Publikacja wniosku o uznanie określenia tradycyjnego, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009(2010/C 276/05)
(Dz.U.UE C z dnia 13 października 2010 r.)
Zgodnie z art. 33 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009(1) wniosek o uznanie określenia tradycyjnego publikuje się w Dzienniku Urzędowym, serii C, w celu powiadomienia osób trzecich o takim wniosku i umożliwienia im zgłoszenia ewentualnego sprzeciwu wobec uznania i ochrony określenia tradycyjnego objętego wnioskiem.
PUBLIKACJA WNIOSKU O UZNANIE OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO ZGODNIE Z ART. 33 ROZPORZĄDZENIA KOMISJI (WE) NR 607/2009
Data otrzymania wniosku 22.6.2010
Liczba stron 19
Język wniosku angielski
Numer ref. TDT-US-N0017
Wnioskodawca: Wine America
1212 New York Avenue, Suite 425
Washington, DC 20005
UNITED STATES OF AMERICA
California Export Association
425 Market St., Suite 1000
San Francisco, CA 94105
UNITED STATES OF AMERICA
Nazwa: CREAM
– Określenie tradycyjne zgodnie z art. 118u ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007
Język:
– Artykuł 31 ust. 1 lit. b) rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009
Wykaz odnośnych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych:
– Chronione nazwy pochodzenia
Kategorie produktów winiarskich:
– Wino likierowe (załącznik XIb do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007)
Definicja:
– Określenie "cream" służy do opisu alkoholizowanego wina słodkiego z USA. Barwa wina waha się od jasnożółtej do lekko bursztynowej, smak jest głęboki i słodki, nasycony typowym aromatem wina i owoców. Wina mogą jednak odzwierciedlać właściwości charakterystyczne dla ostrożnego starzenia, wykazując cechy "rozwiniętego" owocu. Wino można produkować, mieszając kilka roczników i zazwyczaj zachowując właściwości słodkiego wina. Proces starzenia się wina odbywa się w różnych naczyniach. Wino musi być wzmocnione okowitą z winogron.
______
(1) Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60.