(2020/C 298/15)(Dz.U.UE C z dnia 8 września 2020 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIACHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Vinagre del Condado de Huelva"
Nr UE: PDO-ES-0724-AM01 - 19.7.2017
ChNP (X) ChNP ()
skreśla się specyfikację parametru dotyczącego proliny. Jest to wskaźnik służący do wykrywania procesów, których stosowanie w produkcji octu jest zabronione, ponieważ obecność i stężenie tego związku są bezpośrednio związane z pochodzeniem surowca, tj. wina. Wskaźnik ten pozwala odróżnić ocet fermentacyjny od octu sztucznego pochodzącego z innych źródeł niż wino. Specyfikacja suchego ekstraktu i popiołu może spełniać tę samą funkcję, ponieważ oba parametry odnoszą się również do czystości pochodzenia octu. W związku z tym określenie zawartości proliny jest zbędne.
Argument ten jest poparty faktem, że w opracowanym przez Międzynarodową Organizację ds. Winorośli i Wina (OIV) kompendium metod analizy octu winnego nie zamieszczono oceny chemicznej zawartości proliny i nie istnieją żadne oficjalne metody analizy, w przeciwieństwie do suchego ekstraktu i popiołu.
skreśla się również chemiczną ocenę intensywności i klarowności barwy. Specyfikacje te nie są zawarte w opracowanym przez OIV kompendium metod analizy octu winnego, co oznacza, że nie istnieją żadne oficjalne metody analizy, w związku z tym zostają uznane za zbędne w odniesieniu do organoleptycznej charakterystyki barwy.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Vinagre del Condado de Huelva"
Nr UE: PDO-ES-0724-AM01 - 19.7.2017
ChNP (X) ChNP ()