Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich(2010/C 201/02)
(Dz.U.UE C z dnia 23 lipca 2010 r.)
Zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1) w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Wspólnot Europejskich(2) wprowadza się następujące zmiany:
Strona 43
W notach wyjaśniających do podpozycji 0711 40 00 (Ogórki i korniszony) wprowadza się następujące zmiany:
1) akapit pierwszy otrzymuje następujące brzmienie:
"Podpozycja ta obejmuje ogórki i korniszony, włożone po prostu do dużych pojemników zawierających solankę, która ewentualnie z dodatkiem octu lub kwasu octowego gwarantuje, że są one tymczasowo zakonserwowane podczas transportu i przechowywania, o ile w tym stanie nie nadają się do spożycia. Produkty te zawierają zazwyczaj co najmniej 10 % masy soli."
2) Ostatni akapit otrzymuje następujące brzmienie:
"Jednak ogórki i korniszony, nawet zakonserwowane w solance, po poddaniu całkowitej fermentacji mlekowej, objęte są działem 20. Ogórki i korniszony, które poddano całkowitej fermentacji mlekowej, mogą być odróżnione na podstawie występującej w przekroju szklistości całej powierzchni (tj. jest ona nieco przezroczysta)."
Strona 84
Dział 20 (Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin)
Między tytułem PRZETWORY Z WARZYW, OWOCÓW, ORZECHÓW LUB POZOSTAŁYCH CZĘŚCI ROŚLIN a Uwagą 4 dodaje się tekst w brzmieniu:
"Uwaga ogólna
Niniejszy dział obejmuje również ogórki i korniszony, które poddano całkowitej fermentacji mlekowej.
Jednak ogórki i korniszony, których nie poddano całkowitej fermentacji mlekowej i które są tymczasowo zakonserwowane w solance, należy klasyfikować do kodu CN 0711 40 00, jeżeli nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Produkty takie zawierają zazwyczaj co najmniej 10 % masy soli."
______
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.
(2) Dz.U. C 133 z 30.5.2008, s. 1.