(2010/C 27/08)
(Dz.U.UE C z dnia 3 lutego 2010 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"FOURME DE MONTBRISON"
NR WE: FR-PDO-0005-0542-30.03.2006
ChNP (X) ChOG ()
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Institut National de l'Origine et de la Qualité
Adres: 51 rue d'Anjou
75008 Paris
FRANCE
Tel. +33 153898000
Faks +33 153898060
E-mail: info@inao.gouv.fr
2. Grupa składająca wniosek:
Nazwa: Syndicat de la Fourme de Montbrison AOC
Adres: 11 boulevard de la Préfecture
42600 Montbrison
FRANCE
Tel. +33 477589130
Faks +33 477589130
E-mail: fourme-montbrison@wanadoo.fr
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni (X) podmioty zajmujące się zbiorem mleka
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.3 - Sery
4. Specyfikacja produktu:
(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa produktu:
"Fourme de Montbrison"
4.2. Opis produktu:
"Fourme de Montbrison" to ser wytwarzany z mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki. Ma on kształt walca o wysokości 17-21 cm i średnicy 11,5-14,5 cm, waży od 2,1 do 2,7 kg, posiada zielonkawe grudki pleśni, jest nieprasowany, niegotowany, sfermentowany i solony przez dodanie soli do skrzepu w chwili wkładania sera do formy.
Ser ma suchą, pokrytą pleśnią skórkę w odcieniu pomarańczowym, która może przybrać kolor biały, żółty lub czerwony. Masa sera w kolorze kremowym jest z rzadka popękana i poprzecinana jasno-niebieskimi grudkami pleśni. Ta niewielka ilość otworów i lekko zaznaczona niebieska pleśń nadają serowi pewnej delikatności.
Zawartość tłuszczu w serze wynosi co najmniej 52 g na 100 g sera po całkowitym osuszeniu, zawartość suchej masy nie może być niższa niż 52 g na 100 g dojrzałego sera.
4.3. Obszar geograficzny:
Obszar geograficzny to pasmo górskie Monts du Forez, które od wschodu i zachodu wydzielają dwa rowy tektoniczne, mianowicie równina Forez i rów Ambert. Obejmuje on 33 gminy departamentów Loire i Puy de Dôme:
Departament Loire: gminy Bard, Cervières, Chalmazel, La Chamba, La Chambonie, Champoly, Châtelneuf, La Côte-en-Couzan, Ecotay-l'Olme, Essertines-en-Châtelneuf, Jeansagnière, Lérigneux, Noirétable, Palogneux, Roche, Saint-Bonnet-le-Courreau, Saint-Didier-sur-Rochefort, Saint-Georges-en-Couzan, Saint-Jean-la-Vêtre, Saint-Julien-la-Vêtre, Saint-Just-en-Bas, Saint-Laurent-de-Rochefort, Saint-Priest-la-Vêtre, Saint-Romain-d'Urfé, Les Salles, Sauvain, La Valla, Verrières-en-Forez.
Departament Puy-de-Dôme: gminy Brugeron, Job, Saint-Anthème, Saint-Pierre-la-Bourlhonne i Valcivières.
Produkcja mleka, wytwarzanie, dojrzewanie i przechowywanie serów do 32 dni od dnia zaprawienia mleka podpuszczką mają miejsce w obszarze geograficznym.
4.4. Dowód pochodzenia:
Każdy podmiot, który chce mieć częściowy lub pełny udział w produkcji lub skupie mleka oraz wytwarzaniu lub dojrzewaniu sera "Fourme de Montbrison", jest zobowiązany złożyć oświadczenie identyfikacyjne do grupy składającej wniosek.
Każdy podmiot udostępnia właściwym organom rejestry oraz wszelkie dokumenty niezbędne przy kontroli pochodzenia, jakości i warunków produkcji mleka i serów, w szczególności księgi rejestracji wejścia i wyjścia mleka i serów w przedziale dziennym lub inny równoważny dokument księgowy.
Podmioty posiadające dojrzewalnie podlegają obowiązkowi prowadzenia oddzielnych rejestrów lub równoważnych dokumentów księgowych dotyczących produktów wchodzących i wychodzących, zawierających w szczególności następujące informacje: datę nakłucia serów, liczbę serów i numer partii, datę wyjścia z komór lub suszarni po okresie dojrzewania.
W ramach kontroli przeprowadzanej w odniesieniu do cech charakterystycznych produktów o chronionej nazwie pochodzenia przeprowadza się badanie analityczne i organoleptyczne mające na celu weryfikację jakości i typowości produktów poddanych badaniu.
4.5. Metoda produkcji:
Produkcja mleka, wytwarzanie, dojrzewanie i przechowywanie serów do 32 dni od dnia zaprawienia mleka podpuszczką mają miejsce w obrębie obszaru geograficznego.
W ciągu całego roku podstawowe dawki krów mlecznych są przygotowywane z paszy pochodzącej z obszaru geograficznego tej nazwy pochodzenia. Podstawą żywienia muszą być trawy pastwiskowe, suszone, wstępnie osuszane na polu lub kiszone. W okresie dostępu do trawy, gdy warunki klimatyczne są sprzyjające, wypas jest obowiązkowy.
Po zaprawieniu podpuszczką ścięte mleko jest dzielone na grudki o boku ok. 0,5-1 cm. Mieszanka skrzepu i serwatki jest kilkakrotnie mieszana i odstawiana.
Skrzep jest wstępnie odsączany poprzez odstawienie wraz z delikatnym prasowaniem, a następnie rozdrabniany, solony w całości i wkładany do formy.
Po odsączeniu, przy wyjmowaniu z formy sery są delikatnie solone z zewnątrz, a następne umieszczane w rynienkach z drewna drzew iglastych na ponad sześć dni. Temperatura pomieszczenia wynosi od 18 do 22 °C.
Nakłucia serów dokonuje się po 10 dniach od zaprawienia mleka podpuszczką, po czym ma miejsce dojrzewanie w komorze lub suszarni, w temperaturze od 6 °C do 12 °C przez co najmniej piętnaście dni. Sery są następnie przechowywane w pomieszczeniu o temperaturze od 2 °C do 6 °C przez 32 dni od zaprawienia mleka podpuszczką.
W przypadku produkcji w gospodarstwie ser jest wytwarzany z surowego, pełnego mleka, nieobjętego standaryzacją pod względem białek i tłuszczu.
4.6. Związek z obszarem geograficznym:
Produkcja sera "Fourme de Montbrison" w regionie Haut-Forez, w którym system rolniczo-pasterski miał się utrzymać aż do II wojny światowej, sięga późnego średniowiecza: wytwarzanie sera, w tamtym czasie wyłącznie w gospodarstwach, miało miejsce w tzw. "jasseries", budynkach przypominających alpejskie chaty górskie lub serownie w Owernii. Budynki te stawiano po obu stronach tego samego masywu górskiego Monts du Forez. Nazwa produktu pochodzi od nazwy dużego targu znajdującego się po jednej stronie masywu: Montbrison w departamencie Loire (podczas gdy z drugiej strony istniał duży targ Ambert w departamencie Puy de Dôme, który jest źródłem nazwy "Fourme d'Ambert").
Obszar geograficzny wyznaczony dla nazwy odpowiada szczytowej partii pasma Monts du Forez oraz kilku gminom wschodniej części Monts du Forez, w których istnieją świadectwa bardzo długiej działalności tego rodzaju. Obszar ten rozciąga się na granitowej podstawie, na której działalność lodowca była niewielka, był on głównie aktywny na obrzeżach gór lub w dolinach. Opady deszczu są dość duże (średnio powyżej 1.000 mm w skali roku).
Klimat pozostaje pod wpływem oceanicznym i kontynentalnym. Roczne średnie temperatury są tym samym dość niskie, wynoszą poniżej 10 °C, a często poniżej 5 °C.
Różne odnotowywane formacje roślinne zależą, z jednej strony, od lokalnych warunków, a z drugiej, od obecnej i dawnej działalności pasterskiej.
Warunki produkcji "Fourme de Montbrison" - a w szczególności obowiązkowy wypas w czasie, gdy jest to możliwe, dawka żywieniowa oparta na stosowaniu traw i ograniczenie kiszonki kukurydzianej - sprzyjają wykorzystaniu roślinności pasma Monts du Forez.
"Fourme de Montbrison" charakteryzuje się wstępnym odsączaniem, mieszaniem i soleniem całej masy skrzepu, a następnie umieszczaniem w rynienkach.
Rozmiar grudek skrzepu, solenie całego skrzepu i odsączanie w drewnianych rynienkach - techniki odziedziczone po przodkach - pozwalają, by produkt nabrał szczególnych cech, którymi są w szczególności nieduża ilość otworów, niewielki przerost pleśni, pomarańczowawa barwa skórki oraz delikatny smak.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: I.N.A.O.
Adres: 51 rue d'Anjou
75008 Paris
FRANCE
Tel. +33 153898000
Faks +33 142255797
E-mail: info@inao.gouv.fr
Nazwa: D.G.C.C.R.F.
Adres: 59 Bd V. Auriol
75703 Paris Cedex 13
FRANCE
Tel. +33 144871717
Faks +33 144973037
4.8. Etykietowanie:
Obok informacji wymaganych przepisami i mających zastosowanie do wszystkich serów etykieta serów objętych chronioną nazwą pochodzenia "Fourme de Montbrison" zawiera chronioną nazwę pochodzenia pisaną czcionką w rozmiarze równym co najmniej dwóm trzecim rozmiaru największej czcionki użytej na etykiecie.
Napis "Appellation d'Origine Contrôlée" jest obowiązkowy na etykiecie serów objętych chronioną nazwą pochodzenia.
Zakazane jest stosowanie jakichkolwiek określeń dołączanych bezpośrednio do chronionej nazwy pochodzenia, z wyjątkiem specjalnych znaków towarowych (fabrycznych lub handlowych).
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2010.27.19 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
| Data aktu: | 03/02/2010 |
| Data ogłoszenia: | 03/02/2010 |