united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2017/C 280/04)

(Dz.U.UE C z dnia 24 sierpnia 2017 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

"LENTICCHIA DI ALTAMURA"

Nr UE: PGI-IT-02204 - 17.11.2016

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy

"Lenticchia di Altamura"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) "Lenticchia di Altamura" jest zastrzeżone dla suszonej soczewicy odmian Laird i Eston gatunku Lens esculenta Moench (synonim: Ervum lens. L., Lens culinaris Medik.).

Przy wprowadzaniu do obrotu soczewica "Lenticchia di Altamura" musi posiadać następujące właściwości:

kształt: okrągły, spłaszczony;

rozmiar: od 3 mm do 4,9 mm w przypadku odmiany Eston i od 5 mm do 7 mm w przypadku odmiany Laird;

barwa: różne odcienie zieleni i brązu;

masa średnia na 100 nasion: od 2,8 g do 3,6 g w przypadku odmiany Eston i od 5,7 g do 6,5 g w przypadku odmiany Laird;

wilgotność suszonej soczewicy w momencie wprowadzania do obrotu: ≤ 13 %;

zawartość białka: > 23 %;

zawartość żelaza: > 6 mg/100 gr produktu.

Suche ziarna nie powinny charakteryzować się nienormalnym kolorem ani nieprawidłowościami w wyglądzie zewnętrznym, które mogłyby wpływać na ich właściwości, dopuszcza się jednak maksymalny całkowity poziom tolerancji 1,5 % ziaren połamanych, poplamionych, zniszczonych przez strąkowce lub o zmienionej barwie. Ponadto dopuszcza się maksymalnie 1,5 % suchego produktu o nieprawidłowym rozmiarze.

W momencie wprowadzania produktu do obrotu musi się on nadawać do spożycia przez ludzi.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) oraz surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy: siew, uprawa, zbiór i oczyszczanie (które musi mieć miejsce w ciągu 24 godzin od zbioru, aby zapobiec atakom strąkowca) muszą odbywać się na obszarze określonym w pkt 4.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Soczewicę "Lenticchia di Altamura" należy wprowadzać do obrotu w opakowaniach o maksymalnej pojemności 10 kg, przeznaczonych do zastosowań spożywczych, zgodnych z obowiązującymi przepisami, tak aby zachowane zostały właściwości zdrowotne i organoleptyczne produktu.

Jedynie w transakcjach hurtowych produkt może być pakowany w dużych workach o maksymalnej pojemności 30 kwintali lub w workach o maksymalnej pojemności 25 kg przeznaczonych do zastosowań spożywczych.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na opakowaniach obowiązkowo umieszcza się etykiety z czytelnym i wyraźnym nadrukiem, zawierającym, oprócz graficznego symbolu IGP (ChOG) i odpowiednich napisów i informacji zgodnych z wymogami przepisów prawa, następujące informacje: nazwę i adres producenta i przedsiębiorstwa pakującego. Dopuszczalne jest umieszczenie informacji odnoszących się do prywatnych znaków towarowych, pod warunkiem że nie wprowadzają one konsumenta w błąd i są zgodne z obowiązującymi przepisami.

Na opakowaniu należy obowiązkowo umieścić logo produktu, opisane poniżej.

Logo

Logo chronionego oznaczenia geograficznego "Lenticchia di Altamura" składa się z 19 stylizowanych ziaren soczewicy o różnych rozmiarach, odzwierciedlających rozmiary i rozmieszczenie gmin, które znajdują się na obszarze produkcji. W logo dominuje napis "Lenticchia di Altamura IGP" rozmieszczony w trzech wersach, w taki sposób, aby uwypuklić słowo "Altamura", które znajduje się w środkowym wersie. Napis i stylizowane ziarna soczewicy umieszczono na okrągłym białym tle, nieobwiedzionym konturem, o minimalnym rozmiarze 25 mm.

Czcionką wykorzystaną w napisie jest Pluto bold, a barwą zarówno napisu, jak i stylizowanych ziaren soczewicy jest Pantone 582.

Indeks barw:

Ziarna soczewicy i napis: Pantone 582

C = 25 M = 9 Y = 100 K = 39

R = 142 G = 140 B = 19

HEX/HTML 8E8C13

grafika

Należy przestrzegać zaleconego rozmiaru minimalnego, jednak logo można dostosowywać proporcjonalnie do zastosowań, a także, jeśli to konieczne, drukować w kolorach czarnym i białym.

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji soczewicy "Lenticchia di Altamura" obejmuje obszar administracyjny następujących gmin: Alta-mura, Ruvo di Puglia, Corato, Minervino Murge, Andria, Spinazzola, Poggiorsini; Gravina in Puglia, Cassano delle Murge, Santeramo in Colle, Montemilone, Palazzo San Gervasio, Genzano di Lucania, Irsina, Tricarico, Matera, Banzi, Forenza, Tolve.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Obszar produkcji soczewicy "Lenticchia di Altamura" obejmuje terytorium gminy Altamura i przylegające do niego obszary wyżyny Murgia Barese i depresji Fossa Bradanica (lub Fossa Pre-Murgiana) i charakteryzuje się klimatem śródziemnomorskim, w którym zimy są łagodne a lata gorące i suche. Opady atmosferyczne wynoszą średnio około 604 mm rocznie, przy czym najniższy ich poziom odnotowuje się w lipcu a najwyższy w listopadzie i grudniu. Temperatury na przedmiotowym obszarze geograficznym kształtują się, zgodnie z obserwacjami średnich temperatur miesięcznych, w następujący sposób: wartości najniższe (które mogą schodzić poniżej zera) odnotowuje się w styczniu, a najwyższe (mogące dochodzić nawet do 40 °C) - w lipcu i sierpniu. Średnia temperatura roczna wynosi 15 °C.

Gleby, dosyć głębokie, średnio zwięzłe, o bogatej strukturze i charakterze gliniastym. Gleby te są bogate w substancje organiczne i azot, mają wysoką zawartość wapienia, a ich pH waha się od 7,6 do 8.

Związek przyczynowy, jaki zachodzi między soczewicą "Lenticchia di Altamura" a obszarem produkcji, opiera się na cechach charakterystycznych wyznaczonego obszaru geograficznego i sprawia, że minimalny poziom zawartości białek i żelaza jest wyższy niż w tych samych odmianach soczewicy uprawianych gdzie indziej, jakie można znaleźć na rynku.

Jak wiadomo, poziom zawartości białek w ziarnach jest bardzo zróżnicowany i zależy od ilości azotu, jakie roślina ma do dyspozycji i może pobierać ze środowiska. Ilość azotu zależy od obecności wiążących go symbiontów z rodzaju Rhizobium wchodzących w symbiozę z korzeniami roślin strączkowych, na których tworzą się brodawki korzeniowe, w których z kolei dochodzi do procesu wiązania azotu. Proces wiązania azotu nie zachodzi w temperaturze poniżej 9 °C, natomiast bakterie nie funkcjonują w środowisku, którego pH jest niższe niż 5,6 lub wyższe niż 8,0. Gleby występujące na obszarze geograficznym, na którym produkuje się soczewicę "Lenticchia di Alta-mura", charakteryzują się pH od 7,6 do 8, a średnia temperatura na tym terenie wynosi 15 °C. W tych warunkach dochodzi do rozprzestrzeniania się bakterii w korzeniach roślin, rozwoju brodawek korzeniowych i symbiotycznego wiązania azotu, co w rezultacie sprawia, że poziom zawartości białek w soczewicy "Lenticchia di Altamura" jest bardzo wysoki. Dzięki temu ludność lokalna mogła na przestrzeni dziejów zastąpić w swojej diecie mięso soczewicą, która gwarantowała wystarczające ilości białka w pożywieniu. Ponadto charakterystyczne dla diety śródziemnomorskiej, dziś uznawanej za dziedzictwo ludzkości, jest pozyskiwanie białka ze źródeł roślinnych a nie zwierzęcych.

Gleby wapienne, takie jak występujące na obszarze produkcji soczewicy "Lenticchia di Altamura", są zazwyczaj bogate w żelazo, którego rozpuszczalność w glebie zależy od różnych czynników, między innymi od pH. Na obszarach, na których pH jest wysokie i kształtuje się między 8 a 10, wapień wiąże żelazo w nierozpuszczalnych związkach i sprawia, że staje się ono niedostępne dla roślin. Na obszarach produkcji soczewicy "Lenticchia di Alta-mura" wartości pH wahają się między 7,6 a 8 i dzięki temu rośliny soczewicy "Lenticchia di Altamura" mają do swej dyspozycji zasoby rozpuszczalnego w wodzie żelaza a co za tym idzie poziom zawartości tego ważnego mikroelementu w soczewicy "Lenticchia di Altamura" jest wyższy niż w roślinach tych samych odmian uprawianych poza tym obszarem. Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek dostarczających do komórek ciała odpowiednie ilości tlenu, a zatem żelazo przyczynia się do harmonijnego rozwoju całego organizmu i zapewnia mu odpowiedni poziom energii. Żelazo pobudza działanie wątroby, śledziony, jelit i szpiku kostnego. Żelazo ma również podstawowe znaczenie dla neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina, wzmacnia odporność organizmu, pomaga kontrolować stres i jest niezbędne dla działania układu odpornościowego.

Od wielu lat soczewica "Lenticchia di Altamura" cieszy się renomą w całym kraju a poziom jej sprzedaży rośnie.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji jest dostępny w na stronie internetowej:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

lub

wchodząc na stronę internetową Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali (www.politicheagricole.it) po wybraniu zakładki "Prodotti DOP IGP" (z prawej strony na górze ekranu), a następnie "Prodotti DOP IGP STG" (z lewej strony ekranu) i na koniec "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2017.280.4

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 24/08/2017
Data ogłoszenia: 24/08/2017