(2016/C 185/04)(Dz.U.UE C z dnia 24 maja 2016 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
"CULURGIONIS D'OGLIASTRA"
Nr UE: IT-PGI-0005-01307 - 2.2.2015
ChNP () ChOG (X)
Przygotowanie "Culurgionis d'Ogliastra" dzieli się na etapy: przygotowanie ciasta, przygotowanie farszu i sklejenie nafaszerowanego pierożka, przy czym sklejeniu nadaje się typową formę kłosa. Wszystkie etapy produkcji "Culur-gionis d'Ogliastra" muszą mieć miejsce na wyznaczonym obszarze geograficznym.
Produkt "Culurgionis d'Ogliastra" można wprowadzać do obrotu w opakowaniach zgodnych z obowiązującymi przepisami lub luzem.
Produkt "Culurgionis d'Ogliastra" można pakować świeży, w atmosferze modyfikowanej lub zamrożony.
Produkt "Culurgionis d'Ogliastra" może być wprowadzany do obrotu luzem jedynie świeży.
Na opakowaniach musi być umieszczone logo produktu "Culurgionis d'Ogliastra" przedstawione poniżej, stanowiące gwarancję pochodzenia i umożliwiające identyfikację produktu. Na opakowaniach obowiązkowo umieszcza się etykiety z czytelnym i wyraźnym nadrukiem, zawierającym, oprócz odpowiednich napisów i informacji zgodnych z wymogami przepisów prawa, następujące informacje:
Nazwa chronionego oznaczenia geograficznego "CULURGIONIS D'OGLIASTRA" musi być wydrukowana na etykiecie literami znacznie większymi, wyraźnymi, nieusuwalnymi, zdecydowanie różniącymi się od wszystkich innych napisów, które powinny być zapisane czcionką o połowę mniejszą od czcionki wykorzystanej w napisie ChOG.
Produkt może być wprowadzany do obrotu luzem, pod warunkiem że jest umieszczany w oddzielnych przegródkach lub w pojemnikach, na których widnieje dobrze widoczna etykieta zawierająca te same informacje, które zawierają etykiety umieszczane na opakowaniach.
Logo produktu "Culurgionis d'Ogliastra" wygląda następująco:
grafika