Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2012/C 27/08)

(Dz.U.UE C z dnia 1 lutego 2012 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"PIMIENTO DE FRESNO-BENAVENTE"

NR WE: ES-PGI-0005-0705-19.06.2008

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nazwa:

"Pimiento de Fresno-Benavente"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie:

Hiszpania

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:
3.1.
Rodzaj produktu:

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Jest to owoc sadzeniaka papryki Capsicum annuum L. pochodzący z papryki typu morro de vaca lub morrón, przeznaczony do spożycia w stanie świeżym (nieprzetworzonym).

Po osiągnięciu dojrzałości owoc posiada następujące właściwości:

Właściwości morfologiczne:

Kształt owocu: prostokątny, prawie kwadratowy, raczej wydłużony
Szerokość minimalna: 10 cm
Kolor owocu: czerwony
Kształt wierzchołka: wierzchołek bardzo wklęsły
Grubość miąższu: ponad 8 mm
Liczba gniazd nasiennych: 3, 4 lub 5

Właściwości fizykochemiczne:

Stopień wilgotności: ponad 90 %
Zawartość potasu: poniżej 3 g/100 g
Masa jednostkowa owocu: ponad 300 g

Właściwości organoleptyczne:

Przekrój odsłania gruby miąższ koloru czerwonego. Przy spożyciu owoc jest bardzo soczysty, a skórka nie jest bardzo twarda. Jego smak jest średnio łagodny, niezbyt gorzki i pozbawiony ostrości. Po rozgryzieniu i spożyciu w ustach pozostaje mało resztek skórki.

W każdym przypadku należy przestrzegać normy EKG/ONZ, FFV-28, mającej zastosowanie do słodkiej papryki.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

-

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Produkcja rolna papryki może odbywać się jedynie na wyznaczonym obszarze geograficznym, ponieważ wykazano istnienie czynników naturalnych mających wpływ na jakość produktu.

Gleby z zarejestrowanych działek muszą zawierać ponad 15 % gliny, poniżej 33 % mułu i poniżej 2,1 % materii organicznej. Organ kontrolny może zezwolić na zastosowanie nawozów organicznych, jeżeli zawartość materii organicznej w glebach jest mniejsza niż 1 %.

Gęstość wysadzenia może wynosić do 85 000 sadzeniaków na hektar.

Zabrania się uprawy papryki przez dwie kolejne pory roku na tej samej działce.

Zbieranie papryki odbywa się w kilku etapach; przy każdym nowym zbiorze wybiera się owoce spełniające kryteria jakości.

Niedozwolone jest układanie w warstwy, których wysokość przekracza 1 m.

Po zebraniu papryki należy chronić przed słońcem i przechowywać w suchym i wietrzonym miejscu. Trzyma się je w dużej odległości od wszystkich materiałów, które mogą spowodować zanieczyszczenie.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

Nie dotyczy

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

W opisach lub na etykietach i opakowaniach identyfikujących przeznaczoną do spożycia paprykę "Pimiento de Fresno-Benavente" znajdują się obowiązkowo sformułowania "Indicación Geográfica Protegida" i "Pimiento de Fresno-Benavente".

Produkt zaopatrzony jest również w oznaczenie zgodności (etykietę dodatkową) identyfikowane przy pomocy kodu alfanumerycznego, które umieszcza się w zakładzie pakowania w sposób uniemożliwiający jego ponowne użycie i pozwalający zapewnić identyfikowalność produktu.

Na etykiecie dodatkowej musi znajdować się sformułowanie "Indicación Geográfica Protegida Pimiento de Fresno-Benavente" i logotyp papryki. Logotyp nazwy wygląda następująco:

grafika

W przypadku gdy opakowania zawierają więcej niż sześć papryk przeznaczonych do spożycia, każdą paprykę należy osobno zidentyfikować przy pomocy samoprzylepnej naklejki zawierającej logotyp.

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Obszar produkcji rolnej znajduje się w północno-zachodniej części wspólnoty autonomicznej Kastylia i León. W jej skład wchodzą 33 gminy z południowo-wschodniej części prowincji León, 55 gmin z północnej części prowincji Zamora i jedna gmina z prowincji Valladolid.

Obszar ten charakteryzuje się rozległymi dolinami, na których znajdują się sztucznie nawadniane pola uprawne o powierzchni 2 769 km2.

5.
Związek z obszarem geograficznym:
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego:

Na topografię obszaru produkcji wpływają koryta przepływających rzek Esla i Tera. Paprykę uprawia się na żyznych nizinach przybrzeżnych, na których odkładają się materiały osadowe.

Średnia wysokość obszaru wynosi 756 m nad poziomem morza. Waha się ona od 700 m na obszarach położonych na południu i południowym wschodzie do 900 m na północnym wschodzie.

Klimat obszaru różni się zasadniczo od klimatu sąsiadującego podobszaru znajdującego się na zachód od rzeki Ela, w szczególności pod względem wilgotności i temperatury.

Na obszarze geograficznym przeważają żyzne niziny przybrzeżne bogate w mady wapienne. Jeżeli chodzi o strukturę, zauważa się wysoką średnią zawartość piasku (55,78 %), jak również umiarkowaną zawartość mułu (25,02 %) i gliny (19,15 %).

Średnie pH gleb wynosi 7,16. Są one bogate w materię organiczną o średniej zawartości 1,42 %.

Szczególne cechy gleby nadają paprykom wyróżniające je właściwości sensoryczne i fizykochemiczne.

W odniesieniu do czynnika ludzkiego na obszarze geograficzny utrzymano tradycjne techniki uprawy papryki, które gwarantują staranny lokalny wybór najlepszych sadzeniaków i owoców w celu otrzymania materiału siewnego, wybór najlepszych działek do produkcji papryk wysokiej jakości, jak również odpowiednie doświadczenie w zakresie prac rolnych i obchodzenia się z owocami.

5.2.
Specyfika produktu:

Papryka z Fresno-Benavente należy do typu morrón, dużego, o masie jednostkowej przekraczającej 300 g, o prostokątnym, raczej wydłużonym kształcie. Jej minimalna szerokość wynosi 10 cm, grubość miąższu ma ponad 8 mm, a papryka ma od 3 do 5 gniazd nasiennych.

Jest bardzo soczysta, a jej skórka nie jest bardzo twarda. Po osiągnięciu dojrzałości owoc ma czerwony kolor. Jego smak jest średnio łagodny, niezbyt gorzki i pozbawiony ostrości.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):

Czynniki naturalne obszaru geograficznego produkcji w połączeniu z właściwościami gleb na tym obszarze nadają paprykom szczególne właściwości:

na wyznaczonym obszarze produkcji papryki posiadają grubszy miąższ, są bardziej soczyste, mniej gorzkie, mniej twarde i pozostawiają mniej skórki. Dane właściwości wynikają z niskiej zawartości materii organicznej w glebach i ze struktury gleb na obszarze produkcji,
związek produktu z obszarem geograficznym opiera się między innymi na jego renomie, którą potwierdzają różne odniesienia historyczne i literackie,
w archiwach historycznych prowincji León znajdują się protokoły z miasta Fresno de la Vega z XVIII wieku, które zawierają odniesienia do pobieranej w tym mieście zielonej dziesięciny, w której skład wchodziła papryka,
w utworze "Fray Gerundio de Campazas", napisanym w połowie XVIII w. przez słynnego autora znanego pod pseudonimem Padre Isla, paprykę przedstawiono jako wybrany element typowej biesiady, która odbywa się w Campazas, gminie położonej na obszarze produkcji "Pimiento de Fresno-Benavente",
Roberto Cubillo de la Puente twierdzi w swojej książce "Comer en León. Un siglo de historia: 1700-1800" (Jedzenie w León. Wiek historii: 1700-1800), że pod koniec XVIII w. papryki wchodziły na rynek León w rytmie zgodnym z porami roku i że musiały być dość cenione we wspomnianym mieście, przynajmniej przez niektóre warstwy ludności. Badane dokumenty wskazują na występowanie papryki w sierpniu, wrześniu, październiku i listopadzie, co pozwala się domyślać, że dany produkt pochodził z obszarów bliskich obszarom uprawy "Pimiento de Fresno-Benavente",
w publikacji "Avance estadístico de la riqueza que en España representa la producción media anual de las plantas hortícolas y plantas industriales" (Statystyczna ewolucja bogactwa, które stanowi w Hiszpanii średnia roczna produkcja terenów ogrodniczych i przemysłowych) (1914 r.) generalna dyrekcja ds. rolnictwa, kopalń i gór, która stanowi część Ministerstwa Rozwoju, wspomina o prowincji Zamora i wskazuje, że najbardziej rozpowszechniona odmiana papryk znana jest pod nazwą morro de vaca,
w publikacji dotyczącej rolnictwa zatytułowanej "El cultivo de pimientos, chiles y ajíes" (Uprawa papryk, chili i pieprzu) wydanej przez Mundi-Prensa (1996 r.) sygnalizuje się, że odmiana morro de vaca może przyjmować wiele nazw, w zależności od regionu i wyboru. Wśród różnych nazw znajduje się nazwa papryka "de Fresno" w odniesieniu do przedmiotowego obszaru produkcji,
w wykazie "Inventario de Productos Agroalimentarios de Calidad de Castilla y León (1999/2000)" (Wykaz wybranych produktów rolno-spożywczych w Kastylii i León) wydanym przez Radę Kastylii i León wspomniano o papryce z Fresno de la Vega (produkowanej w Fresno i w innych gminach nadbrzeżnych rzeki Esla) i o papryce z Benavente (produkowanej w regionach Benavente i Los Valles). W wykazie zasygnalizowano, że paprykę z Benavente "produkuje się na innych obszarach w regionie, na przykład Fresno de la Vega",
nazwy "Pimiento morrón de Fresno de la Vega" i "Pimiento de Benavente" pojawiają się w poświęconej prowincji Kastylia i León części katalogu owoców i warzyw wydanego w ramach europejskiej inicjatywy "Culinary Heritage" (dziedzictwo kulinarne), która ma na celu zwrócenie uwagi na produkty lokalne i tradycyjną kuchnię i która otrzymuje wsparcie finansowe od Komisji Europejskiej,
godło Fresno de la Vega, które pochodzi z 1984 r., przedstawia paprykę jako jeden ze znaków identyfikacyjnych gminy.

Obecną renomę potwierdza znaczenie, jakie odgrywają zarówno "Ferias del Pimiento" (święta papryki), obchodzone co roku w ostatni weekend września w Fresno de la Vega i w Benavente, które znajdują się w oficjalnym kalendarzu imprez Kastylii i León, jak i "Cofradia del Pimiento de Fresno" (bractwo papryki z Fresno).

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

http://www.itacyl.es/opencms_wf/opencms/system/modules/es.jcyl.ita.extranet/elements/galeries/galeria_downloads/calidad/pliegos_IGP/IGP_Pimiento_Fresno-Benavente.pdf

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2012.27.17

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 01/02/2012
Data ogłoszenia: 01/02/2012