(Dz.U.UE C z dnia 23 grudnia 2015 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmian zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"TOME DES BAUGES"
Nr UE: FR-PDO-0105-01332 - 4.5.2015
ChNP (X) ChOG ()
Zmiany dotyczące opisu produktu
W celu lepszego scharakteryzowania produktu rozwinięto jego opis organoleptyczny (w szczególności opis smaku): "Ser ma rozpływającą się w ustach konsystencję, a jednocześnie jest zwarty. Ma wyraźny zapach, zrównoważone smaki i rozwinięte, trwałe i zróżnicowane aromaty".
Jednostki miary zapisuje się w formie pełnej, a nie skróconej.
W odniesieniu do prezentacji sera uściślono, że "Tome des Bauges" można wprowadzać do obrotu "w całości". Chociaż bowiem prezentacja w porcjach jest dopuszczalna, nie wyklucza ona prezentacji sera w całości.
Zmiany dowodów potwierdzających, że produkt pochodzi z obszaru geograficznego
Uściślono obowiązki podmiotów gospodarczych w zakresie sprawozdawczości. Zmiany te wiążą się z reformą systemu kontroli nazw pochodzenia. W szczególności przewidziano identyfikację podmiotów gospodarczych w celu wydawania im poświadczeń, w których uznaje się ich zdolność do spełnienia wymogów określonych w specyfikacji oznaczenia, z którego chcą korzystać, jak również deklaracje niezbędne w celu zapewnienia identyfikowalności produktów przeznaczonych do wprowadzania do obrotu jako produkty objęte nazwą pochodzenia.
W odniesieniu do opisu plakietki znakującej umieszczanej na serze usunięto słowo "kazeinowa", zachowując jedynie termin "identyfikacyjna". Trwają badania mające na celu rozważenie możliwości stosowania innych materiałów niż kazeina.
Uściślono, że oznaczenie "Tome des Bauges" nanosi się na plakietkę tuszem spożywczym, jednak w związku z tym, że również znakowanie serów jest obecnie przedmiotem badań, znakowanie tuszem może zostać uzupełnione przez inne metody. Należy zatem uściślić, że tusz spożywczy stosuje się jedynie w stosownym przypadku.
Uściślono sposoby przydzielania i zwracania plakietek na podstawie krajowego aktu prawnego dotyczącego poprzedniej zarejestrowanej specyfikacji.
Ponadto ze specyfikacji usunięto postanowienie przewidujące umieszczanie kazeinowej plakietki na jednej ze ścianek sera, które uznano za zbędne.
Uściślono, że badanie analityczne i organoleptyczne odbywa się "po minimalnym okresie dojrzewania" "w ramach kontroli wyrywkowej".
Zmiany dotyczące metody produkcji
Rasa krów mlecznych
Usunięto terminy wskazane w specyfikacji w związku z ich przekroczeniem.
Uściślono kody ras w celu ułatwienia kontroli. Lokalną nazwę "Tarine" zastąpiono nazwą "Tarentaise" zgodną z oficjalną nomenklaturą, ponieważ "Tarine" jest jedynie pochodzącym z lokalnego dialektu określeniem rasy "Tarentaise".
Zwiększono odsetek krów mlecznych rasy Abondance i Tarentaise w stadach mlecznych, ustalając go na poziomie 55 % zamiast 50 %. Środek ten ma na celu zwiększenie udziału zwierząt tych dwóch ras w stadach, zważywszy że są one użytkowane tradycyjnie w masywie Bauges i kojarzone z serem "Tome des Bauges", a także specjalnie przystosowane do warunków ukształtowania terenu i klimatu wyznaczonego obszaru. Niektóre podmioty gospodarcze, które złożyły sprzeciw odnośnie do tego postanowienia podczas okresu wdrażania krajowej procedury sprzeciwu i które spełniają warunki określone w art. 15 ust. 4 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, korzystają z okresu przejściowego kończącego się w dniu 31 grudnia 2019 r.
Średni poziom produkcji na krowę mleczną rocznie
W celu uwzględnienia wyników hodowli stad i poprawy systemów produkcji średni poziom produkcji mleka podniesiono z 5 500 kilogramów do 6 000 kilogramów na krowę mleczną rocznie.
Uściślenia dotyczące podstawowej dawki pokarmowej w okresie letnim
W celu utrwalenia tradycyjnej praktyki wypasu i utrzymania związku z obszarem geograficznym uściślono, że podstawowa dawka pokarmowa stada w okresie letnim składa się z trawy pastewnej.
Środek ten pozwala również zapewnić samowystarczalność paszową stada dzięki podstawowej dawce pokarmowej pochodzącej z obszaru geograficznego.
W tym kontekście zezwala się na dodawanie maksymalnie 3 kilogramów siana na krowę mleczną dziennie w okresie letnim. Praktyka ta jest powszechna na obszarze geograficznym, ale nie sprecyzowano jej w poprzednio zarejestrowanej specyfikacji.
Uściślenia dotyczące siana
W celu zwiększenia wykorzystania zasobów lokalnych wprowadzono następujące uściślenia:
Ponadto na podstawie krajowego aktu prawnego dotyczącego poprzedniej zarejestrowanej specyfikacji uściślono, że w przypadku siana zezwala się na stosowanie chlorku sodu.
Zakaz podawania paszy zielonej
Wyraźnie określono zakaz podawania paszy zielonej. Praktyka ta nie jest zazwyczaj stosowana na obszarze geograficznym i grupa nie chce, aby się rozwinęła.
Ponowne określenie mieszanek paszowych uzupełniających i zasady ich stosowania
W celu poprawy związku z obszarem geograficznym oraz ułatwienia gospodarowania mieszankami paszowymi uzupełniającymi i ich kontroli uściślono, co następuje:
Ilości wyrażono w jednostkach masy brutto.
W związku z tymi zmianami usunięto postanowienia pozwalające na podawanie 3 kilogramów suszonej lucerny w postaci paszy suchej w wiechciu na krowę dziennie i na podawanie mieszanek paszowych uzupełniających w ilości 1 500 kilogramów.
Te nowe postanowienia prowadzą do łącznego zmniejszenia ilości podawanych mieszanek paszowych uzupełniających z ok. 2 500 do maksymalnie 1 800 kilogramów oraz ilości podawanej suszonej lucerny z 1 095 kilogramów do 500 kilogramów.
W związku z usytuowaniem obszaru geograficznego głównie na dużych wysokościach produkcja pasz treściwych jest trudna. Nie określono zatem pochodzenia pasz treściwych; pochodzą one w znacznym stopniu spoza obszaru geograficznego.
To ograniczenie ilości pasz treściwych na krowę mleczną i ograniczenie ilości siana, które może pochodzić spoza obszaru geograficznego, oznaczają, że pasze pochodzące z obszaru geograficznego stanowią co najmniej 64 % całkowitej rocznej dawki pokarmowej wyrażonej w masie suchej.
W związku z tym:
Ilość paszy, która może pochodzić spoza obszaru geograficznego, można zatem oszacować na 2 450 kg masy suchej rocznie, czyli maksymalnie 35 % rocznej dawki masy suchej spożywanej przez krowę mleczną.
Inne zmiany dotyczące produkcji mleka
Z jednej strony w celu uniknięcia ryzyka zanieczyszczenia w szczególności bakteriami tłuszczu mlekowego, a z drugiej strony w celu ułatwienia zwierzętom przeżuwania: "Zabrania się podawania bydłu mlecznemu mieszanki pasz treściwych z sianem".
W celu utrzymania związku z obszarem geograficznym wprowadzono postanowienia zabraniające stosowania genetycznie zmodyfikowanej paszy (na podstawie krajowego aktu prawnego dotyczącego poprzedniej zarejestrowanej specyfikacji), jak również uprawy roślin transgenicznych w gospodarstwach.
Warunki udoju
W celu zachowania autochtonicznej flory mleka zezwala się na stosowanie produktów dezynfekujących do czyszczenia, dezynfekcji lub płukania jedynie w przypadku konieczności. Funkcjonowanie dojarki sprawdza się co roku, a wszystkie gumy strzykowe i kauczukowe przewody mleczne wymienia się co najmniej raz do roku.
W celu utrzymania względnie stałego składu fizykochemicznego mleka wprowadza się ośmiogodzinną przerwę między dwoma udojami.
Miejsce produkcji
Ze specyfikacji usunięto ograniczenie ilości odbieranego mleka w przypadku zakładów przetwórczych przetwarzających mleko mieszane. W ramach poprzednio zarejestrowanej specyfikacji środek ten znajdował się w rozdziale "Związek z obszarem geograficznym".
Środek ograniczający ilość mleka, które można przetwarzać w wytwórni na terenie gospodarstwa, który znajdował się również w rozdziale "Związek z obszarem geograficznym" poprzednio zarejestrowanej specyfikacji, przeniesiono do rozdziału "Metoda produkcji".
Uściślono, że ograniczenie ilości ma zastosowanie w odniesieniu do gospodarstwa, a nie do wytwórni. Chodzi bowiem o uwzględnienie możliwości posiadania przez niektóre gospodarstwa większej liczby wytwórni (najwyżej dwóch: jednej w siedzibie gospodarstwa, drugiej na górskich pastwiskach).
Ponadto ilość mleka, którą można przetwarzać w gospodarstwie, zwiększono z 300 000 do 450 000 kilogramów. Środek ten pozwala na poprawę sytuacji gospodarstw stowarzyszonych, które obecnie rozwijają się na obszarze geograficznym. Proponowaną ilość maksymalną ustalono zgodnie z wymogami produkcyjnymi i z wymogami w zakresie prowadzenia stada na terenach charakteryzujących się znacznymi wymaganiami agronomicznymi. Propozycja opiera się na ilości mleka, jaką, racjonalnie rzecz biorąc, rolnik może przetworzyć, uwzględniając wszystkie warunki specyfikacji, tj. 150 000 kg na jednostkę pracy ludzkiej.
Ponadto dodano akapit określający obowiązek dostępności sprzętu w ilości wystarczającej, aby zagospodarować produkcję z dni największego jej natężenia.
Produkcja
Poprawiono sformułowanie postanowienia dotyczącego promienia odbioru mleka w celu ułatwienia jego prawidłowego rozumienia: "Obszar odbioru każdego miejsca produkcji tworzą gospodarstwa, których siedziba nie może być oddalona od miejsca produkcji o więcej niż 15 km połączenia drogowego".
W ramach poprzednio zarejestrowanej specyfikacji określono, że "Ilość podpuszczki musi pozwolić na uzyskanie średniego czasu krzepnięcia wynoszącego 20 minut" w celu lepszego zarządzania produkcją.
Usunięto termin "tłuste" określający mleko wykorzystywane w produkcji, ponieważ był to błąd, a co więcej był on sprzeczny z opisem produktu i metodą produkcji. Mleko może być bowiem odtłuszczone.
Usunięto zdanie "Ograniczenie to wiąże się z tradycyjnymi technikami umieszczania w formach, gdyż większe kadzie powodowałyby otrzymanie po wyjęciu z formy zbyt suchego skrzepu nieodpowiedniego do produkcji Tome des Bauges", ponieważ opisany w nim element nie stanowi punktu kontroli.
Zdanie "Zsiadłe mleko jest następnie podgrzewane w temperaturze 35-40 °C." zastępuje się zdaniem: "Jeżeli konieczne jest podgrzanie mieszanki skrzepu i serwatki, temperatura tej mieszanki nie może przekroczyć 40 °C". Był to bowiem błąd redakcyjny we wcześniej zarejestrowanej specyfikacji, ponieważ podgrzewanie mieszanki skrzepu i serwatki nigdy nie było obowiązkowe. Minimalna temperatura podgrzewania nie odpowiada żadnemu kryterium technologicznemu.
Ponadto uściślono, że zakaz przedłużenia przechowywania w niskiej temperaturze dotyczy wszystkich etapów produkcji "Tome des Bauges".
Zmiany dotyczące etykietowania
Ze specyfikacji usunięto obowiązek umieszczania logo zawierającego znak INAO i określenia appellation d'origine contrôlée (chroniona nazwa pochodzenia).
Ze specyfikacji usunięto odniesienie do etykietowania produktów wytwarzanych w gospodarstwie.
Dodano obowiązek umieszczania symbolu ChNP Unii Europejskiej, jak również możliwość umieszczania napisu "appellation d'origine protégée" (chroniona nazwa pochodzenia).
Inne zmiany
Zmieniono dane kontaktowe jednostki certyfikującej.
Uwzględniając zmiany krajowych przepisów ustawowych i wykonawczych, w części "Wymogi krajowe" przedstawiono w formie tabeli główne punkty kontroli oraz odnoszące się do nich wartości referencyjne i metodę oceny.
JEDNOLITY DOKUMENT
"TOME DES BAUGES"
Nr UE: FR-PDO-0105-01332 - 4.5.2015
ChNP (X) ChOG ( )
Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
08.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2015.433.4 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 23/12/2015 |
Data ogłoszenia: | 23/12/2015 |