united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2021/C 40/11)

(Dz.U.UE C z dnia 5 lutego 2021 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Hegykoi petrezselyemgyoker"

Nr UE: PGI-HU-02492 - 8.3.2019

ChOG () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Hegykoi petrezselyemgyoker"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Węgry

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chronione oznaczenie geograficzne "Hegykoi petrezselyemgyoker" oznacza pietruszkę korzeniową gatunku Petroselinum crispum L. Stosowane odmiany to Eagle, Berliner Halblang (półdługie, wczesne odmiany), Fakir i Arat (odmiany długie).

W momencie wprowadzania do obrotu "Hegykoi petrezselyemgyoker" ma kształt walca, długość 200-300 mm, śred- nicę/szerokość 20-40 mm oraz masę 50-150 gramów. Sam korzeń ma śnieżnobiałą barwę, jest gładki i nierozgałęziony. Produkt "Hegykoi petrezselyemgyoker" różni się od innych pietruszek korzeniowych tym, że ma gładszy kształt, jest nierozgałęziony oraz ma intensywnie pikantny smak i aromat.

"Hegykoi petrezselyemgyoker" wykazuje następujące parametry chemiczne:

zawartość cukru: co najmniej 9 g/100 g świeżego produktu (wagowo),
zawartość wapnia: co najmniej 30 mg/100 g świeżego produktu,
zawartość fosforu: co najmniej 30 mg/100 g świeżego produktu.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -
3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Pietruszka "Hegykoi petrezselyemgyoker" jest uprawiana i zbierana na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Pietruszka "Hegykoi petrezselyemgyoker" jest uprawiana w pobliżu Jeziora Nazyderskiego w powiecie Gyor Moson Sopron na Węgrzech w regionie Zachodniego Kraju Zadunajskiego. Jest ona uprawiany w granicach administracyjnych gmin Hegyko i Fertohomok, na obszarze położonym na północ od głównej drogi przechodzącej przez te gminy i na południe od Jeziora Nazyderskiego.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek między produktem a obszarem geograficznym opiera się na jakości produktu.

Pietruszka korzeniowa znad Jeziora Nazyderskiego jest dobrze znana i popularna już od około 200 lat. Produkt "Hegykoi petrezselyemgyoker" różni się od innych pietruszek korzeniowych uprawianych na Węgrzech tym, że ma śnieżnobiała barwę, gładszy kształt, jest nierozgałęziony oraz ma intensywnie pikantny smak i aromat. Wynika to z wpływu gleby oraz klimatu panującego nad Jeziorem Nazyderskim i na przedgórzu Alp.

Od czasu zastosowania zabiegów melioracyjnych luźna, sięgająca głębokich warstw i świeża gleba z wyschniętego dna jeziora umożliwiła roślinie warzywnej korzeniowej rozwinięcie długich, gładkich korzeni bez rozgałęzień.

Obszar położony na skraju gminy Hegyko stanowi część Jeziora Nazyderskiego. Tamtejsze gleby charakteryzują się niejednorodnym, mozaikowym położeniem, profilem glebowym z warstwami aluwialnymi, bardzo zróżnicowanym składem mechanicznym, wysoką zawartością CaCO3 oraz zasadowością lub w niektórych przypadkach silną zasadowością.

Gleby w basenie Jeziora Nazyderskiego powstawały zawsze wskutek naturalnych ruchów wody. Gdy poziom wody jest wysoki lub utrzymują się wiatry północne, niżej położone obszary są często zalewane przez wody Jeziora Nazy- derskiego, które nanoszą rozpuszczone sole i zawiesinę cząstek piasku, mułu i gliny na zalane obszary. Głównymi czynnikami mającymi wpływ na tworzenie się gleby na tym obszarze są zatem odkładanie się osadów i ich wypła- szczanie, powstawanie gleb łąkowych oraz akumulacja soli i zasolenie. Gleby te mają na ogół szarawą barwę. Zawierają osady i gruboziarnisty piasek pochodzące z dna jeziora. Są one łatwe do uprawy i charakteryzują się korzystną równowagą wodną, dzięki czemu dobrze nadają się do uprawy warzyw korzeniowych, takich jak "Hegykoi petrezse- lyemgyoker".

Wyższa zawartość wapnia i fosforu w korzeniach wynika z głównych czynników wpływających na tworzenie się gleby na obszarze Jeziora Nazyderskiego, tj. odkładania się osadów i ich wypłaszczania, powstawania gleb łąkowych oraz akumulacji soli i zasolenia.

Lokalne warunki klimatyczne sprzyjają również uprawie "Hegykoi petrezselyemgyoker", ponieważ obszar ten jest najchłodniejszą i najwilgotniejszą równiną na Węgrzech. Średnia temperatura wynosi -2 °C w styczniu i +22 °C w lipcu, a średnia roczna temperatura wynosi ok. +10 °C. Niższe letnie temperatury dobrze nadają się do uprawy "Hegykoi petrezselyemgyoker", ponieważ optymalna temperatura do jej wzrostu wynosi ok. 16 °C.

Intensywnie pikantny smak i aromat "Hegykoi petrezselyemgyoker" wynikają ze szczególnego klimatu w regionie Jeziora Nazyderskiego. Lokalne warunki klimatyczne - zwłaszcza wydłużony sezon wegetacyjny spowodowany chłodną i deszczową pogodą - sprzyjają powstawaniu aromatów.

Duże zapotrzebowanie na wodę podczas kiełkowania i w początkowym okresie wzrostu pietruszki korzeniowej zaspokajają roczne opady wynoszące w przedmiotowym regionie 650-700 mm.

Poziomy zbiorów są na ogół przewidywalne dzięki zawartości wody w glebie i dzięki i powierzchni wody rozległego Jeziora Nazyderskiego, które znajduje się w odległości ok. 1 200-1 500 m i zapewnia wymaganą wilgotność pod wpływem przeważających wiatrów północnych i północnozachodnich. Na obszarze tym panuje również od wiosny do jesieni intensywne nasłonecznienie wynoszące do 2 000 godzin rocznie.

W trakcie dojrzewania duża liczba godzin nasłonecznienia i wydłużony sezon wegetacyjny wynikający z chłodnego klimatu sprzyjają tworzeniu się cukru, dzięki czemu "Hegykoi petrezselyemgyoker" ma jego wysoką zawartość.

Gliniasto-piaszczysta gleba o średniej gęstości oraz klimat regionu są idealne do produkcji roślin warzywnych korzeniowych, takich jak "Hegykoi petrezselyemgyoker". Piaszczysta gleba składająca się z luźnych skał osadowych umożliwia wytworzenie korzenia o gładkim, nierozgałęzionym kształcie. Wydłużony sezon wegetacyjny spowodowany chłodną i deszczową pogodą sprzyjają powstawaniu pikantnych substancji aromatycznych. Duża liczba godzin nasłonecznienia w trakcie dojrzewania sprawia, że korzeń charakteryzuje się wysoką zawartością cukru.

Oprócz właściwości gleby lokalne techniki uprawy mają istotny wpływ na wytworzenie się długiego nierozgałęzio- nego korzenia rośliny warzywnej korzeniowej "Hegykoi petrezselyemgyoker".

Jesienią w zaoranej glebie tworzy się redliny o głębokości 40 cm; wówczas przewróconą glebę formuje się w kopce o wysokości 30 cm ułożone w odległości 75 cm (mierzone od wierzchołka), tak aby powierzchnia gleby była równa. Na szczycie redliny wysiewa się 25-30 nasion na metr w rzędzie, na głębokość 1-2 cm. Płytki siew ma znaczny wpływ na równomierne kiełkowanie roślin. Wałowanie rozluźnia glebę, która jest podatna na pęknięcia, co również ułatwia roślinie kiełkowanie.

Dzięki wysiewowi na redlinach i właściwościom gleby korzenie pozostają nierozgałęzione i gładkie, a ich zbiór jest łatwy i nie powoduje ryzyka uszkodzenia rośliny.

Na początku zbiór przeprowadza się ręcznie i w sposób selektywny, do czasu, aż cała roślina osiągnie odpowiedni stopień dojrzałości. Selekcja korzeni, które nadają się już do zbioru, wymaga dużej wiedzy fachowej. Po mechanicznym rozluźnieniu gleby zbioru roślin dokonuje się ręcznie. W tym momencie zbierane są wszystkie rośliny.

"Hegykoi petrezselyemgyoker" jest powszechnie znanym, renomowanym i poszukiwanym przez konsumentów produktem. Jego znaczenie zostało podkreślone w rozprawie doktorskiej opracowanej przez Denes Sandor w 2012 r. w ramach studiów doktoranckich na Uniwersytecie w Peczu, zatytułowanej "A gasztronómia szerepe Magyarorszag idegenforgalmi foldrajzaban" [Rola gastronomii na mapie turystycznej Węgier], w której autor określa "Hegykoi petrezselyemgyoker" jako typowy lokalny składnik z regionu Zachodniego Kraju Zadunajskiego.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)

https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.40.22

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 01/02/2021
Data ogłoszenia: 05/02/2021