Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2011/C 144/11)
(Dz.U.UE C z dnia 14 maja 2011 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"NEW SEASON COMBER POTATOES"/"COMBER EARLIES"
NR WE: UK-PGI-0005-0810-11.06.2010
ChOG (X) ChNP ()
1. Nazwa:
"New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie:
Zjednoczone Królestwo
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:
3.1. Rodzaj produktu:
Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone.
3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:
"New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" to nazwa nadana niedojrzałym ziemniakom gatunku Solanum tuberosum z rodziny Solanaceae. "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" są uprawiane z podstawowych odmian sadzeniaków skatalogowanych w krajowych rejestrach odmian państw członkowskich UE. Muszą one być sadzone, uprawiane i zbierane na określonym obszarze otaczającym miasto Comber. Bulwy sadzeniaków są sadzone w rzędach, od początku stycznia każdego roku. To dużo wcześniej niż w innych częściach Irlandii Północnej, jako że cieplejszy klimat i większa ilość gleb charakteryzujących się nasiąkliwością na wyznaczonym obszarze powodują, że istnieje tu mniejsze ryzyko przemarzania niż w pozostałych częściach Irlandii Północnej.
Rośliny mają ciemnozielone liście, a same ziemniaki są niewielkie (średnicy 30-70 mm) o kształcie okrągłym lub owalnym. Skórka jest miękka, gładka, cienka i luźna, przy czym kolor zależy od odmiany; miąższ jest kremowo-biały. Smak jest ziemisty, słodki i orzechowy, o charakterystycznej nucie "wczesnych" ziemniaków.
Ziemniaki sprzedawane są luzem na wagę lub w opakowaniach o różnej wadze.
3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):
Nie dotyczy.
3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):
Nie dotyczy.
3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:
"New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" muszą być sadzone, uprawiane i zbierane na wyznaczonym obszarze. Bulwy sadzeniaków muszą być sadzone w rzędach, od początku stycznia każdego roku. Bulwy muszą być zbierane między początkiem maja a końcem lipca, zanim staną się całkowicie dojrzałe.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:
Nie dotyczy.
3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:
Każda skrzynka i każdy worek ziemniaków jest oznaczona(-y) numerem identyfikacyjnym zdrowia roślin, który jest nadawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Department of Agriculture and Rural Development) Irlandii Północnej i który jest charakterystyczny dla poszczególnych gospodarstw rolnych. Oznacza to, że można prześledzić drogę każdej partii począwszy od gospodarstwa, w którym została wyprodukowana.
Tradycyjnie produkt jest znany lokalnie również pod nazwą "Comber Earlies" i pod taką nazwą może być wprowadzany na obrotu. Etykiety muszą zawierać określenie "New Season Comber Potatoes" lub "Comber Earlies".
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:
Wyznaczony obszar znajduje się na terenie wokół miasta Comber, który pierwotnie opisywano jako ziemie Hamiltona i Montgomery'ego, a obejmuje on dystrykt Ards (Ards Borough Council), sięgając na południe po Ardkeen na półwyspie Ards i po Crossgar i Killyleagh po zachodniej stronie Strangford Lough, dystrykt North Down (North Down Borough Council) oraz części dystryktów Castlereagh, Belfast i Down na wschód od drogi (A7) prowadzącej z Carryduff do Killyleagh przez Saintfield i Crossgar.
5. Związek z obszarem geograficznym:
5.1. Specyfika obszaru geograficznego:
Gleba i klimat wyznaczonego obszaru leżą u podstaw renomy "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies". Na obszar ten dominujący wpływ ma Strangford Lough, największa zatoka Wysp Brytyjskich. Materiałem macierzystym gleby występującej wokoło Lough jest triasowy, czerwony piaskowiec i żwir. Oznacza to, że gleba jest lżejsza i nasiąkliwa. Powoduje to, że gleba może szybciej schnąć i szybciej nagrzewać się niż ma to miejsce we wszystkich innych częściach Irlandii Północnej.
Ochrona, którą dają półwysep Ards od wschodu i góry Mourne od południa, przy południowo-wschodnim położeniu, oznacza, że klimat na wyznaczonym obszarze jest cieplejszy i bardziej suchy niż w innych częściach Irlandii Północnej. Większość regionu jest nisko położona, a jezioro Strangford Lough w bardzo znacznym stopniu łagodzi zimy, co powoduje, że są one dużo łagodniejsze niż w innych częściach Irlandii Północnej. Gleba jest więc cieplejsza i bardziej sucha, a także dobrze nasłoneczniona przez cały rok (około 1 500 godzin rocznie), a zatem okres wegetacji "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" zaczyna się wcześniej niż w przypadku ziemniaków w innych częściach Irlandii Północnej. Jest to najdłuższy średni okres wegetacji w Irlandii Północnej i trwa ponad 270 dni. Taki klimat i topografia oznaczają również, że mniejsze jest ryzyko przemarzania na wyznaczonym obszarze.
5.2. Specyfika produktu:
Ziemniaki "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" charakteryzują się wyjątkowym wyglądem i smakiem, za które są cenione. Renoma "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" i popyt na nie wynikają z faktu, że są to najwcześniejsze ziemniaki dostępne w Irlandii Północnej i że mają niepowtarzalny smak i charakterystyczną konsystencję.
Ziemniaki te mają ziemisty, orzechowy smak i można je od razu rozpoznać po miękkiej, cienkiej skórce odpadającej często już w momencie zakupu. Ze względu na miękką i luźną skórkę zbiór ziemniaków przeprowadza się powoli, tak aby zminimalizować uszkodzenia i zachować całość skórki. Ziemniaki są zbierane i wprowadzane do obrotu przez producenta w ciągu jednego dnia.
5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):
Uznanie "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" za chronione oznaczenie geograficzne jest uzasadnione ze względu na wczesne zbiory tych ziemniaków.
Ziemniaki "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" są znane ze swej wysokiej jakości w całej Irlandii Północnej, a szczególnie we wschodnich hrabstwach. Taką reputacją cieszą się na terenach wiejskich na wyznaczonym obszarze i wokół niego, a także w pobliskich miastach Belfast i Lisburn, gdzie sprzedawcy i zakłady gastronomiczne promują ziemniaki "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" w sklepach i kartach dań wśród mieszkańców i turystów.
Renoma "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" i popyt na nie wynikają z faktu, że są to najwcześniejsze dostępne ziemniaki i że mają niepowtarzalny smak i charakterystyczną konsystencję. Klimat istniejący na wyznaczonym obszarze powoduje, że gleba wysycha tu szybciej, co zmniejsza ryzyko przemarzania w miesiącach zimowych. Oznacza to, że okres wegetacji ziemniaków może zacząć się wcześniej niż w przypadku ziemniaków uprawianych innych częściach Irlandii Północnej. Gleba jest bardziej sucha i lżejsza niż w innych częściach Irlandii Północnej. Oznacza to, że ze względu na warunki klimatyczne i topografię wyznaczonego obszaru bulwy mogą być sadzone i zbierane wcześniej niż w jakimkolwiek innym miejscu w Irlandii Północnej. Możliwość zbierania "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" w tak wczesnym okresie ich rozwoju oznacza, że ich właściwości organoleptyczne różnią się jakościowo od właściwości dojrzałych bulw. Charakterystyczny ziemisty i orzechowy smak oraz charakterystyczna miękka, gładka skórka spowodowały, że "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" zdobyły wyjątkową renomę w całej Irlandii Północnej i poza nią.
Wczesne sadzenie i wczesne zbiory możliwe w mikroklimacie okolic Comber przyczyniają się do niepowtarzalnego smaku i wyjątkowej konsystencji "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies". W cieple rośliny rosną szybko, a bulwy szybko nabierają masy.
Są to nie tylko najwcześniejsze ziemniaki w Irlandii Północnej, lecz zdobyły sobie taką reputację, że lokalni sprzedawcy detaliczni informują prasę o przyjęciu pierwszych zbiorów "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies". Ponadto zaraz po zbiorach konsumenci są skłonni płacić za nie dużo wyższą cenę niż za inne oferowane ziemniaki.
Historia wyznaczonego obszaru wiąże się nierozerwalnie z historią uprawy ziemniaka i splata się z historią dwóch szkockich rodów z Ulsteru - Hamilton i Montgomery. Wczesne lata tamtejszego osadnictwa zostały opisane w "The Montgomery Manuscripts" autorstwa Williama Montgomery'ego, wnuka Sir Hugh Montgomery'ego. Uważa się, że zapisy zawierają pierwsze w literaturze odniesienie do ziemniaków w Irlandii wskazujące na rok 1606 r.:
"Jaśnie Pani miała również gospodarstwa w Greyabbey i Coiner [Comber], a także w Newtown, które to gospodarstwa zaopatrywały przybyszów i domostwo; z łatwością znajdowała ludzi do pracy na roli i przy zwierzętach, ... za co dawała rocznie siano i zboże, dom z działką do zamieszkania i ziemię do uprawy lnu i ziemniaków".
To właśnie na obszarze The Hamilton Lands i The Montgomery Lands, obejmującym Comber, Greyabbey i Newtownards wciąż uprawiane są "New Season Comber Potatoes". Związek historyczny z pierwotną działalnością uprawową jest oczywisty, mając na uwadze fakt, że nadal kilku Hamiltonów uprawia ziemniaki Comber.
Od wielu stuleci obszar Comber jest utożsamiany z uprawą ziemniaków. Pierwsza w literaturze wzmianka o ziemniakach w Irlandii (z roku 1606) opisuje przekazywanie ziemi w Comber pod ich uprawę. Miasto nadal promuje się jako ojczyzna ziemniaka w Irlandii Północnej. Władze samorządowe reklamują miasto w całej Irlandii Północnej jako ojczyznę ziemniaka poprzez wydarzenia i festiwale
takie, jak "festiwal ziemniaka". Restauracje i hotele w całej Irlandii Północnej promują "New Season Comber Potatoes"/"Comber Earlies" w swoich kartach dań jako regionalny specjał, który można podawać na wiele sposobów, a najpopularniejsze są ziemniaki gotowane podawane z masłem.
Odesłanie do publikacji specyfikacji:
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
http://www.defra.gov.uk/foodfarm/food/industry/regional/foodname/products/documents/new-season-comber-potatoes.pdf
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.