(2010/C 305/12)
(Dz.U.UE C z dnia 11 listopada 2010 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006 WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"RIVIERA LIGURE"
NR WE: IT-PDO-0117-1540-05.06.2000
ChOG () ChNP (X)
1. Nagłówek w specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana:
– □ Nazwa produktu
– |x] Opis produktu
– □ Obszar geograficzny
– □ Dowód pochodzenia
– |x] Metoda produkcji
– □ Związek z obszarem geograficznym
– |x] Etykietowanie
– □ Wymogi krajowe
– |x] Inne (określić jakie)
2. Rodzaj zmiany (zmian):
– □ Zmiana jednolitego dokumentu lub arkusza streszczenia
– |x] Zmiana specyfikacji zarejestrowanej ChNP lub zarejestrowanego ChOG, w odniesieniu do których nie opublikowano ani jednolitego dokumentu, ani arkusza streszczenia
– □ Zmiana specyfikacji niewymagająca zmian w opublikowanym jednolitym dokumencie (art. 9 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
– □ Tymczasowa zmiana specyfikacji wynikająca z wprowadzenia obowiązkowych środków sanitarnych lub fitosanitarnych przez organy publiczne (art. 9 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
3. Zmiana (zmiany):
3.1. Opis produktu:
Specyfikacja została zmieniona przez dodanie median deskryptorów typowych, usunięcie oceny 6,5 otrzymanej w wyniku badania sensorycznego (którego już się nie przeprowadza) i przyjęcie metody COI/T20 Doc. nr 22.
3.2. Metoda produkcji:
Jeśli chodzi o dodatkową informację geograficzną "Riviera del Ponente Savonese", zmieniony został skład odmian oliwek: odsetek oliwek z odmiany "Taggiasca" zmniejszył się z 60 % do 50 %, natomiast odsetek innych odmian mogących wchodzić w skład oliwy wzrósł z 40 % do 50 %.
Podczas czynności sprawdzających i kontroli na miejscu przeprowadzonych z tytułu prowadzenia rejestru gajów oliwnych, niezbędnego do celów kontrolnych, okazało się bowiem, że odsetki określone podczas składania wniosku o rejestrację były błędne.
Termin zbiorów oliwek przesunięto na dzień 31 marca każdego roku w związku z tym, że powierzchnia upraw oliwek rozciąga się od wybrzeża w kierunku stoków wzgórz i obejmuje doliny na wysokości osiągającej niekiedy 600-700 metrów n.p.m. Ta różnica wysokości w połączeniu z innymi czynnikami morfologicznymi terenu, takimi jak nachylenie terenu, a nawet rodzaje odmian typowych dla Ligurii, wyjaśnia, dlaczego dojrzewanie oliwek, a tym samym zbiór, odbywa się stopniowo.
3.3. Etykietowanie:
Artykuł 7 ust. 3 specyfikacji został zmieniony w celu zapewnienia konsumentowi dokładniejszych informacji. Zmiana ta pozwala na podanie nazw gospodarstw, posiadłości i ferm, jedynie jeżeli produkt, który uzyskano wyłącznie z oliwek zebranych w gajach oliwnych należących do danego gospodarstwa, został przetworzony i opakowany na wyznaczonym obszarze.
3.4. Inne:
W związku z tym, że organ kontrolny wskazany w streszczeniu przedstawionym w 1996 r. zgodnie z art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, mianowicie Ministero delle Risorse Agricole, Alimentari e Forestali, nie może wykonywać funkcji określonych w przedmiotowym dokumencie, należy to do obowiązków Camere di Commercio, Industria, Artigianato Genui, Savony, Imperii i La Spezii, koordynowanych przez Unioncamere Liguria, Via San Lorenzo 15/1, 16123 Genova GE, ITALIA. Kontrola zgodności produktu ze specyfikacją jest sprawowana przez strukturę kontrolną zgodnie z przepisami art. 10 i 11 rozporządzenia (WE) nr 510/2006. Struktura ta jest wyznaczonym do tego celu organem publicznym.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"RIVIERA LIGURE"
NR WE: IT-PDO-0117-1540-25.06.2000
ChNP (X) ChOG ()
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali
Adres: Via XX Settembre 20
00187 Roma RM
ITALIA
Tel. +39 0646655104
Faks +39 0646655306
E-mail: saco7@politicheagricole.gov.it
2. Grupa składająca wniosek:
Nazwa: Consorzio per la tutela dell'olio extravergine di oliva a denominazione di origine protetta Riviera Ligure
Adres: Via T. Schiva 29
18100 Imperia IM
ITALIA
Tel. +39 0183767924
Faks +39 0183769039
E-mail: info@consorziodoprivieraligure.it
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa. 1.5 - Oleje i tłuszcze
4. Specyfikacja produktu:
(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa produktu: "Riviera Ligure"
4.2. Opis produktu:
"Riviera Ligure" jest oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, która posiada następujące właściwości chemiczne i organoleptyczne:
– kwasowość maksymalna wynosząca 0,80 %,
– liczba nadtlenkowa ≤ 18 mEq O2/kg,
– barwa od żółtej do zielono-żółtej,
– deskryptory oceny organoleptycznej (COI/T20/doc. nr 22):
w przypadku oceny organoleptycznej mediana błędu musi wynosić 0;
aromat owocowy: mediana ≥ 3;
ostry posmak: mediana maksymalna ≤ 4;
goryczka: mediana maksymalna ≤ 4;
łagodny smak: mediana ≥ 4.
4.3. Obszar geograficzny:
Obszar produkcji produktu objętego ChNP "Riviera Ligure" obejmuje terytorium administracyjne Ligurii.
4.4. Dowód pochodzenia:
Każdy etap procesu produkcji musi być kontrolowany poprzez rejestrację - na każdym etapie -produktów wchodzących i wychodzących. W tym celu wszystkie podmioty gospodarcze uczestniczące w procesie produkcji muszą obowiązkowo wypełniać dokumenty przewozowe przewidziane w tym celu w programie kontroli. Dokumenty przewozowe muszą towarzyszyć przewozowi każdej partii oliwek lub oliwy i muszą zawierać wszystkie informacje konieczne do zagwarantowania pochodzenia produktu, przewidziane w pkt 4.3. Muszą być dostępne do wglądu organu kontrolnego w ramach jego wizyt kontrolnych. Monitorowanie i wpisywanie gajów oliwnych, producentów, młynów i rozlewni oliwy do przewidzianych w tym celu rejestrów, którymi zarządza organ kontrolny, pozwala na zagwarantowanie identyfikowalności produktu. Wszystkie osoby, fizyczne i prawne, wpisane do odpowiednich rejestrów, podlegają kontroli prowadzonej przez organ kontrolny zgodnie z zasadami zawartymi w specyfikacji produktu oraz na właściwym poziomie kontroli.
4.5. Metoda produkcji:
Oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Riviera Ligure" produkuje się ze zdrowych oliwek zbieranych bezpośrednio z drzewa przed dniem 31 marca każdego roku w gajach oliwnych na wyznaczonym obszarze produkcji. Oliwki zbiera się bezpośrednio z drzew oliwnych, ręcznie lub mechanicznie. Produkcja oliwek nie może przekraczać 7 000 kg na hektar w gajach oliwnych jednogatunkowych, a wydajność w oliwie nie może przekraczać 25 %. W przypadku wytłaczania można stosować jedynie procesy mechaniczne lub fizyczne pozwalające na uzyskanie oliwy, która posiada szczególne i oryginalne właściwości jakościowe owoców.
Należy wykorzystywać systemy i formy upraw oraz sposoby przycinania gałęzi powszechnie stosowane, a w każdym razie takie, które nie zmieniają właściwości oliwek ani oliwy przeznaczonych do objęcia chronioną nazwą pochodzenia "Riviera Ligure". W związku z tym za odpowiednie do produkcji uznaje się gaje oliwne znajdujące się na wzgórzach o średnim lub dużym nachyleniu, przede wszystkim uprawiane na terasach znajdujących się na obszarze określonym w specyfikacji, których gleby powstały w wyniku wietrzenia skały macierzystej pochodzenia wapiennego.
Za szczególnie wskazane do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionej nazwie pochodzenia "Riviera Ligure", której towarzyszy dodatkowa informacja geograficzna "Riviera dei Fiori", uznaje się gaje oliwne znajdujące się na obszarze produkcji określonym w specyfikacji, którego grunty, o mniej lub bardziej wyraźnym nachyleniu i ułożone w postaci teras, powstały w wyniku wietrzenia mechanicznego skały macierzystej pochodzenia wapiennego (z epoki eocenu) i tworzenia się warstw, które z biegiem czasu dały początek glebom zwartym, które stają się luźne na większych wysokościach.
Za szczególnie wskazane do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionej nazwie pochodzenia "Riviera Ligure", której towarzyszy dodatkowa informacja geograficzna "Riviera del Ponente Savonese", uznaje się gaje oliwne znajdujące się na obszarze produkcji określonym w specyfikacji. Grunty na tym obszarze, nachylone i ułożone w postaci teras, z wyjątkiem równiny Albenga, powstały w wyniku wietrzenia mechanicznego skały macierzystej pochodzenia wapiennego, która pod wpływem działania czynników atmosferycznych i cieków wodnych dała początek glebom zwartym i zasadniczo głębokim, które stają się bardziej luźne i przepuszczalne na większych wysokościach w wyniku obecności łupków. Za szczególnie wskazane do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionej nazwie pochodzenia "Riviera Ligure", której towarzyszy dodatkowa informacja geograficzna "Riviera di Levante", uznaje się gaje oliwne znajdujące się na obszarze produkcji określonym w specyfikacji, którego grunty, nachylone i ułożone w postaci teras podpieranych od strony wybrzeża przez kamienne murki z suchych kamieni, pochodzą z miocenu i eocenu i powstały ze skały macierzystej, w której wnętrzu przeważają wapienie, natomiast na wybrzeżu łupki i piaskowce. Gleby obszaru znajdującego się w głębi lądu są czyste i bogate w glinę; gleby znajdujące się na wybrzeżu są luźne z przewagą piasku.
4.6. Związek z obszarem geograficznym:
Produkt zawdzięcza swoje właściwości szczególnym warunkom glebowo-klimatycznym: czynniki środowiskowe i odmiany typowe dla tego terytorium nadają bowiem oliwie liguryjskiej specyficzny charakter.
Te elementy, odmiany właściwe dla Ligurii oraz środowisko, w szczególności klimat i teren, oraz stopniowe dojrzewanie oliwek odmian liguryjskich nadają oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionej nazwie pochodzenia "Riviera Ligure" jej charakter, na który składa się równowaga między łagodnymi nutami i delikatnym aromatem owocowym.
Również inne elementy potwierdzają związek między produktem a terytorium, mianowicie stosowanie odmian oliwek właściwych dla Ligurii, wartości kwasu oleinowego tej oliwy, które należą do najwyższych we Włoszech i które są ściśle związane z odmianami i klimatem, oraz metody uprawy (w szczególności zbioru), na które wpływa rzeźba terenu.
Wprowadzenie i rozpowszechnienie drzewa oliwnego tradycyjnie przypisuje się zakonnikom Benedyktynom, którzy w średniowieczu wybierali lokalne odmiany i ulepszali techniki uprawy oraz przyczynili się do powstania teras i budowy murków z suchych kamieni. Obrót oliwą na wybrzeżu liguryjskim potwierdzają dokumenty pochodzące z Republiki Genui dotyczące administracji i zaopatrzenia miasta: w 1593 r. powstała Magistratura dei Provvisori dell'olio, odpowiedzialna za zapewnienie bezstronności zarządzania tym ważnym dobrem przez zobowiązanie producentów z wybrzeża liguryjskiego do sprzedaży części ich produktów po określonej cenie.
Dokumenty z XVII wieku potwierdzają, że np. książę Mediolanu i książę Sabaudii sprowadzali oliwę z oliwek z wybrzeża liguryjskiego.
Rozwój produkcji oliwy w Ligurii nastąpił w XVIII wieku i spowodował wzrost, głównie na zachodzie, handlu miejscową oliwą. Pod koniec XIX wieku oliwa liguryjska cieszyła się dużą renomą, a jej właściwości były uznawane również za granicą, co potwierdzają książki dotyczące produkcji żywności. Nazwa "Riviera Ligure" sięga epoki, w której Liguria znalazła się pod dominacją dynastii sabaudzkiej i w której "Riviera Genova" (wybrzeże genueńskie) zmieniła nazwę na "Riviera Ligure" (wybrzeże liguryjskie), z którą zostały powiązane wyrażenia "di ponente" i "di levante" odnoszące się do centralnej pozycji, jaką zajmowała Genua. Od czasu zjednoczenia Włoch i rozszerzenia terytorialnego Ligurii, które utrzymało się do dzisiaj (bez obszaru Nicei), termin "Riviera" stał się powszechną nazwą dla produkcji oliwy w regionie.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: Camere di Commercio, Industria, Artigianato ed Agricoltura di Genova, Savona, Imperia e La
Spezia coordinate da Unioncamere Liguria
Adres: Via San Lorenzo 15/1
16123 Genova GE
ITALIA
Tel. +39 010248521
Faks +39 0102471522
E-mail: unione.liguria@lig.camcom.it
4.8. Etykietowanie:
Nazwa "Riviera Ligure" musi być umieszczona na etykiecie czcionką czytelną i nieusuwalną w sposób, który umożliwia odróżnienie jej od wszelkich innych napisów znajdujących się na etykiecie, a po niej musi następować wyrażenie "Denominazione di Origine Protetta".
Zabronione jest dodawanie jakichkolwiek określeń, które nie zostały wyraźnie przewidziane, w tym następujących wyrażeń: "tipo", "gusto", "uso", "selezionato", "scelto" i podobnych.
Stosowanie nazwisk, nazw spółek, znaków towarowych jest dozwolone, pod warunkiem że nie mają one charakteru zachwalającego i nie powodują wprowadzenia konsumenta w błąd.
Na etykiecie musi obowiązkowo znajdować się informacja na temat roku produkcji oliwek, z których wytłoczono oliwę.
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2010.305.19 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
| Data aktu: | 11/11/2010 |
| Data ogłoszenia: | 11/11/2010 |