Publikacja wniosku o zmianę określenia tradycyjnego zgodnie z art. 42a rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina.

Publikacja wniosku o zmianę określenia tradycyjnego zgodnie z art. 42a rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina

(2018/C 223/12)

(Dz.U.UE C z dnia 27 czerwca 2018 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 37 rozporządzenia (WE) nr 607/2009. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

Wniosek o zmianę określenia tradycyjnego

"CRU CLASSÉ"

Data otrzymania: 21.12.2017

Język wniosku: francuski

Numer ref. sprawy: TDT-FR-A1646

Wnioskodawca:

Ministère de l'agriculture et de l'alimentation [Ministerstwo Rolnictwa i Żywności]

DGPE

3, rue Barbet de Jouy

75349 Paris SP

FRANCJA

Nazwa: Cru classé

"Cru classé" to określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Określeniu tradycyjnemu "cru classé" mogą towarzyszyć określenia: "grand", "premier grand", "deuxième", "troisième", "quatrième", "cinquième".

Język określenia tradycyjnego: francuski

Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych

Określenie tradycyjne "cru classé" może być stosowane do opisu win o następujących chronionych nazwach pochodzenia:

-
Barsac
-
Côtes de Provence
-
Graves
-
Saint-Emilion-Grand-Cru
-
Médoc
-
Haut-Médoc
-
Margaux
-
Pauillac
-
Pessac-Léognan
-
Saint-Julien
-
Saint-Estèphe
-
Sauternes.

Kategorie produktów winiarskich

Określenie tradycyjne "cru classé" może być stosowane do opisu wina zgodnie z definicją zawartą w części II pkt 1 załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

Zmiana

Zmiana wprowadza możliwość dołączenia do określenia tradycyjnego "cru classé" doprecyzowania "1855".

Celem tej zmiany jest umożliwienie, by określeniu tradycyjnemu "cru classé", uzupełnionemu lub nie określeniem "grand", "premier grand", "deuxième", "troisième", "quatrième", "cinquième", towarzyszyło doprecyzowanie "1855". Możliwość ta jest ograniczona do win Bordeaux z wytwórni sklasyfikowanych przez Chambre de Commerce de Bordeaux [Izbę Handlową z Bordeaux] w kontekście światowej wystawy Universal Expo, która odbyła się w Paryżu w 1855 r., i objętych jedną z następujących chronionych nazw pochodzenia:

-
Barsac
-
Haut-Médoc
-
Margaux
-
Pauillac
-
Pessac-Léognan
-
Saint-Julien
-
Saint-Estèphe.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2018.223.14

Rodzaj: Informacja
Tytuł: Publikacja wniosku o zmianę określenia tradycyjnego zgodnie z art. 42a rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 ustanawiającego niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina.
Data aktu: 27/06/2018
Data ogłoszenia: 27/06/2018