(2015/C 142/01)(Dz.U.UE C z dnia 29 kwietnia 2015 r.)
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności 1 , w szczególności jego art. 25 ust. 1,
uwzględniając listę kandydatów przedłożoną Radzie przez Komisję Europejską,
uwzględniając opinię wyrażoną przez Parlament Europejski,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Nieodzowne jest zapewnienie niezależności, wysokich standardów naukowych, przejrzystości i sprawności działania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Niezbędna jest również współpraca z państwami członkowskimi.
(2) Jeden z członków zarządu EFSA, Valérie BADUEL, złożył dymisję. Należy zatem mianować nowego członka na okres pozostały do końca jej kadencji.
(3) Z myślą o mianowaniu jednego nowego członka zarządu EFSA Rada przeanalizowała listę przedłożoną przez Komisję na podstawie dokumentacji dostarczonej przez Komisję oraz z uwzględnieniem opinii wyrażonej przez Parlament Europejski. Celem jest zapewnienie najwyższych standardów kompetencji, szerokiego zakresu stosownej wiedzy fachowej, na przykład w zakresie zarządzania i administracji publicznej, oraz możliwie najszerszej pod względem geograficznym reprezentacji w obrębie Unii.
(4) Zgodnie z art. 25 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 czterech członków zarządu EFSA musi posiadać doświadczenie zdobyte podczas pracy w organizacjach reprezentujących interesy konsumentów i innych stron w łańcuchu żywnościowym. Obecnie czterech członków zarządu posiada już takie doświadczenie,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: