Publikacja, na podstawie art. 8 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014, jednolitego dokumentu w sprawie nazwy pochodzenia lub oznaczenia geograficznego zarejestrowanych na mocy art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96.

Publikacja, na podstawie art. 8 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014, jednolitego dokumentu w sprawie nazwy pochodzenia lub oznaczenia geograficznego zarejestrowanych na mocy art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96

(2015/C 62/07)

(Dz.U.UE C z dnia 20 lutego 2015 r.)

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 1

"GAILTALER ALMKÄSE"

NR WE: AT-PDO-0117-01265-31.3.2008

ChOG () ChNP (X)

1.
Nazwa

"Gailtaler Almkäse"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Austria

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.3. Sery

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Gailtaler Almkäse" jest serem twardym, produkowanym z surowego mleka krowiego oraz, w razie potrzeby, surowego mleka koziego (maksymalna zawartość 10 %); o minimalnej zawartości 45 % tłuszczu w suchej masie, maksymalnej zawartości 40 % wody i minimalnej zawartości 60 % suchej masy.

Ser ma kształt koła, a jego masa wynosi od 0,5 do 35 kg. Charakteryzuje się suchą, zamkniętą naturalną skórką o złotożółtej barwie. Wewnątrz ser ma kolor żółty i gładką konsystencję z niewieloma okrągłymi i równomiernymi dziurami.

Minimalny okres dojrzewania sera przeznaczonego do sprzedaży wynosi siedem tygodni. W przypadku szczególnych potrzeb gastronomicznych w ramach przemysłu serowarskiego w Gailtal dozwolony jest krótszy okres dojrzewania, wynoszący jednak nie mniej niż pięć tygodni. Jeżeli "Gailtaler Almkäse" jest pakowany próżniowo, minimalny okres dojrzewania nie może być krótszy niż 75 dni.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Mleko z hal górskich w Gailtal; wykorzystywanie mleka wyprodukowanego w dolinie nie jest dozwolone. Przy produkcji sera zezwala się na stosowanie wyłącznie naturalnej podpuszczki i bakterii kwasu mlekowego. Na potrzeby zrównoważonego zapewniania jakości proces produkcji opiera się na protokole pastwisk alpejskich w Gailtal, który zawiera wytyczne dotyczące zarządzania pastwiskami alpejskimi, hodowli zwierząt, dojenia, dojrzewania mleka i produkcji sera.

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Mleko musi być przetwarzane na pastwiskach alpejskich w Gailtal.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

-

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

Ser oznacza się poprzez przymocowanie do niego tabliczek kazeinowych i jednolitych etykiet z napisem "Gailtaler Almkäse - geschützte Ursprungsbezeichnung" [Gailtaler Almkäse - chroniona nazwa pochodzenia].

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji rozciąga się na zboczach górskich, które znajdują się na północ i na południe od górnej doliny Gailtal i obejmuje pasma górskie wschodnich, środkowych i częściowo zachodnich Alp Karnijskich, a także grupy Reißkofel i centralnych Alp Gailtalskich, znajdujące się w granicach gmin Kötschach-Mauthen, Dellach, Kirchbach, Hermagor, Gitschtal, Weißensee, St. Stefan im Gailtal, Feistritz an der Gail oraz Hohenthurn.

5.
Związek z obszarem geograficznym
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego

Obszar ten charakteryzuje się znaczną ilością opadów i długim okresem nasłonecznienia. Pastwiska alpejskie znajdują się na niższej wysokości niż w centralnej części Alp, z czego wynikają korzystne warunki klimatyczne i dłuższy okres wegetacyjny. Ponadto obszar charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem gleb i silnie zróżnicowanymi lokalnymi warunkami dla wegetacji, co powoduje powstawanie pastwisk o wysokiej bioróżnorodności obfitujących w zioła i rośliny strączkowe. Dowody na produkcję sera alpejskiego na tym obszarze geograficznym pochodzą z XIV w.

5.2.
Specyfika produktu

Ser ma niepowtarzalny smak czystego mleka alpejskiego.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Obfitość paszy z pastwisk alpejskich o wysokiej bioróżnorodności, która wynika z warunków klimatycznych i geologicznych, stwarza idealne warunki dla uzyskania wysokiej jakości mleka, szczególnie odpowiedniego do produkcji serów, w porównaniu z mlekiem produkowanym w dolinie. Oprócz warunków naturalnych równie ważną przyczyną doskonałych warunków do produkcji mleka panujących obecnie na tym obszarze geograficznym jest także wykonywana przez stulecia przez rolników praca w zakresie ochrony krajobrazu. Ponadto alpejscy rolnicy prowadzący gospodarstwa mleczarskie w Gailtal posiadają szczególne kompetencje techniczne wynikające z wielu pokoleń praktycznych doświadczeń. Ich wiedza na temat wyboru najlepszych łąk do wypasu w zależności od pory roku oraz oddziaływania temperatury zewnętrznej i warunków pogodowych na proces wyrobu sera gwarantuje powstanie typowego dla regionu produktu wysokiej jakości.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 2 )

http://www.patentamt.at/Home/Markenschutz/Herkunftsangaben/Formulare/HA10_07_sp_GailtalerAlmkaese_1.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Zob. przypis 1.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2015.62.7

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja, na podstawie art. 8 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014, jednolitego dokumentu w sprawie nazwy pochodzenia lub oznaczenia geograficznego zarejestrowanych na mocy art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96.
Data aktu: 20/02/2015
Data ogłoszenia: 20/02/2015