POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Pouilly-Fuissé"
PDO-FR-A0653-AM01
Data przekazania informacji: 28 kwietnia 2021 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Zmienia się rozdział I pkt II specyfikacji produktu, aby wprowadzić możliwość uzupełniania nazwy pochodzenia określeniem "premier cru". Terminowi temu może towarzyszyć nazwa klimatu - określenie, którym lokalnie nazywa się mniejszą jednostkę geograficzną. Dodano wykaz klimatów, które mogą być opatrzone tym określeniem.
Klimaty zostały wybrane na podstawie badania, które pokazuje, że wina produkowane na tych mniejszych jednostkach geograficznych osiągały z większą intensywnością cechy charakterystyczne dla nazwy pochodzenia. Nazwy klimatów wybrane przez Krajowy Instytut ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité) podczas posiedzenia właściwego komitetu krajowego, były wykorzystywane od wielu dziesięcioleci jako dodatek do nazwy pochodzenia.
Skądinąd możliwość dodawania nazwy klimatu do nazwy pochodzenia została już dopuszczona w dawnej specyfikacji produktu, pod pewnymi warunkami.
Zmienia się pkt 4, 5, 8 i 9 jednolitego dokumentu.
W rozdziale I pkt IV ppkt 1 dodano wykaz gmin zgodny z oficjalnym kodem geograficznym z 2019 r.
Ta zmiana redakcyjna nie zmienia obszaru geograficznego.
Uściśla się również, że "Dokumenty kartograficzne przedstawiające obszar geograficzny są dostępne do wglądu na stronie internetowej Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité)".
Zmienia się pkt 6 jednolitego dokumentu.
Zaktualizowano datę posiedzenia właściwego komitetu krajowego, które odbyło się w celu zatwierdzenia obszaru wyznaczonego do produkcji. Daty 8 i 9 czerwca zastępuje się więc datą 7 września 2016 r.
Specyfikacja produktu wprowadza obszar wyznaczony do produkcji win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", odwołując się do daty zatwierdzenia przez Krajowy Instytut ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité) podczas posiedzenia właściwego komitetu krajowego (w tym wypadku 14 listopada 2019 r.).
Uściśla się również, że dokumenty graficzne ustalające tak zatwierdzone granice działek obszaru produkcji są składane w urzędach miejskich gmin z obszaru wyznaczonego do produkcji.
Zmienia się pkt 6 jednolitego dokumentu.
Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu w obrębie obszaru geograficznego działek nadających się do wytwarzania produktu objętego daną kontrolowaną nazwą pochodzenia.
Takie wyznaczenie granic zostało zmienione w sposób ograniczony w celu ustalenia jasnych granic w ramach procedury wnioskowania o stosowanie tradycyjnego określenia "premier cru".
Doprowadziło to właściwy organ krajowy do zatwierdzenia wyznaczonych granic działek rolnych na całym obszarze geograficznym w nowej dacie zatwierdzenia, to znaczy 7 września 2016 r., zastępując dawną datę w rozdziale I pkt IV ppkt 2.
W rozdziale I pkt IV ppkt 2 określa się szczególny obszar wyznaczony do produkcji win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru" w obrębie wyznaczonych działek nazwy pochodzenia.
Właściwy organ krajowy zatwierdził szczególne wyznaczenie działek rolnych w dacie wskazanej w specyfikacji produktu, to znaczy 14 listopada 2019 r.
Uściśla się również, że dokumenty graficzne ustalające tak zatwierdzone granice działek obszaru wyznaczonego do produkcji są składane w urzędach miejskich gmin obszaru geograficznego.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
W rozdziale I pkt IV ppkt 3 dodano wykaz gmin zgodny z oficjalnym kodem geograficznym z 2019 r.
Od czasu pierwszego zatwierdzenia specyfikacji produktu nazwy niektórych gmin uległy zmianie, a niektóre gminy połączyły się. Wykaz gmin, które składają się na ten obszar został więc zaktualizowany, bez modyfikowania granic obszaru.
Niektóre gminy zostały więc usunięte:
w departamencie Côte d'Or: Cormot-le-Grand, Vauchignon
w departamencie Rhône: Belleville, Le Bois d'Oingt, Dareizé, Jamioux, Liergues, Nuelles, Oingt, Les Olmes, Pouilly-le- Monial, Saint-Laurent d'Oingt, Saint-Loup
w departamencie Saône-et-Loire: Donzy-le-National, La Loyère, Massy
w departamencie Yonne: Accolay, Champvallon, Cravant, Sacy, Villiers-sur-Tholon, Volgré.
Dodaje się następujące gminy:
w departamencie Côte d'Or: Cormot-Vauchignon
w departamencie Rhône: Belleville-en-Beaujolais, Porte des Pierres Dorées, Saint-Germain-Nuelles, Saint-germain-sur- l'Arbresle, Saint-Jean-d'Ardières, Le Val d'Oingt, Vindry-sur-Turdine (wyłącznie w przypadku obszaru dawnych gmin Dareizé, Les Olmes i Saint Loup)
w departamencie Saône-et-Loire: Fragnes-La-Loyère (wyłącznie w przypadku obszaru dawnej gminy La Loyère), La Vineuse (wyłącznie w przypadku obszaru dawnych gmin Donzy-le-National, La Vineuse i Massy)
w departamencie Yonne: Deux Rivières, Montholon (wyłącznie w przypadku obszaru dawnych gmin Champvallon, Villiers-sur-Tholon i Volgré).
Zmienia się pkt 9 jednolitego dokumentu.
W rozdziale I pkt IV lit. d) specyfikacji produktu wprowadzono średnią dopuszczalną maksymalną ilość winogron z danej działki dotyczącą win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", tj. 9 500 kg z hektara. Jest ona niższa od ilości dopuszczonej w przypadku win, które mogą być objęte nazwą pochodzenia. Zatem ta cecha charakterystyczna to oznaka wyższych wymagań w prowadzeniu winnicy, pozwalająca uzyskać wino, które wyraźniej oddaje charakter swojego obszaru produkcji.
Przedmiotowa zmiana specyfikacji produktu nie dotyczy jednolitego dokumentu.
W rozdziale I pkt VI ppkt 2 lit. a) specyfikacji produktu wprowadzono szczególne praktyki uprawy dla działek produkujących wina, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru":
- Zabrania się odchwaszczania z zastosowaniem środków chemicznych, za wyjątkiem środków biokontroli zatwierdzanych przez instytucje publiczne ds. uprawy winorośli.
- Obowiązkowy okres odpoczynku gleby, bądź odłogowania, pomiędzy karczowaniem a ponownym obsadzeniem działki ma wynosić co najmniej 3 lata uprawowe.
Pierwsza zmiana wspiera aktualną ewolucję w praktykach podmiotów gospodarczych, które skłaniają się ku agroeko- logii. Odzwierciedla rosnące zainteresowanie problematyką ochrony środowiska w stosowanych technikach. Prowadzi do zmniejszenia wykorzystania herbicydów chemicznych. Druga zmiana sprzyja również trwalszemu zakorzenieniu się winorośli.
Przedmiotowa zmiana specyfikacji produktu nie dotyczy jednolitego dokumentu.
W rozdziale I pkt VII ppkt 1 lit b) specyfikacji produktu wprowadza się obowiązek wykorzystania do transportu zbiorów zebranych mechanicznie skrzyń ładunkowych z podwójnym dnem w przypadku win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru".
Ten przepis pozwala uniknąć sytuacji, w której oddzielone w ten sposób soki wpływają do prasy razem z kiśćmi winogron. Utlenianie soków jest ograniczone.
Ta zmiana specyfikacji produktu nie zmienia jednolitego dokumentu.
W rozdziale I pkt VII ppkt 2 lit. b) minimalna zawartość cukru i objętościowa zawartość alkoholu określone dla win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", są takie same jak wartości minimalne wymagane w przypadku win objętych nazwą pochodzenia i opatrzonych nazwą mniejszej jednostki geograficznej, nazywanej lokalnie klimatem. Przystąpiono więc do zastąpienia odniesienia do klimatów ogólnym określeniem "premier cru". Wybrane klimaty mają przestrzegać tych wartości, podobnie jak miało to miejsce w przypadku poprzedniej wersji specyfikacji produktu.
Zmienia się pkt 4 jednolitego dokumentu.
W rozdziale I pkt VIII ppkt 1 wydajność win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru" ustala się na 56 hektolitrów z hektara, a maksymalną wydajność na 62 hektolitrów z hektara.
Poziomy wydajności narzucone w przypadku win objętych nazwą pochodzenia i opatrzonych nazwą mniejszej jednostki geograficznej zostały obniżone ze względu na poziom jakości powiązany z określeniem "premier cru".
Zmienia się pkt 5 jednolitego dokumentu.
W rozdziale I pkt IX ppkt 1 lit. f) wprowadza się warunki dojrzewania win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru". Te wina są poddawane procesowi dojrzewania co najmniej do 1 lipca roku następującego po roku zbiorów.
Potrzebują one dłuższego okresu dojrzewania aby mogły osiągnąć cechy charakterystyczne wymagane do umieszczenia określenia "premier cru".
Uściśla się, że w przypadku wszystkich win objętych nazwą pochodzenia dojrzewanie ma miejsce przed pakowaniem. Te wina powinny dojrzewać w dużych pojemnikach.
Zmienia się pkt 5 jednolitego dokumentu.
W rozdziale I pkt IX ppkt 4 w przypadku win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", datę wprowadzenia do obrotu produktu przeznaczonego dla konsumenta ustalono na 15 lipca roku następującego po roku zbiorów, spójnie z datą minimalną zakończenia dojrzewania, tj. 1 lipca roku następującego po roku zbiorów.
Przerwa między dwoma terminami zapewnia przygotowanie win oraz ich przemieszczenie z obszaru, gdzie dojrzewają do wszystkich miejsc, gdzie są sprzedawane.
Przedmiotowa zmiana specyfikacji produktu nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Rozdział I pkt X ppkt 1 lit. b) częściowo przeredagowano i uzupełniono, aby uwzględnić elementy specyficzne dla win opatrzonych określeniem "premier cru".
Dodano więc następujące zdanie, przenosząc je do ppkt 3 "Związki przyczynowe":
"Duże posiadłości są rzadkie, dominują gospodarstwa rodzinne o średniej powierzchni wynoszącej 3-4 hektary i o dużym rozdrobnieniu działek. 70 % produkcji jest wytwarzane w prywatnych wytwórniach winiarskich".
Zdanie "Około trzydziestu »klimatów« (określenie nadawane lokalnie danemu miejscu - fr. lieu-dit) jest regularnie zgłaszane przez producentów i wpisywane na etykietach win" zostało przeniesione do lit. b).
Zdanie "Wina są poddawane procesowi dojrzewania w sztucznie utrzymywanej temperaturze i co najmniej do 1 lutego roku następującego po roku zbiorów" zostało przeniesione do lit. b), zmienione i uzupełnione, aby uwzględnić minimalny okres dojrzewania win opatrzonych określeniem "premier cru".
Aby opisać czynniki ludzkie właściwe dla win opatrzonych określeniem "premier cru" dodano następujące zdanie:
"Wina pochodzące z najlepszych lokalizacji zdobyły rozgłos, dzięki któremu mogą wyróżniać się zastosowaniem oznaczenia »premier cru«. Klimaty (nazwa zwyczajowa nadawana danemu miejscu lub grupie miejsc) klasyfikowane z użyciem oznaczenia »premier cru« są obecne w każdej z gmin objętych nazwą pochodzenia. Zajmują wzgórza z najlepszą wystawą, często po ich drugiej stronie w stosunku do skał (wzniesienie Pouilly, Roche de Solutré i Vergisson) lub wapienne płaskowyże. Klimatów jest 22 i wszystkie cieszą się ugruntowaną renomą, w przypadku niektórych, takich jak Pouilly, od początku XIX wieku, a w przypadku większości pozostałych od zakończenia drugiej wojny światowej. Ze względu na swoją szczególną równowagę oraz fakt, że dobrze się starzeją, takie wina wymagają dłuższego okresu dojrzewania, aby do konsumenta mogło trafić wino o optymalnych parametrach".
Dane liczbowe podane w ostatnim zdaniu w lit. b) zostały zaktualizowane za rok 2019.
Zmienia się pkt 8 jednolitego dokumentu w części "Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem".
W rozdziale I pkt X ppkt 2 dodano opisy win opatrzonych określeniem "premier cru":
"Wina opatrzone określeniem »premier cru« posiadają większą intensywność. Mogą być owocowe, bardziej mocne lub bardziej mineralne, zależnie od pochodzenia winogron, uzewnętrzniając różnorodne uwarunkowania glebowe i mezoklimatyczne regionu. To wina długo dojrzewające, które, aby osiągnąć swoją pełnię, potrzebują kilku lat. Wymagają również dłuższego okresu dojrzewania, aby mogły w pełni osiągnąć swoją równowagę, trwałość aromatyczną, intensywność i złożoność".
Usunięto następujące zdanie:
"Pełna paleta jego cech rozwija się po kilku latach starzenia i może się ujawniać nawet po wielu latach, do 20 lub więcej lat później".
Zmienia się pkt 4 oraz pkt 8 jednolitego dokumentu w części "Informacje na temat jakości i cech charakterystycznych produktu".
W rozdziale I pkt X ppkt 3 usunięto dwa poniższe zdania i przeniesiono je rozdziału I pkt X ppkt 1 lit. b) specyfikacji produktu:
"Duże posiadłości są rzadkie, dominują gospodarstwa rodzinne o średniej powierzchni wynoszącej 3-4 hektary i o dużym rozdrobnieniu działek. 70 % produkcji jest wytwarzane w prywatnych wytwórniach winiarskich".
Przeredagowano częściowo pkt X "związek z obszarem geograficznym", aby uwzględnić cechy charakterystyczne właściwe dla win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru".
Zmienia się ppkt 8 jednolitego dokumentu w części "Związki przyczynowe".
Rozdział I pkt XII ppkt 2, lit. a) zastąpiono następującym zdaniem: "Nazwę klimatu, która może być powiązana z określeniem »premier cru« zapisuje się bezpośrednio po kontrolowanej nazwie pochodzenia czcionką o wymiarach nieprzekraczających (pod względem wysokości i szerokości) połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia".
Tekst w nowym brzmieniu ustala zasady etykietowania z użyciem nazw klimatu wybranych do stosowania określenia "premier cru".
Usuwa się literę początkowo określoną jako a).
Dodano nową lit. b) ze względu na wprowadzenie zasad szczególnych dla klimatów klasyfikowanych z użyciem oznaczenia "premier cru". Nowe brzmienie pozwala zachować możliwość podania na etykiecie nazwy mniejszej jednostki geograficznej ponieważ ta praktyka jest powszechnie stosowana w tym regionie. Zabronione jest jednak używanie nazw brzmiących tak samo jak nazwa klimatu klasyfikowanego z użyciem oznaczenia "premier cru".
"b) - Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:
- jest to nazwa miejsca wpisanego do ksiąg wieczystych;
- została ona podana w deklaracji zbiorów;
- nazwa miejsca wpisanego do ksiąg wieczystych nie jest taka sama jak nazwa jednego z klimatów, które mogą być opatrzone określeniem »premier cru«, aby uniknąć stosowania nazw jednobrzmiących.
Nazwa miejsca wpisanego do ksiąg wieczystych jest zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających - zarówno pod względem wysokości, jak i szerokości - połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia".
Litery początkowo określone jako b) i c) określa się jako c) i d).
Zmienia się pkt 9 jednolitego dokumentu.
W rozdziale II pkt I dodaje się ppkt 8, aby wprowadzić obowiązki w zakresie deklaracji umożliwiające kontrolę danego warunku produkcji win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru".
"8 - Deklaracja o karczowaniu i o sadzeniu
W przypadku działek położonych na konkretnym obszarze wyznaczonym do produkcji win, które mogą być opatrzone określeniem »premier cru«, każdy podmiot gospodarczy zgłasza do instytucji ochrony i zarządzania przed końcem trwającego roku winiarskiego działki karczowane, działki obsadzane oraz wstępny plan ponownego obsadzania".
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
W rozdziale II pkt II specyfikacji produktu dodano podpunkt "Monitorowanie win, które mogą być opatrzone określeniem "premier cru", nakładający na podmioty gospodarcze obowiązek udostępniania informacji, aby umożliwić kontrole niektórych warunków produkcji stosowanych do tych win.
"Każdy podmiot gospodarczy produkujący wina, które mogą być opatrzone określeniem »premier cru«, udostępnia instytucji ochrony i zarządzania następujące informacje:
- Każdy dokument potwierdzający wykorzystanie skrzyń ładunkowych o podwójnym dnie,
- Środek chwastobójczy rozprowadzany na każdej działce objętej produkcją:
- numer działki,
- nazwa produktu,
- data,
- o ilość rozprowadzonego środka".
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
W rozdziale II pkt I specyfikacji produktu, słowa "plan inspekcji" zastąpiono "planem kontroli". Zmianę wprowadzono w ppkt 2, 3, 4, 6. Grupa składająca wniosek zdecydowała, że kontrola zewnętrzna ma się odbywać w ramach systemu inspekcji z kontrolą zewnętrzną, przeprowadzaną w systemie certyfikacji.
W rozdziale III pkt II specyfikacji produktu odniesienia do organu kontrolnego zmieniono ponieważ kontrola jest obecnie prowadzona zgodnie z systemem certyfikacji. Od zatwierdzenia specyfikacji produktu w 2011 r. zmieniono zasady sporządzania specyfikacji produktów, które obecnie wymagają, aby w przypadku, gdy wybrano taki system, wskazać nazwę i dane kontaktowe tego organu.
Nazwa i dane kontaktowe dawnego organu kontrolnego zostały usunięte i zmienione następującymi danymi:
"SIQOCERT
132/134, route de Dijon
21207 Beaune CEDEX
Tel. +33 0380250950
Faks +33 0380246323
E-mail: beaune@siqocert.fr"
W pkt II w 2 punktach następujących po tym pierwszym punkcie słowa "pod nadzorem" i "plan inspekcji" zastępuje się słowami "na rzecz" i "plan kontroli".
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Pouilly-Fuissé
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
Pouilly-Fuissé
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Są to niemusujące białe wina wytrawne. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach wynosi co najmniej 11 %. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13,5 %.
Wina gotowe, przygotowane do dopuszczenia do konsumpcji osiągają maksymalną zawartość cukrów fermentujących (glukoza + fruktoza):
Kwasowość ogólna, kwasowość lotna, zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach wspólnotowych.
Wino "Pouilly-Fuissé", na ogół o złotozielonej szacie kiedy jest młode, to wino wytrawne, równocześnie wykwintne i wyraziste, które często posiada delikatne nuty białych kwiatów i owoców cytrusowych. W trakcie starzenia przechodzą one często w nuty orzechów laskowych, prażonych migdałów, wanilii lub krzemionki. W smaku mają pełną i bogatą strukturę oraz zachowują dobrą równowagę między mocą a elegancją.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna: | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
"Pouilly-Fuissé" premier cru
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Są to niemusujące białe wina wytrawne. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach wynosi co najmniej 12 %. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13,5 %.
Wina gotowe, przygotowane do dopuszczenia do konsumpcji osiągają maksymalną zawartość cukrów fermentujących (glukoza + fruktoza):
Kwasowość ogólna, kwasowość lotna, zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach wspólnotowych.
Wina opatrzone określeniem "premier cru" posiadają większą intensywność. Mogą być owocowe, bardziej mocne lub bardziej mineralne, zależnie od pochodzenia winogron, uzewnętrzniając różnorodne uwarunkowania glebowe i mezoklimatyczne regionu. To wina długo dojrzewające, które aby osiągnąć swoją pełnię potrzebują kilku lat. Wymagają również dłuższego okresu dojrzewania, aby mogły w pełni osiągnąć swoją równowagę, długość, intensywność i złożoność.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna: | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 8 000 krzewów na hektar, odstęp między rzędami nie przekracza 1,40 metra, a odstęp między krzewami w tym samym rzędzie jest większy lub równy 0,75 metra.
Cięcie krótkie (winorośl prowadzona w formie sznura skośnego Royat):
Cięcie długie (winorośl przycina się w formie sznura Guyota lub za pomocą cięcia "taille à queue du Mâconnais")
W przypadku winorośli przycinanych w formie pojedynczego lub podwójnego sznura Guyota, liczba pozostawionych oczek na krzew nie przekracza 10.
Każdy krzew posiada:
Każdy krzew posiada jedną długą łozę z maksymalnie 12 oczkami, której czubek jest przywiązywany do dolnego druta konstrukcji palikowania.
Szczególne praktyki enologiczne
Zabrania się stosowania kawałków drewna.
Po wzbogacaniu wina osiągają całkowitą objętościową zawartość alkoholu nieprzekraczającą 13,5 %.
Poza wymienionymi powyżej przepisami w praktykach enologicznych należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
Szczególne praktyki enologiczne
Przed pakowaniem wina są poddawane procesowi dojrzewania co najmniej:
Temperatura pojemników na etapie dojrzewania jest sztucznie kontrolowana i nie przekracza 25 °C.
Pouilly-Fuissé
70 hektolitry z hektara
Pouilly-Fuissé Premier cru 62 hektolitry z hektara
Zbiór winogron, winifikacja, produkcja i dojrzewanie win odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Saône-et-Loire, w oparciu o oficjalny kodeks geograficzny z 2019 r.: Chaintré, Fuissé, Solutré- Pouilly i Vergisson.
Chardonnay B
Obszar geograficzny jest położony w południowej części regionu Burgundii. Układa się we wstęgę, przecinającą ukośnie pasma górskie położone na południowych obrzeżach naturalnego regionu "Mâconnais". Rozciąga się na obszarze czterech gmin departamentu Saône-et-Loire, około 10 kilometrów na zachód od Mâcon.
Nad poprzecinanym dolinami i pagórkowatym pejzażem dominują symboliczne wapienne skały Vergisson i Solutré, stanowiące wspaniały obiekt prehistoryczny. Topografia jest złożona. Obszar geograficzny dzielą karbowane grzbiety pasm górskich o niesymetrycznej rzeźbie. Stoki, zwrócone ku wschodowi, mają zazwyczaj umiarkowany spadek. Z kolei stoki zwrócone ku zachodowi są wyraźnie bardziej strome. Poprzeczne wąwozy przecinają grzbiety i tworzą niewielkie cyrki, których stoki są zwrócone ku wystawom północnej i południowej.
Na powierzchni tej złożonej struktury pojawiają się zróżnicowane substraty, złożone głównie z wapieni i margli (gleby gliniasto-wapienne) z okresu jurajskiego. Punktowo na powierzchni pojawiają się riolity - paleozoiczne kwaśne skały wulkaniczne. Tym różnym uwarunkowaniom odpowiada duże zróżnicowanie gleb. Najczęściej występujące gleby, na formacjach wapiennych i marglowo-wapiennych, są ubogie i kamieniste, o wysokich właściwościach filtrujących. Rozwinęły się również gleby bardziej piaszczyste, głównie u podnóży stoków, na osuwiskach, i gleby kwaśne, bardzo kamieniste, na podłożu z riolitów.
Panuje klimat oceaniczny, podlegający wyraźnym wpływom południowym. Ilość opadów rozkłada się regularnie na cały rok i nie przekracza 800 milimetrów. W okresie wegetacji winorośli opady są umiarkowane. Nadmiar opadów ogranicza zarówno naturalna bariera wzniesień Charollais na zachodzie, które częściowo chronią winorośl przed wilgotnymi wpływami z zachodu, jak i korzystny wpływ łagodnych prądów powietrza napływających z południa bruzdą rodańską od pierwszych dni ładnej pogody. Średnia temperatura roczna wynosi 11 °C. Lata są gorące i z dużą ilością słońca.
Winnice są obecne w regionie Mâconnais od dawna. W 2002 r. A. PELLETIER przypomina, że już szyprowie transportowali Saoną na targ w Lungdum (dziś Lion) "wino, które pochodzi z Burgundii, gdzie winnice istnieją od I wieku". Uprawa winorośli i handel winem rozwijają się intensywnie od średniowiecza. Położone w pobliżu obszaru geograficznego opactwo w Cluny posiada winnice w południowej części regionu "Mâconnais".
Do XVIII wieku winnice Pouilly-Fuissé, podobnie jak cały region Mâconnais, są głównie obsadzane odmianą Gamay N. Zmiana następuje na początku XIX wieku. Akty własności wspominają w 1820 r. Chardonnay B jako głównie występującą tam odmianę winorośli. Uczony ampelograf JULLIEN pisze w 1866 r. "[...] chardonnay, z którego robi się dobre wina z Pouilly [...]". Do ostatecznego rozszerzenia stosowania odmiany Chardonnay B dochodzi podczas ponownych nasadzeń po kryzysie wywołanym filokserą, na początku XX wieku. Stanowi ona obecnie jedyną odmianę w winnicach "Pouilly-Fuissé". Wina z "Pouilly", osady na tym obszarze geograficznym, często przywoływanej w literaturze, cieszą się więc największą renomą.
W wyniku licznych sporów dotyczących wykorzystania tej nazwy, trybunał pierwszej instancji w Mâcon, 7 grudnia 1922 r. wydaje orzeczenie w sprawie granic obszaru geograficznego nazwy pochodzenia "Pouilly-Fuissé", poświadczając w ten sposób konieczność ochrony niezwykłego i wyjątkowego charakteru win opatrzonych określeniem "cru".
W dniu 13 stycznia 1929 r. z inicjatywy merów czterech gmin obszaru geograficznego utworzono "Związek Producentów z Pouilly-Fuissé". Związek składa wniosek o uznanie kontrolowanej nazwy pochodzenia, formalnie zatwierdzonej dekretem z 11 września 1936 r.
Duże posiadłości są rzadkie, dominują gospodarstwa rodzinne o średniej powierzchni wynoszącej 3-4 hektary i o dużym rozdrobnieniu działek. 70 % produkcji jest wytwarzane w niezależnych wytwórniach winiarskich.
Około trzydziestu "klimatów" (określenie nadawane lokalnie danemu miejscu (fr. lieu-dit)) jest regularnie zgłaszane przez producentów i wpisywane na etykietach win.
Wina pochodzące z najlepszych lokalizacji zdobyły rozpoznawalność, która sprawiła, że wyróżniają się oznaczeniem "premier cru". Klimaty (nazwa zwyczajowa nadawana danego miejsca lub grupie miejsc), klasyfikowane z użyciem oznaczenia "premier cru", są obecne w każdej z gmin objętych nazwą pochodzenia. Zajmują wzgórza z najlepszą wystawą, często po ich drugiej stronie w stosunku do skał (wzniesienie Pouilly, Roche de Solutré i Ver- gisson) lub wapienne płaskowyże. Klimatów jest 22 i wszystkie cieszą się ugruntowaną renomą, w przypadku niektórych, takich jak Pouilly, od początku XIX wieku, a w przypadku większości pozostałych od zakończenia drugiej wojny światowej. Ze względu na swój zrównoważony charakter oraz fakt, że dobrze się starzeją, takie wina wymagają dłuższego okresu dojrzewania, aby do konsumenta mogło trafić wino o optymalnych parametrach.
Wszystkie wina objęte nazwą pochodzenia są poddawane procesowi dojrzewania w sztucznie utrzymywanej temperaturze. Co najmniej do 1 lutego roku następującego po roku zbiorów i co najmniej do 1 lipca roku następującego po roku zbiorów w przypadku win opatrzonych określeniem "premier cru".
Cięcie "taille à queue", charakterystyczne dla regionu "Mâconnais" jest nadal szeroko praktykowane. Pozwala ochronić winorośl przed wiosennymi przymrozkami.
W 2019 r. winnice rozciągały się na około 800 hektarach i produkowały 40 000 hektolitrów wytwarzanych przez ponad 300 podmiotów gospodarczych.
Wino "Pouilly-Fuissé", na ogół o złotozielonej szacie kiedy jest młode, to wino wytrawne, równocześnie wykwintne i wyraziste, które często posiada delikatne nuty białych kwiatów i owoców cytrusowych. W trakcie starzenia przechodzą one często w nuty orzechów laskowych, prażonych migdałów, wanilii lub krzemionki. W smaku mają pełną i bogatą strukturę oraz zachowują dobrą równowagę między mocą a elegancją.
Wina opatrzone określeniem "premier cru" posiadają większą intensywność. Mogą być owocowe, bardziej mocne lub bardziej mineralne, zależnie od pochodzenia winogron, uzewnętrzniając różnorodne uwarunkowania glebowe i mezoklimatyczne regionu.
To wina długo dojrzewające, które aby osiągnąć swoją pełnię potrzebują kilku lat. Wymagają również dłuższego okresu dojrzewania, aby mogły w pełni osiągnąć swoją równowagę, trwałość aromatyczną, intensywność i złożoność.
Klimat oceaniczny, łagodzony przez wpływy południowe, przejawia się delikatnością właściwą dla regionu "Sud- Mâconnais". Wina z "Pouilly Fuissé" zyskują tu swój szczególny, typowy charakter, którego wspólnym mianownikiem jest pełny i owocowy smak, wskazujący na pochodzenie z "południowej Burgundii".
Złożona rzeźba terenu, którą tworzą karbowane grzbiety o stokach z różną wystawą, w połączeniu z różnorodnymi substratami, najczęściej jednak wapiennymi, tworzy mozaikę uwarunkowań, w których zadomowiła się odmiana Chardonnay B, w szczególności w naturalnych cyrkach Solutré-Pouilly, Fuissé i Vergisson oraz na wzgórzach Chaintré. To rozmieszczenie dało początek wielkiemu bogactwu warunków naturalnych, a do tego każda lokalizacja charakteryzuje się własną glebą i mezoklimatem. Uznanie tej różnorodności skłoniło producentów do tego, by na etykietach umieszczać wzmiankę o "klimacie", z którego pochodzą winogrona i w ten sposób podkreślić te niuanse, które w pełni wyrażają się w winach.
Producenci nie ustają w podejmowanych wysiłkach, a specjalistyczna wiedza została utrwalona po to, by zachować pierwotny charakter win, zależny od rodzaju gleb, zarówno dzięki praktykom winiarskim jak i przechowywaniu. W wyniku zastosowania tej specjalistycznej wiedzy, działki precyzyjnie wytyczone pod zbiór winogron znajdują się na mniej lub bardziej stromych wzgórzach, zwróconych ku równinie Saony, o zróżnicowanej wystawie, biegnących z południowego zachodu na północny wschód, o wysokości od 220 do 420 m n.p.m.
Skały Solutré i Vergisson, symbole winnic, górują nad winnicami i pojawiają się na licznych etykietach i logach promocyjnych. W miejscu wioski Solutré-Pouilly "Związek Producentów Pouilly-Fuissé", stworzył "Atrium" - miejsce degustacji, zakupu i odkrywania win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia. Ten wyjątkowy obszar przyrodniczy "Pouilly-Fuissé" jest uznawany na szczeblu krajowym i chroniony nazwą "Grand site Solutré- Pouilly-Vergisson". Do "Grand Site" przybywa co roku 200 000 gości, a ośrodek jest jedną z najczęściej odwiedzanych atrakcji turystycznych Burgundii.
W 1995 r., na mocy zapisu testamentowego, Hospices de Beaune mogło stać się właścicielem winnicy liczącej 4 hektary, w Chaintré. "Pouilly-Fuissé" to jedyne "cru" nieprodukowane w Côte-d'Or, które znalazło się wśród cuvées wystawianych na licytację w ramach słynnej listopadowej aukcji win.
Wina z "Pouilly-Fuissé", flagowej winnicy regionu Mâconnais, są przede wszystkim przeznaczone na eksport, który obejmuje ponad 70 % całej produkcji, głównie do Wielkiej Brytanii, Azji i Stanów Zjednoczonych, gdzie stały się bardzo znane.
Nazwy geograficzne i określenia uzupełniające
Ramy prawne:
Przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Kontrolowaną nazwę pochodzenia można uzupełnić o określenie "premier cru" w przypadku win odpowiadających warunkom produkcji ustalonym dla tego określenia.
Kontrolowaną nazwę pochodzenia można uzupełnić o określenie "premier cru" i dodać po niej nazwę jednego z wyliczonych poniżej klimatów, w przypadku win odpowiadających warunkom produkcji ustalonym dla określenia "premier cru".
Po kontrolowanej nazwie pochodzenia można umieścić nazwę jednego z wyliczonych poniżej klimatów, w przypadku win odpowiadających warunkom produkcji ustalonym dla określenia "premier cru".
Wykaz klimatów:
Gmina Chaintré:
Gmina Fuissé:
Gmina Solutré-Pouilly:
Gmina Vergisson:
Gminy obszaru bezpośredniego sąsiedztwa departamentu Côte d'Or
Ramy prawne:
Przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Agencourt, Aloxe-Corton, Ancey, Arcenant, Argilly, Autricourt, Auxey-Duresses, Baubigny, Beaune, Belan-sur- Ource, Bévy, Bissey-la-Côte, Bligny-lès-Beaune, Boncourt-le-Bois, Bouix, Bouze-lès-Beaune, Brion-sur-Ource, Brochon, Cérilly, Chambreuf, Chambolle-Musigny, Channay, Charrey-sur-Seine, Chassagne-Montrachet, Châtil- lon-sur-Seine, Chaumont-le-Bois, Chaux, Chenôve, Chevannes, Chorey-lès-Beaune, Clémencey, Collonges-lès- Bévy, Combertault, Comblanchien, Corcelles-les-Arts, Corcelles-les-Monts, Corgoloin, Cormot-Vauchignon, Cor- peau, Couchey, Curley, Curtil-Vergy, Daix, Dijon, Ebaty, Echevronne, Epernay-sous-Gevrey, L'Etang-Vergy, Etro- chey, Fixin, Flagey-Echézeaux, Flavignerot, Fleurey-sur-Ouche, Fussey, Gerland, Gevrey-Chambertin, Gilly-lès- Cîteaux, Gomméville, Grancey-sur-Ource, Griselles, Ladoix-Serrigny, Lantenay, Larrey, Levernois, Magny-lès-Vil- lers, Mâlain, Marcenay, Marey-lès-Fussey, Marsannay-la-Côte, Massingy, Mavilly-Mandelot, Meloisey, Merceuil,
Messanges, Meuilley, Meursanges, Meursault, Molesme, Montagny-lès-Beaune, Monthelie, Montliot-et-Courcelles, Morey-Saint-Denis, Mosson, Nantoux, Nicey, Noiron-sur-Seine, Nolay, Nuits-Saint-Georges, Obtrée, Pernand- Vergelesses, Perrigny-lès-Dijon, Plombières-lès-Dijon, Poinęon-lės-Larrey, Pommard, Pothières, Premeaux-Prissey, Prusly-sur-Ource, Puligny-Montrachet, Quincey, Reulle-Vergy, La Rochepot, Ruffey-lès-Beaune, Saint-Aubin, Saint-Bernard, Saint-Philibert, Saint-Romain, Sainte-Colombe-sur-Seine, Sainte-Marie-la-Blanche, Santenay, Savigny-lès-Beaune, Segrois, Tailly, Talant, Thoires, Vannaire, Velars-sur-Ouche, Vertault, Vignoles, Villars-Fon- taine, Villebichot, Villedieu, Villers-la-Faye, Villers-Patras, Villy-le-Moutier, Vix, Volnay, Vosne-Romanée, Vou- geot;
Gminy obszaru bezpośredniego sąsiedztwa departamentu Rhône
Ramy prawne:
Przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Alix, Anse, L'Arbresle, Les Ardillats, Arnas, Bagnols, Beaujeu, Belleville-en-Beaujolais Belmont-d'Azergues, Blacé, Le Breuil, Bully, Cercié, Chambost-Allières, Chamelet, Charentay, Charnay, Châtillon, Chazay-d'Azergues, Chénas, Chessy, Chiroubles, Cogny, Corcelles-en-Beaujolais, Denicé, Dracé, Emeringes, Fleurie, Frontenas, Gleizé, Julié- nas, Jullié, Lacenas, Lachassagne, Lancié, Lantignié, Légny, Létra, Limas, Lozanne, Lucenay, Marchampt, Marcy, Moiré, Montmelas-Saint-Sorlin, Morancé, Odenas, Le Perréon, Pommiers, Porte des Pierres Dorées, Quincié-en- Beaujolais, Régnié-Durette, Rivolet, Saint-Clément-sur-Valsonne, Saint-Cyr-le-Chatoux, Saint-Didier-sur-Beaujeu, Saint-Etienne-des-Oullières, Saint-Etienne-la-Varenne, Saint-Georges-de-Reneins, Saint-Germain-Nuelles, Saint- Germain-sur-l'Arbresle, Saint-Jean-d'Ardières, Saint-Jean-des-Vignes, Saint-Julien, Saint-Just-d'Avray, Saint-Lager, Saint-Romain-de-Popey, Saint-Vérand, Sainte-Paule, Salles-Arbuissonnas-en-Beaujolais, Sarcey, Taponas, Ter- nand, Theizé, Le Val d'Oingt, Vaux-en-Beaujolais, Vauxrenard, Vernay, Villefranche-sur-Saône, Ville-sur-Jarnioux, Villié-Morgon, Vindry-sur-Turdine wyłącznie w przypadku obszaru dawnych gmin Dareizé, Les Olmes i Saint- Loup;
Gminy obszaru bezpośredniego sąsiedztwa departamentu Saône-et-Loire
Ramy prawne:
Przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Aluze, Ameugny, Azé, Barizey, Beaumont-sur-Grosne, Berzé-la-Ville, Berzé-le-Chàtel, Bissey-sous-Cruchaud, Bissy-la-Mâconnaise, Bissy-sous-Uxelles, Bissy-sur-Fley, Blanot, Bonnay, Bouzeron, Boyer, Bray, Bresse-sur- Grosne, Burgy, Burnand, Bussières, Buxy, Cersot, Chagny, Chalon-sur-Saône, Chamilly, Champagny-sous-Uxelles, Champforgeuil, Chânes, Change, Chapaize, La Chapelle-de-Bragny, La Chapelle-de-Guinchay, La Chapelle-sous- Brancion, Charbonnières, Chardonnay, La Charmée, (Chirnay-lès-M'iàcon, Charrecey, Chasselas, Chassey-le- Camp, Château, Châtenoy-le-Royal, Chaudenay, Cheilly-lès-Maranges, Chenôves, Chevagny-les-Chevrières, Chis- sey-lès-Màcon, Clessé, Cluny, Cormatin, Cortambert, Cortevaix, Couches, Créches-sur-Saône, Créot, Cruzille, Culles-les-Roches, Curtil-sous-Burnand, Davayé, Demigny, Dennevy, Dezize-lès-Maranges, Donzy-le-Pertuis, Dracy-le-Fort, Dracy-lès-Couches, Epertully, Etrigny, Farges-lès-Chalon, Farges-lès-Màcon, Flagy, Fleurville, Fley, Fontaines, Fragnes-La Loyère wyłącznie w przypadku obszaru dawnej gminy La Loyère, Genouilly, Germagny, Givry, Granges, Grevilly, Hurigny, Igé, Jalogny, Jambles, Jugy, Jully-lès-Buxy, Lacrost, Laives, Laizé, Lalheue, Ley- nes, Lournand, Lugny, Mâcon, Malay, Mancey, Martailly-lès-Brancion, Massilly, Mellecey, Mercurey, Messey-sur- Grosne, Milly-Lamartine, Montagny-lès-Buxy, Montbellet, Montceaux-Ragny, Moroges, Nanton, Ozenay, Paris- l'Hôpital, Péronne, Pierreclos, Plottes, Préty, Prissé, Pruzilly, Remigny, La Roche-Vineuse, Romanèche-Thorins, Rosey, Royer, Rully, Saint-Albain, Saint-Ambreuil, Saint-Amour-Bellevue, Saint-Boil, Saint-Clément-sur-Guye,
Saint-Denis-de-Vaux, Saint-Désert, Saint-Gengoux-de-Scissé, Saint-Gengoux-le-National, Saint-Germain-lès- Buxy, Saint-Gervais-sur-Couches, Saint-Gilles, Saint-Jean-de-Trézy, Saint-Jean-de-Vaux, Saint-Léger-sur-Dheune, Saint-Mard-de-Vaux, Saint-Martin-Belle-Roche, Saint-Martin-du-Tartre, Saint-Martin-sous-Montaigu, Saint-Mau- rice-de-Satonnay, Saint-Maurice-des-Champs, Saint-Maurice-lès-Couches, Saint-Pierre-de-Varennes, Saint-Rémy, Saint-Sernin-du-Plain, Saint-Symphorien-d'Ancelles, Saint-Vallerin, Saint-Vérand, Saint-Ythaire, Saisy, La Salle, Salornay-sur-Guye, Sampigny-lès-Maranges, Sancé, Santilly, Sassangy, Saules, Savigny-sur-Grosne, Sennecey-le- Grand, Senozan, Sercy, Serrières, Sigy-le-Châtel, Sologny, Taizé, Tournus, Uchizy, Varennes-lès-Màcon, Vaux-en- Pré, Vers, Verzé, Le Villars, La Vineuse wyłącznie w przypadku obszaru dawnych gmin Donzy-le-National, La Vineuse et Massy, Vinzelles, Viré;
Gminy obszaru bezpośredniego sąsiedztwa departamentu l'Yonne
Ramy prawne:
Przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Aigremont, Annay-sur-Serein, Arcy-sur-Cure, Asquins, Augy, Auxerre, Avallon, Bazarnes, Beine, Bernouil, Béru, Bessy-sur-Cure, Bleigny-le-Carreau, Censy, Chablis, Champlay, Champs-sur-Yonne, Chamvres, La Chapelle-Vau- pelteigne, Charentenay, Châtel-Gérard, Chemilly-sur-Serein, Cheney, Chevannes, Chichée, Chitry, Collan, Coulan- geron, Coulanges-la-Vineuse, Courgis, Cruzy-le-Châtel, Dannemoine, Deux Rivières, Dyé, Epineuil, Escamps, Escolives-Sainte-Camille, Fleys, Fontenay-près-Chablis, Gy-l'Evéque, Héry, Irancy, Island, Joigny, Jouancy, Junay, Jussy, Lichères-près-Aigremont, Lignorelles, Ligny-le-Châtel, Lucy-sur-Cure, Maligny, Mélisey, Merry-Sec, Migé, Molay, Molosmes, Montigny-la-Resle, Montholon w przypadku obszaru gmin Champvallon, Villiers-sur-Tholon et Volgré, Mouffy, Moulins-en-Tonnerrois, Nitry, Noyers, Ouanne, Paroy-sur-Tholon, Pasilly, Pierre-Perthuis, Poilly-sur-Serein, Pontigny, Préhy, Quenne, Roffey, Rouvray, Saint-Bris-le-Vineux, Saint-Cyr-les-Colons, Saint- Père, Sainte-Pallaye, Sainte-Vertu, Sarry, Senan, Serrigny, Tharoiseau, Tissey, Tonnerre, Tronchoy, Val-de-Mercy, Vallan, Venouse, Venoy, Vermenton, Vézannes, Vézelay, Vézinnes, Villeneuve-Saint-Salves, Villy, Vincelles, Vince- lottes, Viviers, Yrouerre.
Przepisy dodatkowe
Ramy prawne:
Przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Nazwa miejsca wpisanego do ksiąg wieczystych jest zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających - zarówno pod względem wysokości, jak i szerokości - połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 10.04.2025Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
Robert Horbaczewski 08.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
Grażyna J. Leśniak 08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
Grażyna J. Leśniak 04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2021.258.21 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33. |
Data aktu: | 02/07/2021 |
Data ogłoszenia: | 02/07/2021 |