(2020/C 5/06)(Dz.U.UE C z dnia 9 stycznia 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Valdepeñas"
PDO-ES-A0051-AM03
Data przekazania informacji:
4.10.2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
JEDNOLITY DOKUMENT
WINO BIAŁE
Wygląd
Szata jasnożółta z zielonkawymi lub bursztynowymi refleksami. Wino fermentowane w beczce: szata słomkowożółta ze złotymi lub zielonkawymi refleksami. Wino poddane maceracji węglowej: szata jasnożółta z zielonkawymi lub bursztynowymi refleksami. Wino dojrzewane w dębie: szata słomkowożółta ze złotymi lub zielonkawymi refleksami. "Crianza": szata żółta z bursztynowymi refleksami i złotymi tonami.
Aromat
Czyste i świeże aromaty pierwotne i umiarkowanie intensywna owocowość. Wino fermentowane w beczce: złożony aromat z subtelnymi nutami beczkowymi. Wino poddane maceracji węglowej: czyste i świeże aromaty pierwotne i umiarkowanie intensywna owocowość. Wino dojrzewane w dębie: złożony aromat z nutami beczkowymi. "Crianza": umiarkowanie intensywne aromaty z nutami od wanilii do grzanki.
Smak
Łagodny, lekki i owocowy, o wyważonej strukturze. Wino fermentowane w beczce i dojrzewane w dębie: gładki, wyważony i cielisty, z długim finiszem. Wino poddane maceracji węglowej: gładki, lekki i owocowy, o wyważonej strukturze. "Crianza": gładki, wyważony i cielisty, ze średnim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 240 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
11 |
Minimalna kwasowość miareczkowa |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
180 |
WINO RÓŻOWE
Wygląd
Szata różowa z czerwonymi i fioletowymi refleksami.
Aromat
Umiarkowanie intensywny aromat, czysty, świeży i owocowy, z nutami czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki).
Smak
Mocny na podniebieniu z nutami czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i kwasowości od średniej do wysokiej.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 240 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
11,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
180 |
WINO CZERWONE, WINO CZERWONE FERMENTOWANE W BECZCE, WINO CZERWONE PODDANE MACERACJI WĘGLOWEJ, WINO CZERWONE DOJRZEWANE W DĘBIE
Wygląd
Szata wiśniowoczerwona/purpurowa, czysta, lśniąca, o dużej głębi. Wino fermentowane w beczce: szata wiśniowa z nutami wpadającymi w barwę owocu granatu, czysta, lśniąca, o dużej głębi. Wino poddane maceracji węglowej: szata wiśniowa z nutami fioletu, czysta, o dużej głębi. Wino dojrzewane w dębie: szata wiśniowa z nutami granatu lub fioletowymi, o dużej głębi.
Aromat
Intensywny aromat dojrzałych czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki), typowy dla odmian użytych do produkcji. Wino fermentowane w beczce: średnio intensywne, czyste aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i delikatne aromaty beczkowe. Wino poddane maceracji węglowej: czyste owocowe aromaty o intensywności od średniej do wysokiej. Wino dojrzewane w dębie: złożony aromat z nutami beczkowymi.
Smak
Mięsisty, wytrawny, o wyważonej zawartości tanin, kwasowości średniej do wysokiej i przyjemnym posmaku. Wino fermentowane w beczce: średnio intensywne, czyste aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i delikatne aromaty beczkowe. Wino poddane maceracji węglowej: intensywny, owocowy i wyważony smak. Wino dojrzewane w dębie: łagodny, wyważony i cielisty smak z długim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 180 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
12,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
150 |
TRADYCYJNE WINO CZERWONE
Wygląd
Szata czysta, fioletowoczerwona lub czerwona wpadająca w barwę owocu granatu.
Aromat
Śmiałe, owocowe wino z aromatami pierwotnymi i średnią intensywnością aromatu.
Smak
Średnia zawartość tanin, zrównoważona zawartość alkoholu/kwasowość, z długim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 180 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
12 |
Minimalna kwasowość miareczkowa |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
150 |
WINO MUSUJĄCE
Wygląd
Szata jasna lub złota z lśniącymi tonami. Drobne i trwałe pęcherzyki.
Aromat
Czyste owocowe aromaty o umiarkowanej intensywności.
Smak
Szeroki i wyważony.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Nadciśnienie CO2 (w temperaturze 20 °C): powyżej 3,5 atmosfery.
Jeżeli nie podano parametrów, należy przestrzegać mających zastosowanie przepisów.
Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
11 |
Minimalna kwasowość miareczkowa |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
WINA CZERWONE KLASY "CRIANZA", "RESERVA" I "GRAN RESERVA"
Wygląd
"Crianza": intensywnie wiśniowa szata z purpurowymi tonami. "Reserva": szata czerwona wpadająca w barwę owocu granatu z tonami ochrowymi, czysta i gładka, o średniej do dużej głębi. "Gran Reserva": szata rubinowa z nutami terakotowymi, o średniej do dużej głębi.
Aromat
"Crianza": czysty, mocny, intensywny aromat dojrzałych owoców, z wyróżniającymi się nutami beczkowymi. "Reserva": intensywny aromat dojrzałych owoców i przypraw oraz aromaty typowe dla win dojrzewających w butelce. "Gran Reserva": intensywny, złożony aromat korzenny z nutami wskazującymi na właściwe dojrzewanie w butelce.
Smak
"Crianza": intensywny smak, przyjemny na podniebieniu, z nutami dojrzałych owoców, o dobrze zrównoważonej zawartości tanin, ze średnim finiszem. "Reserva": intensywny aromat dojrzałych owoców i przypraw oraz aromaty typowe dla win dojrzewających w butelce. "Gran Reserva": mięsisty, aksamitny, okrągły i wyważony, z długim finiszem.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu musi być zgodna z ograniczeniami prawnymi określonymi w odpowiednich przepisach UE.
Zawartość dwutlenku siarki musi wynosić mniej niż 180 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego wynoszącej co najmniej 5 g/l, wyrażonej jako suma glukozy i fruktozy.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
12,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
150 |