Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/332019/C 428/11.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2019/C 428/11)

(Dz.U.UE C z dnia 20 grudnia 2019 r.)

Niniejszą informację opublikowano zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Barbanza e Iria"

PGI-ES-A1255-AM02

Data przekazania informacji: 11.10.2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Nowe limity dotyczące analitycznych cech charakterystycznych

Opis i uzasadnienie

Limity kwasowości lotnej i zawartości dwutlenku siarki określone obecnie w specyfikacji produktu są zbyt restrykcyjne, co sprawia, że wina, które wykazują typowe cechy win Barbanza e Iria i wymagane organoleptyczne cechy charakterystyczne, nie kwalifikują się do objęcia tym oznaczeniem.

W obowiązującej obecnie specyfikacji produktu limit kwasowości lotnej wynosi 0,80 grama na litr kwasu octowego w przypadku wszystkich rodzajów win. Ponieważ jednak próg, powyżej którego człowiek jest w stanie wyczuć tę kwasowość za pomocą zmysłu węchu, jest nieco wyższy, dotychczasowy limit nieznacznie podwyższa się do 0,9 grama na litr w przypadku win wprowadzanych do obrotu w tym samym roku, w którym zostały wyprodukowane, oraz do 1,0 grama kwasu octowego na litr w przypadku win wprowadzanych do obrotu po co najmniej rocznym okresie dojrzewania.

Limit zawartości dwutlenku siarki określony w specyfikacji produktu wynosi obecnie 125 miligramów na litr w przypadku win odmianowych i 150 miligramów na litr w przypadku pozostałych rodzajów win. W ostatnich latach do obrotu wprowadzane są coraz starsze wina objęte tym chronionym oznaczeniem geograficznym. Ponieważ wina dojrzewające przez dłuższy okres są również dłużej narażone na ryzyko utleniania, obowiązujący limit zostaje w nich niekiedy przekroczony, co sprawia, że wobec niektórych win o bardzo dobrych organoleptycznych cechach charakterystycznych i zawartości dwutlenku siarki w granicach dozwolonych prawem nie można stosować przedmiotowego oznaczenia geograficznego. W związku z tym proponuje się zwiększenie limitu zawartości dwutlenku siarki do 175 miligramów na litr w przypadku win białych i 150 miligramów na litr w przypadku win czerwonych.

Wymienione zmiany specyfikacji produktu należy uznać za standardową zmianę zgodnie z art. 14 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33.

Zmiana ta dotyczy pkt 2.a specyfikacji produktu i pkt 1.4 jednolitego dokumentu.

2.
Wyższe zbiory z hektara w odniesieniu do winogron białych

Opis i uzasadnienie

Z doświadczeń ostatnich lat wynika, że duża liczba działek winorośli jest w stanie osiągnąć wydajność przekraczającą obecnie dozwolony poziom bez uszczerbku dla jakości wytwarzanego wina, w związku z czym dozwoloną wielkość zbiorów winogron białych zwiększa się z 10 000 do 12 000 kg z hektara.

Wymienioną zmianę specyfikacji produktu należy uznać za standardową zmianę zgodnie z art. 14 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33.

Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu i pkt 1.5.2 jednolitego dokumentu.

3.
Nowa odmiana

Opis i uzasadnienie

Do wykazu odmian winorośli dodaje się odmianę merenzao. Odmiana ta występuje już na przedmiotowym obszarze, choć w niewielkich ilościach, i mimo że nie jest zbyt powszechna ze względu na niskie plony i podatność na gnicie, jest to odmiana tradycyjnie uprawiana w Galicji. Jej krótki cykl wzrostu doskonale pasuje do środowiska naturalnego, którego dotyczy przedmiotowe oznaczenie geograficzne: lokalne warunki sprzyjają dojrzewaniu winogron, a otrzymany moszcz winogronowy jest wysokiej jakości.

Wymienioną zmianę specyfikacji produktu należy uznać za standardową zmianę zgodnie z art. 14 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33.

Zmiana ta dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Barbanza e Iria

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

WINO - wina białe, czerwone i odmianowe

Wina te są lekkie, przejrzyste i jasne, a ich barwa charakteryzuje się odpowiednią głębią. Wina mają wyraźny i wolny od wad aromat charakterystyczny dla surowca stosowanego do ich produkcji, z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi i owocowymi oraz średnią zawartością alkoholu. Na podniebieniu są miękkie, świeże, bogate i wyważone, z lekko wyczuwalną kwasowością.

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu w winach odmianowych: 11 %

Maksymalna kwasowość lotna win wprowadzonych do obrotu po co najmniej rocznym okresie dojrzewania: 16,66 mEq/L

Maksymalna zawartość dwutlenku siarki w winach białych: 175 mg/l

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość miareczkowa 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 15
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Po ekstrakcji z winogron i oddzieleniu od wytłoków ilość uzyskanego moszczu winogronowego nie powinna przekraczać 67 l na 100 kg winogron.

b)
Maksymalne zbiory

Odmiany winogron białych

12 000 kg winogron z hektara

Odmiany winogron białych

80,4 hektolitra z hektara

Odmiany winogron czerwonych

8 000 kg winogron z hektara

Odmiany winogron czerwonych

53,6 hektolitra z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar ten obejmuje: gminy Boiro, Catoira, Dodro, A Pobra do Caramiñal, Pontecesures, Rianxo, Ribeira i Valga; parafie (parroquias) Camboño, Fruíme i Tállara w gminie Lousame; parafie Iria Flavia i Padrón w gminie Padrón; oraz parafie Baroña, Caamaño, Queiruga, Ribasieira, San Pedro de Muro i Xuño w gminie Porto do Son.

Przedmiotowy obszar geograficzny jest w większości położony w prowincji A Coruña, z wyjątkiem gmin Catoira, Valga i Pontecesures, które leżą w prowincji Pontevedra.

7.
Główne odmiany winorośli

ALBARIÑO

8.
Opis związku lub związków

Właściwości win wynikają z lokalnych temperatur, opadów i warunków uprawy, a także wpływa na nie czynnik ludzki, co przejawia się w doborze odmian (głównie odmiany rodzime), wyborze najlepszych gleb (gliniaste, głębokie, przepuszczalne gleby charakterystyczne dla tego obszaru geograficznego) oraz wykorzystaniu dobrych praktyk uprawowych, w tym wprawnego ręcznego cięcia i prowadzenia winorośli, które umożliwia wykorzystanie potencjału winiarskiego istniejącego na tym obszarze. Wszystkie wymienione czynniki sprawiają, że otrzymywane wina są zrównoważone, harmonijne i trwałe oraz charakteryzują się doskonałym profilem aromatycznym.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie, inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru

Opis wymogu:

Wina muszą być butelkowane na wyznaczonym obszarze geograficznym, na którym zostały wytworzone. Transport i butelkowanie wina poza obszarem produkcji może niekorzystnie wpływać na jego jakość, gdyż wino może zostać narażone na reakcję utleniania-redukcji, zmiany temperatury i działanie innych czynników. Ryzyko jest tym większe, im dalej wino jest transportowane. Butelkowanie na obszarze pochodzenia umożliwia zachowanie charakterystycznych cech i jakości produktu. W związku z tym - oraz mając na uwadze doświadczenie i dogłębną wiedzę w zakresie szczególnych właściwości tych win gromadzone od lat przez winiarnie produkujące wina objęte chronionym oznaczeniem geograficznym Barbanza e Iria - butelkowanie win musi odbywać się na obszarze pochodzenia, aby zachować wszystkie fizyczne, chemiczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne tych win.

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na każdej butelce musi znajdować się numerowana etykieta dodatkowa z logo ChOG.

LINK DO SPECYFIKACJI PRODUKTU

https://mediorural.xunta.gal/fileadmin/arquivos/alimentacion/produtos_calidade/tramitacion/IGP_BARBANZA_e_IRIA_-Pliego_de_condiciones_final_julio_2019.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.428.44

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/332019/C 428/11.
Data aktu: 20/12/2019
Data ogłoszenia: 20/12/2019