united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 439/08)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1
PRZEKAZANIE INFORMACJI O ZMIANIE STANDARDOWEJ ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT

"Draga§am"

PDO-RO-A0286-AM01

Data przekazania informacji: 9 sierpnia 2021 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Dodanie nowej odmiany winorośli jako głównej odmiany

Do wykazu zatwierdzonych odmian jako odmianę główną dodano rumuńską odmianę winorośli alutus.

W rezultacie zmieniono rozdział 4 specyfikacji oraz pkt 5 i 7 jednolitego dokumentu.

Alutus jest rumuńską odmianą stworzoną w stacji badawczej Dragasani zajmującej się uprawą winorośli i produkcją wina; wprowadzenie tej odmiany do uprawy daje wyznaczonemu obszarowi większą możliwość wykorzystania charakterystycznych cech winiarskich obszaru Dragasani związanych z winami gatunkowymi.

Stacja badawcza stworzyła odmianę alutus i monitorowała postępy w jej wprowadzaniu; w warunkach typowych dla obszaru Dragasani odmianę tę można w wystarczającym stopniu dostosować, aby osiągnąć jakość ChNP. Alutus - rumuńska odmiana, która dołącza do innych odmian uprawianych na tym obszarze i daje dobre wyniki w produkcji win wysokiej jakości - zwiększa renomę ChNP "Dragasani" przez zwiększenie różnorodności asortymentu oraz oddanie złożoności cennych odmian krajowych.

Odmiana alutus występuje na glebach szkieletowych; wykorzystuje bardzo dobre warunki glebowe i ma owoce, z których produkowane są pełne wina o wyraźnej strukturze i silnym aromacie owoców leśnych i suszonych śliwek, o jas- noczerwonej barwie, pełnym i ekstraktywnym smaku oraz umiarkowanej ilości garbników.

2. Zmiana wydajności produkcji wina w celu odzwierciedlenia jej wzrostu

Wydajność produkcji wina została zwiększona do poziomu nieprzekraczającego 14 000 kg/ha w momencie pełnej dojrzałości zbieranych winogron oraz do maksymalnej wartości 112 hl/ha uzyskanego wina.

W rezultacie zmieniono rozdziały 5 i 6 specyfikacji oraz pkt 5 jednolitego dokumentu.

Wnioskowana zmiana wydajności produkcji wina z hektara jest konieczna dla obszaru objętego ChNP "Dragasani", ponieważ w ostatnich latach osiągnięto postępy w produkcji: wzrost plonów winogron w momencie pełnej dojrzałości zbiorów oraz przy późniejszych zbiorach ze względu na zmiany w nowych strukturach winnic, ze względu na czynnik biotyczny (struktura klonalna, kłącze) oraz ze względu na czynnik enologiczny (wykorzystanie nowych technologii produkcji wina).

Wskutek szeroko zakrojonych projektów rekonwersji i restrukturyzacji na tym obszarze istotnie zmieniło się zagęszczenie winnic. Podczas gdy wcześniejsze, wykarczowane winnice charakteryzowały się gęstością 2 800-3 200 roślin na hektar, to na nowo utworzonych plantacjach sadzi się ponad 4 545 roślin na hektar: znacznie wzrosła gęstość nasadzeń w młodych winnicach w porównaniu z gęstością wcześniejszych plantacji, co również doprowadziło do wyższych plonów winogron.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Drägäsani

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina białe/różowe

Te wina mają świeży kwiatowy zapach, słomkowożółtą barwę z zielonkawożółtymi, bladołososiowymi/bladoróżo- wymi odcieniami, aromat wanilii, dojrzewających winogron, świeżego masła, intensywnego czarnego bzu, kwiatów winorośli, kwiatów akacji, miodu, gałki muszkatołowej. W smaku tych win czuć nieco migdały, a także świeżość, pełnię i długotrwały posmak. Zdecydowaną większość win białych uznaje się za wina lekkie z dużą kwasowością. Wina te są kwasowe, rześkie, mają owocowy smak, charakter, równowagę, a także bardzo często aromat dojrzałych owoców.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11,00
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 200

2. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina czerwone

Smak - wyraźna struktura tanin, złożony, trawiasty smak, aromat owoców leśnych, porzeczek i przypraw, a także aromat dojrzałych owoców leśnych, suszonych śliwek i gorzkich wiśni.

Barwa ciemna rubinowoczerwona, rubinowoczerwona o umiarkowanej intensywności, czerwona barwa granatu, klarowna i jasna.

Smak - aksamitne wina o dobrze dopasowanej kwasowości, z długotrwałym, zrównoważonym i zaokrąglonym posmakiem.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12,00
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Praktyki enologiczne

Odnośne ograniczenia dotyczące produkcji wina

Zakazane jest słodzenie win objętych ChNP "Drăgăș ani".

2. Cechy charakterystyczne i praktyki uprawy

Praktyki uprawy

W nowo utworzonych winnicach gęstość nasadzeń wynosi 4 132-5 500 roślin na hektar. W innych winnicach minimalna dopuszczalna gęstość wynosi 3 200 roślin na hektar.

System uprawy jest niezabezpieczony lub częściowo zabezpieczony, z zastosowaniem systemu formowania winorośli Guyota, pojedynczego lub dwustronnego kordonu, przycinania z regularnym zastąpieniem. System przycinania będzie długi lub mieszany o wydajności 9-13 kiści/mp.

Uprawy będą nawożone przy użyciu nawozów chemicznych w umiarkowanych dawkach, uzależnionych od właściwości fizykochemicznych gleby (mapa agrochemiczna), przy zachowaniu optymalnego stosunku N, P, K, który odgrywa ważną rolę w formowaniu różnych elementów uprawy (cukrów, kwasowości, antocyjanów, aromatów).

5.2. Maksymalna wydajność

1. przy pełnej dojrzałości zbiorów, crâmpoș ie selecț ionată

14 000 kilogramów winogron z hektara

2. przy pełnej dojrzałości zbiorów, fetească regală, riesling italian, sauvignon, pinot gris, chardonnay

12 000 kilogramów winogron z hektara

3. przy pełnej dojrzałości zbiorów, tămâioasă românească, muscat ottonel, negru de Drăgăș ani

12 000 kilogramów winogron z hektara

4. przy pełnej dojrzałości zbiorów, novac, burgund mare, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, syrah, fetească neagră, alutus

10 000 kilogramów winogron z hektara

5. przy pełnej dojrzałości zbiorów, crâmpoș ie selecț ionată

112 hektolitrów z hektara

6. przy pełnej dojrzałości zbiorów, fetească regală, riesling italian, sauvignon, pinot gris, chardonnay

96 hektolitrów z hektara

7. przy pełnej dojrzałości zbiorów, tămâioasă românească, muscat ottonel, negru de Drăgăș ani

96 hektolitrów z hektara

8. przy pełnej dojrzałości zbiorów, novac, burgund mare, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, syrah, fetească neagră, alutus

75 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Okręg Vâlcea:

- Gmina miejska Drăgăș ani - w tym miejscowości Drăgăș ani, Zărneni, Zlătărei, Valea Caselor;

- Gmina Ș tefaneș ti - wioski Dobruș a, Condoieș ti, Ș erbăneș ti, Ș tefaneș ti;

- Gmina Ș uteș ti - wioski Racu, Izvoraș u, Ș uteș ti, Mitrofani, Verdea, Mazili, Boroș eș ti;

- Gmina Prundeni - wioski Prundeni, Călina, Zăvideni;

- Gmina Orleș ti - wioski Orleș ti, Silea, Scaioș i, Procopoaia;

- Gmina Creț eni - wioski Creț eni, Mreneș ti, Streminoasa, Izvoru;

- Gmina Guș oeni - wioski Guș oeni, Măgureni, Spârleni, Guș oianca, Burdăleș ti;

- Gmina Lungeș ti - wioski Lungeș ti, Carcadieș ti, Fumureni, Stăneș ti-Lunca.

Okręg Olt:

- Gmina Cârlogani - wioski Cârlogani, Cepari;

- Gmina Strejeș ti - wioski Strejeș tii de Sus, Colibaș i;

- Gmina Pleș oiu - wioski Schitu din Deal.

Do kontrolowanej nazwy pochodzenia "DRĂGĂȘ ANI" dodać można następujące nazwy pojedynczych winnic: DEALUL OLT, DOBRUȘ A, Ș UTEȘ TI, MITROFANI, CĂLINA, PRUNDENI, ZĂVIDENI, ORLEȘ TI, GUȘ OENI, MĂGURENI, SPÂRLENI.

7. Główne odmiany winorośli

Alutus N

Burgund mare N - grosser burgunder, grossburgunder, blaufrankisch, kekfrankos, frankovka, limberger

Cabernet sauvignon N - petit vidure, bourdeos tinto

Chardonnay B - gentil blanc, pinot blanc chardonnay

Crâmpoș ie selecț ionată B

Fetească neagră N - schwarze mädchentraube, poama fetei neagră, păsărească neagră, coada rândunicii

Fetească regală B - königliche mädchentraube, königsast, ktralyleanka, dănăș ană, galbenă de ardeal

Merlot N - bigney rouge

Muscat ottonel B - muscat ottonel blanc

Negru de Drăgăș ani N

Novac N

Pinot gris G - affumé, grau burgunder, grauburgunder, grauer mönch, pinot cendré, pinot grigio, ruländer

Pinot noir N - blauer spätburgunder, burgund mic, burgunder roter, klävner, morillon noir

Riesling italian B - olasz riesling, olaszriesling, welschriesling

Sauvignon B - sauvignon verde

Syrah N - shiraz, petit syrah

Tămâioasă românească B - rumänische weihrauchtraube, tamianka

8. Opis związku lub związków

Związek z wyznaczonym obszarem

Winnica Drăgăș ani rozciąga się od Subcarpaț ii Getici na północy po Campia Romana na południu i południowym wschodzie, pomiędzy 44°30' a 44°55' szerokości geograficznej północnej oraz pomiędzy 23°55' a 24°15' długości geograficznej wschodniej. Winnice rozciągają się na długości około 50 km między gminami miejskimi Strejeș ti na południu i Ioneș ti na północy, przy czym szerokość obszaru waha się w wymiarze wschód-zachód na długości około 30 km.

Administracja - winnice znajdują się w okręgach Vâlcea i Olt.

Teren charakteryzuje się tym, że pomiędzy rzekami znajdują się szczyty, do których prowadzą strome zbocza równolegle do rzeki Olt w kierunku od północy do południa. Wysokość wzgórz z winnicami wzrasta z południa (Oporelu 193 m) do północy (Scundu 463 m), co powoduje różną ekspozycję korzystną dla uprawy winorośli.

Litologia - podłoże skalne na zboczach i grzbietach wzgórz zasadniczo składa się na przemian z gliny, marglu i piasków trzeciorzędowych, natomiast w dolinie rzeki Olt - z mułu o różnej teksturze.

Gleby - warunki glebowe na tej płycie charakteryzują się obecnością białych gleb płowych, gleb stagnoglejowych oraz brunatnych gleb płowych (bielicowych). Na wąskich, dobrze odwodnionych górnych partiach zboczy i tarasów ukształtowały się brunatne iluwialne gleby gliniaste. Na zboczach znajdują się brunatne gleby eu-mezobatyczne i regosole. Na tarasach w południowej części winnicy występują czerwonawe gleby brunatne.

Dominującym systemem hydrograficznym jest rzeka Olt - główny zbiornik odbierający nadmiar opadów ze wzgórz w dolinach je oddzielających.

Klimat jest kontynentalny-umiarkowany, z chłodną zimą i gorącym latem, a przy tym występują umiarkowane wschodnioeuropejskie warunki ekstremalne i pewne wpływy śródziemnomorskie. Średnia roczna temperatura (11,3 °C), umiarkowane opady (642 mm rocznie) oraz nasłonecznienie w sezonie wegetacyjnym (1520 godzin) tworzą warunki klimatyczne sprzyjające uprawie winorośli i mają bezpośredni wpływ na jakość zbiorów. Wina uzyskane z pojedynczych winnic Deal Olt, Dobruș a, Ș uteș ti, Mitrofani, Călina, Prundeni, Orleș ti i Guș oeni charakteryzują się wyjątkową jakością win aromatycznych z odmian tămâioasă românească i sauvignon. Wyróżniają się też wina czerwone z odmiany pinot noir.

Przeważające gleby: gleby płowe i brunatne gleby płowe, wraz z warunkami termicznymi, umożliwiają i wspierają uprawę odmian winogron na wino białe, zwłaszcza: sauvignon, crâmpoș ie selecț ionată, tămâioasă românească; a także odmian na wino czerwone: negru de Drăgăș ani, novac i pinot noir.

Wszystkie te warunki glebowo-klimatyczne sprzyjają uprawie winorośli i tworzeniu win o wyjątkowej jakości i charakterystycznych cechach obszaru Drăgăș ani. Produkcja winogron przy użyciu par, odpowiednio rozmieszczonych lato- rośli/kłączy, odpowiednio do "przeznaczenia" gruntu, może dawać znakomite wyniki w produkcji win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia.

Na wysokości ponad 400 m winnice są rozmieszczone na leśnych glebach brunatnych i czerwonawobrunatnych, glebach bielicowych, bogatych w wapień i położonych na aluwialnych żwirach.

Winnica Drăgăș ani jest bardzo zakorzeniona w przeszłości: jej historia sięga okresu Dako-Getów, sprzed około 2 000 lat. Według legendy nazwa odmiany "braghină" nawiązuje do córki Burebisty, a nazwa odmiany "gordan" - do dzielnego wojownika Daciana, którego śmierć była przedmiotem kontrowersji w tamtych czasach, ponieważ w czasie bitwy, w której zginął, miał też wypić kilka pucharów wina.

Istnieją dokumenty dotyczące winorośli Drăgăș ani pochodzące z XVI i XVII wieku, z okresu panowania Michała Walecznego, który przekazywał liczne darowizny klasztorom posiadającym winnice.

Przed wybuchem plagi filoksery głównymi odmianami stosowanymi w Drăgăș ani były: crâmpoș ie, braghină i gordan, do których dodano tămâioasă românească. Stare wina Drăgăș ani nie miały bardzo dużej zawartości alkoholu - około 10 % obj. - i były znane ze świeżości wynikającej z uwalniania się dwutlenku węgla, co jest typowe dla win o niepełnej fermentacji, a także ze smaku lekkiego wypieku.

Wina te robiono z późnych zbiorów winogron, z zastosowaniem długiej i łagodnej fermentacji w niskich temperaturach; swoją kwasowość zachowywały one do wczesnej wiosny.

Winnica Drăgăș ani nie ogranicza się do związku z przeszłością: nowe odmiany i nowoczesne technologie uprawy winorośli i produkcji wina świadczą o tym, że jest ona bardzo dobrze postrzegana współcześnie.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu

Ramy prawne

określone w prawodawstwie krajowym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

W przypadku win objętych ChNP "Drăgăș ani" na etykiecie trzeba wskazać rodzaj wina, w zależności od zawartości cukru (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie).

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_doc_dragasani_modf_cf_cererii_1353_14.07.2020_no_track_ changes.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.439.13

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 29/10/2021
Data ogłoszenia: 29/10/2021