Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2019/C 379/07)

(Dz.U.UE C z dnia 8 listopada 2019 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. 1

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Monterrei"

Numer referencyjny: PDO-ES-A1114-AM02

Data przekazania informacji: 8 sierpnia 2019 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Zmiana uzysku z ekstrakcji

Opis i uzasadnienie

Uzysk z ekstrakcji wzrośnie do 74 litrów wina na 100 kg winogron.

Uzasadnienie:

Uzasadnieniem przedmiotowej zmiany jest fakt, że zastosowanie nowoczesnej technologii produkcji wina umożliwia osiągnięcie większego uzysku z ekstrakcji niż w przypadku obecnie dozwolonych technologii, nie powodując obniżenia jakości wina.

2.
Zmiana deskryptorów organoleptycznych cech charakterystycznych

Opis i uzasadnienie

Ustanowiono nowe definicje opisujące wina.

Uzasadnienie: opis organoleptyczny powinien być jak najbardziej obiektywny; należy unikać hedonicznych - a zatem subiektywnych - określeń, które komplikują proces akredytacji badań certyfikacyjnych win opatrzonych nazwą pochodzenia.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Monterrei

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3.
Kategorie produktów sektora wina 1. Wino
4.
Opis wina lub win WINO - wino białe

Wygląd: klarowne i połyskliwe. Barwa: od jasnożółtej do złocistej.

Aromat: nuty owocowe z kategorii "owoce z sadu" lub "owoce tropikalne".

Smak: owocowe aromaty z kategorii "owoce z sadu" lub "owoce tropikalne". Zrównoważony stosunek alkoholu do kwasowości. Finisz średni do długiego.

Zawartość cukru nie może przekraczać 4 gramów na litr lub 9 gramów na litr, pod warunkiem że ogólna zawartość kwasowości wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 12,5
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 160

WINO - wino czerwone

Wygląd: klarowne i połyskliwe o średniej do dużej intensywności barwy. Barwa: od fioletowoczerwonej do kasztanowo-czerwonej.

Aromat: nuty owocowe z kategorii "czerwone owoce" lub "czarne owoce".

Smak: aromaty owocowe z kategorii "czerwone owoce" lub "czarne owoce". Zrównoważony stosunek alkoholu do kwasowości. Finisz średni do długiego.

Zawartość cukru nie może przekraczać 4 gramów na litr lub 9 gramów na litr, pod warunkiem że ogólna zawartość kwasowości wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

WINA - białe wina Barrica, Crianza, Reserva i Gran Reserva Wygląd: klarowne i połyskliwe. Barwa: od jasnożółtej do złocistej.

Aromat: nuty owocowe z kategorii "owoce z sadu" lub "owoce tropikalne", a także nuty z kategorii "korzenne" lub "prażone".

Smak: aromaty owocowe z kategorii "owoce z sadu" lub "owoce tropikalne", a także aromaty z kategorii "korzenne" lub "prażone". Zrównoważony stosunek alkoholu do kwasowości. Finisz średni do długiego.

Zawartość cukru nie może przekraczać 4 gramów na litr lub 9 gramów na litr, pod warunkiem że ogólna zawartość kwasowości wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 160

WINA - czerwone wina Barrica, Crianza, Reserva i Gran Reserva

Wygląd: klarowne i połyskliwe o średniej do dużej intensywności barwy. Barwa: od fioletowoczerwonej do kasztanowo-czerwonej.

Aromat: nuty owocowe z kategorii "czerwone owoce" lub "czarne owoce", a także nuty z kategorii "korzenne" lub "prażone".

Smak: aromaty owocowe z kategorii "czerwone owoce" lub "czarne owoce", a także nuty z kategorii "korzenne" lub "prażone". Zrównoważony stosunek alkoholu do kwasowości. Finisz średni do długiego.

Zawartość cukru nie może przekraczać 4 gramów na litr lub 9 gramów na litr, pod warunkiem że ogólna zawartość kwasowości wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Co najmniej 60 % winogron wykorzystywanych do produkcji muszą stanowić odmiany dona branca, godello i treixa-dura w przypadku win białych oraz odmiany mencía i merenzao w przypadku win czerwonych.

Uzysk z ekstrakcji nie może przekraczać 65 litrów na 100 kg w przypadku winogron białych i 70 litrów na 100 kg w przypadku winogron czerwonych.

Stosowanie pras ślimakowych jest niedozwolone.

Stosowanie kruszarek z wirnikiem wysokoobrotowym jest zabronione.

Praktyki obejmujące ogrzewanie wstępne winogron lub ogrzewanie moszczu lub wina przy obecności wytłoków jest niedozwolone.

Podczas produkcji wina ani następujących po niej procesów nie można stosować kawałków drewna dębowego.

Praktyki uprawne

Gęstość obsady musi wynosić co najmniej 3 000 winorośli na hektar, ale nie więcej niż 5 000 winorośli na hektar.

b)
Maksymalne zbiory

DOPUSZCZONE ODMIANY BIAŁE I CZERWONE

12 000 kg winogron z hektara

PREFEROWANE ODMIANY BIAŁE

11 000 kg winogron z hektara

PREFEROWANE ODMIANY CZERWONE

10 000 kg winogron z hektara

WINO BIAŁE

84,36 hektolitrów z hektara

WINO CZERWONE

79,92 hektolitra z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny Wyznaczony obszar składa się z dwóch podobszarów:
-
Valle de Monterrei, który obejmuje część gmin Castrelo do Val, Monterrei, Oípbra i Verín, oraz
-
Ladera de Monterrei, który składa się z gminy Vilardevós i części gmin Castrelo do Val, Oímbra, Monterrei, Verín i Riós.

Cały obszar znajduje się w prowincji Ourense we wspólnocie autonomicznej Galicji.

7.
Główne odmiany winorośli

MENCÍA

MERENZAO

TREIXADURA

GODELLO

DOÑA BLANCA - DONA BRANCA

8.
Opis związku lub związków

Klimat, charakteryzujący się niewielkimi opadami deszczu i wysokimi temperaturami w lecie oraz dużymi wahaniami temperatury między dniem a nocą w okresie dojrzewania, jest optymalny dla uprawy wykorzystywanych odmian winorośli, które są w większości odmianami rodzimymi wyselekcjonowanymi na przestrzeni lat.

Wybór najlepszych gruntów i stosowanie technik uprawy dostosowanych do odmian i obszaru, a w szczególności sposoby prowadzenia i przycinania winorośli stosowane w celu zapewnienia właściwej kontroli potencjału produkcji wina, mają również wpływ na cechy charakterystyczne win pod względem aromatów kwiatowych i owocowych oraz zrównoważonego smaku.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi) Ramy prawne:

Określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego.

Opis wymogu:

Pakowanie musi odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

Ramy prawne:

Określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

Etykieta musi zawierać nazwę pochodzenia zapisaną czcionką o wielkości co najmniej 4 mm.

Opakowania wykorzystywane do wszystkich produktów przeznaczonych do spożycia muszą być oznaczone numerowanymi pieczęciami lub etykietami dostarczonymi przez Radę Regulacyjną. Etykieta musi zawierać logo oznaczenia geograficznego, które znajduje się w załączniku II do specyfikacji produktu.

Link do specyfikacji produktu

http://mediorural.xunta.gal/fileadmin/arquivos/alimentacion/produtos_calidade/2018/Pliego_de_condiciones_DOP_MON-TERREI_agosto_2018_CCC.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort rozporządzeniem, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 30.07.2024
Sejm uchwalił rentę wdowią z poprawkami rządu

Współmałżonek zmarłej osoby będzie mógł pobierać równocześnie rentę rodzinną i inne świadczenie emerytalno-rentowe w wybranym przez siebie wariancie – tzw. rentę wdowią. Nie będzie już musiał, jak...

Beata Dązbłaż 26.07.2024
Przedłużenie ważności rozporządzenia o warunkach zabudowy z podpisem prezydenta

Podczas ostatniego posiedzenia Senat nie wniósł poprawek do noweli ustawy o dostępności wydłużającej o dwa lata ważność rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ma ono wygasnąć 20 września br. Brak rozporządzenia sparaliżowałby realizację inwestycji. W piątek prezydent podpisał ustawę.

Renata Krupa-Dąbrowska 19.07.2024
Nieczytelna preskrypcja? Farmaceuta sam zadecyduje o dawkowaniu leku

Jeśli na recepcie w ogóle nie wypisano dawkowania leku albo jest ono niemożliwe do rozczytania, farmaceuta sam będzie mógł zadecydować, jaka dawka będzie odpowiednia dla pacjenta. Będzie mógł wydać też pacjentowi maksymalnie cztery opakowania leku, a nie jak do tej pory dwa. Te zasady nie będą jednak dotyczyły leków zawierających substancje psychotropowe lub środki odurzające.

Inga Stawicka 19.07.2024
Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.379.8

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 08/11/2019
Data ogłoszenia: 08/11/2019