Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2019/C 273/07)

(Dz.U.UE C z dnia 14 sierpnia 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"SNEEM BLACK PUDDING"

Nr UE: PGI-IE-02353 - 3.3.2017

ChNP ( ) ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy

"Sneem Black Pudding"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Irlandia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Sneem Black Pudding" to tradycyjna kiszka krwista bez osłonki, pieczona na blasze (o wymiarach około 500 mm × 200 mm × 75-100 mm) i najczęściej sprzedawana w postaci kwadratów lub bloków o masie od 500 g do 1 kg. Gotowy "Sneem Black Pudding" sprzedawany klientowi ma głęboki czerwonobrązowy kolor. Kiszka ta, stosownie do upodobań, może być spożywana bez dalszego gotowania.

"Sneem Black Pudding" ma gładką, zbliżoną do musu konsystencję w porównaniu z większością pozostałych irlandzkich kaszanek, która sprawia, że pozostawia on w ustach wrażenie wyjątkowej gładkości.

Do produkcji "Sneem Black Pudding" wykorzystuje się następujące składniki, a odsetki wykorzystywanych składników muszą mieścić się w poniższych zakresach:

-
łój wołowy lub jagnięcy - od co najmniej 8 % do maksymalnie 15 %,
-
płatki owsiane - od co najmniej 20 % do maksymalnie 25 %,
-
cebula - od co najmniej 15 % do maksymalnie 25 %,
-
krew owcza, wołowa lub wieprzowa - od co najmniej 15 % do maksymalnie 25 %,
-
woda - od co najmniej 15 % do maksymalnie 25 %,
-
przyprawy - od co najmniej 0,5 % do maksymalnie 2,5 %.

"Sneem Black Pudding" nie może zawierać sztucznych barwników, aromatów, substancji wypełniających ani konserwantów. Jego średnia zawartość wilgoci wynosi 75-80 %, a średnia wartość odżywcza porcji 100 g jest następująca:

-
wartość energetyczna: 130-150 kcal,
-
białko: 10-15 g,
-
węglowodany: 10-15 g,
-
tłuszcz: 4-7 g,
-
żelazo: 20 mg.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy przygotowania i produkcji "Sneem Black Pudding" są przeprowadzane w pomieszczeniach i muszą dobywać się w obrębie określonego obszaru geograficznego w kontrolowanych i monitorowanych warunkach, aby zapewnić spójność pod względem jakości produktu.

Krew pozyskuje się od zwierząt poddanych ubojowi bezpośrednio w zatwierdzonej rzeźni na danym obszarze geograficznym i niezwłocznie schładza na miejscu w oznakowanych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, co zapewnia pełną wewnętrzną identyfikowalność. Do produkcji "Sneem Black Pudding" wykorzystuje się zazwyczaj krew owczą, wołową lub wieprzową.

Łój pozyskuje się bezpośrednio od zwierząt poddanych ubojowi w zatwierdzonej rzeźni na danym obszarze geograficznym. Wykorzystanie łoju jagnięcego uzupełnia się łojem wołowym w okresach, gdy zawartość tłuszczu jest niższa niż średnia (np. w przypadku stosowania jagnięciny wczesnowiosennej).

Następnie ostrożnie waży się, przygotowuje i miesza suche składniki wraz z łojem, aby zapewnić jednolity produkt i równomierne rozprowadzenie składników w produkcie. Dodanie mokrych składników powoduje powstanie gęstej papki.

Mieszanina mokrych składników jest następnie przenoszona na prostokątne blachy, ponieważ produkt ten nie ma osłonki. Wymiary blachy wynoszą w przybliżeniu 500 mm długości na 200 mm szerokości i 75-100 mm głębokości.

Mieszaninę można upiec w piekarniku na dwa sposoby:

-
przez zastosowanie wysokiej temperatury i krótkiego czasu pieczenia (250 °C przez 2 godziny),
-
przez zastosowanie niskiej temperatury i długiego czasu pieczenia (100 °C przez 6 godzin).

Produkt końcowy jest następnie schładzany do temperatury otoczenia w pomieszczeniu (około 15 °C) przed schłodzeniem do temperatury 2-4 °C. Ze względu na fakt, że jest to produkt niepakowany, całkowicie naturalny i bez dodatków chemicznych i konserwantów, jego okres trwałości jest stosunkowo krótki i wynosi 14-21 dni. Gotowy pudding zwykle tnie się na kwadraty lub bloki o masie od 500 g do 1 kg.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Produkt, który ma zostać oznakowany jako "Sneem Black Pudding", a także opakowania i materiały promocyjne będą opatrzone poniższym logo:

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszarem geograficznym, na którym prowadzona jest produkcja "Sneem Black Pudding", jest wioska Sneem na półwyspie Iveragh w hrabstwie Kerry. Współrzędne geograficzne tego obszaru to: 51°50'00"N, 9°54'00"W.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek przyczynowy między produktem a obszarem jego produkcji opiera się na renomie produktu, która z kolei jest uzależniona od pochodzenia produktu z wioski Sneem i wiedzy rzeźników, którzy go produkują.

Produkcja "Sneem Black Pudding" w obecnej formie sięga wczesnych lat 50. XX wieku - czasów bardzo trudnej sytuacji ekonomicznej w Irlandii. Ze względu na niekorzystną sytuację gospodarczą tamtych czasów rolnicy musieli dopilnować, aby każda część zwierzęcia - w tym świeża krew i łój - została w pełni wykorzystana. Regina Sexton zauważa w kolumnie w Irish Examiner z lutego 2005 r., że "kaszanka ze świeżej krwi jest jednym z produktów Irlandii w największym stopniu świadczących o wytrwałości", a "Sneem Black Pudding" jest jednym z niewielu z tych produktów, które przetrwały.

Łój stosowano tradycyjnie w prawie wszystkich irlandzkich kaszankach; jego zadaniem w przypadku "Sneem Black Pudding" jest zwiększenie zawartości tłuszczu w celu polepszenia konsystencji i posmaku, jaki kiszka pozostawia w ustach. Łój ma niską temperaturę topnienia wynoszącą 45-50 stopni Celsjusza, co sprawia, że przy przygotowaniu kiszki można go łatwo wykorzystywać w formie stałej. Wysoka wartość kaloryczna łoju sprawia, że "Sneem Black Pudding" jest idealnym pożywieniem na zimę.

Wszyscy rzeźnicy ze Sneem wytwarzają i sprzedają swoje produkty od lat 50. XX wieku, a "Sneem Black Pudding" jest od tego czasu sprzedawany pod tą nazwą. Rzeźnicy wspólnie używają nazwy "Sneem Black Pudding" i dążą do utrzymania wysokich standardów procesu produkcji oraz do zachowania związku z dziedzictwem południowego Kerry. Umiejętności i doświadczenie branży rzeźniczej w Sneem oznaczają, że wioska ta ma długą tradycję w produkcji doskonałego "Sneem Black Pudding". W rezultacie "Sneem Black Pudding" uzyskał renomę ze względu na swój smak i jakość i jest obecnie uznawany za jedną z najlepszych kaszanek dla smakoszy w Irlandii.

Wioska Sneem wyróżnia się również w mniej oczywisty sposób. Biorąc pod uwagę racjonalizację małych lokalnych rzeźni w ostatnich dziesięcioleciach, w przypadku wioski o takim rozmiarze niezwykłe jest, że dzięki stałej produkcji "Sneem Black Pudding" znajdują się w niej dwie licencjonowane rzeźnie umiejscowione tak blisko siebie.

Oczywiste jest, że kaszanka stanowi element tradycyjnego irlandzkiego śniadania; styl "Sneem Black Pudding" jest jednak niezwykły w porównaniu z branżą kaszanek, o czym przypomniała Carla Blake w kolumnie w Irish Examiner Farming z lipca 1995 r., w której twierdzi ona, że "»Sneem Black Pudding« to najpyszniejsza kaszanka, jaką kiedykolwiek jadła, chociaż jest to bardzo niezwykła kiszka, która odróżnia się od tradycyjnych pęt kaszanek". Znajduje to również odzwierciedlenie na stronie internetowej Black Pudding Club, gdzie znajduje się następujące stwierdzenie: "Tradycyjnie kaszanka z Kerry była pieczona na blasze i krojona na kwadraty. Jeszcze około dziesięciu lat temu jedynymi znanymi nam kaszankami w kwadratowych blokach były [...] i »Sneem Black Pudding«. W ostatnich latach kwadratowy kształt stał się bardziej popularny, ale nadal zdecydowanie najpowszechniejszą formą jest pęto kaszanki".

Produkt końcowy sprzedawany klientowi ma głęboki czerwonobrązowy kolor i gładką, zbliżoną do musu konsystencję w porównaniu z większością pozostałych irlandzkich kaszanek, co sprawia, że pozostawia on w ustach wrażenie wyjątkowej gładkości. W innych irlandzkich kaszankach składniki takie jak cebula i płatki owsiane są wyraźnie widoczne podczas przecinania produktu lub wyczuwalne w ustach podczas spożywania go. Lucinda O'Sullivan, jeden z najczęściej czytanych krytyków branży spożywczej w Irlandii, stwierdziła w kolumnie w Sunday Independent z października 2001 r., w której przedstawiała recenzję Park Hotel Kenmare, że podany jej jako przystawka "»Sneem Black Pudding« był jedwabiście gładki [...] i zupełnie inny od wszelkich produktów, które można kupić w supermarkecie".

W artykule w Sunday Independent z października 2010 r. dotyczącym lokalnych producentów żywności Lucinda O'Sullivan stwierdziła, że "Sneem Black Pudding" to "przepis na kaszankę, która jest całkowicie odmienna od wszelkich innych potraw w okolicy". Stwierdzenie to ma duże znaczenie, ponieważ wyraża ono uznanie dla metody i stylu wytwarzania "Sneem Black Pudding" oraz poparcie dla zasady ścisłego przestrzegania tradycyjnej receptury przez producentów.

Sezon turystyczny był ważnym czasem dla lokalnych przedsiębiorstw, w tym dla rzeźników z miejscowości Sneem produkujących "Sneem Black Pudding"; do tego zjawiska odniósł się Jean Sheridan w Irish Press w sierpniu 1975 r. - produkowali oni "płyty Black Pudding dla gości z zagranicy", którzy chętnie próbowali tej ciekawej kiszki albo w ramach pamiątki, albo jako smaku okolic Kerry i Sneem.

"Sneem Black Pudding" jest kluczowym elementem lokalnego rynku żywności i cieszy się uznaniem w całym kraju, podobnie jak jego powiązanie z obszarem Sneem. Świadczą o tym wypowiedzi zamieszczone na stronie internetowej Our Mountain Home (http://sneemireland.com/wheretostay.html): "Można również spróbować tradycyjnego domowego śniadania irlandzkiego, które zawiera słynny »Sneem Black Pudding« [...]" oraz na stronie internetowej poświęconej turystyce w Irlandii (http://blog.irishtourism.com/2019/01/10/best-food-in-ireland/): "Najbardziej znane smaki kaszanki i white pudding pochodzą z Clonakilty, a w Kerry można znaleźć bardzo popularny Sneem Black Pudding. Kiszka nie jest produktem występującym jedynie w Irlandii, ale ten przepis jest zupełnie wyjątkowy".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

http://www.agriculture.gov.ie/gi/pdopgitsg-protectedfoodnames/products/

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.273.7

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 14/08/2019
Data ogłoszenia: 14/08/2019