(2012/C 150/08)
(Dz.U.UE C z dnia 26 maja 2012 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006 WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"DANABLU"
NR WE: DK-PGI-0217-0328-21.02.2011
ChOG (X) ChNP ()
1. Nagłówek w specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana:
– [ ] Nazwa produktu
– [X] Opis
– [ ] Obszar geograficzny
– [ ] Dowód pochodzenia
– [ ] Metoda produkcji
– [ ] Relacje
– [X] Oznakowanie
– [ ] Wymogi krajowe
– [ ] Inne (określić jakie)
2. Rodzaj zmian(-y):
– [ ] Zmiana jednolitego dokumentu lub arkusza streszczenia
– [X] Zmiana specyfikacji zarejestrowanej ChNP lub zarejestrowanego ChOG, w odniesieniu do których nie opublikowano ani jednolitego dokumentu, ani streszczenia
– [ ] Zmiana specyfikacji niewymagająca zmian w opublikowanym jednolitym dokumencie (art. 9 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
– [ ] Tymczasowa zmiana specyfikacji wynikająca z wprowadzenia obowiązkowych środków sanitarnych lub fitosanitarnych przez organy publiczne (art. 9 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
3. Zmiana (zmiany):
3.1. Opis:
3.1.1. Zawartoś wilgoci w "Danablu" 60+
Aby zapewnić utrzymanie w produkcji cech sera "Danablu" 60+, który określa się jako "miękki w całym przekroju, nadający się do krojenia i smarowania, nieco twardszy i o nieco mniej zwartej konsystencji bliżej krawędzi", zmienia się minimalną zawartość suchej masy z 58 % (maks. 42 % wilgoci) do minimalnego poziomu 56 % (maks. 44 % wilgoci).
Okazało się, że niektóre mleczarnie produkują "Danablu" 60+ o niższej zawartości wilgoci, niż przewidziano w specyfikacji produktu, tak aby nie przekroczyć granicy 42 %. Może to znaczyć, że "Danablu" 60+ od niektórych producentów jest nieco twardszy i ma mniej kremową konsystencję, niż przewidziano w specyfikacji. W związku z tym zrzeszenie producentów postanowiło zbadać przez okres trzech lat, w jaki sposób zawartość suchej masy/wilgoci wpływa na ogólną ocenę produktu. Komitet techniczny przeanalizował powiązanie między procentem wilgoci w serze "Danablu" 60+ a punktami za konsystencję, zapach i smak, a także z ogólną oceną "Danablu" 60+ przy pomocy standardowych testów przeprowadzanych przez Steins Laboratorium A/S. Przy bardziej szczegółowej analizie wyników okazało się, że można wytwarzać "Danablu" 60+ dobrej jakości przy zawartości wilgoci w serze powyżej 42 % i że ustalając maksymalną zawartość wilgoci na poziomie 44 %, można uniknąć sytuacji, w której część mleczarni z obawy przed przekroczeniem dotychczasowej granicy 42 % produkuje ser "Danablu" 60+ nieco twardszy i o mniej kremowej konsystencji, niż przewidziano w specyfikacji produktu.
3.1.2. Limit wagowy dla "Danablu"
W celu optymalizacji produkcji i uniknięcia niepotrzebnych strat zrzeszenie producentów pragnie zmienić obecny wymóg wagowy dla płaskiego krążka "Danablu" z 2,75-3,25 kg na wartość orientacyjną wynoszącą ok. 3 kg. Zmiana jest uzasadniona względami technicznymi i nie ma żadnego znaczenia dla jakości sera "Danablu". Okazało się, że przy podziale płaskiego krążka "Danablu" obecnej wielkości powstają duże straty. Niewielka zmiana wielkości pozwoli na zmniejszenie strat przy odpowiednim podziale przy użyciu nowoczesnych metod.
3.1.3. Oznakowanie
Zmiana oznacza, że oznakowanie można uzupełnić o określenie "Danish Blue Cheese" lub jego tłumaczenia we wszystkich oficjalnych wersjach językowych, ponieważ "Danish Blue Cheese" i "Danablu" są zarejestrowanymi znakami towarowymi. Określenie "Danish Blue Cheese" funkcjonuje od dawna we wszystkich oficjalnych wersjach językowych i na poszczególnych rynkach stosuje się jego tłumaczenie na język danego kraju.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"DANABLU"
NR WE: DK-PGI-0217-0328-21.02.2011
ChOG (X) ChNP ()
Odesłanie do publikacji specyfikacji:
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2012.150.13 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
| Data aktu: | 26/05/2012 |
| Data ogłoszenia: | 26/05/2012 |