(Dz.U.UE C z dnia 1 listopada 2016 r.)
Spis treści
Strona
Legenda ........................................................................................................................................
Lista gatunków roślin warzywnych ..............................................................................................
1. Allium cepa L ....................................................................................................................
1.1 Allium cepa L. Grupa Aggregatum - Szalotka .......................................................
1.2 Allium cepa L. Grupa Cepa - Cebula, Szalotka Echalion ......................................
3. Allium porrum L. Por ........................................................................................................
6. Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. Trybuła ogrodowa .......................................................
7. Apium graveolens L. Seler zwyczajny ...............................................................................
7.1 Apium graveolens L. Seler naciowy .......................................................................
7.2 Apium graveolens L. Seler korzeniowy .................................................................
8. Asparagus officinalis L. Szparag .......................................................................................
9. Beta vulgaris L.. ................................................................................................................
9.1 Beta vulgaris L. Burak ćwikłowy ..........................................................................
9.2 Beta vulgaris L. Burak liściowy ............................................................................
10. Brassica oleracea L.. .........................................................................................................
10.1 Brassica oleracea L. Jarmuż ..................................................................................
10.2 Brassica oleracea L. Kalafior ................................................................................
10.3 Brassica oleracea L. Brokuł ..................................................................................
10.4 Brassica oleracea L. Kapusta brukselska ..............................................................
10.5 Brassica oleracea L. Kapusta włoska ....................................................................
10.6 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta biała .......................................................
10.7 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta czerwona ...............................................
10.8 Brassica oleracea L. Kalarepa ..............................................................................
11. Brassica rapa L.. ..............................................................................................................
11.1 Brassica rapa L. Kapusta pekińska .......................................................................
11.2 Brassica rapa L. Rzepa ..........................................................................................
12. Capsicum annuum L. Papryka ..........................................................................................
14. Cichorium intybus L. Cykoria ...........................................................................................
14.1 Cichorium intybus L. Cykoria - sałatowa ..............................................................
14.2 Cichorium intybus L. Cykoria liściowa ..................................................................
14.3 Cichorium intybus L. Cykoria korzeniowa ............................................................
16. Cucumis melo L. Melon ....................................................................................................
17. Cucumis sativus L. Ogórek ................................................................................................
17.1 Cucumis sativus L. Ogórek - sałatkowy .................................................................
17.2 Cucumis sativus L. Ogórek - konserwowy ............................................................
19. Cucurbita pepo L. Dynia zwyczajna .................................................................................
21. Daucus carota L. Marchew ...............................................................................................
21.1 Daucus carota L. Marchew jadalna .......................................................................
21.2 Daucus carota L. Marchew pastewna ...................................................................
23. Lactuca sativa L. Sałata .....................................................................................................
24. Solanum lycopersicum L. Pomidor ....................................................................................
26. Phaseolus coccineus L. Fasola wielokwiatowa .................................................................
27. Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła .................................................................................
27.1 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła karłowa .......................................................
27.2 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła tyczna .........................................................
28. Pisum sativum L. (partim) Groch siewny ..........................................................................
28.1 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Pomarszczony ......................
28.2 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Gładki ..................................
28.3 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny cukrowy ...............................................
29. Raphanus sativus L.. ..........................................................................................................
29.1 Raphanus sativus L. Rzodkiewka ..........................................................................
29.2 Raphanus sativus L. Rzodkiew ..............................................................................
33. Spinacia oleracea L. Szpinak ............................................................................................
34. Valerianella locusta (L.) Laterr. Roszponka warzywna ....................................................
35. Vicia faba L. (partim) Bób ................................................................................................
36. Zea mays L. (partim) .........................................................................................................
36.1 Zea mays L. Kukurydza cukrowa ..........................................................................
36.2 Zea mays L. Kukurydza pękająca ..........................................................................
LEGENDA
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2016.404.1 |
| Rodzaj: | Komunikat |
| Tytuł: | Wspólny katalog odmian roślin warzywnych - 6. suplement do 34. pełnego wydania. |
| Data aktu: | 01/11/2016 |
| Data ogłoszenia: | 01/11/2016 |