Publikacja wniosków o ochronę określeń tradycyjnych zgodnie z art. 30 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina.

Publikacja wniosków o ochronę określeń tradycyjnych zgodnie z art. 30 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina

(2018/C 51/08)

(Dz.U.UE C z dnia 10 lutego 2018 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosków zgodnie z art. 37 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 1 . Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"OPOLO"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1642

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Opolo

"Opolo" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. b) rozporządzenia Parlamentu europejskiego i rady (UE) nr 1308/2013 2 .

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Opolo" można stosować w odniesieniu do win o chronionych nazwach pochodzenia "Primorska Hrvatska", "Hrvatska Istra", "Hrvatsko primorje", "Sjeverna Dalmacija", "Dalmatinska zagora" i "Srednja i Južna Dalmacija", spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 1.

Definicja

"Opolo" to określenie tradycyjne, którego stosowanie jest dozwolone w odniesieniu do niemusującego wina różowego o dominującym bukiecie owocowym, produkowanego wyłącznie z czerwonych winogron zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014). Wina, w odniesieniu do których stosuje się określenie tradycyjne "Opolo", są produkowane przy użyciu technologii wykorzystywanej do produkcji win białych i mają minimalną rzeczywistą zawartość alkoholu 11 % obj. Maksymalna wydajność przy produkcji tych win wynosi 12 000 kg/ha. Badanie analityczne i organoleptyczne jest obowiązkowe. Barwa win "Opolo" może być różna - od jasnoróżowej do intensywnie różowej.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"VRHUNSKO VINO S KONTROLIRANIM ZEMLJOPISNIM PODRIJETLOM (VRHUNSKO VINO KZP)"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1645

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Vrhunsko vino KZP), ewentualnie uzupełniona określeniem:

-
Arhivsko vino: w przypadku win przechowywanych w piwnicy przez pięć lat lub dłużej, z czego przez co najmniej trzy lata w butelkach.
-
Desertno vino: w przypadku win otrzymywanych z przetwarzania winogron przejrzałych lub suszonych bez dodawania żadnych substancji, o naturalnej zawartości alkoholu nie mniejszej niż 16 % obj. oraz rzeczywistej zawartości alkoholu nie mniejszej niż 9 % obj.
-
Kasna berba: w przypadku win otrzymywanych z przejrzałych winogron o minimalnej naturalnej zawartości cukru 94° w skali Oechsle.
-
Izborna berba: w przypadku win otrzymywanych wyłącznie ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron o minimalnej naturalnej zawartości cukru 105° w skali Oechsle.
-
Izborna berba bobica: w przypadku win otrzymywanych z wyselekcjonowanych i przejrzałych winogron dotkniętych pleśnią botrytis, o minimalnej naturalnej zawartości cukru 127° w skali Oechsle.
-
Izborna berba prosušenih bobica: w przypadku win otrzymywanych z wyselekcjonowanych owoców przejrzałych winogron o minimalnej naturalnej zawartości cukru 154° w skali Oechsle.
-
Ledeno vino: w przypadku win otrzymywanych z winogron zebranych w temperaturze -7 °C lub niższej i przetwarzanych w stanie zmrożenia, o minimalnej naturalnej zawartości cukru 127° w skali Oechsle.

"Vrhunsko vino KZP" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Vrhunsko vino KZP)" może być stosowane w odniesieniu do wszystkich chorwackich win o chronionej nazwie pochodzenia spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 1.

Definicja

"Vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Vrhunsko vino KZP)" jest synonimem określenia "chroniona nazwa pochodzenia", dozwolonego do stosowania w odniesieniu do win wytwarzanych z winogron zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014). Naturalna zawartość alkoholu w tych winach nie może być niższa niż:

-
10 % obj. w strefie B,
-
10,5 % obj. w strefie CI,
-
11 % obj. w strefie CII.

Maksymalna wydajność przy produkcji tych win wynosi:

-
10 000 kg/ha (6 000 l/ha) w strefie B,
-
11 000 kg (6 600 l/ha) w strefach CI i CII.

Wzbogacanie, zakwaszanie, odkwaszanie i słodzenie są niedozwolone. Badanie analityczne i organoleptyczne jest obowiązkowe. W zależności od stopnia dojrzałości winogron oraz procesów produkcji i dojrzewania wina mogą być stosowane następujące określenia dodatkowe:

-
Arhivsko vino
-
Desertno vino
-
Kasna berba
-
Izborna berba
-
Izborna berba bobica
-
Izborna berba prosušenih bobica
-
Ledeno vino.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"KVALITETNO BISER VINO"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1639

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Kvalitetno biser vino

"Kvalitetno biser vino" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Kvalitetno biser vino" może być stosowane w odniesieniu do wszystkich chorwackich win półmusujących o chronionej nazwie pochodzenia, spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino półmusujące zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 8.

Definicja

"Kvalitetno biser vino" jest synonimem określenia "chroniona nazwa pochodzenia", dozwolonego do stosowania w odniesieniu do półmusującego wina otrzymanego z win gatunkowych, młodego wina w trakcie fermentacji, moszczu winogronowego lub moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, wytwarzanych z winogron zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014). Wina oznaczone określeniem tradycyjnym "Kvalitetno biser vino" muszą mieć całkowitą zawartość alkoholu nie mniejszą niż 9 % obj. oraz rzeczywistą zawartość alkoholu nie mniejszą niż 7 % obj. Nadciśnienie spowodowane obecnością endogenicznego dwutlenku węgla w roztworze nie może wynosić mniej niż 1 bar ani więcej niż 2,5 bara przy przechowywaniu w zamkniętych zbiornikach w temperaturze 20 °C.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"MLADO VINO"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1641

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Mlado vino

"Mlado vino" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Mlado vino" może być stosowane w odniesieniu do wszystkich chorwackich win o chronionej nazwie pochodzenia, spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 1.

Definicja

"Mlado vino" to określenie tradycyjne dozwolone dla win wytwarzanych z winogron zalecanych odmian Vitis vinifera zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014), których proces fermentacji został całkowicie lub częściowo zakończony. Wina opatrzone określeniem tradycyjnym "Mlado vino" muszą być wprowadzone na rynek do dnia 31 grudnia roku kalendarzowego, w którym zebrano winogrona.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"VRHUNSKO PJENUŠAVO VINO"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1644

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Vrhunsko pjenušavo vino

"Vrhunsko pjenušavo vino" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Vrhunsko pjenušavo vino" może być stosowane w odniesieniu do wszystkich chorwackich win musujących o chronionej nazwie pochodzenia, spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino musujące zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 4.

Definicja

"Vrhunsko pjenušavo vino" jest synonimem określenia "chroniona nazwa pochodzenia" używanego w odniesieniu do win musujących otrzymanych drogą pierwszej fermentacji alkoholowej ze świeżych winogron lub moszczu oraz drugiej fermentacji alkoholowej z win odpowiednich do celu otrzymania win gatunkowych lub wysokogatunkowych wytwarzanych z winogron zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014). Wina musujące oznaczone określeniem tradycyjnym "Vrhunsko pjenušavo vino" muszą mieć rzeczywistą zawartość alkoholu nie mniejszą niż 10 % obj., a nadciśnienie spowodowane obecnością endogenicznego dwutlenku węgla w roztworze nie może wynosić mniej niż 3 bary przy przechowywaniu w zamkniętych zbiornikach w temperaturze 20 °C.

WNIOSEK O OCHRONĘ OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO

"KVALITETNO VINO S KONTROLIRANIM ZEMLJOPISNIM PODRIJETLOM (KVALITETNO VINO KZP)"

Data otrzymania: 17 maja 2013 r.

Język wniosku: chorwacki

Numer ref. sprawy: TDT-HR-N1640

Wnioskodawca:

Ministerstwo Rolnictwa

Ulica grada Vukovara 78

HR-10000 Zagrzeb

CHORWACJA

Nazwa: Kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Kvalitetno vino KZP), ewentualnie uzupełniona określeniem:

-
Mlado vino: o ile jest to wino wytwarzane z winogron zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014), którego proces fermentacji może być całkowicie lub częściowo zakończony i które jest wprowadzane na rynek do dnia 31 grudnia roku kalendarzowego, w którym zebrano winogrona.
-
Arhivsko vino: o ile jest to wino przechowywane w piwnicy przez co najmniej pięć lat, z czego ostatnie trzy lata w butelkach.
-
Desertno vino: o ile jest to wino otrzymywane z winogron przejrzałych lub suszonych, jego naturalna zawartość alkoholu jest nie mniejsza niż 16 % obj., a rzeczywista zawartość alkoholu jest nie mniejsza niż 9 % obj.

"Kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Kvalitetno vino KZP)" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Język określenia tradycyjnego: chorwacki

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "Kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim (Kvalitetno vino KZP)" może być stosowane w odniesieniu do wszystkich chorwackich win o chronionej nazwie pochodzenia, spełniających wymogi dotyczące stosowania tego określenia tradycyjnego.

Kategorie produktów winiarskich

Wino zgodnie z definicją podaną w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 załącznik VII część II punkt 1.

Definicja

"Kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim (Kvalitetno vino KZP)" jest synonimem określenia "chroniona nazwa pochodzenia", służącego do opisu win wytwarzanych z winogron z zalecanych odmian Vitis vinifera, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowego wykazu certyfikowanych odmian winogron (Dziennik Urzędowy nr 53/2014). Wina opatrzone określeniem tradycyjnym "Kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom (Kvalitetno vino KZP)" muszą mieć całkowitą naturalną zawartość alkoholu nie mniejszą niż:

-
8,5 % obj. w strefie B,
-
9,0 % obj. w strefie CI,
-
9,5 % obj. w strefie CII.

Maksymalna wydajność przy produkcji tych win wynosi:

-
11 000 kg/ha (7 700 l/ha) w strefie B,
-
12 000 kg/ha (8 400 l/ha) w strefach CI i CII.

Badanie analityczne i organoleptyczne jest obowiązkowe.

1 Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60.
2 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2018.51.24

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosków o ochronę określeń tradycyjnych zgodnie z art. 30 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina.
Data aktu: 10/02/2018
Data ogłoszenia: 10/02/2018