Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu dla nazwy w sektorze wina (Bürgstadter Berg (ChNP)).

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 14 października 2016 r.
w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu dla nazwy w sektorze wina (Bürgstadter Berg (ChNP))

(2016/C 384/04)

(Dz.U.UE C z dnia 18 października 2016 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 97 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Niemcy złożyły wniosek o ochronę nazwy "Bürgstadter Berg" zgodnie z przepisami rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 dotyczącymi ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych w sektorze wina. Zgodnie z art. 97 ust. 2 tego rozporządzenia Komisja zbadała wniosek Niemiec.

(2) Warunki ustanowione w art. 93-96, art. 97 ust. 1 oraz art. 100-102 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 zostały spełnione.

(3) Aby umożliwić składanie oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, należy zatem opublikować w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolity dokument, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) wspomnianego rozporządzenia, oraz odesłanie do publikacji specyfikacji produktu dokonanej w toku wstępnej krajowej procedury rozpatrywania wniosku o ochronę nazwy "Bürgstadter Berg",

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł

Jednolity dokument, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, oraz odesłanie do publikacji specyfikacji produktu dla nazwy "Bürgstadter Berg" (ChNP) określone są w załączniku do niniejszej decyzji.

Zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 publikacja niniejszej decyzji uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec ochrony nazwy, o której mowa w akapicie pierwszym niniejszego artykułu, w ciągu dwóch miesięcy od daty publikacji.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 października 2016 r.

W imieniu Komisji

Phil HOGAN

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwy, które mają być zarejestrowane

Bürgstadter Berg

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów winiarskich

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4.
Opis wina (win)

Bürgstadter Berg (wino) białe, różowe

Właściwości organoleptyczne

W Bürgstadter Berg produkuje się wino białe, wino czerwone, wino białe z czerwonych winogron (blanc de noirs) i wino różowe (rosé i Weissherbst).

Właściwości charakterystyczne dla produktów z chronioną nazwą pochodzenia "Bürgstadter Berg" to:

-
niezwykła głębia i bukiet w eleganckim połączeniu,
-
elegancka i delikatna struktura kwasowości, wynikająca ze spoistości struktury niższych warstw gleby i wartości pH niższej niż w przypadku większości gleb Frankonii,
-
mineralność ukształtowana przez różnorodne pozostałości lekkich skał piaskowcowych w glebie; ze względu na warunki geologiczne wino nigdy nie jest bogate i ciężkie, dzięki czemu jest wyraziście mineralne,
-
delikatny owocowy charakter - charakterystyczny dla użytej odmiany winorośli, w większości wina wytrawne.

W przypadku tradycyjnych, ale bardzo rzadko produkowanych win słodkich (Auslese, Beerenauslese, Trockenbeere-nauslese i Eiswein) przeważają cechy przypisane Franken ChNP.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 7
Minimalna ogólna kwasowość 3,5 gramów na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

Bürgstadter Berg (wino), czerwone

Właściwości organoleptyczne

W Bürgstadter Berg produkuje się wino białe, wino czerwone, wino białe z czerwonych winogron (blanc de noirs) i wino różowe (rosé i Weissherbst).

Właściwości charakterystyczne dla produktów z chronioną nazwą pochodzenia "Bürgstadter Berg" to:

-
niezwykła głębia i bukiet w eleganckim połączeniu,
-
elegancka i delikatna struktura kwasowości, wynikająca ze spoistości struktury niższych warstw gleby i wartości pH niższej niż w przypadku większości gleb Frankonii,
-
mineralność ukształtowana przez różnorodne pozostałości lekkich skał piaskowcowych w glebie; ze względu na warunki geologiczne wino nigdy nie jest bogate i ciężkie, dzięki czemu jest wyraziście mineralne,
-
delikatny owocowy charakter - charakterystyczny dla użytej odmiany winorośli, w większości wina wytrawne.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 7
Minimalna ogólna kwasowość 3,5 gramów na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

Bürgstadter Berg (gatunkowe wino musujące)

Zawartość dwutlenku węgla:

Zawartość dwutlenku węgla w gatunkowym winie musującym z określonych regionów związana jest z wysokim ciśnieniem spowodowanym obecnością ditlenku węgla w roztworze, nie mniejszym niż 3,5 bara, przy przechowywaniu w zamkniętych pojemnikach w temperaturze w 20 °C.

Właściwości organoleptyczne

W Bürgstadter Berg produkuje się wino białe, wino czerwone, wino białe z czerwonych winogron (blanc de noirs) i wino różowe (rosé i Weissherbst). Do produkcji gatunkowego wina musującego można wykorzystywać wina objęte chronioną nazwą pochodzenia "Bürgstadter Berg".

Właściwości charakterystyczne dla produktów z chronioną nazwą pochodzenia "Bürgstadter Berg" to:

-
niezwykła głębia i bukiet w eleganckim połączeniu,
-
elegancka i delikatna struktura kwasowości, wynikająca ze spoistości struktury niższych warstw gleby i wartości pH niższej niż w przypadku większości gleb Frankonii,
-
mineralność ukształtowana przez różnorodne pozostałości lekkich skał piaskowcowych w glebie,
-
delikatny owocowy charakter - charakterystyczny dla użytej odmiany winorośli, w większości wytrawne wina musujące.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 14
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna ogólna kwasowość 3,5 gramów na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 185
5.
Praktyki wytwarzania wina
a.
Podstawowe praktyki enologiczne

Bürgstadter Berg (wino), wino gatunkowe

Szczególne praktyki enologiczne

Minimalna naturalna zawartość alkoholu/minimalna zawartość moszczu (wyrażone w % obj. alkoholu/stopniach w skali Oechslego)

Wina gatunkowe

Alkohol % obj. stopni w skali Oechslego
Dla wszystkich rodzajów wina 8,0 63
Dla wina Bocksbeutel 9,4 72

Wzbogacanie: Wina gatunkowe można wzbogacać do maksymalnie 14 % obj. alkoholu ogółem. Zasadniczo win nie można wzbogacać zagęszczonym moszczem winogronowym ani wykorzystując zagęszczanie poprzez schłodzenie.

Oprócz tego przy produkcji wina z chronioną nazwą pochodzenia "Bürgstadter Berg" stosuje się dozwolone praktyki enologiczne określone w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013, rozporządzeniu (WE) nr 606/2009 oraz przepisach krajowych.

Bürgstadter Berg (wino), wino z wyróżnikiem

Szczególne praktyki enologiczne

Minimalna naturalna zawartość alkoholu/minimalna zawartość moszczu (wyrażone w % obj. alkoholu/stopniach w skali Oechslego)

Wino z wyróżnikiem
Alkohol % obj. stopni w skali Oechslego
1. Kabinett [cabinet]
Riesling, Silvaner, 10,3 78
Inne odmiany wina białego, Weissherbst, różowego 10,6 80
Wino czerwone 11,4 85
2. Spätlese
Riesling, Silvaner 11,7 87
Wszystkie inne odmiany wina białego, wino czerwone i różowe 12,2 90
3. Auslese
Wszystkie rodzaje wina 13,8 100
4. Beerenauslese
Wszystkie rodzaje wina 17,7 125
5. Trockenbeerenauslese
Wszystkie rodzaje wina 21,5 150
6. Eiswein
Wszystkie rodzaje wina 17,7 125

Wina z wyróżnikiem nie można wzbogacać.

Oprócz tego przy produkcji wina z chronioną nazwą pochodzenia "Bürgstadter Berg" stosuje się dozwolone praktyki enologiczne określone w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013, rozporządzeniu (WE) nr 606/2009 oraz przepisach krajowych.

Bürgstadter Berg (gatunkowe wino musujące) Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych obszarów geograficznych)

Szczególne praktyki enologiczne

Minimalna naturalna zawartość alkoholu/minimalna zawartość moszczu (wyrażone w % obj. alkoholu/stopniach w skali Oechslego)

Alkohol % obj. stopni w skali Oechslego
Sekt b.A.
Wszystkie rodzaje wina 8,0 63
b.
Maksymalne zbiory

Bürgstadter Berg (wino, Sekt b.A.)

80 hektolitrów/ha

6.
Wyznaczony obszar

Chroniona nazwa pochodzenia obejmuje grunty dopuszczone do uprawy winorośli lub czasowo bez winorośli oraz pozostałe grunty bez winorośli na wyznaczonym obszarze Bürgstadt położonym w Bürgstadter Berg między podnóżem zboczy i granicą lasu, na lewym brzegu rzeki Men.

Powierzchnia obszaru, wliczając ścieżki, wynosi 113,808 ha.

7.
Główne odmiany winorośli

Blauer Zweigelt

Blauer Frühburgunder

Weißer Burgunder

Grüner Silvaner

Blauer Spätburgunder

Müller Thurgau

Weißer Riesling

Chardonnay

8.
Opis związku(-ów) Bürgstadter Berg (wino, Sekt b.A.)

Cechy charakterystyczne wina i wina z oznaczeniem Sekt b.A. są związane z obszarem Bürgstadter Berg.

Bürgstadter Berg to obszar uprawy winorośli w południowozachodniej części obszaru produkcji wina we Frankonii. Głównie południowe nachylenie stoków, powodujące jego ciągłe wystawienie na światło i kamieniste gleby z pozostałością różnorodnych skał piaskowcowych, nadają winom elegancki i delikatny charakter, czyniąc je bardzo specyficznymi. Wraz z niskim współczynnikiem pH stanowi to cechę szczególną win ChNP z Frankonii (gdzie przeważają gleby spoiste). Położenie stoków w niecce oraz między pasmami Spessart i Odenwald doprowadziło do wykształcenia się specyficznego mikroklimatu ze średnią rocznych temperatur i opadów (650 mm) nieco wyższymi niż w przypadku innych frankońskich win ChNP. Połączenie tych czynników nadaje winu jego typowy charakter, wyróżniający je wśród frankońskich win ChNP pod względem elegancji i struktury. Wszystkie te czynniki abiotyczne wpływają na bukiet win Bürgstadter Berg i odróżniają je od innych frankońskich win ChNP. Wina z Bürgstadter Berg nigdy nie są bogate i ciężkie. Struktura ich kwasowości jest delikatna, bardziej zdecydowana niż w winach z głównego obszaru produkcji Frankonii, typowa dla większości win z ChNP Bürgstadter Berg, ze względu na mniejszą spoistość i niższą wartość pH niż w przypadku przeważających we Frankonii gleb. Delikatny owocowy aromat, np. subtelny aromat brzoskwiń w Rieslingu i łagodne nuty migdałów w Spätburgunderze, wynikają na równi ze szczególnych warunków geologicznych i klimatycznych. Skład chemiczny gleby i wód gruntowych powoduje przenikanie składników odżywczych i mineralnych do korzeni winorośli. Moszcze z Bürgstadter Berg mają wysoką zawartość kwasu, a tym samym niskie pH. Wynika to z niskiej zawartości wapienia w glebie. Jako że wartość pH stanowi o wrażeniu kwasowości wina, wina z Bürgstadter Berg mają bardziej kwaśny, jednorodny i wyrazisty smak oraz bardziej ograniczony bukiet w stosunku do podobnych win z gleb wapiennych. Kwasowość i wartości pH win z Bürgstadter Berg mają wpływ na ich stabilność mikrobiologiczną, na stopień, w jakim mogą rozwinąć się estry, co z kolei ma wpływ na zapach, a także na antocyjany, co ma znaczenie dla barwy czerwonych win. Delikatny owocowy aromat, np. subtelny aromat brzoskwiń w Rieslingu i łagodne nuty migdałów w Spätburgunderze, wynikają na równi ze szczególnych warunków geologicznych i klimatycznych opisanych wyżej.

Również wina musujące wykazują szczególne cechy związane z niewielkim obszarem, z którego pochodzą.

9.
Najważniejsze dodatkowe wymogi Bürgstadter Berg (wino, Sekt b.A.)

Ramy prawne:

Wskazano w prawodawstwie krajowym

Rodzaj dodatkowego wymogu:

Dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Aby można było umieścić na etykiecie oznaczenie ChNP i tradycyjną nazwę, należy najpierw poddać wino urzędowej inspekcji. Dopiero gdy urzędowa inspekcja potwierdzi, że wino spełnia określone wymagania szczególne, może ono zostać opatrzone oficjalną banderolą kontrolną. Wino gatunkowe i wino Sekt b.A. z chronioną nazwą "Bürgstad-ter Berg" muszą być produkowane we Frankonii. Tradycyjne formy butelek na wino "Bürgstadter Berg" to: Burgunderflasche (tzw. butelka burgundzka), Schlegelflasche (tzw. butelka mozelska) i Bocksbeutel (tzw. butelka frankońska).

Link do specyfikacji produktu

http://www.ble.de/DE/04_Programme/09_EU-Qualitaetskennzeichen/02_EUBezeichnungenWein/Antraege.html

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2016.384.4

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu dla nazwy w sektorze wina (Bürgstadter Berg (ChNP)).
Data aktu: 14/10/2016
Data ogłoszenia: 18/10/2016