WPROWADZENIEZgodnie z art. 4 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 2 ("rozporządzenie w sprawie produktów nawozowych") Komisja opublikuje wytyczne dla producentów i organów nadzoru rynku, zawierające jasne informacje i przykłady dotyczące wyglądu etykiety, o której mowa w załączniku III do tego rozporządzenia.
W lipcu 2019 r. Komisja utworzyła grupę zadaniową złożoną z przedstawicieli państw członkowskich UE i zainteresowanych stron z branży, reprezentujących wszystkie kategorie funkcji produktów objęte zakresem stosowania rozporządzenia w sprawie produktów nawozowych, w celu wsparcia jej służb (DG GROW/D2) w realizacji tego zadania. Celem grupy zadaniowej było opracowanie pierwszego projektu tego dokumentu.
Dokument ten udostępniono członkom i obserwatorom grupy ekspertów Komisji ds. produktów nawozowych w latach 2019 i 2020 i omówiono go z nimi.
Niniejszy dokument nie jest prawnie wiążący i ma na celu jedynie dostarczenie przydatnych wytycznych zainteresowanym stronom, w tym producentom i organom nadzoru rynku. Tylko Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej jest upoważniony do interpretowania prawa Unii w wiążący sposób.
Niniejsze wytyczne zawierają wyjaśnienia dotyczące praktycznego wdrożenia wymogów dotyczących etykietowania określonych w załączniku III do rozporządzenia w sprawie produktów nawozowych. Zawierają przykłady etykiet przeznaczonych dla poszczególnych kategorii funkcji produktów nawozowych UE. Przykłady te mają charakter wyłącznie orientacyjny. Umiejscowienie każdej części, jak również kolory użyte w niniejszych wytycznych nie mają charakteru obowiązkowego. To producent decyduje o tym, gdzie umieścić i jak sformatować informacje na etykiecie, zapewniając jednocześnie zgodność z wymogami zawartymi w rozporządzeniu w sprawie produktów nawozowych.
O ile w niniejszych wytycznych nie przewidziano inaczej lub nie zastosowano żadnych kolorów, w przykładach etykiet stosuje się następujące kody kolorów:
SPIS TREŚCI
Wprowadzenie
1. Ogólne przepisy dotyczące etykietowania zawarte w części zasadniczej rozporządzenia w sprawie produktów nawozowych
1.1. Co obejmują obowiązkowe informacje umieszczane na etykiecie?
1.2. Czy można na etykiecie dobrowolnie podawać informacje? Gdzie takie informacje podane dobrowolnie mogłyby się znaleźć?
1.3. Czy można umieszczać informacje na opakowaniu poza etykietą (tj. nr partii, oznakowanie CE, numer jednostki notyfikowanej, ilość)?
1.4. Czy określono minimalny/maksymalny rozmiar etykiety/czcionki? Czy określono proporcjonalny rozmiar, którego należy przestrzegać?
1.5. W jakim języku (jakich językach) należy zapisać informacje na etykiecie?
2. Ogólne wymogi dotyczące etykietowania określone w załączniku III do rozporządzenia w sprawie produktów nawozowych
2.1. W jaki sposób zapisać oznaczenie deklarowanej funkcji?
2.2. W jaki sposób należy wyrazić ilość produktu nawozowego UE?
2.3. W jaki sposób należy podawać informacje dotyczące ogólnych dawek?
2.4. W jaki sposób należy podawać informacje dotyczące warunków przechowywania?
2.5. Co oznacza okres działania produktów zawierających polimer należący do CMC 9?
2.6. W jaki sposób należy podawać informacje dotyczące zarządzania ryzykiem?
2.7. Co oznaczają "składniki" i w jaki sposób należy je przedstawiać na etykiecie?
2.8. W jaki sposób opisywać na etykiecie funkcje produktów, które spełniają więcej niż jedną funkcję?
2.9. Czy w odniesieniu do wymogów określonych w załączniku III część I pkt 4, 5, 6 i 9 można użyć innych zwrotów?
2.10. Czy można stosować piktogramy na podstawie dobrych praktyk? Jak zarządzać powiązaniami z roz porządzeniem CLP?
2.11. W jakich przypadkach producent może wyrazić zawartość składników pokarmowych w postaci pierwiastka?
2.12. W jaki sposób można odnieść się do materii organicznej zamiast do węgla organicznego?
2.13. Przykład ogólnych wymogów dotyczących etykietowania i wyglądu
3. Szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania w odniesieniu do PFC 1: Nawóz
3.1. Czy konieczne jest podawanie na etykiecie zawartości wszystkich składników pokarmowych obecnych w nawozie?
3.2. Jeżeli w rozporządzeniu nie określono minimalnej zawartości drugorzędnych składników pokarmowych (PFC 1 (A) i PFC 1 (B)), w jaki sposób należy przedstawić zawartość tych składników pokarmowych na etykiecie?
3.3. Jeżeli musi zostać wskazana zawartość azotu (N) lub pięciotlenku fosforu (P2O5), ponieważ przekracza ona 0,5 % (m/m), w jaki sposób należy podać tę informację?
3.4. Czy terminu "mineralny" można użyć zamiast lub oprócz terminu "nieorganiczny" w oznaczeniu produktu? W którym miejscu należy oznaczyć termin "mineralny"?
3.5. Czy azot amonowy (NH3) odnosi się do azotu amonowego (NH4+) w przypadku PFC 1?
4. Szczególne wymogi dotyczące etykietowania w przypadku PFC 1(A) Nawóz organiczny
4.1. Przykład etykiety
4.2. Jak deklarować azot organiczny i pochodzenie materii organicznej?
4.3. Z jaką dokładnością należy deklarować obowiązkowe informacje dotyczące PFC 1(A)?
4.4. Czy należy deklarować zawartość azotu amonowego, nawet jeśli nie jest obecny w produkcie?
4.5. Czy można zadeklarować zawartość materii organicznej zamiast węgla organicznego?
4.6. Gdzie należy umieścić informacje dotyczące daty produkcji?
5. Szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania w odniesieniu do PFC 1(B): Nawóz organiczno-mineralny
5.1. Przykład etykiety
5.2. Jak deklarować azot organiczny i pochodzenie materii organicznej?
5.3. Czy należy deklarować zawartość szczególnej postaci azotu (N), fosforu (P) lub potasu (K), nawet jeśli nie są obecne w produkcie?
5.4. W jaki sposób należy umieścić istotne informacje na temat potencjalnego wpływu amoniaku uwalnianego przy okazji stosowania nawozu na jakość powietrza oraz zalecenie dla użytkowników, aby wprowadzili odpowiednie środki zaradcze w przypadku obecności mocznika (CH4N2O) w produkcie?
5.5. W jaki sposób zadeklarować "niską zawartość kadmu"?
5.6. Z jaką dokładnością należy deklarować zawartość mikroskładników pokarmowych?
6. Szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania w odniesieniu do PFC 1(C): Nawóz nieorganiczny
6.1. PFC 1 (C)(I): Nieorganiczny nawóz makroskładnikowy
6.1.1. Przykład etykiety
6.1.2. Jaki jest minimalny wymóg dotyczący wartości dziesiętnych, jakie należy wskazać na etykiecie?
6.1.3. W jaki sposób należy umieścić istotne informacje na temat potencjalnego wpływu amoniaku uwalnianego przy okazji stosowania nawozu na jakość powietrza oraz zalecenie dla użytkowników, aby stosowali odpowiednie środki zaradcze w przypadku obecności mocznika (CH4N2O) w produkcie?
6.1.4. W jaki sposób zadeklarować "niską zawartość kadmu"?
6.2. PFC 1(C)(I)(a): Stały nieorganiczny nawóz makroskładnikowy
6.2.1. Przykład etykiety
6.2.2. Przykład informacji dotyczących granulometrii
6.2.3. W jaki sposób można podać na etykiecie informacje dotyczące granulometrii i jednostki fizycznej? Czy w przypadku podawania informacji dotyczących granulometrii produktu dozwolone jest odniesienie do więcej niż jednego sita?
6.2.4. W jaki sposób określa się "substancje otoczkujące"?
6.2.5. W jaki sposób zadeklarować okres działania nawozu otoczkowanego?
6.2.6. W jaki sposób zadeklarować rodzaj substancji otoczkującej?
6.2.7. W jaki sposób przygotować etykietę dotyczącą nawozów z materiałów wydobytych z ziemi?
6.3. PFC 1(C)(I)(b): Płynny nieorganiczny nawóz makroskładnikowy
6.4. PFC 1(C)(II): Nieorganiczny nawóz mikroskładnikowy
6.4.1. PFC 1(C)(II)(a): Prosty nieorganiczny nawóz mikroskładnikowy
6.4.2. PFC 1(C)(II)(b): Wieloskładnikowy nieorganiczny nawóz mikroskładnikowy
6.5. Pełny przykład etykiety PFC 1(C)
7. Szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania w odniesieniu do PFC 2: środek wapnujący
7.1. Przykłady etykiety
7.2. Odniesienie regulacyjne, wyjaśnienie i dobrowolne dodatki
8. Szczegółowy wymóg dotyczący etykietowania w odniesieniu do PFC 3: polepszacz gleby
8.1. PFC 3(A): Organiczny polepszacz gleby
8.1.1. Przykłady etykiety
8.1.2. Odniesienie regulacyjne, wyjaśnienie i dobrowolne dodatki
8.2. PFC 3(B): Nieorganiczny polepszacz gleby
8.2.1. Przykład etykiety
8.2.2. Odniesienie regulacyjne, wyjaśnienie i dobrowolne dodatki
9. Szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania w odniesieniu do PFC 4: podłoże do upraw
9.1. Przykłady etykiety
9.2. Odniesienie regulacyjne, wyjaśnienie i dobrowolne dodatki
10. Szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania w odniesieniu do PFC 5: inhibitory
10.1. PFC 5(A): inhibitor nitryfikacji
10.2. PFC 5(B): inhibitor denitryfikacji
10.3. PFC 5(C): inhibitor ureazy
11. Szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania w odniesieniu do biostymulatora PFC 6
11.1. Przykłady etykiety
11.1.1. PFC 6(A) Biostymulator mikrobiologiczny
11.1.2. PFC 6(B) Biostymulator niemikrobiologiczny
11.2. W jaki sposób należy etykietować postać fizyczną produktu?
11.3. W jaki sposób przedstawić odnośne instrukcje dotyczące skuteczności produktu, w tym praktyk zarządzania glebą, nawożenia chemicznego, niekompatybilności ze środkami ochrony roślin, zalecanych wielkości dysz zraszających, ciśnienia w opryskiwaczu i innych środków antyznoszeniowych?
11.4. W jaki sposób należy zamieścić stwierdzenie dotyczące faktu, że mikroorganizmy mogą powodować reakcje uczulające?
11.5. W jaki sposób należy podać datę produkcji i termin ważności i w którym miejscu etykiety należy je umieścić?
11.6. Szczegółowe instrukcje dotyczące biostymulatorów mikrobiologicznych
12. Szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania w odniesieniu do produktu nawozowego mieszanego PFC 7
12.1. Przykłady etykiety
12.2. W jaki sposób należy wyrazić wymogi dotyczące etykietowania dla PFC 7?
Tak.
Producent odpowiada za zapewnienie odpowiednich informacji o pochodzeniu materii organicznej w nawozie organiczno- mineralnym. Jest on również odpowiedzialny za dostarczanie wszelkich istotnych informacji niezbędnych do zarządzania ryzykiem dla środowiska. W celu zapewnienia zgodności użytkownika z dyrektywą azotanową, deklaracja dotycząca azotu organicznego powinna zatem zawierać co najmniej:
6.1.1. Przykład etykiety
Propozycja dotycząca sposobu deklarowania w przypadku nieorganicznego nawozu makroskładnikowego zawierającego mikroskładniki pokarmowe z uwzględnieniem powiązania z informacją dotyczącą nawozu mineralnego:
STAŁY NIEORGANICZNY NAWÓZ MAKROSKŁADNIKOWY |
NPK (Ca, Mg, S) nawóz mineralny zawierający mikroskładniki pokarmowe, 16-9-12 (+3 +2 +15) / 16-3,9-10 (+2,1 +1,2 +6) |
lub |
NAWÓZ MINERALNY (PFC 1(C)(I)(a)) |
NPK (Ca, Mg, S) nawóz zawierający mikroskładniki pokarmowe, 16-9-12 (+3 +2 +15) / 16-3,9-10 (+2,1 +1,2 +6) lub |
NAWÓZ MINERALNY (PFC 1(C)(I)(a)) |
NPK (Ca, Mg, S) nawóz kompleksowy 5 zawierający mikroskładniki pokarmowe, 16-9-12 (+3 +2 +15) / 16-3,9-10 (+2,1 +1,2 +6) |
lub |
NAWÓZ MINERALNY (PFC 1(C)(I)(a)) |
NPK (Ca, Mg, S) nawóz kompleksowy, 16-9-12 (+3 +2 +15) / 16-3,9-10 (+2,1 +1,2 +6), zawierający mikroskładniki pokarmowe |
16 % CAŁKOWITEGO AZOTU (N) |
7,0 % azotu azotanowego |
9,0 % azotu amonowego |
9 % CAŁKOWITEGO PIĘCIOTLENKU FOSFORU (P2O5) (= 3,9 % P) |
6,7 % rozpuszczalnego w wodzie pięciotlenku fosforu (P2O5) (= 2,9 % P) |
9,0 % pięciotlenku fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu (= 3,9 % P). |
12 % TLENKU POTASU (K2O) (= 10 % K) rozpuszczalnego w wodzie. |
3 % CAŁKOWITEGO TLENKU WAPNIA (CaO) (= 2,1 % Ca) |
1,0 % CaO (= 0,7 % Ca) rozpuszczalnego w wodzie |
2 % CAŁKOWITEGO TLENKU MAGNEZU (MgO) (= 1,2 % Mg) |
15 % TRITLENKU SIARKI (SO3) (=6 % S) rozpuszczalnego w wodzie. |
0,01% boru (B) w postaci soli sodowej, rozpuszczalne w wodzie |
0,020% całkowitej miedzi (Cu), kompleksowanej przez HGA, z czego 0,015 % rozpuszczalne w wodzie |
0,30% całkowitego żelaza (Fe), |
0,26 % w postaci siarczanu rozpuszczalnego w wodzie; 0,04 % schelatowanego przez EDTA |
0,05% manganu (Mn) w postaci siarczanu rozpuszczalnego w wodzie |
0,006% całkowitego molibdenu (Mo) w postaci soli sodowej |
z czego 0,003 % rozpuszczalne w wodzie |
0,008% całkowitego cynku (Zn) w postaci tlenku |
Stosować wyłącznie w uzasadnionej potrzebie. Nie przekraczać dawki. |
Uwaga: niniejsza etykieta obejmuje jedynie część obowiązkowych informacji umieszczanych na etykiecie (zgodnie z wymogami mającymi zastosowanie do tej kategorii nawozu). Aby zapoznać się z pełnym przykładem, zob. podsekcja 6.5.
6.1.2. Jaki jest minimalny wymóg dotyczący wartości dziesiętnych, jakie należy wskazać na etykiecie?
W rozporządzeniu w sprawie produktów nawozowych nie przedstawiono wytycznych dotyczących wartości dziesiętnych, jakie należy stosować. Autor etykiety powinien zadbać, aby była ona czytelna dla użytkownika, i w związku z tym zaleca się:
6.1.3. W jaki sposób należy umieścić istotne informacje na temat potencjalnego wpływu amoniaku uwalnianego przy okazji stosowania nawozu na jakość powietrza oraz zalecenie dla użytkowników, aby stosowali odpowiednie środki zaradcze w przypadku obecności mocznika (CH4N2O) w produkcie?
Oznakowanie wszystkich produktów nawozowych wprowadzanych do obrotu zgodnie z rozporządzeniem w sprawie produktów nawozowych i zawierających mocznik musi informować o potencjalnym wpływie na jakość powietrza na skutek uwalniania amoniaku przy stosowaniu nawozu, a także zawierać zalecenie dla użytkowników, aby wprowadzili odpowiednie środki zaradcze. Takie informacje najlepiej umieścić w pobliżu oznaczenia deklarowanych składników pokarmowych lub pod tym oznaczeniem bądź w sekcji dotyczącej bezpieczeństwa i ochrony środowiska.
Informacje te mogą mieć charakter ogólny, na przykład:
Ten nawóz zawiera mocznik, który może uwalniać amoniak i wpływać na jakość powietrza. W zależności od miejscowych warunków należy wprowadzić odpowiednie środki zaradcze.
lub
Ten nawóz zawiera mocznik, który może uwalniać amoniak i wpływać na jakość powietrza. W zależności od miejscowych warunków należy wprowadzić odpowiednie środki zaradcze. Producent tego nawozu wprowadził już środki zaradcze polegające na zastosowaniu inhibitora ureazy.
6.1.4. W jaki sposób zadeklarować "niską zawartość kadmu"?
W przypadku gdy zawartość kadmu w produkcie jest równa 20 mg/kg pięciotlenku fosforu (P2O5) lub niższa, można zadeklarować, że zawartość kadmu w produkcie jest niska. Zaleca się umieszczenie tej informacji w części "Informacje dodatkowe" na etykiecie. Istnieją różne sposoby na przedstawienie tej informacji - tekstowo lub za pomocą piktogramu. W przypadku użycia piktogramu powinien on zawierać symbol chemiczny "Cd", ale nie powinien zawierać żadnych symboli przedstawiających inne cechy produktu.
Rysunek
Przykład piktogramu informującego o niskiej zawartości kadmu
grafika