Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89

(2021/C 46/09)

(Dz.U.UE C z dnia 9 lutego 2021 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 27 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 1 .

WNIOSEK O ZMIANĘ DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ OZNACZENIA GEOGRAFICZNEGO

"Hamburger Kümmel"

Nr UE: PGI-DE-01972-AM01 - 28.9.2017

Język zmiany: niemiecki

Pośrednik

Republika Federalna Niemiec

Nazwa pośrednika:

Bundesverband der Deutschen Spirituosen-Industrie und -Importeure e. V. [Federalne Stowarzyszenie Niemieckiego Przemysłu Napojów Spirytusowych i Importerów Napojów Spirytusowych]

Urstadtstraße 2

53129 Bonn

DEUTSCHLAND

Tel. +49 228539940

E-mail: info@bsi-bonn.de

Przedmiotowe oznaczenie geograficzne

"Hamburger Kümmel"/"Hamburg's Kümmel"

Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana

Chroniona nazwa: 1. Równoznaczna pisownia oznaczenia
Nazwa organów kontrolnych: 2. Zmiana nazwy najwyższego organu kontrolnego
Inne: 3. Zmiana kategorii

Zmiana

Zmiana specyfikacji produktu, która pociąga za sobą zmianę głównych elementów specyfikacji

Wyjaśnienie zmiany

1.
Równoznaczna pisownia oznaczenia

Oprócz oznaczenia geograficznego "Hamburger Kümmel" zarejestrowanego w załączniku III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 2  należy również dopuścić opcjonalne równoznaczne oznaczenie geograficzne "Hamburg's Kümmel".

2.
Nazwa właściwego organu kontrolnego

Od dnia 1 lipca 2020 r. właściwym organem kontrolnym w Wolnym i Hanzeatyckim Mieście Hamburg jest Urząd ds. Sprawiedliwości i Ochrony Konsumentów (dawniej Urząd ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów).

3.
Inne (zmiana kategorii produktu)

Zmiana dotyczy pkt 1.1.2 dokumentacji technicznej (Kategoria), mianowicie faktu, że klasyfikacja "Hamburger Kümmel/ Hamburg's Kümmel" ma zostać zmieniona z kategorii nr 32 ("Likier") w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 (rozporządzenie podstawowe w sprawie napojów spirytusowych) na kategorię nr 23 ("Napoje spirytusowe kminkowe").

W pkt 1.1.2 kategorię nr "32. Likier" zmieniono na kategorię nr "23. Napoje spirytusowe kminkowe". Ponieważ wszystkie produkty będą nadal słodzone w celu dopełnienia smaku, ale oferowany będzie szerszy asortyment o zróżnicowanej słodkości, nie określa się minimalnej zawartości cukru. Ponadto plan oferowania produktów o zawartości cukru mniejszej niż 100 g na litr wyrobu gotowego wpisuje się w strategię rządu niemieckiego, zakładającą obniżenie w przyszłości zawartości cukru w gotowych wyrobach spożywczych. Oczywiście wprowadzanie na rynek produktów o zawartości cukru większej niż 100 g na litr wyrobu gotowego nadal będzie możliwe. W związku z tym proponowana zmiana kategorii nie będzie wiązała się z żadnymi dalszymi zmianami dokumentacji technicznej.

To, że "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" jest obecnie wymieniony w kategorii "likier" (kategoria nr 32) w załączniku III do rozporządzenia podstawowego w sprawie napojów spirytusowych (obecnie rozporządzenie (WE) nr 110/2008), wynika głównie z bardziej rygorystycznej klasyfikacji, która obowiązywała zgodnie z pierwotnym rozporządzeniem podstawowym w sprawie napojów spirytusowych (rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 3 ). Na mocy tego rozporządzenia produkt był automatycznie klasyfikowany jako likier, jeżeli jego zawartość cukru wynosiła przynajmniej 100 gram na litr wyrobu gotowego.

Tradycyjnie produkt "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" wprowadzano do obrotu ze stosunkowo wysoką zawartością cukru, w niektórych przypadkach powyżej 100 g na litr wyrobu gotowego. Według systemu klasyfikacji przewidzianego w rozporządzeniu podstawowym w sprawie napojów spirytusowych wszelkie napoje spirytusowe o zawartości cukru co najmniej 100 g na litr wyrobu gotowego, w tym napoje produkowane z zastosowaniem metody produkcji stosowanej w przypadku "napoju spirytusowego kminkowego", były pod względem formalnym automatycznie klasyfikowane jako likiery. Kategorię produktu "napój spirytusowy kminkowy" ustanowiono w art. 1 ust. 4 lit. n) rozporządzenia (EWG) nr 1576/89 i obecnie jest ona wymieniona jako kategoria nr 23 w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008.

W rozporządzeniu (WE) nr 110/2008 po raz pierwszy umożliwiono dostawcom napojów spirytusowych sprzedawanych pod ogólną nazwą handlową, które spełniają wymogi więcej niż jednej kategorii produktu, wprowadzanie do obrotu tych produktów pod jedną lub kilkoma nazwami handlowymi (zob. art. 9 ust. 3 tego rozporządzenia).

Aby zapobiec wykluczeniu produktu wprowadzonego wcześniej do obrotu jako "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel", po rozpoczęciu stosowania rozporządzenia (EWG) nr 1576/89 z dniem 15 grudnia 1989 r. rząd niemiecki podjął decyzję o sklasyfikowaniu produktu w kategorii "Likier". Podczas toczących się w latach 2006 i 2007 dyskusji dotyczących zmiany rozporządzenia w sprawie napojów spirytusowych rząd niemiecki nie skorzystał z nowej możliwości przewidzianej w art. 9 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 110/2008 pozwalającej na sklasyfikowanie produktu "Hamburger Kümmel/ Hamburg's Kümmel" w kategorii nr 23 w załączniku II do tego rozporządzenia.

Likiery kminkowe wytwarza się co do zasady przez proste zmieszanie alkoholu, zwykle alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, z cukrem i środkami lub preparatami aromatyzującymi. "Napój spirytusowy kminkowy" wytwarza się natomiast przez aromatyzowanie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nasionami kminku z zastosowaniem różnych metod aromatyzowania. W przypadku "napoju spirytusowego kminkowego" najważniejsze metody aromatyzowania polegają na macerowaniu nasion kminku przez określony czas lub na macerowaniu i późniejszej destylacji (późniejszych destylacjach).

Ponadto tradycyjna nazwa "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" sama w sobie wskazuje, że wyrób jest "napojem spirytusowym kminkowym", tj. produktem z kategorii nr 23 załącznika II, a nie "likierem kminkowym" w rozumieniu kategorii nr 32 tego załącznika.

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ

"HAMBURGER KÜMMEL"/"HAMBURG'S KÜMMEL"

Nr UE: PGI-DE-01972-AM01 - 28.9.2017

1.
Nazwa

"Hamburger Kümmel"/"Hamburg's Kümmel"

2.
Kategoria napoju spirytusowego

Kategoria 23. Napój spirytusowy kminkowy

3.
Opis napoju spirytusowego

"Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" wytwarza się w Wolnym i Hanzeatyckim Mieście Hamburg przez aromatyzowanie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nasionami kminku (Carum carvi L.) oraz ewentualnie innymi składnikami nadającymi aromat.

Cechy szczególne (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii)

Minimalna zawartość alkoholu 32 % obj. jest wyższa, niż określono dla przedmiotowej kategorii produktu. W rezultacie aromat kminku jest bardziej wyczuwalny w zapachu i smaku.

Oprócz kminku (nasion) dozwolone jest stosowanie wyłącznie innych naturalnych składników nadających aromat, takich jak zioła lub przyprawy, w tym naturalnych substancji i preparatów aromatycznych.

Nie stosuje się dodatków do żywności, np. barwników.

Właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne

Pod względem właściwości fizycznych, chemicznych i organoleptycznych "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" musi spełniać następujące wymogi:

Właściwości fizyczne i chemiczne

Zawartość alkoholu: co najmniej 32 % obj.

Właściwości organoleptyczne

Klarowność: klarowny
Barwa: bezbarwny lub lekko żółtawy
Zapach (aromat): od dyskretnego, tj. delikatnego i łagodnego, po intensywny zapach kminku
Smak: łagodny, wyważony, o dyskretnym lub intensywnym zapachu kminku.
4.
Obszar geograficzny, którego dotyczy wniosek

"Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" wytwarza się w Wolnym i Hanzeatyckim Mieście Hamburg.

Wykorzystywane nasiona kminku i pozostałe składniki, np. alkohol etylowy pochodzenia rolniczego i cukier, nie muszą już pochodzić z Hamburga ani z okolicznych obszarów.

5.
Metoda otrzymywania napoju spirytusowego

Tradycyjnie istnieją dwie różne metody wytwarzania "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel", które można potencjalnie ze sobą łączyć.

"Hamburger Kümmel" wytwarza się albo:

metodą na gorąco polegającą na destylacji - lub podwójnej destylacji - mieszaniny wody, alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, kminku (Carum carvi L.) oraz ewentualnie innych składników roślinnych, albo
metodą na zimno polegającą na aromatyzowaniu alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego olejkiem kminkowym lub destylatem kminkowym oraz ewentualnie innymi naturalnymi substancjami aromatyzującymi.

Kolejne elementy procesu to:

przechowywanie lub dojrzewanie, w stosownych przypadkach, w odpowiednich zbiornikach,
słodzenie cukrem lub innymi substancjami słodzącymi w różnych ilościach, do poziomu przynajmniej 100 g cukru wyrażonego jako cukier inwertowany na litr wyrobu gotowego,
rozcieńczanie (w stosownych przypadkach) posłodzonej mieszaniny do postaci napoju przez dodanie wody,
filtrowanie (w stosownych przypadkach),
butelkowanie, oraz
etykietowanie i pakowanie.

Rozcieńczanie posłodzonej mieszaniny do postaci napoju przez dodanie wody, filtrowanie, butelkowanie, etykietowanie i pakowanie (końcowe etapy procesu produkcji) mogą również odbywać się poza Wolnym i Hanzeatyckim Miastem Hamburg.

6.
Związek ze środowiskiem geograficznym pochodzenia

Istnieją dowody na to, że produkt "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" wytwarzano w regionie metropolitalnym Hamburga od początku XIX w. i nadal jest tam wytwarzany.

Rośliny kminku o białych kwiatach (Carum carvi L.) rosły kiedyś dziko w regionie metropolitalnym Hamburga. Obecnie kminek jest uprawiany w całych Niemczech i w sąsiednich państwach członkowskich UE, skąd pozyskuje się go do produkcji "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel".

Kminek jest również bardzo popularną przyprawą w kuchni północnych Niemiec. Ułatwia np. trawienie niektórych rodzajów kapusty. Na początku XIX w. odkryto, że można go również wykorzystywać do wytwarzania napoju spirytusowego, który jest przyjemny dla podniebienia. Obecnie nie ma chyba w Hamburgu restauracji, która nie oferowałaby "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel".

Ponadto wiele restauracji serwuje dania lub inne specjały zawierąjace "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" jako składnik.

Gdy wpisze się termin "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" w znaną wyszukiwarkę internetową, pojawiają się linki do wielu stron internetowych.

"Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" określa się nieoficjalnie mianem wizytówki Hamburga. W ratuszu Hamburga jest on serwowany przy wszystkich oficjalnych okazjach.

Organoleptyczne cechy charakterystyczne "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" opierają się na:

roślinach kminku, które są uprawiane lub rosną dziko w aglomeracji Hamburga i w regionach sąsiadujących, takich jak Fryzja Wschodnia oraz Niderlandy, oraz
metodzie produkcji stosowanej od początku XIX w., w tym hanzeatyckim sposobie destylacji.

Niektórzy producenci "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" opracowali specjalne kieliszki, w których serwuje się "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel". Kieliszki te uwydatniają walory spożywanego produktu.

Ponadto niektórzy producenci "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" stosują etykiety, na których widnieje panorama miasta lub niektóre typowe zabytki Hamburga. Miejscowi oraz turyści identyfikują miasto z tym charakterystycznym wysokoprocentowym napojem.

7.
Przepisy unijne lub krajowe/regionalne

"Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" jest zarejestrowany w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 (rozporządzenie w sprawie napojów spirytusowych), w związku z czym jest chroniony jako oznaczenie geograficzne.

Produkt musi również spełniać wymogi określone w horyzontalnym prawie żywnościowym UE, prawodawstwie UE dotyczącym konkretnych napojów spirytusowych oraz uzupełniających przepisach krajowych (np. obowiązek podawania numeru partii zgodnie z rozporządzeniem w sprawie oznaczania partii).

8.
Dodatkowe informacje na temat oznaczenia geograficznego

Oprócz tego do oznaczenia geograficznego "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" można dodawać jedynie następujące dodatkowe informacje:

a)
Podstawowa zasada dotycząca dodatkowych informacji na temat oznaczenia geograficznego "Hamburger Kümmel/ Hamburg's Kümmel":

Zgodnie z obowiązującym prawodawstwem unijnym dotyczącym napojów spirytusowych nazwę "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" można uzupełnić wyłącznie:

określeniami wymienionymi w lit. b), lub
określeniami innymi niż wymienione w lit. b), w przypadku których można wykazać, że były w obiegowym użyciu w dniu 20 lutego 2008 r.
b)
Dodatkowe informacje w postaci innych określeń (dojrzewanie i określenia jakościowe):
Do oznaczenia geograficznego "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" można dodać określenia dotyczące dojrzewania, leżakowania lub przechowywania (np. "alt" lub "alter" [stary]) wyłącznie wówczas, gdy produkty dojrzewały lub były przechowywane w odpowiednich zbiornikach przez co najmniej 6 miesięcy.
Do oznaczenia geograficznego "Hamburger Kümmel/Hamburg's Kümmel" można dodać określenia dotyczące jakości (np. "feiner" [wyborowy] lub "Tafel-" [stołowy]) wyłącznie wówczas, gdy produkty charakteryzują się znacznie wyższą jakością niż standardowe produkty. Może to wynikać na przykład ze szczególnie wysokiej zawartości nasion kminku w mieszaninie z alkoholem etylowym pochodzenia rolniczego, ze stosowania nasion kminku z upraw ekologicznych, ze stosowania wysokogatunkowego filtrowanego alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego lub z faktu, że zawartość alkoholu jest wyższa niż minimalna zawartość alkoholu określona dla kategorii produktu "napój spirytusowy kminkowy".
9.
Wnioskodawca

Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL) [Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa (BMEL)], Referat 414 (Wein, Bier, Getränkewirtschaft) [Wydział 414 (Wydział ds. Wina, Piwa i Napojów)] Rochusstraße 1

D-53123 Bonn

DEUTSCHLAND

10.
Pośrednicy

Bundesverband der Deutschen Spirituosen-Industrie und -Importeure e. V. [Federalne Stowarzyszenie Niemieckiego Przemysłu Napojów Spirytusowych i Importerów Napojów Spirytusowych]

Urstadtstraße 2

53129 Bonn

DEUTSCHLAND

11.
Organy kontrolne

W Wolnym i Hanzeatyckim Mieście Hamburg siedem urzędów okręgowych jest odpowiedzialnych za kontrolę zadań związanych z producentami napojów spirytusowych.

Dane kontaktowe tych urzędów okręgowych udostępnia:

Behörde für Justiz und Verbraucherschutz [Urząd ds. Sprawiedliwości i Ochrony Konsumentów]

Amt für Verbraucherschutz, Lebensmittelsicherheit und Veterinärwesen [Urząd ds. Ochrony Konsumentów, Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii]

Billstrasse 80a (Turm)

20539 Hamburg

DEUTSCHLAND

Tel. +49 40428370

E-mail: lebensmittelueberwachung@justiz.hamburg.de

1 Dz.U. L 130 z 17.5.2019, s. 1.
2 Dz.U. L 39 z 13.2.2008, s. 16.
3 Dz.U. L 160 z 12.6.1989, s. 1.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.46.14

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.
Data aktu: 03/02/2021
Data ogłoszenia: 09/02/2021