Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2016/C 384/09)

(Dz.U.UE C z dnia 18 października 2016 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 <odn>(1)</odn>.

JEDNOLITY DOKUMENT

"FOLAR DE VALPAÇOS"

Nr UE: PT-PGI-0005-01392 - 23.10.2015

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy

"Folar de Valpaços"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Portugalia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 2.3. Wyroby cukiernicze, chleb, ciasta, ciastka, herbatniki lub inne wyroby piekarnicze

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Folar de Valpaços" jest produktem piekarniczym o prostokątnym kształcie, otrzymywanym z pszenicznego ciasta chlebowego, wzbogaconego o jaja, oliwę z Trás-os-Montes ChNP lub oliwę z oliwek o podobnych właściwościach organoleptycznych, margarynę roślinną lub smalec, faszerowanym solonym i suszonym (niewędzonym) tłustym lub przerośniętym mięsem wieprzowym, solonym i suszonym (niewędzonym) boczkiem wieprzowym, wędzoną kiełbasą wieprzową ("salpicão" i "linguiça"), dojrzałą szynką wieprzową z naturalnego dojrzewania albo wędzoną lub wędzoną łopatką wieprzową.

Wprowadzany do obrotu "Folar de Valpaços" posiada następujące właściwości fizyczne i organoleptyczne:

Tabela 1

Prezentacja minimalnych i maksymalnych wartości dla każdego z parametrów fizycznych "Folar de Valpaços"

"Folar de Valpaços"
Min. Maks.
Długość (cm) 15 40
Szerokość (cm) 10 25
Wysokość (cm) 8 12
Masa (kg) 0,5 2
Proporcja ciasto/farsz po upieczeniu 25 % 50 %

<przyp>(1)</przyp> Dz.U L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Tabela 2

Właściwości wizualne i organoleptyczne "Folar de Valpaços"

Wygląd zewnętrzny "Folar" to prostokątny rodzaj pieczywa, przy wypieku którego powstaje skórka niewielkiej grubości, gładka i błyszcząca, o barwie od żółtej do jasnobrązowej.
Wygląd w przekroju Po przekrojeniu widać pulchny miąższ z otworami, barwy żółtawej, przetykany nieregularnymi, lekko tłustymi plamkami zabarwionymi na krwiście-czerwony kolor wokół peklowanych kawałków ("salpicão", "linguiça" lub innych wędlin przyprawianych czerwoną papryką), z nieregularnie rozmieszczonymi w cieście kawałkami mięsa z farszu, które dają wizualny efekt barwnej mozaiki, z widocznymi różnymi barwami poszczególnych rodzajów mięsa.
Właściwości organoleptyczne Miąższ jest aromatyczny i delikatny, w smaku lekko słony i tłusty. Wyczuwa się smak jajek i oliwy oraz charakterystyczny zapach peklowanych wędlin. Przy degustacji produktu wyczuwa się charakterystyczne dla stosowanej oliwy z oliwek smak i zapach, jak również różne smaki, zapachy i konsystencje poszczególnych użytych w farszu rodzajów mięsa i peklowanych wędlin.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Właściwości smakowe i zapachowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra ChNP Trás-os-Montes (lub oliwy z oliwek o podobnych właściwościach organoleptycznych) wykorzystywanej do produkcji "Folar de Valpaços" przenikają do ciasta chlebowego, a tym samym do produktu końcowego. Bardzo wyrazisty owocowy smak miąższu "Folar de Valpaços" wynika zatem z właściwości smakowych i zapachowych stosowanej oliwy z oliwek i kojarzy się ze świeżymi owocami, odczuciem słodyczy, delikatną goryczą i pikantnością zielonych oliwek.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym Przygotowanie i wyrabianie ciasta chlebowego, wyrastanie ciasta, faszerowanie i wstępne omrażanie.

Wstępne omrażanie - po zakończeniu fazy wyrastania ciasta "Folar de Valpaços" można wstępnie omrażać/zamra-żać. Aby uniknąć zanieczyszczeń mikrobiologicznych, proces ten odbywa się w miejscu produkcji; transport do innych pomieszczeń do celów dodatkowej obróbki powodowałby niedopuszczalne ryzyko zanieczyszczenia.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa "Folar de Valpaços" jest sprzedawany na sztuki (w całości) lub w kawałkach, pakowany w następujący sposób:
a)
w przypadku bezpośredniej sprzedaży w zakładzie produkcji: na indywidualnych tackach;
b)
w przypadku ekspedycji do innych miejsc konsumpcji:
-
zapakowany w opakowania z papieru lub w zamknięte papierowe torebki,
-
zapakowany próżniowo,
-
zamrożony lub głęboko zamrożony i zapakowany. Uwaga: "Folar de Valpaços" może być mrożony lub głęboko mrożony po wypieku, o ile wcześniej nie był wstępnie omrożony/zamrożony.

Aby uniknąć zanieczyszczeń mikrobiologicznych, wspomniane pakowanie próżniowe lub zamrażanie/głębokie zamrażanie odbywa się w miejscu produkcji; transport do innych pomieszczeń do celów dodatkowej obróbki powodowałby niedopuszczalne ryzyko zanieczyszczenia.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa Oprócz oznaczeń wymaganych przepisami, każda etykieta "Folar de Valpaços" musi zawierać:
-
napis "Folar de Valpaços - chronione oznaczenie geograficzne" lub "Folar de Valpaços - IGP" na etykiecie naklejonej w środku górnej części "folar"), oraz
-
logo "Folar de Valpaços":

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Gmina Valpaços.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek "Folar de Valpaços" z obszarem geograficznym opiera się reputacji produktu.

Termin "folar" często kojarzony jest z prezentem lub darem i oznacza "najlepszy". Tradycyjnie "folar" przygotowywano w okresie Wielkanocy, a w Niedzielę Wielkanocną chodzący z wizytą duszpasterze zbierali je od parafian. "Folar" składa się z najlepszych płodów ziemi i wyprodukowanych przez okoliczną ludność produktów: mąki, jaj, oliwy z oliwek odmian "Madural", "Verdial" lub "Cobrançosa", zakonserwowanego mięsa wieprzowego oraz tradycyjnych produktów peklowanych Valpaços, przyprawionych "vinha de alho" (marynatą z wina i czosnku) i wędzonych w dymie z popularnych w regionie drzew, takich jak dąb, sosna i winorośl.

Obecnie, choć oczywiście nadal stanowi nieodłączny element tradycji wielkanocnej, "folar" jest równie często obecny na stołach Valpaços przez cały rok i zawsze podczas rodzinnych lub oficjalnych uroczystości.

Metoda przygotowania "Folar de Valpaços" różni się od sposobów przygotowania innych podobnych wypieków z ciasta chlebowego tym, że w gminie Valpaços ciasto poddaje się dwukrotnej fermentacji.

Pierwsze odniesienie do przepisu na "Folar de Valpaços" pochodzi z 1959 r. z publikacji pt. Livro do Pantagruel (Księga Pantagruela) Berthy Rosy Limpo (1959). Następnie nazwa ta pojawiła się w kilku książkach kucharskich poświęconych kuchni portugalskiej, z których najważniejsza jest Cozinha Tradicional Portuguesa (Tradycyjna kuchnia portugalska) Marii de Lurdes Modesto (1982).

W 1961 r. "Folar de Valpaços" przygotowany przez Marię Eugénię Cerqueira da Mota, pochodzącą z Valpaços, zdobył pierwszą nagrodę w krajowym konkursie portugalskiej kuchni i wypieków, zorganizowanym pod egidą RTP (portugalskiego radia i telewizji), jak pisał Barroso da Fonte w 2003 r.

Reputacja i nazwa "Folar de Valpaços" są wzmiankowane przez Virgilia Nogueiro Gomesa w publikacji Transmonta-nices - Causas de Comer (2010), na blogu we wpisie Folares e a Pascoa (2009) i w książce kucharskiej Cadernos de Receitas (2012).

Wykorzystane surowce, umiejętności regionalnych producentów, wynikające z przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, renoma tego produktu i jego historyczne związki z Valpaços uzasadniają fakt, że produkcja "folar" jest ograniczona do tej gminy.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

http://www.dgadr.mamaot.pt/images/docs/val/dop_igp_etg/Valor/CE_Folar_Valpacos.pdf

Zmiany w prawie

Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2016.384.19

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 18/10/2016
Data ogłoszenia: 18/10/2016