Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3
rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 72/14)

(Dz.U.UE C z dnia 5 marca 2020 r.)

Niniejsze powiadomienie publikuje się zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADAMIANIE O ZATWIERDZENIU STANDARDOWEJ ZMIANY

"SOAVE"

Numer referencyjny: PDO-IT-A0472-AM05

Data przekazania informacji: 2 grudnia 2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Zmiana formalna

W przypadku win w wersji "Classico" termin "sottozona" (podobszar) zastąpiono terminem "specificazione" (specyfikacja). Jest to zmiana formalna mająca na celu uwzględnienie dokładnego brzmienia przepisu krajowego. Przedmiotowa zmiana formalna dotyczy art. 1 specyfikacji i nie zmienia jednolitego dokumentu.

2.
Formy uprawy winorośli

Poszerzono formy uprawy winorośli o metodę GDC i metodę pergoli we wszystkich jej wariantach.

Przedmiotowa modyfikacja stanowi odpowiedź na potrzebę dostosowania specyfikacji do nowej dynamiki rozwoju nowoczesnych i innowacyjnych systemów uprawy (w szczególności różnych nowych form pergoli), a także na potrzebę reakcji, z agronomicznego punktu widzenia, na zmianę klimatu.

Zmiana ta dotyczy art. 4 specyfikacji i nie zmienia jednolitego dokumentu.

3.
Gęstość winorośli na hektar

Jeśli chodzi o gęstość uprawy winorośli na hektar (nie mniej niż 3 300 roślin), usunięto odniesienie do dekretu z dnia 7 maja 1998 r.

Jest to zmiana formalna, ponieważ gęstość nowych nasadzeń winorośli musi wynosić co najmniej 3 300 roślin na hektar.

Przedmiotowa zmiana formalna dotyczy art. 4 specyfikacji i nie zmienia jednolitego dokumentu.

4.
Umieszczanie dodatkowych jednostek geograficznych na etykietach win ChNP "Soave"

W przypadku win ChNP "Soave" dozwolone jest odniesienie do mniejszych dodatkowych jednostek geograficznych w obszarze produkcji produktu objętego tą nazwą, zlokalizowanych w obrębie tego samego obszaru produkcji oraz wymienionych w wykazie, pod warunkiem że produkt jest osobno poddawany winifikacji i wyraźnie określony w rocznym sprawozdaniu z produkcji winogron.

Zastosowanie odniesienia do mniejszych jednostek geograficznych o szczególnej renomie, położonych w obrębie wyznaczonego obszaru produkcji i zidentyfikowanych po dokładnym opracowaniu podziału na strefy, ma służyć lepszemu określeniu pochodzenia wina, a tym samym wzmocnić jego powiązanie z terytorium.

Zmiana ta dotyczy art. 7 specyfikacji oraz sekcji 1.9 "Dodatkowe wymogi" w jednolitym dokumencie.

5.
Umieszczanie określenia "vigna" (winnica)

W opisie win DOC: "Soave", "Soave" Classico oraz "Soave" Colli Scaligeri można stosować określenie "vigna" (winnica), pod warunkiem że spełnione są następujące warunki: następuje po nim odpowiednia nazwa miejsca; odpowiednia powierzchnia została oddzielnie określona w rejestrze winnic; procesy winifikacji, produkcji i przechowywania wina zachodzą w osobnych pojemnikach; oraz tego rodzaju określenie, po którym następuje nazwa miejsca, jest powtórzone zarówno w deklaracji produkcji winogron, jak i w rejestrach, a także w dokumentach towarzyszących.

Możliwość umieszczenia na etykiecie, zgodnie z przepisami krajowymi, określenia "vigna" (winnica), po którym następuje odpowiednia nazwa miejsca lub nazwa tradycyjna, pozwala przedsiębiorstwom na promowanie w ramach swojej produkcji pewnych określonych winnic.

Zmiana ta dotyczy art. 7 specyfikacji i nie zmienia jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu Soave
2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - Chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina
1.
Wino
5.
Gatunkowe wino musujące
4.
Opis wina (win)
"Soave" (w tym "Soave" Classico oraz "Soave" Colli Scaligeri)

barwa: słomkowożółta, przechodząca czasem w zielonkawą;

zapach: charakterystyczny, o intensywnym i delikatnym aromacie;

smak: wytrawny, o średniej strukturze, harmonijny, lekko gorzki;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj. w przypadku "Soave" oraz 11 % obj. w przypadku "Soave" Classico i "Soave" Colli Scaligeri;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15 g/l w przypadku "Soave" oraz 16 g/l w przypadku "Soave" Classico i "Soave" Colli Scaligeri

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

"Soave" Spumante (łącznie z "Soave" Spumante Classico oraz "Soave" Spumante Colli Scaligeri)

pianka: delikatna i długotrwała;

barwa: słomkowożółta, przechodząca czasem w jaskrawo zielonkawą;

zapach: charakterystyczny, o intensywnym i delikatnym aromacie;

smak: o średniej strukturze, harmonijny, lekko gorzki w przypadku rodzajów "extra brut" lub "brut" bądź "extra dry" lub "dry";

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11 % obj.;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a.
Podstawowe praktyki enologiczne

NIE DOTYCZY

b.
Maksymalne zbiory "Soave",

"Soave" Spumante:

15 000 kg winogron na hektar

"Soave" Classico, w tym w wersji "spumante",

"Soave" Colli Scaligeri, w tym w wersji "spumante":

14 000 kg winogron na hektar

6.
Wyznaczony obszar geograficzny
A)
Winogrona wykorzystywane do produkcji win "Soave" DOC muszą być produkowane na obszarze obejmującym całość lub część terytorium gmin Soave, Monteforte d'Alpone, San Martino Buon Albergo, Mezzane di Sotto, Roncà, Montecchia di Crosara, San Giovanni Ilarione, San Bonifacio, Cazzano di Tramigna, Colognola ai Colli, Caldiero, Illasi oraz Lavagno w prowincji Werona.
B)
Winogrona wykorzystywane do produkcji wina "Soave" Classico muszą być produkowane na obszarze zatwierdzonym dekretem ministerialnym z dnia 23 października 1931 r. (Gazzetta Ufficiale nr 289 z dnia 16 grudnia 1931 r.), który obejmuje część terytorium gmin Soave oraz Monteforte d'Alpone.
C)
Winogrona wykorzystywane do produkcji win "Soave" oznaczonych poprzez dodatkowe wyszczególnienie podobszaru "Colli Scaligeri" muszą być produkowane na obszarze obejmującym całość lub część terytorium San Martino Buon Albergo, Lavagno, Mezzane, Illasi, Cazzano di Tramigna, Caldiero, Colognola ai Colli i Costeggiola di Soave, Mon-teforte d'Alpone, Montecchia di Crosara, Roncà oraz San Giovanni Ilarione.
7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Chardonnay B.

Garganega B.

Trebbiano di Soave B. - Trebbiano

8.
Opis związku lub związków

Soave

Substancje mineralne w szczególny sposób wpływają na fermentację moszczu winogronowego otrzymywanego z winorośli Garganega i Trebbiano di Soave, nadając winom charakterystyczny smak. Tradycyjne systemy uprawy metodą pergoli werońskiej umożliwiają uzyskanie dobrze dojrzałych i zdrowych winogron, co sprzyja rozwojowi występujących w winach aromatów migdałów i białych kwiatów. Wino "Soave" DOC to wino zrównoważone, o aromacie owoców egzotycznych, owoców cytrusowych i korzennym. W wersji "Classico" występują wina o lekko mineralnych aromatach, a także pełnym i aromatycznym smaku, który - w przypadku przechowywania wina z dodatkiem drożdży przez kilka miesięcy przed butelkowaniem - może nabierać bardziej kompleksowego i pełnego charakteru. Przedmiotowy obszar został zatwierdzony dekretem królewskim w 1931 r., natomiast nazwa DOC została zatwierdzona w 1968 r.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Użycie dodatkowych jednostek geograficznych

Podstawa prawna:

prawodawstwo unijne

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

W opisie i prezentacji win "Soave", "Soave" Classico oraz "Soave" Colli Scaligeri dozwolone są odniesienia do następujących dodatkowych jednostek geograficznych:

1.
Brognoligo
2.
Broia
3.
Ca' del vento
4.
Campagnola
5.
Carbonare
6.
Casarsa
7.
Castelcerino
8.
Castellaro
9.
Colombara
10.
Corte del Durlo
11.
Costalta
12.
Costalunga
13.
Coste
14.
Costeggiola
15.
Croce
16.
Duello
17.
Fittà
18.
Froscà
19.
Foscarino
20.
Menini
21.
Monte di Colognola
22.
Monte Grande
23.
Paradiso
24.
Pigno
25.
Ponsara
26.
Pressoni
27.
Roncà - Monte Calvarina
28.
Rugate
29.
Sengialta
30.
Tenda
31.
Tremenalto
32.
Volpare
33.
Zoppega

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14701

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Przedłużenie ważności rozporządzenia o warunkach zabudowy z podpisem prezydenta

Podczas ostatniego posiedzenia Senat nie wniósł poprawek do noweli ustawy o dostępności wydłużającej o dwa lata ważność rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ma ono wygasnąć 20 września br. Brak rozporządzenia sparaliżowałby realizację inwestycji. W piątek prezydent podpisał ustawę.

Renata Krupa-Dąbrowska 19.07.2024
Nieczytelna preskrypcja? Farmaceuta sam zadecyduje o dawkowaniu leku

Jeśli na recepcie w ogóle nie wypisano dawkowania leku albo jest ono niemożliwe do rozczytania, farmaceuta sam będzie mógł zadecydować, jaka dawka będzie odpowiednia dla pacjenta. Będzie mógł wydać też pacjentowi maksymalnie cztery opakowania leku, a nie jak do tej pory dwa. Te zasady nie będą jednak dotyczyły leków zawierających substancje psychotropowe lub środki odurzające.

Inga Stawicka 19.07.2024
Renta wdowia będzie dużo kosztować

Współmałżonek zmarłej osoby będzie mógł pobierać równocześnie rentę rodzinną i inne świadczenie emerytalno-rentowe w wybranym przez siebie wariancie – tzw. rentę wdowią. Nie będzie już musiał, jak obecnie, decydować się na wybór tylko jednego świadczenia. Nowe przepisy miałyby wejść w życie od początku 2025 roku. Koszt wprowadzenia renty wdowiej dla państwa wyniesie tylko na początku 8-10 mld zł rocznie.

Beata Dązbłaż 18.07.2024
Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.72.33

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 05/03/2020
Data ogłoszenia: 05/03/2020