(2020/C 180/09)(Dz.U.UE C z dnia 29 maja 2020 r.)
Zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 1 w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej 2 wprowadza się następujące zmiany:
Na stronie 102 pomiędzy notą wyjaśniającą do pozycji CN "2208 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe" a notą wyjaśniającą do podpozycji CN "2208 30 11 do 2208 30 88 Whisky" dodaje się akapit w brzmieniu:
"2208 20 Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z wino gron
Zob. Noty wyjaśniające do HS do pozycji 2208, akapit trzeci, pkt 1.
Podpozycja ta obejmuje »destylat winny« (lub »surowy destylat winny«), który jest otrzymywany w drodze destylacji pierwotnej, po fermentacji alkoholowej, wina z winogron. Nie posiada właściwości neutralnego alkoholu etylowego ani napoju spirytusowego, lecz zachowuje zapach i smak użytego surowca. Destylat winny można dodać do okowity z wina z winogron w celu uzyskania Brandy lub Weinbrand.".
1 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).
2 Dz.U. C 119 z 29.3.2019, s. 1.