(2020/C 238/06)(Dz.U.UE C z dnia 20 lipca 2020 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"VINAGRE DE JEREZ"
Nr UE: PDO-ES-0723-AM01 - 18.12.2018
ChNP (X) ChOG ()
Zmieniony tekst:
[...]
B.4.2. W każdej z powyższych kategorii występują następujące rodzaje półsłodkich "Vinagre de Jerez":
Sekcja C.5 specyfikacji produktu; bez zmian w jednolitym dokumencie.
Poprzedni tekst:
Przy produkcji "Vinagre de Jerez" dozwolone są następujące praktyki:
[...]
Podobnie w przypadku "Vinagre de Jerez al Pedro Ximénez" i "Vinagre de Jerez al Moscatel" dozwolone jest dodawanie win wzmacnianych pochodzących z winnic wpisanych do rejestrów nazwy pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry".
Zmieniony tekst:
Przy produkcji "Vinagre de Jerez" dozwolone są następujące praktyki:
[...]
Podobnie w przypadku "Vinagre de Jerez al Pedro Ximénez" i "Vinagre de Jerez al Moscatel" dozwolone jest dodawanie win wzmacnianych pochodzących z winnic wpisanych do rejestrów nazwy pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry", jak również dodawanie moszczu z bardzo dojrzałych lub spieczonych w słońcu winogron tych odmian pochodzących z obszaru produkcji, do którego dodano neutralny alkohol pochodzenia winnego w celu zatrzymania fermentacji. Alkohol ten musi również pochodzić z winnic wpisanych do rejestrów nazwy pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry".
Uzasadnienie zmiany
Gdy sporządzano specyfikację produktu dotyczącą tej nazwy pochodzenia ewentualne słodzenie objętych ochroną octów w celu uzyskania octów półsłodkich było ograniczone do win wzmacnianych produkowanych z użyciem odmian pedro ximénez lub moscatel w winnicach wpisanych do rejestrów nazwy pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry".
Wymóg, aby wina te - zgodnie ze specyfikacją produktu w odniesieniu do nazwy pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry" - miały zawartość alkoholu wynoszącą 15 % objętości, znacznie ogranicza możliwości ich wykorzystania, ponieważ skutkuje to rozcieńczeniem stopnia kwasowości i zwiększeniem zawartości alkoholu, co może spowodować, że otrzymany ocet przekroczy wartości graniczne określone dla tych parametrów w specyfikacji.
Należy pamiętać, że celem w zakresie jakości jest to, aby octy te zawierały w sobie pewną nutę słodyczy, jak również właściwości organoleptyczne typowe dla wymienionych odmian, które na danym obszarze nabierają bardzo wyraźnej osobowości, zarówno ze względu na właściwości odmiany, jak i tradycyjne praktyki w zakresie przejrzewania lub asoleo [spiekania w słońcu].
Wykorzystanie moszczu winogronowego z tych bardzo dojrzałych lub spieczonych w słońcu odmian z obszaru produkcji i dodanie do tego moszczu neutralnego alkoholu pochodzenia winnego w celu zatrzymania fermentacji (który także musi pochodzić z winnic wymienionych w rejestrach dotyczących nazwy pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry"), umożliwi uzyskanie objętych ochroną octów subtelnie wzbogaconych o nuty aromatyczne tych odmian oraz z niezbędną nutą słodyczy, ale bez nadmiernego rozcieńczania stopnia kwasowości lub znacznego zwiększania zawartości alkoholu.
B.4.1. W zależności od czasu leżakowania, jakiemu podlegają octy objęte ochroną, wyróżniamy następujące kategorie:
[...]
B.4.2. W każdej z powyższych kategorii występują następujące rodzaje półsłodkich "Vinagre de Jerez":
B.4.3. Octy opisane w poprzednim punkcie można wprowadzać na rynek jako "Vinagre de Jerez Dulce", pod warunkiem że zawartość substancji redukujących wynosi w nich co najmniej 150 g/l.
Sekcja C.5 specyfikacji produktu; bez zmian w jednolitym dokumencie.
Poprzedni tekst:
Przy produkcji "Vinagre de Jerez" dozwolone są następujące praktyki:
[...]
Podobnie w przypadku "Vinagre de Jerez al Pedro Ximénez" i "Vinagre de Jerez al Moscatel" dozwolone jest dodawanie win wzmacnianych pochodzących z winnic wpisanych do rejestrów nazwy pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry".
[...]
Zmieniony tekst:
Przy produkcji "Vinagre de Jerez" dozwolone są następujące praktyki:
[...]
Podobnie w przypadku "Vinagre de Jerez al Pedro Ximénez" i "Vinagre de Jerez al Moscatel" dozwolone jest dodawanie win wzmacnianych pochodzących z winnic wpisanych do rejestrów nazwy pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry", jak również dodawanie moszczu z bardzo dojrzałych lub spieczonych w słońcu winogron tych odmian pochodzących z obszaru produkcji, do którego dodano neutralny alkohol pochodzenia winnego w celu zatrzymania fermentacji. Alkohol ten musi również pochodzić z winnic wpisanych do rejestrów nazwy pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry".
W przypadku "Vinagre de Jerez Dulce" oprócz minimalnej zawartości substancji redukującej z win lub moszczu z pedro ximénez i moscatel określonych w pkt B.4 dozwolone jest dodawanie zagęszczonego moszczu winogronowego i rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego.
[...]
Uzasadnienie:
Jak stwierdzono w poprzednim punkcie, obowiązująca specyfikacja produktu stanowi, że produkty z poszczególnych kategorii opartych na okresach leżakowania ("Vinagre de Jerez", "Vinagre de Jerez Reserva" i "Vinagre de Jerez Gran Reserva") można sklasyfikować jako octy półsłodkie, jeśli zawartość substancji redukującej wynosi w nich co najmniej 60 g/l, co jest wynikiem wykorzystania nadających się win wyprodukowanych z odmian pedro ximénez lub moscatel.
Te półsłodkie octy są niezaprzeczalnie bezpośrednio związane z tradycyjnymi winami wzmacnianymi objętymi nazwą pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry", z których historycznie wywodzą się "Vinagre de Jerez", oraz z odmianami wykorzystywanymi tradycyjnie na przedmiotowym obszarze do produkcji tych win. Proponuje się zatem rozszerzenie wykazu możliwych octów objętych ochroną, aby obejmował nie tylko octy słodzone winami "pedro ximénez" lub "moscatel", ale również octy, do których dodano zagęszczony moszcz winogronowy i rektyfikowany zagęszczony moszcz winogronowy, ponieważ składniki te również są szeroko stosowane do słodzenia win "Jerez".
Umożliwiłoby to również uzupełnienie słodyczy zapewnianej przez te odmiany, dzięki czemu otrzymany ocet mógłby osiągnąć poziom co najmniej 150 g/l, czyli poziom, przy którym postrzeganie słodyczy jest już dość znaczące, jak ma to miejsce w przypadku wina objętego chronioną nazwą pochodzenia "Jerez-Xérès-Sherry".
W obu przypadkach, aby otrzymać takie zatwierdzenie, rozlewnie muszą wykazać przed Radą Regulacyjną, że wypełniają zobowiązania prawne dotyczące butelkowania octu obowiązujące w danym regionie i że wprowadziły system kontroli jakości zapewniający całkowitą identyfikowalność i właściwe postępowanie z produktem nabytym od zarejestrowanych wytwórni wina w celu przeprowadzenia jego butelkowania.