(Dz.U.UE C z dnia 16 września 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA STANDARDOWEJ ZMIANY ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT
"NAVARRA"
PDO-ES-A0127-AM02
Data przekazania informacji: 9 czerwca 2020 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Zmian opisanych w niniejszym dokumencie nie uznaje się za zmiany na poziomie Unii w rozumieniu art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33, ponieważ nie obejmują one zmiany chronionej nazwy pochodzenia; nie obejmują one zmiany, skreślenia ani dodania kategorii produktów sektora wina, o których to kategoriach mowa w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013; nie mogłyby one potencjalnie spowodować unieważnienia związku, o którym mowa w art. 93 ust. 1 lit. a) ppkt (i) lub w art. 93 ust. 1 lit. b) ppkt (i) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013; nie wiążą się one z dalszymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.
Ogólnie rzecz biorąc, zatwierdzone zmiany uznaje się za uzasadnione z uwagi na konieczność uwzględnienia zmiany potrzeb producentów wskutek rozwoju technik i postępu naukowego. Zaobserwowano również zmiany w konsumpcji i produkcji win opatrzonych nazwą pochodzenia "Navarra" oraz w metodach wprowadzania tych win do obrotu.
Potrzeba wprowadzenia zmiany w części dotyczącej właściwości organoleptycznych win objętych nazwą pochodzenia "Navarra" wynika ze znaczenia tych właściwości w procedurach badania win i służy wykazaniu, że wszystkie podmioty gospodarcze wprowadzające produkt do obrotu spełniają wymogi określone w specyfikacji.
Wszystkie wina objęte nazwą pochodzenia "Navarra" muszą zostać poddane badaniom organoleptycznym u źródła. Wytwórnie wina muszą zapewnić zgodność wszystkich partii wina, które mają zostać wprowadzone do obrotu, z odpowiednimi wymogami technicznymi. Proces ten obejmuje przeprowadzanie badań fizykochemicznych i sensorycznych. Te ostatnie badania przeprowadza się zazwyczaj wewnętrznie - służą one zasadniczo zagwarantowaniu zgodności właściwości organoleptycznych produktu z wymogami ustanowionymi w specyfikacji.
Dlatego też nadanie tym właściwościom możliwie jak najbardziej obiektywnego charakteru jest niezwykle ważne, aby usprawnić proces badania wina.
Aktualne opisy właściwości organoleptycznych pochodzą z pierwszej wersji specyfikacji, kiedy jej zakres nie był jeszcze określony. Obejmują one pewne zwroty literackie, które są typowe dla żargonu związanego z degustacją win i nie są w najmniejszym stopniu obiektywne (przykładowo: "złożone" czy "eleganckie" itp.). Z uwagi na bardzo dużą liczbę tych opisów ich pogrupowanie w ramach szerszych kategorii (np. wszystkie wina tej samej barwy dojrzewające w drewnianych beczkach) ułatwia proces klasyfikacji i pozwala na precyzyjniejsze opisanie właściwości poszczególnych rodzajów wina.
We wniosku zaproponowano zmniejszenie liczby rodzajów win z 12 do 7 oraz uproszczenie ich opisów. W kwestii opisów zasięgnięto opinii zespołu degustatorów biorącego udział w procesie certyfikacji, którego działalność nadzoruje INTIA i który zajmuje się analizowaniem wszystkich próbek poddawanych badaniom sensorycznym do celów udzielania certyfikacji w ramach nazwy pochodzenia "Navarra" lub utrzymywania tej certyfikacji.
Opisy są obecnie precyzyjniejsze i bardziej mierzalne (np. "średnia lub wysoka kwasowość" czy "średni lub długi finisz"). Koncentrują się one na najpowszechniej występujących właściwościach istotnych z punktu widzenia związku z obszarem geograficznym i związku przyczynowego.
Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2020.307.4 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33. |
Data aktu: | 16/09/2020 |
Data ogłoszenia: | 16/09/2020 |