(2017/C 250/08)(Dz.U.UE C z dnia 1 sierpnia 2017 r.)
Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NIEZNACZNEJ
Wniosek o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 2
"WEST COUNTRY BEEF"
Nr UE: PGI-GB-02150 - 7.7.2016
ChNP ( ) ChOG (X) GTS ( )
Powód zmiany:
W regionie West Country odsetek bydła klasy -O jest wyższy niż średnia krajowa. Obecnie zwierzęta te, mimo że pod każdym innym względem są kwalifikowalne, nie zostały uwzględnione z uwagi na arbitralne wykluczenie tej klasy. Uwzględnienie tej klasy zwiększy wykorzystanie bydła w ramach chronionego oznaczenia geograficznego West Country, nie wywierając wpływu na właściwości produktu.
Obecne brzmienie specyfikacji:
"Dla zapewnienia optymalnych właściwości kulinarnych tusz stosuje się następujący system klasyfikacji (opracowany na podstawie systemu EUROP):
Tusze zaklasyfikowane jako należące do klasy O+ lub wyższej muszą posiadać okrywę tłuszczową od 2 do 4H.
grafika
Proponowana zmiana:
"Dla zapewnienia optymalnych właściwości kulinarnych tusz stosuje się następujący system klasyfikacji (opracowany na podstawie systemu EUROP):
Tusze zaklasyfikowane jako należące do klasy -O lub wyższej muszą posiadać okrywę tłuszczową od 2 do 4H.
grafika
JEDNOLITY DOKUMENT
"WEST COUNTRY BEEF"
Nr UE: PGI-UK-02150 - 7.7.2016
ChNP ( ) ChOG (X)
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
https://www.gov.uk/government/publications/protected-food-name-west-country-beef-pgi