(1) Kontyngent taryfowy podlega warunkom określonym w art. 291-300 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93. (2) Kontyngent taryfowy nie jest dostępny w odniesieniu do produktów, które mają zostać poddane wyłącznie co najmniej jednej z poniższych czynności:
- czyszczenie, patroszenie, usuwanie ogonów, odgławianie,
- cięcie,
- przepakowywanie filetów indywidualnie mrożonych (IQF),
- pobieranie próbek, sortowanie,
- etykietowanie,
- pakowanie,
- schładzanie,
- zamrażanie,
- głębokie zamrażanie,
- glazurowanie,
- rozmrażanie,
- rozdzielanie.
Kontyngent taryfowy nie jest dostępny w odniesieniu do produktów, które mają zostać poddane dodatkowo obróbce (lub czynności) kwalifikującej do objęcia kontyngentem, jeśli taką obróbkę (lub czynność) przeprowadza się na poziomie sprzedaży detalicznej lub usług gastronomicznych. Obniżenie cła przywozowego ma zastosowanie wyłącznie do ryb przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Kontyngent taryfowy jest jednak dostępny w odniesieniu do produktów, które mają zostać poddane wyłącznie co najmniej jednej z poniższych czynności:
- krojenie w kostkę,
- krojenie w plasterki, cięcie w pasma w przypadku materiałów objętych kodami CN 0307 49 59, 0307 99 11, 0307 99 17,
- filetowanie,
- wytwarzanie płatów,
- cięcie zamrożonych bloków,
- rozszczepianie zamrożonych przekładanych bloków filetowych.
- porcjowanie w przypadku materiałów objętych kodami CN ex 0303 66 11, 0303 66 12, 0303 66 13, 0303 66 19, 0303 89 70, 0303 89 90.
|