Publikacja, na podstawie art. 8 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014, jednolitego dokumentu w sprawie nazwy pochodzenia lub oznaczenia geograficznego zarejestrowanego na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1107/96 zgodnie z art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92.

Publikacja, na podstawie art. 8 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014, jednolitego dokumentu w sprawie nazwy pochodzenia lub oznaczenia geograficznego zarejestrowanego na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1107/96 zgodnie z art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92

(2015/C 62/08)

(Dz.U.UE C z dnia 20 lutego 2015 r.)

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 1

"WALDVIERTLER GRAUMOHN"

Nr WE: AT-PDO-0117-01269-31.3.2008

ChOG () ChNP (X)

1.
Nazwa

"Waldviertler Graumohn"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Austria

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone.

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Waldviertler Graumohn" należy do odmian maku lekarskiego (Papaver somniferum L.) i jest znany pod nazwą Schüttmohn. Oprócz lokalnych odmian występujących w Waldviertel istnieją też dwie zarejestrowane odmiany: Edel-Weiss oraz Edel-Rot. Nasiona maku są szare, o nerkowatym kształcie, mają ok. 1-1,5 mm długości i ok. 0,7-1 mm szerokości oraz cienką osłonkę. Ich powierzchnia posiada strukturę sieci. Zawartość oleju wynosi 43,4-48,4 %. Dzięki tej wysokiej zawartości oleju oraz cienkiej osłonce nasion "Waldviertler Graumohn" posiada charakterystyczny, delikatny orzechowy smak. "Waldviertler Graumohn" charakteryzuje się zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych w wysokości ok. 85 %.

"Waldviertler Graumohn" jest jedną z nielicznych odmian maku, której torebki otwierają się, gdy mak jest dojrzały, co pozwala na zbiór nasion bez uszkadzania torebek.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

Poszczególne partie są przechowywane i przetwarzane oddzielnie, aby w każdym momencie możliwe było ustalenie producenta.

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

Jeśli wprowadzanie do obrotu nie jest prowadzone bezpośrednio przez rolników, lecz przez pośredników, po otrzymaniu każdej partii zostaje ona opatrzona etykietą z numerem producenta (lub numerem partii), dzięki czemu w każdym momencie możliwe jest ustalenie producenta.

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Waldviertel stanowi część austriackiego kraju związkowego Dolna Austria; obszar upraw obejmuje powiaty Zwettl, Gmünd, Waidhofen/Thaya, Horn, Krems/Land (na północ od Dunaju) oraz Melk (na północ od Dunaju).

5.
Związek z obszarem geograficznym
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego

Jałowe gleby, znaczne zróżnicowanie temperatur pomiędzy dniem i nocą, suche warunki pogodowe w okresie zbiorów; tradycyjna uprawa maku szarego sięga na tym obszarze XIII wieku; uprawa maku wymaga dużej dbałości i przygotowania gleby w sposób przypominający uprawę ogrodową; dostępna wiedza fachowa doprowadziła do opracowania specjalnego sprzętu do zbierania nasion maku "Waldviertler Graumohn", które - ze względu na cienką osłonkę nasion i wysoką zawartość oleju - przy zbiorze za pomocą kombajnu rolniczego zostałyby rozdrobnione, zgniecione, a przez to zjełczałyby.

5.2.
Specyfika produktu

Kolor szary; nasiona maku są stosunkowo duże w porównaniu z innymi odmianami maku, mają cienką osłonkę i wykazują zawartość oleju wyższą o 2-3 % niż odmiany maku niebieskiego oraz wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają charakterystyczny, intensywny smak.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

W porównaniu z innymi odmianami maku "Waldviertler Graumohn" posiada bardziej miękkie liście o ząbkowanych i wciętych krawędziach, na jego łodydze występują charakterystyczne włoski. Dzięki tym cechom szczególnym "Waldviertler Graumohn" jest w stanie lepiej wykorzystywać rosę pojawiającą się w wyniku dużych rozbieżności między temperaturami dziennymi i nocnymi w Waldviertel, co jest korzystne dla jego prawidłowego rozwoju. Różnice temperatur na tym obszarze oddziałują również w szczególny sposób na wykształcanie się nasion maku, które w niskich temperaturach kurczą się, a w wysokich - rozciągają. Dzięki temu ruchowi powstaje charakterystyczny intensywny smak. Jałowe gleby w Waldviertel sprawiają, że mak szary rozwija się powoli, co ma pozytywny wpływ na zwiększenie jakości i ilości oleju w maku. Suche warunki pogodowe w trakcie zbioru mają kluczowy wpływ na jakość maku i torebek.

Uprawa maku odgrywa ważną rolę gospodarczą w sektorze rolniczym Waldviertel, który charakteryzuje się przewagą małych gospodarstw, a jako element ukształtowania krajobrazu odgrywa także coraz większą rolę w turystyce. Kwitnące na czerwono i biało pola maku przyciągają bowiem do Waldviertel każdego roku dodatkowo wielu turystów. Poza tym "Waldviertler Graumohn" jest tradycyjnym składnikiem często stosowanym w lokalnej kuchni.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 2 )

www.patentamt.at/Home/Markenschutz/Herkunftsangaben/Formulare/HA2_07_sp_WaldviertlerGraumohn_1.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Zob. przypis 1.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2015.62.9

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja, na podstawie art. 8 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014, jednolitego dokumentu w sprawie nazwy pochodzenia lub oznaczenia geograficznego zarejestrowanego na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1107/96 zgodnie z art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92.
Data aktu: 20/02/2015
Data ogłoszenia: 20/02/2015