Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2010/C 247/05)

(Dz.U.UE C z dnia 14 września 2010 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"GÖNCI KAJSZIBARACK"

NR WE: HU-PGI-0005-0388-21.10.2004

ChNP () ChOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych. W celu uzyskania wyczerpujących informacji, dotyczących w szczególności producentów wyrobów objętych daną chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG), prosimy o zapoznanie się z pełną wersją specyfikacji produktu udostępnianą na szczeblu krajowym lub przez służby Komisji Europejskiej.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium - Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály (Departament Analizy Łańcucha Żywnościowego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich)

Adres: Budapest

Kossuth Lajos tér 11.

1055

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

Tel. +36 13014419

Faks +36 13014808

E-mail: Eniko.Zobor@fvm.gov.hu

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Abaúj - Gönc Gyümölcstermelők Beszerző és Értékesítő Szövetkezet (spółdzielnia producentów owoców w Abaúj - Gönc)

Adres: Gönc

Károlyi Gáspár út 31/A

3895

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

Tel. +36 46388610

Faks +36 46388702

E-mail: mzg.hollar@primposta.hu

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża

4. Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa produktu:

"Gönci kajszibarack"

4.2. Opis produktu:

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) "Gönci kajszibarack" może być wykorzystywane tylko dla następujących odmian gatunku Prunus armeniaca L: Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi C 235, Mandulakajszi, Bergeron, Ceglédi Piroska, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi arany, Ceglédi óriás, Pannónia.

Unikalność moreli Gönc oraz jej ogólnokrajowa i międzynarodowa renoma są skutkiem połączenia korzystnych warunków klimatycznych, tradycji upraw ogrodniczych/owocowych oraz ścisłego przestrzegania technologii produkcji, zbiorów, składowania i transportu.

ChOG "Gönci kajszibarack" można stosować jedynie w przypadku odmian moreli odpowiadających poniższym charakterystykom oraz - w przypadku poszczególnych odmian - o cechach zewnętrznych i wewnętrznych zgodnych z wymienionymi poniżej.

GÖNCI MAGYAR KAJSZI

kształt: kulisty

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: jaskrawopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej jaskrawo-czerwony

kolor i jakość miąższu owocu: złotożółty, nieco włóknisty, soczysty i miękki, gdy owoc jest dojrzały

smak, kwaśność: słodko-kwaśny, aromatyczny

MAGYAR KAJSZI C.235

kształt: kulisty

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: jaskrawopomarańczowy

kolor i jakość miąższu owocu: żółty, włóknisty, średnio twardy

smak, kwaśność: słodko-kwaśny, aromatyczny

MANDULAKAJSZI

kształt: owalny, w kształcie migdała, wyraźnie spłaszczony po bokach

wielkość: duża, minimalna średnica 50 mm

kolor skórki owocu: jasnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej karminowy

kolor i jakość miąższu owocu: jasnopomarańczowy, średnio twardy, gęsty, soczysty

smak, kwaśność: słodko-kwaśny, korzenny zapach

BERGERON

kształt: nieco wydłużony, owalny

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: pomarańczowy, po stronie nasłonecznionej karminowy

kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, lśniący, włóknisty, twardy

smak, kwaśność: ponadprzeciętna zawartość kwasu (1,4 %)

PANNÓNIA

kształt: kulisty lub nieco owalny

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: jasnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej różowawy

kolor i jakość miąższu owocu: jasnopomarańczowy, włóknisty, twardy

smak, kwaśność: kwaśny, aromatyczny

CEGLÉDI PIROSKA

kształt: kulisty

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: pomarańczowy, po stronie nasłonecznionej jaskrawoczerwony

kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, twardy

smak, kwaśność: słodko-kwaśny

CEGLÉDI BÍBORKAJSZI

kształt: szeroki, owalny, nieco spłaszczony po bokach

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: ciemnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej ciemnokarmazynowy

kolor i jakość miąższu owocu: ciemnopomarańczowy, soczysty

smak, kwaśność: słodki, aromatyczny

CEGLÉDI ARANY

kształt: kulisty

wielkość: duża, minimalna średnica 50 mm

kolor skórki owocu: złotożółty, po stronie nasłonecznionej karminowy

kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, twardy, soczysty

smak, kwaśność: słodko-kwaśny

CEGLÉDI ÓRIÁS

kształt: nieco wydłużony, owalny, nieco spłaszczony po bokach

wielkość: duża, minimalna średnica 50 mm

kolor skórki owocu: jasnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej jaskrawoczerwony

kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, umiarkowanie soczysty, miękki

smak, kwaśność: słodko-kwaśny, aromatyczny

4.3. Obszar geograficzny:

Oznaczenie pochodzenia geograficznego może być stosowane jedynie w odniesieniu do moreli wyprodukowanych (uprawianych) na obszarze administracyjnym miejscowości należących do czterech określonych podregionów komitatu Borsod-Abaúj-Zemplén:

Podregion Abaúj-Hegyköz: Abaújszántó, Abaújvár, Arka, Boldogkőváralja, Gönc, Göncruszka, Hejce, Hernádcéce, Hidasnémeti, Korlát, Tornyosnémeti, Vizsoly, Zsujta;

Podregion Encs: Abaújkér, Alsógagy, Baktakék, Beret, Detek, Encs, Fancsal, Forró, Fulókércs, Garadna, Ináncs;

Podregion Szerencs: Bekecs, Golop, Legyesbénye, Megyaszó, Monok, Rátka, Szerencs, Tállya;

Podregion Szikszó: Alsóvadász, Felsővadász, Hernádkércs, Homrogd, Léh, Nagykinizs, Selyeb, Szentis-tvánbaksa, Szikszó.

4.4. Dowód pochodzenia:

System kontroli jakości procesu uprawy owoców i postępowania z nimi po zbiorach zapewnia identyfikowalność produktów, a także umożliwia ostateczną weryfikację i zapewnienie bezpieczeństwa produktu poprzez umieszczanie przez producentów zebranych ręcznie owoców w plastikowych lub drewnianych skrzyniach opatrzonych etykietą zawierającą oznaczenie miejsca pochodzenia (jego nazwę) oraz numerem identyfikacyjnym znajdującym się na spodzie skrzyni.

Producenci są zobowiązani do prowadzenia dziennika ochrony pochodzenia (Protection of Origin Log) dokumentującego produkcję zgodnie z odpowiednimi przepisami. Dziennik zawiera następujące informacje:

– nazwę i dane identyfikacyjne producenta,

– miejsce produkcji, numer z rejestru gruntów, kod identyfikacyjny odmiany/uprawy, liczbę drzew owocujących i nieowocujących,

– nazwę i pochodzenie odmiany (potwierdzone świadectwem pochodzenia sadzonek),

– numer identyfikacyjny dziennika oprysków,

– numer identyfikacyjny dziennika zbiorów, datę zbioru, łączną ilość owoców w ciągu roku w podziale na odmiany/uprawy.

Dziennik oprysków jest ewidencją prowadzoną zgodnie z odpowiednimi przepisami, która zawiera następujące informacje:

– substancje chemiczne użyte w procesie uprawy,

– wyszczególnienie ilości zastosowanych substancji chemicznych (w rozbiciu na poszczególne daty oprysków),

– nazwy i daty zastosowania zabiegów fitosanitarnych itp.

Dziennik zbiorów jest ewidencją prowadzoną podczas zbiorów zawierającą informacje o liczbie owocujących drzew według odmiany/uprawy, dniu zbioru oraz dziennych ilościach zebranych owoców.

4.5. Metoda produkcji:

Warunki uprawy

Sady drzew owocowych założone w danym regionie muszą znajdować się na nasłonecznionych, wyżej położonych terenach (150-300 m), na glebach dobrej jakości o odpowiedniej zawartości wapna i substancji odżywczych, zgodnie z analizą gleby.

Zbiór

Zbiory moreli rozpoczynają się w połowie czerwca i trwają do końca sierpnia. W odniesieniu do przewoźności i zdolności do przechowywania (długości okresu przechowywania), ważna jest fazowość zbiorów, którą zapewnia m.in. odpowiednie położenie sadów. Biorąc pod uwagę różnice w czasie dojrzewania poszczególnych odmian i upraw, zbiory z każdego sadu mogą odbywać się średnio w trzech etapach, co zapewnia możliwość zbioru na odpowiednim etapie dojrzewania owoców (przed zbiorem, plon główny, po zbiorze). Owoce zbierane są ręcznie, co jest możliwe dzięki odpowiedniemu przycinaniu sadzonek i koron drzew.

Składowanie

Gdy pomieszczenie magazynowe zostanie wypełnione dostarczonymi skrzyniami, owoce są w ciągu kilku godzin schładzane do temperatury magazynowania wynoszącej ok. 4 °C. Po szybkim schłodzeniu następuje przeładunek, tj. sortowanie owoców wedle wielkości i koloru, zwykle wykonywane ręcznie, rzadziej mechaniczne. Po przeprowadzeniu selekcji i ostatecznym zapakowaniu, skrzynie owoców umieszczane są w chłodni o temperaturze 4-6 °C na okres maksymalnie 30 dni, zależnie od częstotliwości dostaw.

Klasyfikowanie i pakowanie

Sortowanie wedle rozmiaru przeprowadzane jest przy pomocy ręcznej sortownicy. Rozmiar owocu definiowany jest jako najdłuższa średnica przekroju podłużnego, zgodnie z wytycznymi zawartymi w rozporządzeniu nr 851/2000/WE oraz jego zmienionych wersjach. Opakowanie i prezentacja są zgodne z tymi samymi przepisami.

Morela Gönc jest podatna na uszkodzenia mechaniczne, stąd transportowanie nieopakowanych owoców znacząco pogorszy ich właściwości organoleptyczne i fizyko-chemiczne - do tego stopnia, że późniejsze pakowanie może okazać się niemożliwe. W związku z tym, aby zagwarantować jakość produktu oraz - ponieważ jest to nieprzetworzony produkt rolny - miejsce pochodzenia, identyfikowalność i kontrolę, pakowanie odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

4.6. Związek z obszarem geograficznym:

Morela Gönc jest charakterystycznym produktem najbardziej wysuniętych na północ węgierskich terenów upraw owocowych. Jest uprawiana na zboczach wzgórz, tarasach rolnych i równinach regionu Hegyalja wzdłuż rzeki Hernád, pagórkowatego regionu Szerencs oraz regionu Cserehá, na wysokości 150-300 m n.p.m.

Węgierska grupa odmian (rodzaj odmiany), które powstały ok. 300-350 lat temu, były i są uprawiane niemal wyłącznie w tym regionie.

Cechy szczególne produktu oraz jego uprawy w regionie Gönc można podsumować w następujący sposób:

– Ta sama odmiana moreli, uprawiana tutaj, dojrzewa o 6-10 dni później niż w regionie Kecskemét, co umożliwia przedłużenie okresu konsumpcji i przetwórstwa owoców.

– Chłodniejszy mezoklimat - powodujący późniejsze dojrzewanie owoców - ma korzystny wpływ na jakość moreli. kwasy i substancje smakowe rozkładają się wolnej w trakcie okresu dojrzewania, nie "wypalają się". "Jakość moreli produkowanych w okolicach Gönc jest wyśmienita. Dojrzewają tutaj później ... i okres dojrzewania jest dodatkowo wydłużany ze względu na różną ekspozycję stoków". (Brózik, Jenser i in., 1970).

– Niskie temperatury rozkładają się w tym regionie równomiernie w trakcie wszystkich zimowych mięsięcy a wiosna nadchodzi tu później niż w pozostałych regionach nadających się pod uprawę moreli. Dlatego też ryzyko wystąpienia zagrożeń dla upraw moreli - uszkodzenie pąków otwartych po krótkotrwałym ociepleniu pod koniec zimy i wiosenne przymrozki niszczące pąki, kwiaty i owoce w początkowej fazie rozwoju - jest tu najmniejsze.

Nazwa "kajszi Baraczk" ("morela") wystąpiła po raz pierwszy w 1667 roku w książce Jánosa Lippay (Posoni kert (Ogród Posoni), tom 3, "Gyümölcsös kert" (Sad), Wiedeń 1667), ale dopiero plaga filoksery winiec, która zdewastowała winnice w latach 80. XIX wieku stała się impulsem do produkcji owoców na pagórkowatych terenach regionu. W wielu miejscach, w tym w Gönc, zniszczone winnice zastąpiły drzewa owocowe.

W drugiej połowie XIX wieku powstało wiele organizacji społecznych, których celem było wspieranie produkcji owoców. Ich współpraca odegrała znaczącą rolę w przyznaniu owocom komitatu Zemplén złotego medalu na Wystawie Światowej w Paryżu w 1867 roku. Według wielu krajowych opisów i statystyk, do lat 50. XIX wieku region Gönc był znany głównie ze swoich wiśni. W 1871 roku János Korponay po raz pierwszy wspomniał o tym, że Gönc i jego okolice są znane z moreli, produkowanych tam "w sporej ilości". Prawdziwy wzrost produkcji moreli miał jednak miejsce dopiero w latach 80. i 90. XIX wieku.

4.7. Organ kontrolny:

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (Urząd Rolniczy), jako wyznaczony organ kontrolny ds. owoców i warzyw.

Nazwa: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság (Urząd Rolniczy Komitatu Borsod-Abaúj-Zemplén, Dyrekcja ds. ochrony roślin i gleby)

Adres: Miskolc

Blaskovits út 24.

3526

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

Tel. +36 46503402

Faks +36 46503404

E-mail: Balogh.Zoltan@borsod.ontsz.hu, fvmh-borsod@fki.gov.hu

4.8. Etykietowanie:

Oprócz szczegółów określonych w stosownym prawodawstwie, etykiety muszą zawierać następujące informacje:

– nazwę produktu "Gönci kajszibarack" (morela Gönc),

– określenie "chronione oznaczenie geograficzne" (ChOG) oraz odpowiednie logo wspólnotowe (po przeprowadzeniu wspólnotowej procedury rejestracji).

Informacje te muszą znajdować się na każdej jednostce opakowania produktu, opcjonalnie, możliwe jest także wskazanie gminy, w której wyprodukowano produkt.

Na przykład:

"Gönci kajszibarack" (morela Gönc)

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

Odmiana: Gönci magyar kajszi

Wyprodukowano w: Abaújvár

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024