united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2020/C 185/06)

(Dz.U.UE C z dnia 4 czerwca 2020 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 (1) w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"AYDIN KESTANESI"

Nr UE: PDO-TR-01362 - 8.9.2015

ChNP (X) ChOG ( )

1.
Nazwa lub nazwy

"Aydın Kestanesi"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.6 Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Aydın Kestanesi" jest produktem rolnym spożywanym w postaci świeżej i wytwarzanym z lokalnych ekotypów gatunku Castanea sativa Mill. Lokalne ekotypy uprawiane w regionie to między innymi Işıklar, Sarıaşı i Kemer.

Kasztan jadalny w postaci świeżej posiada następujące właściwości:

Skórka jest zwykle lśniąca, ma jasnobrązowa barwę i daje się łatwo obrać. Nasiono ma jasną, kremowobiałą barwę i delikatną teksturę. Łupina nie wrasta w nasiono i można ją łatwo oderwać. Orzechy ważą co najmniej 15 gramów. W okresie zbiorów całkowita zawartość cukru w świeżych kasztanach waha się od 4,5 do 11 %. Maksymalna zawartość skrobi wynosi 22 %. Całkowita zawartość węglowodanów w postaci cukru i skrobi wynosi od 24,5 do 32 %. Zawartość białka wynosi od 4,0 do 5,5 %, a średnia zawartość tłuszczu wynosi od 0,5 do 1,5 %.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

"Aydın Kestanesi" uprawia się w tradycyjnych rozległych gajach, na zboczach, czasami na terenach tarasowych, przy ograniczonym zagęszczeniu wynoszącym 100 drzew kasztanowych na hektar.

Wszystkie czynności, w tym sadzenie roślin ze szkółek drzew kasztanowych, nawadnianie, nawożenie, przycinanie, zbiór, dojrzewanie i przechowywanie powinny odbywać się w regionie geograficznym określonym w pkt 4.

(1) Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Przechowywanie kasztanów w prowincji Aydın jest procesem kulturowym unikalnym dla tego regionu. Kasztany w otaczających je kupulach są tradycyjnie zbierane z ziemi wokół drzew i przechowywane w "pryzmach" okrytych roślinami takimi jak paprocie.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficzny

-

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na opakowaniu "Aydın Kestanesi" należy wydrukować lub napisać w czytelny i nieusuwalny sposób następujące informacje:

nazwa handlowa i adres, skrócona nazwa i adres lub zarejestrowany znak towarowy przedsiębiorstwa,
numer partii,
nazwa towaru - "Aydın Kestanesi",
masa netto,
następujące logo:

grafika

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny obejmuje całe terytorium prowincji Aydın, na którym "Aydın Kestanesi" uprawia się na wysokości od 650 do 1 500 metrów.

Prowincja Aydın leży między 37° 44' a 38° 08' szerokości geograficznej północnej oraz między 27° 23' a 28° 52' długości geograficznej wschodniej. Obszar, na którym głównie uprawia się Aydın Kestane, rozpoczyna się od wysokości 650 m n.p.m.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Trzy najważniejsze cechy jakościowe wyróżniające owoce "Aydın Kestanesi" to rozmiar orzecha, łatwość usuwania łupiny nasiennej oraz wrastanie łupiny w nasiono. Wynikają one zarówno z czynników naturalnych, jak i ludzkich.

Czynniki naturalne

Czynniki ekologiczne

Wśród szczególnych cech charakterystycznych "Aydın Kestanesi" czynniki ekologiczne, takie jak klimat i gleba, mają największe znaczenie. Mają one wpływ na duże rozmiary owocu, na łatwość obierania orzecha z łupiny i wytrzymałość łupiny, która prawie nigdy nie wrasta w miąższ owocu.

Klimat

Średnia roczna temperatura w prowincji Aydın wynosi 17,6 °C, a średnia w okresie od czerwca do października - od 25 do 30 °C. Te temperatury są optymalne dla kwitnienia drzew kasztanowych oraz rozwoju i dojrzewania "Aydın Kestanesi". Temperatura jest szczególnie ważna podczas zapylania i nawożenia i ma bezpośredni wpływ na zawiązywanie i rozwój owoców.

Średnia liczba dni deszczowych w prowincji Aydın wynosi 80,6, przy czym średnia opadów wynosi od 600 do 700 mm na rok, co obejmuje najwyżej dwa suche miesiące. "Aydın Kestanesi" rosną typowo na wysokości od 650 do 1 200 m. Jest to obszar o klimacie mezotermicznym, który cechują długie, gorące lata i umiarkowane zimy. Ilość opadów jest wystarczająca, aby orzechy osiągnęły odpowiednią minimalną wagę.

Wilgotność

Względna wilgotność powietrza waha się między 45-50 % w okresie rozwoju i dojrzewania owoców. Ta wilgotność względna wpływa również na jakość kasztanów, ponieważ owoce tworzą w tym okresie struktury biochemiczne (cukier, skrobia, smak). Ze względu na tę szczególną wilgotność powietrza skórki "Aydın Kestanesi" stają się cieńsze i w związku z tym można je łatwo usunąć. Ze względu na fakt, że wilgotność względna powietrza w prowincji Aydın jest zgodna z ekologicznym zapotrzebowaniem kasztanów, obieranie orzechów ze skórek i łupin jest ułatwione.

Wiatr

Ze względu na strukturę topograficzną regionu Morza Egejskiego, w tym w prowincji Aydın, wilgotne powietrze morskie pochodzące z Morza Egejskiego przenoszone jest w stronę lądu, a suche powietrze z regionów położonych na środkowym wschodzie kraju jest kierowane do regionów przybrzeżnych, ponieważ góry są położone prostopadle do morza. Ten dominujący schemat kierunku wiatru odgrywa istotną rolę w rozwoju kasztanów i częściowo wyjaśnia, dlaczego uprawa kasztanów koncentruje się w tym regionie. Wspomniane oddziaływanie wiatru w regionie powoduje korzystne skutki dla zapylania i nawożenia, co wpływa na wielkość i grubość skórki.

Gleba

Gleby w regionie Aydin charakteryzują się niskim współczynnikiem zasolenia (poniżej 0,015 %) i ogólnie wysoką zawartością wapna. W rezultacie lokalizacja ta zapewnia idealny rodzaj gleby dla uprawy drzew kasztanowych, które na tych piaszczysto-gliniastych, zasadowych glebach świetnie się rozwijają.

Próbki pobrane w ramach badań w prowincji Aydın wskazują, że gleby tego regionu są przeważnie piaszczysto-gliniaste i ubogie w materię organiczną, charakteryzują się niską zawartością potasu i wystarczającym poziomem innych pierwiastków (P, Ca, Mg, Na, Fe, Zn, Mn i Cu).

Niewielka zawartość materii organicznej również ma korzystny wpływ na uprawę kasztanów jadalnych. Występuje ponadto odpowiednia ilość azotu, który pozytywnie oddziałuje na wydajność i jakość owoców, a poziom potasu jest na ogół niski.

Te właściwości fizyczne i chemiczne gleby wpływają na grubość łupiny nasiennej "Aydın Kestanesi" i sprawiają, że kasztany łatwo się obiera.

Czynniki ludzkie

Genetyka

Hodowcy roślin, którzy od dawna wybierają i rozmnażają genotypy o dużej wydajności, stworzyli liczne lokalne ekotypy drzew kasztanowych rodzących owoce wysokiej jakości. W związku z tym kasztany uprawiane w regionie Aydın wyselekcjonowano z odmian, które są najlepiej przystosowane do warunków lokalnych i wykazują szczególne cechy smakowe. Dzięki tej metodzie selekcji producentom udało się uzyskać odmiany kasztanów z cienką skórką.

Zbiór i przechowywanie w "pryzmach"

Zbiory "Aydın Kestanesi" odbywają się, gdy kupule zaczynają się otwierać, co wskazuje na dojrzałość owoców. Zbiory przeprowadza się, uderzając w drzewa za pomocą pali. Kasztany są zwykle zbierane wraz z kupulami.

Po zebraniu kasztanów w skórkach spod drzew przechowuje się je w "pryzmie" i przykrywa różnymi roślinami, takimi jak paprocie, przez 3-4 miesiące do połowy zimowego sezonu.

Praktyka ta zapewnia minimalną utratę wilgotności, koloru i połysku owoców. Ten rodzaj przechowywania jest specyficzny dla regionu Aydın i chociaż ta tradycyjna metoda konserwacji ma pewne wady (robaki, pleśń itp.), w badaniu potwierdzono, że w trakcie tego procesu ilość skrobi spada, a zawartość cukru i węglowodanów wzrasta.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

Zmiany w prawie

Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.185.16

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 28/05/2020
Data ogłoszenia: 04/06/2020