Wykaz zezwoleń państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego(Zgodnie z art. 4 ust. 6 dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego)
(2009/C 283/02)
(Dz.U.UE C z dnia 24 listopada 2009 r.)
(Niniejszy tekst uchyla i zastępuje tekst opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej C 112 z dnia 12 maja 2006 r., s. 6)
Produkt |
Dozwolona na określonym poziomie całkowita średnia zaabsorbowana dawka promieniowania [kGy] |
BE |
CZ |
FR |
IT |
NL |
PL |
UK |
Głęboko mrożone zioła aromatyczne |
10 |
10 |
10 |
|
|
|
|
Ziemniaki |
0,15 |
0,2 |
|
0,15 |
|
0,1 |
0,2 |
Pochrzyn |
|
0,2 |
|
|
|
|
0,2 |
Cebula |
0,15 |
0,2 |
0,075 |
0,15 |
|
0,06 |
0,2 |
Czosnek |
0,15 |
0,2 |
0,075 |
0,15 |
|
0,15 |
0,2 |
Szalotka |
0,15 |
0,2 |
0,075 |
|
|
|
0,2 |
Warzywa, włącznie z nasionami roślin strączkowych |
1 |
1 |
|
|
|
|
|
Nasiona roślin strączkowych |
|
1 |
|
|
1 |
|
|
Owoce (włącznie z grzybami, pomidorami, rabarbarem) |
2 |
2 |
|
|
|
|
|
Truskawki i poziomki |
2 |
2 |
|
|
|
|
|
Suszone warzywa i owoce |
1 |
1 |
1 |
|
1 |
|
|
Zboża |
1 |
1 |
|
|
|
|
|
Suszone owoce |
|
1 |
|
|
|
|
|
Płatki i zarodki zbóż do przetworów mlecznych |
10 |
10 |
10 |
|
|
|
|
Płatki zbożowe |
|
1 |
|
|
1 |
|
|
Mąka ryżowa |
4 |
4 |
4 |
|
|
|
|
Guma arabska |
3 |
3 |
3 |
|
3 |
|
|
Mięso z kurcząt |
|
7 |
|
|
7 |
|
|
Drób |
5 |
5 |
5 |
|
|
|
|
Drób (ptactwo domowe, gęsi, kaczki, perliczki, gołębie, przepiórki i indyki) |
7 |
7 |
|
|
|
|
|
Mięso drobiowe odzyskane w sposób mechaniczny |
5 |
5 |
5 |
|
|
|
|
Podroby drobiowe |
5 |
5 |
5 |
|
|
|
|
Mrożone żabie udka |
5 |
5 |
5 |
|
5 |
|
|
Sucha krew, osocze, koagulanty |
10 |
10 |
10 |
|
|
|
|
Ryby i bezkręgowce wodne (włącznie z węgorzami, skorupiakami i mięczakami) |
3 |
3 |
|
|
|
|
|
Krewetki mrożone obrane lub bez głów |
5 |
5 |
5 |
|
|
|
|
Krewetki |
|
|
|
|
3 |
|
|
Białko jaj |
3 |
3 |
3 |
|
3 |
|
|
Kazeiny, kazeiniany |
6 |
6 |
6 |
|
|
|
|