POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Bergerac"
PDO-FR-A0190-AM03
Data przekazania informacji: 8 września 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Oficjalny kod geograficzny
Zaktualizowano gminy obszaru geograficznego oraz obszaru bezpośredniego sąsiedztwa według oficjalnego kodu geograficznego.
Granice obszaru geograficznego pozostają niezmienione.
Zmieniono pkt 6 i 9 jednolitego dokumentu.
2. Wina różowe
Odmiany semillon B, sauvignon B, sauvignon gris G i muscadelle B dodaje się do wykazu zatwierdzonych odmian do produkcji win różowych.
Drugorzędne odmiany winorośli ogranicza się do 20 % gospodarstwa.
Udział wszystkich odmian drugorzędnych jest mniejszy lub równy 20 %, z czego maksymalnie 10 % to odmiany sauvignon B i sauvignon gris G łącznie a 10 % muscadelle B.
Wprowadzenie białych odmian do win różowych umożliwia zachowanie świeżości i właściwości organoleptycznych, które mogą być trudne do uzyskania ze względu na pewne wahania pogodowe (w szczególności wysokie temperatury po fazie przebarwienia).
Dodatek ten nie ma wpływu na jakość produktu.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
3. Średnia dopuszczalna maksymalna ilość winogron z danej działki
Średnią maksymalną ilość winogron z danej działki zharmonizowano na taką samą wartość dla białych i czarnych odmian winorośli, aby zwiększyć skuteczność kontroli.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
4. Węgiel do celów enologicznych
W sposób uregulowany i ograniczony dopuszcza się wykorzystanie do celów enologicznych węgla, co wcześniej było zabronione: "W produkcji win różowych, wykorzystywanie węgla do celów enologicznych jest dopuszczone w moszczu, w granicach 20 % objętości win różowych wyprodukowanych przez danego winiarza z danego zbioru.". Zasada ta ma przede wszystkim służyć zastosowaniu węgla do partii o gorszych właściwościach organoleptycznych i analitycznych (zmiana aromatu związana w szczególności ze zjawiskiem utleniania), ale bez zmiany cech charakterystycznych produktu.
Przedmiotowa zmiana powoduję zmianę w pkt 4 i 5.1 jednolitego dokumentu.
5. Związek z miejscem pochodzenia
W związku z możliwością wykorzystania węgla drzewnego do celów enologicznych zmieniono związek z miejscem pochodzenia.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
6. Odniesienie do organu kontrolnego
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny. Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Bergerac
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. wino białe
KRÓTKI OPIS
Wina białe zazwyczaj rozwijają aromat zarówno kwiatowy, jak i owocowy, o pewnej kwasowości w ustach. Czasem można domyślić się w nich obecności sauvignon B. Mogą one dobrze nadawać się do szybkiego spożycia. Kilka bardziej mięsistych cuvées na bazie odmiany sémillon B lub muscadelle B osiąga złożoność aromatyczną po kilku latach dojrzewania. Wina białe są niemusujące, a ich maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu po wzbogaceniu nie przekracza 13 %. Zawartość cukrów fermentacyjnych nie przekracza 3 g/l. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi co najmniej 10,5 %.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
2. wino czerwone
KRÓTKI OPIS
Wina te często charakteryzują się aromatami owocowymi, ich struktura taninowa łączy elastyczność i krągłość odmiany merlot N z jędrnością garbników cabernet franc N i cabernet-sauvignon N. Aby uniknąć nadmiernej ekstrakcji tanin, prasa ciągła i kosze samoodsączające z pompami paletowymi są zabronione. W pierwszych latach są nieco surowe, zyskują na dojrzewaniu, gdyż garbniki stają się mniej wyraźne. Są to wina białe są niemusujące, których maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu po wzbogaceniu nie przekracza 13,5 %. Zawartość cukrów fermentacyjnych nie przekracza 3 g/l. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi co najmniej 11 %.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
3. wino różowe
KRÓTKI OPIS
Wina różowe dzielą się na wytrawne i półwytrawne. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13 %.
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi co najmniej 10,5 %. Wina różowe, głównie na bazie odmian cabernet franc N i cabernet-sauvignon N, często mają intensywną barwę. Może ona dochodzić nawet do win typu "clairet". Są albo wytrawne, albo łagodne, ich maksymalna zawartość cukrów fermentacyjnych wynosi 10 gramów na litr, a świeżość jest zawsze obecna.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Wykorzystanie węgla enologicznego
Szczególne praktyki enologiczne
W produkcji win różowych, wykorzystywanie węgla do celów enologicznych jest dopuszczone w moszczu, w granicach 20 % objętości win różowych wyprodukowanych przez danego winiarza z danego zbioru.
2. Wzbogacanie
Szczególne praktyki enologiczne
W przypadku win czerwonych dopuszcza się substraktywne techniki wzbogacania, przy czym próg stężenia wynosi maksymalnie 10 %. Wzrost naturalnej objętościowej zawartości alkoholu dla partii poddanej obróbce jest mniejszy lub równy 1 %.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winie po wzbogaceniu nie przekracza 13,5 % w przypadku win czerwonych i 13 % w przypadku win różowych i białych. Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enolo- gicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
3. Gęstość nasadzeń
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość obsady winnicy wynosi 4 000 roślin na hektar. Odległość między rzędami nie może przekraczać 2,50 metra, a odstęp między roślinami w tym samym rzędzie nie może być mniejszy niż 0,80 metra. Dopuszcza się jednak obniżenie gęstości nasadzenia do 3 300 roślin na hektar. W takim przypadku odstęp między rzędami winorośli nie może przekraczać 3 metrów, a odstęp między roślinami w tym samym rzędzie nie może być mniejszy niż 0,90 metra.
4. Nawadnianie
Praktyka uprawy
Nawadnianie jest zabronione.
5. Przycinanie
Praktyka uprawy
Cięcia winorośli dokonuje się z zastosowaniem następujących technik: sznur Guyota, pędy formowane w sznur skośny lub cięcie krótkie.
- w przypadku winnicy o gęstości nasadzenia > 4 000 roślin/ha maksymalna liczba oczek na hektar wynosi 60 000 i 16 na roślinę
- w przypadku winnicy o gęstości sadzenia < 4 000 roślin/ha maksymalna liczba oczek na hektar wynosi 60 000 i 20 na roślinę.
5.2. Maksymalna wydajność
1. wino białe
77 hektolitrów z hektara
2. wino czerwone
68 hektolitrów z hektara
3. wino różowe
72 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Dordogne (określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 26 lutego 2020 r.):
gminy uwzględnione w całości:
Baneuil, Bergerac, Boisse, Bonneville-et-Saint-Avit-de-Fumadières, Bouniagues, Campsegret, Carsac-de-Gurson, Colombier, Conne-de-Labarde, Cours-de-Pile, Creysse, Cunèges, Eymet, Faurilles, (Le) Fleix, Fonroque, (La) Force, Fou- gueyrolles, Fraisse, Gageac-et-Rouillac, Gardonne, Ginestet, Issigeac, Lalinde, Lamonzie-Saint-Martin, Lamothe-Mon- travel, Lanquais, (Les) Lèches, Lembras, Lunas, Mescoules, Minzac, Monbazillac, Monestier, Monfaucon, Monmadalès, Monmarvès, Monsaguel, Montazeau, Montcaret, Montpeyroux, Mouleydier, Moulin-Neuf, Nastringues, Naussannes, Plaisance, Pomport, Port-Sainte-Foy-et-Ponchapt, Prigonrieux, Queyssac, Rampieux, Razac-de-Saussignac, Razac-d'Ey- met, Ribagnac, Rouffignac-de-Sigoulès, Sadillac, Saint-Agne, Saint-Antoine-de-Breuilh, Saint-Aubin-de-Cadelech, Saint-Aubin-de-Lanquais, Saint-Capraise-d'Eymet, Saint-Cernin-de-Labarde, Saint-Germain-et-Mons, Saint-Géry, Saint-Julien-Innocence-Eulalie, Saint-Laurent-des-Vignes, Saint-Léon-d'Issigeac, Saint-Martin-de-Gurson, Saint-Méard- de-Gurçon, Saint-Michel-de-Montaigne, Saint-Nexans, Saint-Perdoux, Saint-Pierre-d'Eyraud, Saint-Rémy, Saint-Sauveur, Saint-Seurin-de-Prats, Saint-Vivien, Saussignac, Serres-et-Montguyard, Sigoulès-et-Flaugeac, Singleyrac, Thénac, Vélines, Verdon, Villefranche-de-Lonchat;
gminy uwzględnione częściowo:
Beaumontois en Périgord jedynie w odniesieniu do terytorium byłej gminy Nojals-et-Clotte, która w dniu 1 stycznia 2016 r. stała się gminą delegowaną w Beaumontois en Périgord, Eyraud-Crempse-Maurens jedynie w odniesieniu do terytorium byłej gminy Maurens, która w dniu 1 stycznia 2019 r. stała się gminą delegowaną w Eyraud-Crempse-Mau- rens.
7. Główne odmiany winorośli
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Cot N - Malbec
Merlot N
Muscadelle B
Sauvignon B - Sauvignon blanc
Sauvignon gris G - Fié gris
Semillon B
Ugni blanc B
8. Opis związku lub związków
Ten region rolniczy, znany jako Périgord purpre, stanowi mozaikę obszarów, która umożliwia rozwój szeregu oryginalnych produktów.
Dobre warunki hydrologiczne w połączeniu ze złagodzonym klimatem oceanicznym, zapewniają dobrą dojrzałość fenolową winogron, uzyskiwanej głównie dzięki odmianom cabernet co znajduje odzwierciedlenie w szczególności w dobrej strukturze tanicznej win czerwonych i w intensywnej barwie win różowych. Dzięki glebie wina białe uzyskują kwasowość oraz cechy kwiatowe lub owocowe z gleb, które są właściwe dla mieszanin odmian winorośli.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa obejmuje terytorium następujących gmin (na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 26 lutego 2020 r.):
- w departamencie Dordogne: Cause-de-Clérans, Saint-Géraud-de-Corps; - w departamencie Gironde: Caplong, Castillon-la-Bataille, Francs, Gardegan-et-Tourtirac, Gensac, Les Lèves-et-Thoumeyragues, Margueron, Pineuilh, Puisseguin, Saint-Avit-Saint-Nazaire, Saint-Cibard, Saint-Emilion;
- w departamencie Lot-et-Garonne: Duras, Loubès-Bernac i Saint-Jean-de-Duras.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia "Bergerac" można umieścić nazwę większej jednostki geograficznej: "Sud-Ouest". Nazwa przedmiotowej większej jednostki geograficznej może również występować na ulotkach lub na dowolnych pojemnikach. Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (pod względem wysokości i szerokości) niż czcionka, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Na etykietach win białych musi znajdować się określenie "wytrawne". Na etykietach win różowych o zawartości cukrów fermentacyjnych (glukozy + fruktozy) od 4 do 10 gramów na litr musi znajdować się określenie "półwy- trawne".
Link do specyfikacji produktu
Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2021.421.9 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33. |
Data aktu: | 18/10/2021 |
Data ogłoszenia: | 18/10/2021 |