united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2010/C 78/08)

(Dz.U.UE C z dnia 27 marca 2010 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"PEPERONE DI PONTECORVO"

NR WE: IT-PDO-005-0675-15.02.2008

ChOG () ChNP (X)

1. Nazwa:

"Peperone di Pontecorvo"

2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci:

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone.

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Chroniona nazwa pochodzenia "Peperone di Pontecorvo" określa owoce lokalnego ekotypu "Capsicum annum", lokalnego typu "Cornetto di Pontecorvo".

W momencie wprowadzenia do obrotu "Peperone di Pontecorvo" musi mieć następujące cechy: owoc: cały, o przekroju trójpłatkowym. Barwa: czerwona, dopuszczalne są zielone pasma pokrywające nie więcej niż 40 % powierzchni. Kształt: cylindryczno-stożkowy wydłużony. Kaliber: waga jagody: powyżej 150 g w przypadku klasy extra; od 100 do 150 g w przypadku klasy I. Długość jagody: powyżej 18 cm w przypadku klasy extra, od 14 cm do 18 cm w przypadku klasy I. Miąższ: delikatny. Skórka: delikatniejsza niż w przypadku innych produktów z tej samej klasy towarowej. Smak: łagodny.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

-

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

-

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Wszystkie etapy procesu produkcyjnego - począwszy od produkcji nasion i roślin otrzymywanych wyłącznie z materiału pochodzącego z populacji lokalnego ekotypu "Capsicum annum" typu "Cornetto di Pontecorvo" po uprawę i późniejszy zbiór produktu gotowego "Peperone di Pontecorvo" - muszą odbywać się na obszarze określonym w pkt 4.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

Pakowanie ChNP "Peperone di Pontecorvo" musi odbywać się na obszarze określonym w pkt 4, aby uniknąć zbyt licznych przeładunków, które mogłyby spowodować tarcie i pękanie tkanek oraz wyciek soków komórkowych. Dlatego też w momencie zbioru owoce muszą być ostrożnie układane w pojemnikach zabezpieczających je przed działaniem promieni słonecznych.

Przewidziane rodzaje opakowań to opakowania o pojemności 200 g, od 1 kg do 10 kg z kartonu, drewna lub plastiku nietoksycznego odpowiedniego do zastosowań spożywczych, zapieczętowane tak, by wyjęcie zawartości było niemożliwe bez zerwania odpowiedniego zabezpieczenia.

Opakowania muszą być czyste, nietoksyczne i zgodne z obowiązującymi przepisami prawa. Produkt musi być pozbawiony ciał obcych.

Zawartość każdego opakowania lub każdej skrzynki musi być jednorodna i zawierać wyłącznie jagody tej samej klasy jakościowej, tej samej grupy kolorystycznej i tego samego kalibru.

Każda jagoda może być owinięta w papier lub inny odpowiedni materiał oraz oznaczona logo.

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Na etykiecie należy umieścić następujące informacje: wyrażenie "Peperone di Pontecorvo" naniesione czcionką jasną, nieusuwalną, zdecydowanie większą i wyraźnie odróżniającą się od jakiegokolwiek innego napisu, a po nim określenie "Denominazione di Origine Protetta" ("chroniona nazwa pochodzenia") i skrót D.O.P (ChNP); nazwisko, nazwę, adres zakładu produkującego i pakującego; ilość produktu w opakowaniu w momencie pakowania określoną zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Logo produktu składa się z wystylizowanego rysunku kobiety w charakterystycznym dla regionu Pontecorvo stroju ludowym zwanym "pacchiana"; przed kobietą znajduje się koszyk zawierający sześć sztuk "Peperoni di Pontecorvo"; siódma sztuka "Peperone di Pontecorvo" położona jest na tkaninie, na której znajduje się napis "Peperone di Pontecorvo". Nazwa "Peperone di Pontecorvo" musi być wyrażona w języku włoskim.

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Geograficzny obszar produkcji "Peperone di Pontecorvo", położony w prowincji Frosinone, obejmuje obszar administracyjny gminy Pontecorvo oraz część obszaru administracyjnego gmin Esperia, S. Giorgio a Liri, Pignataro Interamna, Villa S. Lucia, Piedimonte S. Germano, Aquino, Castrocielo, Roccasecca i San Giovanni Incarico położonych w dolinie Liri, zasilanych rzeką o tej samej nazwie i charakteryzujących się jednakowymi cechami glebowo-klimatycznymi.

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Obszar upraw stanowią gleby czwartorzędowe, powstałe w wyniku osadzania się złóż aluwialnych, związanych z obecnością rzeki Liri i jej dopływów. Gleby są zazwyczaj luźne, cechują się dużą zawartością gliny i obecnością wapnia o odczynie obojętnym lekko zasadowym; są bardzo głębokie, przepuszczalne i dobrze zdrenowane, co umożliwia szybkie usuwanie nadmiaru wody. Klimat jest typu śródziemnomorskiego o wysokiej wilgotności względnej i ograniczonej sile wiatrów, a średni roczny poziom opadów wynosi około 1.100-1.200 mm i występują one przede wszystkim w okresie przygotowywania ziemi pod uprawy oraz w początkowej fazie cyklu uprawy.

5.2. Specyfika produktu:

Najważniejsze specyficzne cechy, które charakteryzują "Peperone di Pontecorvo" i odróżniają ją od innych papryk, to wyraźny smak i lekkostrawność jaką zawdzięcza skórce, która jest tak cienka, że ilość owocu, jaka pozostaje w ustach po rozgryzieniu, jest zdecydowanie mniejsza w porównaniu z innymi produktami tego samego typu.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG).:

Wniosek o uznanie "Peperone di Pontecorvo" za chronioną nazwę pochodzenia jest uzasadniony szczególnymi cechami, które wyróżniają ten produkt spośród innych produktów tej samej klasy towarowej. Specyfika "Peperone di Pontecorvo" jest ściśle związana z czynnikami glebowo-klimatycznymi i ludzkimi obszaru produkcji. Dzięki tym czynnikom możliwe było wyodrębnienie i uznanie lokalnego ekotypu "Cornetto di Pontecorvo", od którego pochodzą cechy produktu "Peperone di Pontecorvo". Tereny, na których papryka "Peperone di Pontecorvo" jest uprawiana, są bardzo żyzne, szczególnie bogate w składniki odżywcze, a w połączeniu z poziomem opadów rejestrowanym na geograficznym obszarze produkcji umożliwiają uprawę produktu o wyraźnym smaku. Czynniki naturalne łączą się z pracą miejscowej ludności, która potrafi wyselekcjonować każdego roku najlepsze lokalne jagody i wyprodukować w odpowiednio przygotowanych rozsadnikach młode rośliny, dobierając dla nich najodpowiedniejsze zabiegi uprawne tak, by podkreślić specyficzne dla tego ekotypu zalety. Selekcja przeprowadzana przez człowieka doprowadziła z czasem do uwydatnienia delikatności skórki "Peperone di Pontecorvo" i sprawiła, że papryka ta jest ceniona za swą lekkostrawność. Istnieją liczne dane historyczne, które świadczą o tym, że analizowany obszar jest najbardziej odpowiedni dla upraw, produkcji, sprzedaży i konsumpcji "Peperone di Pontecorvo". Z 1830 r., czyli z okresu, gdy księstwo Pontecorvo znajdowało się pod panowaniem Stolicy Apostolskiej, pochodzą informacje opublikowane w broszurze na temat upraw ogrodniczych, w której wymienia się także produkcję "Peperone di Pontecorvo". W artykule z 1873 r., dotyczącym proponowanych opłat celnych w gminie Pontecorvo, żąda się uiszczania podatku (tzw. opłaty targowej) z tytułu sprzedaży capsicum (papryki). Ankieta Jaciniego z 1882 r. pośród upraw ogrodowych lokalnych i istniejących w całym okręgu wymienia uprawy papryki, a w analizie zwyczajów żywieniowych ludności podaje, że roślina ta jest uznawana przez chłopów za "lubiany dodatek do chleba". Powstanie Consorzio Agrario (konsorcjum rolnego) w maju 1889 r. ostatecznie przyczyniło się do rozwoju upraw papryki, które w kolejnych latach znacznie się zwiększyły, by w dzisiejszych czasach stać się jednym z najważniejszych zasobów tego obszaru.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując propozycję uznania chronionej nazwy pochodzenia "Peperone di Pontecorvo" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 296 z dnia 21 grudnia 2007 r.

Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej:

http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

lub

wchodząc na stronę internetową Ministerstwa (http://www.politicheagricole.it), otwierając zakładkę "Prodotti di Qualità" (po lewej stronie ekranu) a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE [regolamento (CE) n. 510/2006]".

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - opublikowana

Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia opublikowana

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Będzie elektroniczna dokumentacja w zakresie urodzeń i zgonów

Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.

Grażyna J. Leśniak 12.05.2025
Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 09.05.2025
Prezydent Andrzej Duda zawetował ustawę obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.

Grażyna J. Leśniak 06.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2010.78.13

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 27/03/2010
Data ogłoszenia: 27/03/2010