united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89

(2021/C 14/03)

(Dz.U.UE C z dnia 13 stycznia 2021 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 27 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 1 .

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ

"NAGYKUNSAGI SZILVAPALINKA"

Numer ref. dokumentacji: PGI-HU-02232 - 14.10.2016

1.
Oznaczenie geograficzne, którego dotyczy wniosek o rejestrację

"Nagykunsagi szilvapalmka"

2.
Kategoria napoju spirytusowego

Okowita z owoców (kategoria 9 w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008)

3.
Opis napoju spirytusowego
3.1.
Właściwości fizyczne, chemiczne lub organoleptyczne

Właściwości chemiczne i fizyczne:

W przypadku "Nagykunsagi szilvapalinka" minimalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 40 %, maksymalna dopuszczalna zawartość metanolu - 1 200

Właściwości organoleptyczne:

"Nagykunsagi szilvapalinka": jest klarowna. Ma czysty, dyskretny aromat śliwek z delikatnymi akcentami korzennymi, którym towarzyszą nuty kwiatowe. Poza nutami śliwkowymi palinka charakteryzuje się specyficznie korzennym, odrobinę kwaśnym smakiem o subtelnych akcentach marcepanu i dżemu.

"Nagykunsagi szilvapalinka", "erlelt" [leżakowana]: jest klarowna, o barwie od głęboko słomkowożółtej do złotożółtej. Jeżeli chodzi o aromat, charakteryzuje się wyraźnie śliwkowymi, owocowymi i korzennymi nutami. Palinka może zawdzięczać swój korzenny aromat akcentom waniliowym, goździkowym i cynamonowym. Poza wyraźnymi nutami śliwkowymi i kwiatowymi na podniebieniu można również wyczuć zdecydowany smak słodkich przypraw. Jedwabistą i gładką konsystencję palinki dopełniają delikatne akcenty marcepanu i dżemu.

"Nagykunsagi szilvapdlirik.a", "gyumolcsagyon erlelt" lub "agyas" [leżakowana z owocami]: jest klarowna, o barwie od głęboko słomkowożółtej do złotożółtej. Jeżeli chodzi o aromat, charakteryzuje się wyraźnie śliwkowymi, owocowymi i korzennymi nutami. Można wyczuć w nim akcenty dymne, a nuty smakowe są zdominowane przez jedwabistą i gładką konsystencję dżemu oraz marcepanu typową dla owoców.

3.2.
Cechy szczególne (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii)

Palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" wytwarza się ze śliwek uprawianych w granicach administracyjnych gmin wymienionych w pkt 4, przy czym proces zacierania, destylacji i leżakowania również odbywa się na obszarze tych gmin. Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" zawiera destylat składający się w co najmniej 40 % ze śliwek odmian Voros lub Besztercei i ich klonów, co - dzięki wysokiej zawartości cukru w owocach - wzbogaca jej smak o nuty marcepanu i dżemu. Odmiany Besztercei i Voros to oficjalnie uznane odmiany figurujące w państwowym katalogu odmian.

4.
Obszar geograficzny, którego dotyczy wniosek

Palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" można wytwarzać ze śliwek pochodzących z obszaru administracyjnego następujących gmin wchodzących w skład komitatu Jasz-Nagykun-Szolnok położonego na wschód od rzeki Cisy oraz w destylarniach znajdujących się na tym obszarze:

Tiszafured, Tiszaszolos, Tiszaigar, Tiszaderzs, Tiszaors, Abadszalók, Tiszaszentimre, Nagyivan, Tiszabura, Tomaj- monostora, Kunmadaras, Tiszaroff, Tiszagyenda, Kunhegyes, Berekfurdo, Tiszabo, Karcag, Fegyvernek, Kenderes, Kisujszallas, Tiszapuspoki, Ormenyes, Szolnok, Szajol, Torokszentmiklós, Turkeve, Tiszatenyo, Kuncsorba, Rakó- czifalva, Rakócziujfalu, Kengyel, Ketpó, Martfu, Mezohek, Mezotur, Cibakhaza, Tiszafoldvar, Mesterszallas, Nagy- rev, Ocsod, Tiszainoka, Tiszakurt, Cserkeszolo, Kunszentmarton, Tiszasas, Csepa, Szeleveny.

5.
Metoda otrzymywania napoju spirytusowego

Palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" można zacierać, fermentować, destylować, leżakować i umieszczać z owocami wyłącznie w destylarniach położonych na określonym obszarze geograficznym oraz wytwarzać ją wyłącznie z owoców uprawianych na tym obszarze.

Proces otrzymywania palinki obejmuje następujące etapy:

1)
selekcja i akceptacja owoców;
2)
zacieranie i fermentacja;
3)
destylacja;
4)
odpoczywanie, leżakowanie;
5)
produkcja i obróbka palinki.
5.1.
Selekcja i akceptacja owoców

Najważniejszymi właściwościami fizycznymi owoców jest ich niewielki rozmiar, wydłużony kształt, ciemnoniebieska lub czerwonawa, pokryta meszkiem skórka, żółty/złotożółty miąższ bez pestki oraz soczysty, harmonijny, słodko-cierpki smak. Do produkcji palinki wykorzystuje się odpowiednio dojrzałe owoce (owoce dojrzałe/prze- jrzałe o zawartości suchej masy wynoszącej co najmniej 15 % obj. referencyjnej) dobrej lub znakomitej jakości. Owoce powinny charakteryzować się średnią zawartością cukru na poziomie 15-16 %. Ilościowej akceptacji owoców dokonuje się na podstawie masy. Podczas akceptacji ocenia się jakość owoców na podstawie próbek. Ocena organoleptyczna (dojrzałość, czystość, występowanie pleśni, zgnilizny, uszkodzeń lub obtłuczeń itp.) oraz badanie zawartości suchej masy stanowią podstawę kontroli jakości i akceptacji (pomiar zawartości cukru i pH). Owocom muszą towarzyszyć dokumenty poświadczające ich pochodzenie. Podstawowym wymogiem, jakie muszą spełnić owoce, jest brak niedoskonałości skutkujących pogorszeniem ich jakości oraz brak ciał obcych.

5.2.
Zacieranie i fermentacja

Za pomocą drylownicy ze śliwki usuwa się pestkę. Zacier przepompowuje się do kadzi fermentacyjnej przy wykorzystaniu pompy zacierowej. Optymalna wartość pH wynosi od 2,8 do 3,5.

W trakcie fermentacji uzyskuje się optymalny aromat i optymalną zawartość alkoholu, monitorując temperaturę i utrzymując ją na stałym poziomie (18-22 °C). Optymalny czas fermentacji - zależny od wewnętrznych cech owoców - wynosi od 10 do 14 dni.

Sfermentowany zacier musi zostać niezwłocznie poddany destylacji lub - w przypadku, gdy nie będzie to możliwe - musi być przechowywany zgodnie z podstawowymi warunkami odpowiedniego przechowywania do chwili rozpoczęcia procesu destylacji.

5.3.
Destylacja

Palinkę "Nagykunsagi szilvapâlinka" można wytwarzać z wykorzystaniem urządzeń destylacyjnych odpowiednich do przeprowadzenia procesu podwójnej destylacji frakcyjnej przy zastosowaniu metod zakładających użycie aparatu destylacyjnego kotłowego o powierzchni miedzianej (destylacja, rafinacja) lub dowolnego innego rozwiązania technicznego gwarantującego uzyskanie wymaganych właściwości organoleptycznych.

5.4.
Odpoczywanie, leżakowanie
5.4.1.
Odpoczywanie

Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" musi odpoczywać do chwili odpowiedniego zrównoważenia jej właściwości.

5.4.2.
Leżakowanie

5.4.2.1. "Nagykunsagi szilvapalinka", "érlelt" [leżakowana]:

Leżakowanie musi odbywać się w starannie przygotowanych i wyczyszczonych drewnianych beczkach, aby zapewnić uzyskanie przez palinkę harmonijnego smaku i aromatu. Jeżeli temperatura otoczenia przekracza 25 ° C, powietrze w pomieszczeniu, w którym przechowuje się beczki, należy przynajmniej raz w tygodniu nawilżać za pomocą spryskiwacza wodnego.

Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" musi leżakować przez co najmniej trzy miesiące w drewnianych beczkach o pojemności 1 000 litrów lub mniejszej lub przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach o pojemności większej niż 1 000 litrów.

5.4.2.2. "Nagykunsagi szilvapâlinka", "gyümolcsâgyon érlelt" lub "agyas" [leżakowana z owocami]:

Jeżeli chodzi o palinkę "Nagykunsagi szilvapâlinka", która jest "gyümolcsâgyon érlelt" lub "agyas" [leżakowana z owocami], w okresie leżakowania do każdych 100 l palinki dodaje się co najmniej 10 kg dojrzałych owoców lub co najmniej 5 kg suszonych owoców tej samej odmiany co odmiana, z której wytworzono palinkę, pochodzących z obszaru geograficznego określonego w pkt 4. Leżakowanie z dodatkiem owoców uprawianych na wskazanym powyżej obszarze geograficznym trwa co najmniej trzy miesiące. Proces leżakowania musi zostać udokumentowany w taki sposób, aby można było potwierdzić jego przeprowadzenie w trakcie kontroli na miejscu.

5.5.
Produkcja i obróbka palinki

Zgodnie z bardzo rygorystycznymi wymogami dotyczącymi produktów butelkowanych (±0,3 % obj. lub ±1,5 % obj. w przypadku palinki leżakowanej z owocami) zawartość alkoholu destylatu, który odpoczywał i został poddany leżakowaniu, musi zostać dostosowana do poziomu odpowiedniego do spożycia poprzez dodanie wody pitnej. Woda może być wodą destylowaną, odsalaną, demineralizowaną lub zmiękczoną.

Poddana leżakowaniu palinka może zostać schłodzona i przefiltrowana. W razie potrzeby produkt można poddać obróbce przy wykorzystaniu odpowiednich pomocniczych materiałów technicznych w celu jego przefiltrowania i usunięcia wszelkich metali ciężkich. Następnie można przystąpić do butelkowania palinki.

Po uzyskaniu odpowiedniej zawartości alkoholu palinkę można przelewać do umytych butelek, które zamyka się szczelnymi zakrętkami z aluminium lub korkami spełniającymi kryteria w zakresie pakowania żywności. Butelki mogą być wykonane ze szkła lub materiałów ceramicznych.

Maksymalna dopuszczalna objętość opakowania jednostkowego wynosi 2 litry; opakowanie o większej objętości można stosować wyłącznie w przypadku zamiaru jednorazowego przekazania próbki produktu w charakterze prezentu. Szczelnie zamkniętą butelkę z produktem można również umieścić w ozdobnym pudełku.

6.
Związek ze środowiskiem geograficznym lub pochodzeniem geograficznym
6.1.
Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego lub obszaru pochodzenia istotne z punktu widzenia omawianego związku

Związek palinki "Nagykunsagi szilvapalinka" z obszarem geograficznym opiera się na jakości i renomie tego produktu.

Niemal całkowicie płaski krajobraz Wielkiej Kumanii urozmaicają wyłącznie kurhany kunhalom oraz rzeki i ich dopływy. Występujące na tym obszarze niezwykle suche, piaszczyste gleby lessowe, które są jednak bogate w próchnicę, sprzyjają uprawie owoców. Liczba godzin nasłonecznienia przekracza 2 350 godzin rocznie, podczas gdy średnia temperatura w skali roku wynosi 12 °C. Latem średnia temperatura na tym obszarze jest wyższa niż średnia krajowa.

Jednym z typowych rodzajów owoców uprawianych w tym regionie są śliwki hodowane w sadach występujących na całym obszarze, przy czym uprawa śliwek jest w tym regionie wieloletnią tradycją. Śliwki uprawia się w sadach i na obszarze winnic. Dzięki wysokiemu poziomowi zwierciadła wody gruntowej gleba na obszarach położonych na brzegach rzek i ich dopływów jest dostatecznie wilgotna, aby można było uprawiać na niej śliwki.

Handel śliwkami i uprawa śliwek stanowi historyczną tradycję w regionie Wielkiej Kumanii, a odmiany Besztercei i Vörös cieszą się szczególne dużą popularnością.

6.2.
Szczególne właściwości napoju spirytusowego związane z obszarem geograficznym

Śliwki pochodzące z lokalnych upraw są jednymi z najczęściej wykorzystywanych surowców w procesie destylacji tradycyjnej palinki w regionie. Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" zawiera destylat składający się w co najmniej 40 % ze śliwek odmian Vörös lub Besztercei i ich klonów. Odmiany Besztercei i Vörös to oficjalnie uznane odmiany figurujące w państwowym katalogu odmian.

Klimat Wielkiej Kumanii i duża liczba godzin nasłonecznienia sprawiają, że śliwki uprawiane w tym regionie charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem oraz wysoką zawartością cukru. Wysoka zawartość cukru w destylatach składających się w co najmniej 40 % ze śliwek odmian Vörös lub Besztercei i ich klonów nadaje produktowi posmak marcepanu i dżemu.

Organizowany od 2008 r. doroczny festiwal Nagykunsag Palinka przyciąga dużą liczbę gości, co przyczyniło się do wzrostu popularności palinki "Nagykunsagi szilvapalinka". Produkt jest również znany na szczeblu międzynarodowym, gdzie cieszy się uznaniem - eksportuje się go do wielu różnych krajów, od Rumunii po Kanadę.

Podczas trzeciego Dnia Degustacji Palinki zorganizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa 11 listopada 2016 r. palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" zaprezentowano urzędnikom i przedstawicielom prasy (https://2015-2019. kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/eredetvedett-lehet-a-nagykunsagi-szilva-es-birspalinka).

W 2017 r., na konferencji pt. "15 lat ochrony pochodzenia palinki" zorganizowanej w ramach 78. Krajowych Targów Sektora Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego (OMÉK) palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" zaprezentowano specjalistom z branży, producentom i konsumentom.

Palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" zaprezentowano również podczas targów Internationale Grüne Woche w Berlinie i Indagra w Bukareszcie, które odbyły się w 2017 r.

O jakości palinki "Nagykunsagi szilvapalinka" świadczą również następujące nagrody, jakie zdobyła ona w różnego rodzaju konkursach:

2018 r. - brązowy medal w Konkursie Palinki Brillante Palinka i Napojów Spirytusowych zorganizowanym w Gyula,
2017 r. - brązowy medal w V Regionalnym Konkursie Palinki Palóc Palinka i Napojów Spirytusowych,
2017 r. - brązowy medal w Konkursie Palinki Brillante Palinka i Napojów Spirytusowych zorganizowanym w Gyula,
2013 r. - złoty medal w IV Oficjalnym Konkursie Palinki i Napojów Spirytusowych Komitatu Vas,
2012 r. - Grand Prix Produktów Węgierskich,
2012 r. - złoty medal w III Oficjalnym Konkursie Palinki i Napojów Spirytusowych Komitatu Vas,
2009 r. - srebrny medal w XVII Krajowym Węgierskim Konkursie Palinki i Międzynarodowym Konkursie Okowity Owocowej,
2008 r. - srebrny medal w XVI Krajowym Węgierskim Konkursie Palinki i Międzynarodowym Konkursie Okowity Owocowej zorganizowanym w Gyula,
2008 r. - nagroda czempiona w XVI Krajowym Węgierskim Konkursie Palinki i Międzynarodowym Konkursie Okowity Owocowej zorganizowanym w Gyula,
2000 r. - brązowy medal na Pierwszym Festiwalu Aparatów Destylacyjnych Kotłowych zorganizowanym w Gyula.
7.
Przepisy unijne lub krajowe/regionalne
ustawa nr XI z 1997 r. o ochronie znaków towarowych i oznaczeń geograficznych
ustawa nr LXXIII z 2008 r. o palince, palince z wytłoczyn winogronowych i Krajowej Radzie ds. Palinki
rozporządzenie rządu nr 158/2009 z dnia 30 lipca 2009 r. ustanawiające szczegółowe przepisy dotyczące ochrony oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych oraz poddawania tych produktów inspekcji
rozporządzenie rządu nr 22/2012 z dnia 29 lutego 2012 r. w sprawie Krajowego Urzędu Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89
rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 716/2013 z dnia 25 lipca 2013 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia (WE) nr 110/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
8.
Wnioskodawca
8.1.
Państwo członkowskie, państwo trzecie, osoba prawna lub fizyczna

Nazwa: Szicsek Palinkafozde Korlatolt Felelossegu Tarsasag [Szicsek Palinka Distillery Ltd]

8.2.
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj)

Adres: Ókincsem III. keresztut 10-14, 5461 Tiszafoldvar, Węgry

9.
Dodatkowe informacje na temat oznaczenia geograficznego

Zwrot uzupełniający należy zamieścić niezależnie od nazwy.

zwrot uzupełniający: "Erlelt" [leżakowana]

Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" może być opatrzona zwrotem uzupełniającym "erlelt" [leżakowana], jeżeli była poddawana leżakowaniu zgodnie z procedurą opisaną w pkt 5.4.2.1.

zwrot uzupełniający: "Gyumolcsagyon erlelt" lub "Agyas" [leżakowana z owocami]

Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" może być opatrzona zwrotem uzupełniającym "Gyumolcsagyon erlelt' lub " Agyas " [leżakowana z owocami], jeżeli była poddawana leżakowaniu zgodnie z procedurą opisaną w pkt 5.4.2.2.

10.
Przepisy szczególne dotyczące etykietowania

Na opakowaniu należy zamieścić następującą informację:

"foldrajzi arujelzo" [oznaczenie geograficzne] (niezależnie od nazwy).

1 Dz.U. L 130 z 17.5.2019, s. 1.

Zmiany w prawie

Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.14.3

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.
Data aktu: 08/01/2021
Data ogłoszenia: 13/01/2021