WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIAN W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmian zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Σητεία Λασιθίου Κρήτης" (Sitia Lasithiou Kritis)
Nr UE: PDO-GR-0052-AM01 - 18 grudnia 2019
ChNP (X) ChOG ( )
Zasadniczo gleby, na których uprawia się oliwki, są glebami o strukturze średnioziarnistej (gliniasto-piaszczyste i piaszczysto-gliniaste), o średniej głębokości i kwaśnym lub lekko zasadowym odczynie pH (7-7,5) ze względu na ich zawartość wapnia.
Specyficzny charakter oliwy z oliwek "Σητεία Λασιθίου Κρήτης / Sitia Lasithiou Kritis" wynika z:
Szczególne cechy jakościowe i właściwości organoleptyczne produktu wynikają z połączenia uprawianej odmiany, szczególnych cech geologicznych i klimatycznych oraz czynnika ludzkiego związanego z wieloletnią tradycją uprawy oliwek.
Uprawiana odmiana oliwek - Koroneiki - idealnie wpisuje się w określony obszar geograficzny, ponieważ służy jej gorący i suchy klimat, ale jest wrażliwa na zimno.
Występująca na obszarze gleba i warunki klimatyczne znacząco wpływają na owocowość oliwy z oliwek. Z literatury wiadomo, że gleby wapienne i długie godziny nasłonecznienia przyczyniają się do zwiększenia stężenia składników aromatycznych w owocach, co wpływa na owocowość, której wartość przekracza 3. Ponadto pagórkowate ukształtowanie terenu na obszarze wpływa pozytywnie na jakość, ponieważ uważa się, że oliwa wytwarzana na obszarach pagórkowatych charakteryzuje się wyższą jakością i większą trwałością.
Czynnik ludzki przejawia się w wieloletnim doświadczeniu producentów oliwy z oliwek. Przycinanie drzew na obszarze obejmuje również usunięcie części odrostów zimą lub wiosną przed rokiem, w którym spodziewane są duże plony, aby zapobiec zmienności wielkości zbiorów. Szczególnej wiedzy fachowej wymaga także zbiór oliwek w najodpowiedniejszym stadium dojrzałości, gdy ich barwa zmienia się z żółtawozielonej na atramentowy fiolet, co wskazuje na najwyższą zawartość oleju, dzięki czemu oliwa zawiera liczne składniki aromatyczne. Przetwarzanie oliwek w temperaturze poniżej 27 oC (ekstrakcja na zimno) oraz przechowywanie oliwy z oliwek w odpowiednich zbiornikach pozwala zachować doskonałe właściwości organoleptyczne owocu w oliwie. Współczynnik ekstynkcji Κ232 jest niski ze względu na dobre praktyki stosowane podczas przetwarzania oliwek (ekstrakcja oliwy na zimno) i krótki czas, jaki mija między zbiorem a mieleniem, tj. nie więcej niż 48 godzin. Oliwki przewozi się przeważnie w luźno tkanych workach wykonanych z materiału do przechowywania żywności, ale także w skrzyniach z tworzyw sztucznych, co ma zapewnić odpowiedni obieg powietrza, aby zapobiec wzrostowi grzybów, przy czym nie można stosować worków z tworzyw sztucznych.
Dzięki swojej wyjątkowej jakości oliwa z oliwek "Σητεία Λασιθίου Κρήτης / Sitia Lasithiou Kritis" zdobyła liczne nagrody zarówno w konkursach krajowych, jak i międzynarodowych, a największym osiągnięciem są trzy nagrody w konkursie Mario Solinas organizowanym przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/prodiagrafes_siteia_lasithiou160321.pdf
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2021.226.12 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. |
| Data aktu: | 08/06/2021 |
| Data ogłoszenia: | 14/06/2021 |