Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2010/C 122/07)

(Dz.U.UE C z dnia 11 maja 2010 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"CAROTA NOVELLA DI ISPICA"

NR WE: IT-PGI-0005-0522-26.01.2006

ChNP () ChOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Ministero delle Politiche Agricole Alimentri e Forestali

Adres: Via XX Settembre 20

00187 Roma RM

ITALIA

Tel. +39 0646655106

Faks +39 0646655306

E-mail: saco7@politicheagricole.gov.it

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Associazione per la Tutela e la Valorizzazione della «Carota Novella di Ispica»

Adres: c/o Agriconsult - Viale dei Platani 34/b

97100 Ragusa RG

ITALIA

Tel. +39 0932643569

Faks +39 0932254479

E-mail: info@studioagriconsult.it

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone.

4. Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa produktu:

"Carota Novella di Ispica"

4.2. Opis produktu:

"Carota Novella di Ispica", objęta chronionym oznaczeniem geograficznym, jest produktem pochodzącym z uprawy gatunku Daucus carota L. Stosowane odmiany pochodzą z grupy odmian marchew półdługa typu nantejska i ich hybryd, takich jak: Exelso, Dordogne, Nancò, Concerto, Romance, Naval, Chambor, Selene. Możliwe jest dodawanie również innych hybryd, pod warunkiem że pochodzą z grupy odmian marchew półdługa typu nantejska oraz że producenci są w stanie udowodnić udokumentowanymi badaniami doświadczalnymi ich zgodność z parametrami jakościowymi marchwi Novella di Ispica. Zastosowanie nowych hybryd w celu wyhodowania marchwi "Carota Novella di Ispica" jest dopuszczalne, pod warunkiem uprzedniego uzyskania pozytywnej oceny badań doświadczalnych od Ministerstwa Polityki Rolnej, Spożywczej i Leśnej (Ministero delle Politiche agricole alimentari e forestali), które w tym celu może oprzeć się na opinii technicznej organu kontrolnego lub innego podmiotu.

W momencie wprowadzania do obrotu "Carota di Ispica" ma kształt cylindryczno-stożkowy, o średnicy od 15 do 40 mm i masie od 50 do 150 g; korzeń pozbawiony jest dodatkowych odnóg i niepopękany, a jego wierzchołek ma kształt szpiczasty.

"Carota Novella di Ispica" osiąga dojrzałość, umożliwiającą wprowadzenie jej do obrotu, już od końca lutego (dnia 20 lutego) do początku czerwca (dnia 15 czerwca). Dlatego też "Carota Novella di Ispica" jest odmianą obecną na rynku w okresie zimowo-wiosennym i ma cechy organoleptyczne typowe dla produktu świeżego. Parametry chemiczne i odżywcze są następujące:

– wysoka zawartość węglowodanów: > 5 % masy produktu świeżego,

– zawartość beta-karotenu w zależności od okresu, w którym produkt jest wytworzony: > 4 mg/100 g produktu świeżego,

– zawartość soli mineralnych: od 0,5 % do 0,9 %.

Cechy organoleptyczne zostały oznaczone metodą UNI 10957 z 2003 r., a intensywność wskaźników została oznaczona w pięciopunktowej skali zgodnie ze schematem UNI ISO 4121 z 1989 r., gdzie najmniejsza intensywność ma wartość 1, a największa 5.

Mnimalna liczba punktów przyznana przez oceniających dla najważniejszych wskaźników jest następująca:

– intensywność barwy 2,5,

– kruchość 2,5,

– typowy smak marchwi 2,5,

– zapach ziołowy 2,5.

Ponadto skórka jest gładka, miąższ delikatny, a rdzeń mało włóknisty.

Za chronione oznaczenie geograficzne może być uznana tylko "Carota Novella di Ispica", która należy do kategorii handlowej "ekstra" i "I" określonej w normie EKG-ONZ dotyczącej obrotu marchwią i kontroli jej jakości handlowej.

ChOG "Carota Novella di Ispica" pakowana jest do opakowań pieczętowanych w taki sposób, że otwarcie opakowania nie jest możliwe bez zerwania plomby. Dopuszczalne są następujące rodzaje opakowań:

– tacka o pojemności do 2 kg zamykana folią ochronną,

– worki z polietylenu lub polipropylenu o pojemności od 1 do 6 kg,

– woreczki zapewniające zachowanie świeżości o pojemności od 6 do 12 kg.

4.3. Obszar geograficzny:

Obszar produkcji "Carota Novella di Ispica" obejmuje gminy w następujących prowincjach, położone na wysokości do 550 m n.p.m.

– prowincja Ragusa: gminy Acate, Chiaramonte Gulfi, Comiso, Ispica, Modica, Pozzallo, Ragusa, Santa Croce Camerina, Scicli, Vittoria,

– prowincja Syrakuzy: gminy Noto, Pachino, Portopalo di Capo Passero, Rosolini,

– prowincja Catania: gmina Caltagirone,

– prowincja Caltanissetta: gmina Niscemi.

4.4. Dowód pochodzenia:

Każdy etap procesu produkcyjnego musi być monitorowany poprzez dokumentowanie produktów wchodzących i wychodzących dla każdego z etapów. W ten sposób, a także dzięki wpisaniu działek gruntowych, na których odbywa się produkcja, producentów i zakładów pakujących do odpowiednich rejestrów prowadzonych przez właściwy organ kontrolny, jak również dzięki zgłaszaniu do końca grudnia organowi kontrolnemu wyprodukowanych ilości, zagwarantowana jest identyfikowalność produktu. Każdy producent zobowiązany jest do prowadzenia odpowiednich ksiąg dla każdego roku uprawy, w których rejestruje się wszystkie czynności wykonane w trakcie uprawy; w księgach tych rejestruje się kod każdej wysianej partii, który zachowany jest na wszystkich etapach uprawy, zbioru, transportu do magazynów, przetwarzania i wprowadzania do obrotu, tak aby w każdej chwili zapewnić identyfikowalność i całkowitą przejrzystość celem ochrony konsumenta.

Wszystkie osoby fizyczne i prawne wpisane do odpowiednich rejestrów podlegają kontroli prowadzonej przez organ kontrolny.

4.5. Metoda produkcji:

Metoda produkcji przewiduje, przed wysianiem, oranie w bruzdach o głębokości 40-50 cm.

Płodozmian należy wprowadzać co trzy lata, dlatego też uprawa marchwi może być powtórzona na tym samym terenie nie wcześniej niż po upływie dwóch lat. Dopuszczalna jest uprawa na tym samym terenie przez dwa kolejne lata tylko na glebach, na których marchew nigdy wcześniej nie była uprawiana. Płodozmian jest rodzaju "otwartego", co oznacza, że marchew może być uprawiana naprzemiennie z warzywami polowymi, zbożami i roślinami strączkowymi. Wykluczona jest jakakolwiek forma upraw towarzyszących.

Wysiew odbywa się jesienią i przeprowadzany jest za pomocą precyzyjnych siewników pneumatycznych, wysiewających nasiona w uprzednio ustalonych odległościach, a następnie wałujących i zasypujących nasiona na średniej głębokości 1 cm. Gęstość wysiania wynosi od 1,5 mln do 2 mln nasion na hektar w zależności od przyjętego systemu uprawnego.

Ewentualne substancje użyźniające nie mogą być stosowane w ilościach przekraczających następującą liczbę jednostek nawozu na hektar: N: 150; P2O5: 80; K2O: 240; MgO: 40; przy czym zalecane jest stosowanie przede wszystkim nawozów mieszanych organicznych. Dopuszczalne jest stosowanie nawozów na bazie mezo- i mikroelementów. Dopuszczalne jest wykonywanie pielenia w celu usunięcia roślin zachwaszczających, spulchnienia gleby i rozprowadzenia nawozów powierzchniowych. Ochrona fitosanitarna polega na przeprowadzaniu zintegrowanych działań agronomicznych i biologicznych. Chemiczne zwalczanie jest przeprowadzane tylko w przypadku, gdy liczba fitofagów osiąga poziom wymagający takiej interwencji lub gdy powstają optymalne warunki do rozwoju niektórych bakterii chorobotwórczych.

Zbiór przeprowadzany jest codziennie począwszy od dnia 20 lutego aż do dnia 15 czerwca. Wykonuje się go za pomocą kombajnów do zbioru marchwi, które mogą realizować wszystkie fazy zbioru w czasie jednego przejazdu przez pole uprawne.

Przetwarzanie produktu świeżego odbywa się na bieżąco na liniach przetwórczych w gospodarstwach. Najważniejsze etapy, charakteryzujące proces przetwórstwa marchwi, są następujące: mycie, selekcja sztuk wybrakowanych, kalibrowanie, pakowanie. Ostateczny termin wprowadzenia na rynek ustalony jest na dzień 15 czerwca.

Czynności związane z produkcją i wstępnym przetwarzaniem muszą odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pkt. 4.3 w celu zapewnienia jakości, kontroli i identyfikowalności produktu. Dopuszcza się dodatkowe przepakowanie wykonywane poza określonym obszarem produkcji.

4.6. Związek z obszarem geograficznym:

Uznanie "Carota Novella di Ispica" za chronione oznaczenie geograficzne jest uzasadnione jej wczesnym zbiorem.

Sprzyjające warunki glebowo-klimatyczne wpływają na okres produkcji "Carota Novella di Ispica". Marchew z Ispica jest "nowalijką", to znaczy, że osiąga swoją dojrzałość, pozwalającą na wprowadzenie do obrotu, już pod koniec lutego (dnia 20 lutego) i aż do początku czerwca (dnia 15 czerwca). W ten sposób powstaje produkt typu "nowalijka", charakterystyczny dla Sycylii, całkowicie związany z obszarem produkcji. Do tego można dodać fakt, że "Carota Novella di Ispica" jest obecna na rynku w okresie zimowo-wiosennym, zachowując cechy organoleptyczne typowe dla produktu świeżego, takie jak kruchość, intensywny zapach i aromat ziołowy.

Obszar produkcji "Carota Novella di Ispica" charakteryzuje się wysokimi średnimi temperaturami w okresie zimowym i dużą liczbą godzin nasłonecznienia oraz żyznymi glebami. Parametry jakościowe oraz specyficzny cykl produkcji są ściśle związane z fizycznymi i biochemicznymi cechami, które wchodząc ze sobą w interakcje sprawiają, że teren w regionie Ragusy Ibli jest niezbędnym harmonijnym środowiskiem, uwypuklającym te cechy.

Obszar ten sprzyja uprawie, ponieważ istnieją tu optymalne warunki środowiskowe, a w szczególności umiarkowany i suchy klimat pasa przybrzeżnego, dzięki czemu roślina może zachować doskonały smak.

Na obszarze przeznaczonym na produkcję "Carota Novella di Ispica" nie występują ani nadmierne spadki temperatury, ani nadmierne opady czy susze. Udowodniono, że panujące na tym obszarze temperatury sprzyjają intensywnemu wybarwieniu rośliny, co niewątpliwie jest również skutkiem ilości światła operującego na tym obszarze od września do marca, przybieraniu bardzo regularnego kształtu i optymalizacji zawartości cukrów, beta-karotenu i soli mineralnych, które dodatkowo charakteryzują "Carota Novella di Ispica", szczególnie jeśli uwzględni się okres zbiorów. Również gleby spełniają warunki dla upraw, które wymagają podłoża o drobnej strukturze od średniej do luźnej, bogatego w składniki odżywcze i mającego odpowiednią głębokość i świeżość, ale które mogą być prowadzone również na glebach piaskowych, pod warunkiem, że będą one odpowiednio nawożone i nawadniane.

Powyższe warunki przyczyniły się do sukcesu rynkowego marchwi "Carota di Ispica". Producenci, zajmujący się od wielu lat uprawą marchwi, wspominają, że europejscy importerzy mawiali, że ładunek "Carota Novella di Ispica" można rozpoznać natychmiast po otwarciu przewożącego go wagonu dzięki szczególnemu zapachowi, jaki się roznosi.

Najstarsze dokumenty mówiące o uprawie "Carota ad Ispica" pochodzą z 1955 r., a kilka lat później pojawiły się pierwsze informacje o eksporcie tego produktu. Począwszy od lat pięćdziesiątych XX w. uprawa tej marchwi stopniowo rozszerzała się, aż objęła obszar określony w pkt 4, zarówno ze względu na zjawisko zwane w rolnictwie "zmęczeniem terenu", jak i ze względu na duży sukces handlowy na rynku krajowym i zagranicznym. Ważne informacje zawiera publikacja "La Coltivazione della Carota ad Ispica" (Uprawa marchwi w Ispice) z 1972 r., której autorka, Pina Avveduto, pisze o szybkim rozwoju uprawy "Carota di Ispica" w sposób następujący: "Come è intuibile, la rapida diffusione della nuova coltivazione è stata favorita dalla facile commerciabilità del prodotto, accettato ed anzi richiesto da tutti i mercati nazionali ed internazionali per i sui pregi intrinseci [...]. La nostra carota infatti si fa preferire per precocità, qualità di forma (pezzatura), proprietà organolettiche (colore, sapore), proprietà chimiche (ricchezza di carotene e glucosio)" (Jak można się domyślać, szybkiemu rozwojowi uprawy sprzyjała łatwość sprzedaży produktu, który nie tylko został dobrze przyjęty, ale wręcz pożądany na rynku krajowym i zagranicznym ze względu na swoje nieodłączne zalety (...). Nasza marchew jest bowiem preferowana ze względu na wczesny okres dojrzewania, jakość kształtu (kaliber), właściwości organoleptyczne (barwa, smak), właściwości chemiczne (duża zawartość beta-karotenu i cukrów)).

4.7. Organ kontrolny:

Organ kontrolny spełnia warunki określone w normie EN 45011.

Nazwa: Suolo e Salute s.r.l

Adres: Via Paolo Borsellino 12/B

61032 Fano PU

ITALIA

Tel. +39 0721860543

Faks +39 0721860543

E-mail: info@suoloesalute.it

4.8. Etykietowanie:

Na etykiecie umieszczonej na opakowaniu oprócz wspólnotowego znaku graficznego i informacji wymaganych przepisami prawa należy obowiązkowo umieścić wyraźną i czytelną czcionką drukowaną, następujące informacje:

– logo nazwy "Carota Novella di Ispica" ChOG,

– nazwisko, nazwa, adres zakładu produkcyjnego i pakującego,

– określenie kategorii handlowej "ekstra" lub "I".

Zabrania się dodawania jakichkolwiek określeń innych niż wyraźnie przewidziane. Niemniej dopuszczalne jest umieszczenie informacji odnoszących się do prywatnych znaków towarowych pod warunkiem, że nie mają znaczenia reklamującego i nie wprowadzają konsumenta w błąd.

Logo "Carota Novella di Ispica" składa się ze znaku graficznego, który przedstawia marchew, a nad nią nieregularny trójkąt, którego jeden z wierzchołków zwrócony jest ku dołowi. Rysunek znajduje się po lewej stronie napisu "Carota Novella di Ispica". Wielka litera "N" w słowie "Novella" przebiega przez rysunek marchwi mniej więcej w połowie jego wysokości, natomiast słowa "di Ispica" znajdują się pod słowem "Novella", a wszystkie litery są koloru zielonego. Napis jest wykonany czcionką o zaokrąglonych końcach.

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2010.122.12

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 11/05/2010
Data ogłoszenia: 11/05/2010