z maksymalnie czterema oczkami na każdej długiej łozie.
3. Przepisy szczególne dotyczące zbiorów
Praktyka uprawy
Wina produkowane z przejrzałych winogron (obecność szlachetnej pleśni), zbieranych ręcznie metodą zbiorów sukcesywnych.
4. Wzbogacanie
Szczególne praktyki enologiczne
Wzbogacanie jest dozwolone zgodnie z zasadami ustanowionymi w specyfikacji.
5.2. Maksymalna wydajność
1. 28 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, ich fermentacja oraz produkcja i dojrzewanie win mają miejsce na terytorium gminy Barsac, na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 19 marca 2021 r., w departamencie Gironde.
7. Główne odmiany winorośli
Muscadelle B
Sauvignon B - Sauvignon blanc
Sauvignon gris G - Fié gris
Semillon B
8. Opis związku lub związków
Panujący klimat zapewnia szczególne warunki mikroklimatyczne, które są odpowiedzialne za rozwój na winogronach mikroskopijnych grzybów Botrytis cinerea powodujących wytworzenie się szlachetnej pleśni, która nadaje winom z okolic Sauternes typowy charakter w szczególnym środowisku.
Wina pochodzą z działek lub części działek ściśle i dokładnie wyznaczonych na podstawie obiektywnych kryteriów technicznych i wcześniejszych doświadczeń produkcyjnych.
Z upływem czasu wybrano odmiany, które najlepiej nadają się do botrytyzacji winogron. Odmiana sémillon B podobno wykształciła się właśnie w regionie Sauternes.
Ponadto, aby osiągnąć dostateczne stężenie do produkcji win, określono dokładnie cięcie, którego zakres jest znaczny. Często stosuje się rodzaj krótkiego cięcia specyficzny dla tego regionu, tj. cięcie w wachlarz.
Aby osiągnąć doskonałość, wina są wytwarzane z winogron przejrzałych (obecność szlachetnej pleśni) zebranych ręcznie metodą zbiorów sukcesywnych. Plony z winogron przejrzałych są bardzo niskie, tym bardziej że zmienne warunki klimatyczne w poszczególnych rocznikach ograniczają czasami zbiory w sposób drastyczny. Dowodem na to, że winogrona są przejrzałe jest średnia naturalna objętościowa zawartość alkoholu tych win, która wynosi co najmniej 15 %.
Gęstość obsady jest wysoka, ponieważ po ograniczeniu plonowania produkcja wina na krzew jest bardzo niska. Fermentacja takich win jest wolna, często odbywa się w beczkach. Wina długo leżakują przed zlaniem do butelek, co jest konieczne do osiągnięcia wyrafinowanego smaku i lepszej wyrazistości.
Wszystkie te warunki produkcji są identyczne jak w produkcji win o nazwie pochodzenia Sauternes. To, co wyróżnia wina Barsac od innych gmin objętych nazwą pochodzenia "Sauternes", opiera się przede wszystkim na szczególnych cechach gleb i krajobrazu. Zaopatrzenie w wodę i wapienne składniki mineralne w glebie nadają winom oryginalne, dość dynamiczne nuty i trwałe aromaty z owocowymi nutami.
Historyczna renoma win Barsac ugruntowała się wcześnie wokół emblematycznych zamków. Od XIII wieku obszar Barsac miał status królewskiej jednostki sądowniczej (fr. Prévôté royale), a przez port w Barsac, który był jednym z największych na lewym brzegu Garonny, przewożono liczne towary, w tym wina w baryłkach, spławiane Garonną na galarach (tradycyjnych łodziach transportowych) do Bordeaux.
W klasyfikacji win bordoskich z 1855 r. przeprowadzonej z inicjatywy cesarza Napoleona III z okazji Wystawy Światowej nazwa pochodzenia z Żyrondy zyskała duże uznanie, ponieważ uwzględniono w niej dziesięć cru (określonych miejsc produkcji) - dwa premier cru i osiem second cru - z gminy Barsac, spośród 27 cru uwzględnionych w klasyfikacji, pochodzących z pięciu gmin objętych nazwą pochodzenia "Sauternes". Klasyfikacja ta uwzględniała ceny win będące wyznacznikiem ich jakości. Cru objęte klasyfikacją stanowiły 30 % produkcji objętej nazwą pochodzenia "Bar- sac". Wina te są znane na całym świecie i w znacznej większości eksportowane, a ich renoma nie przemija.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do winifikacji, produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar następujących gmin departamentu Gironde, określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 19 marca 2021 r.: Bommes, Budos, Cadillac, Cérons, Fargues, Illats, Langon, Omet, Preignac, Pujols-sur-Ciron, Roaillan, Sainte- Croix-du-Mont, Sauternes.
Większa jednostka geograficzna
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Na etykiecie win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux" lub "Grand Vin de Bordeaux".
Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-496a5541-69d8-4bcf-88b0-6968f1204c18